GUIDE: Det händer i Uppsala idag

Bakluckeloppis, orgelkonsert i Domkyrkan eller äventyrskurs i segelflyg? 24Uppsala listar olika evenemang och aktiviteter som händer under söndagen.

Johan Häll

Kl.09:00, 16 juli, 2017

GUIDE: Det händer i Uppsala idag
Foto: David Castor.

Kl 8-18, Domkyrkan
Himlen är här – Reformationsåret 2017
”En mässhake och en glasmålning som aldrig tidigare ställts ut. Den första svenska bibelöversättningen tryckt i Uppsala 1541. Ett helgon på besök.”

Kl 9-18, Sundbro Flygplats
Äventyrskurs segelflyg
”2-dagarskurs i segelflygning. 5 st längre och högre utbildningsstarter – sedan kan du fortsätta till eget S-certifikat”

Kl 10-16, Uppsala domkyrka
Sommarvisning av domkyrkan
”Nordens största kyrka och ärkebiskopssäte, plats för historiska händelser och kända gravar, rum för dagliga gudstjänster och många konserter. Gratis.”

Kl 11-15, Fyris Park
Bakluckeloppis
”Traditionell Bakluckeloppis. Ingen förbokning. Inkörning kl.9.30 för dem som ska sälja.”

Kl 11-16.30, m/s Kung Carl Gustaf
Dagsturer till Skokloster
”Det är numera fri entré på Skoklosters slott.”

Kl 11-17, Biotopia
Sommar på Biotopia
”I sommar utforskas vi naturen på Biotopia. Häng med på pedagogledda aktiviteter, eller upptäck på egen hand”

Kl 11.30-12.15 & 13.30-14.15 & 15.30-16.15, Linnéträdgården
Visning av Linnéträdgården
”Följ med på visning i Linnés egen botaniska trädgård.”

 Kl 11.30-12.15, 14,30-15.15 & 15.30-16.15, Linnés Hammarby
Visning av Linnés Hammarby
”Linnés Hammarby är en av Sveriges mest stilriktigt bevarade 1700-talsgårdar. Här finns bland annat en permanent utställning som berättar om familjens liv på gården”

Kl 12-16, Fredens Hus
Anne Frank – ”Om jag bara får vara mig själv”
”En utställning om Anne Frank, identitet och fördomar. Följ berättelsen om Anne Frank och hur hon drabbades av fördomar och en rasistisk människosyn under Förintelsen”

Kl 12-16, Bror Hjorths Hus
Filmer med och om Bror Hjorth
”Filmer om och med i Bror Hjorth: Kl. 12-16, samt kl. 13, 14 och 15: Karsten Wedels film om och med Bror Hjorth (15 min). Kl. 12.30, 13.30 och 14.30: Göran Gunérs film om Bror Hjorth (30 min).”

Kl 13-14, Domkyrkoplan
Pelle Svanslös – guidad tur
”Följ Pelles liv, från familjekatt till gluggen på Åsgränd”

Kl 13-15.30, Gustavianum
Gustavianum – Visningar
”Gustavianums studentguider berättar om några intressanta personer och föremål ur universitetets historia.

Kl 13-16, Disagården
Leka för att lära
”Barnens dag på friluftsmuseet! Genom lek och träning fick barnen lära sig arbetet på gården. Prova på att bära vatten med ok, kärna smör, dra pusten i smedjan och rykta en häst.”

Kl 14-15, Gamla Uppsala museum
Vikingaskola
”Nu har sommarlovet dragit igång och från och med midsommardagen gör Gamla Uppsala museums dagliga vikingaskola det också.”

Kl 14-15, Bror Hjorths Hus
Visning av Bror Hjorths konst och hem
”Guidad visning av Bror Hjorths konst och hem. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av Sveriges största konstnärer.”

Kl 14-17, Domkyrkan
Skattkammaren
”Visning av domkyrkans museum Skattkammaren”

Kl 16, Domkyrkan
”Orgelkonsert med David Patrick, England.”
Orgelkonsert

Stadsbiblioteket, utställningsrummet
Stadsbiblioteket 30 år!
”Färdas tillbaka till 1987 då Stadsbiblioteket på Svartbäcksgatan stod klart. Hur såg vår stad och vår värld ut för 30 år sedan? En utställning med foton, tidningsurklipp, musik, film och tv-program”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon kan vinna världens finaste tv-pris

Ida Eriksson från Harbo lämnade Uppsala och Sverige för en flytt till Irland. I september kan hon stå i Microsoft Theater i Los Angeles och ta emot världens finaste tv-pris.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.19:57, 25 juli, 2017

Hon kan vinna världens finaste tv-pris
Ida Eriksson (tv) är nominerad till en Emmy. På den högra bilden syns också den svenska skådespelerskan Josefin Asplund. Foto: Privat.

Ida Eriksson från Harbo utanför Uppsala har blivit nominerad till en Emmy. Upplänningen, som numera bor på Irland, är en del av teamet bakom populära tv-serien ”Vikings” och det är i kategorin ”Outstanding Hairstyling for a Single-Camera Series” som man har blivit nominerade till världens finaste tv-pris.

Ida Eriksson, som har varit intresserad av hår och styling så länge hon kan minnas, tog en kurs i Stockholm men insåg ändå inte riktigt vad hon hade gett sig in på.

– Jag tror inte riktigt jag förstod mig på film då. Men sedan började jag gå som assistent och lärling, efter det har jag jobbat med många olika stora produktioner som har lett fram till min framgång, säger Ida Eriksson som också har hunnit med att jobba som assistent till den Oscarsnominerade maskören Eva von Bahr.

– Det var otroligt lärorikt, och det har gett många kontakter. Den här branschen handlar nästan enbart om kontakter, jag tror faktiskt aldrig att jag har visa upp mitt CV en ändå gång.

Har Eva von Bahr hört av sig efter Emmy-nomineringen?
– Ja, hon har hört av sig och gratulerat.

Kan man säga att livet leker för dig just nu?
– Ja, men faktiskt. Jag har fått en del intressanta samtal så sent som nu på morgonen (läs tisdag). Som frilansare är man dock aldrig bättre än det senaste jobbet, och det är alltid extremt hårt arbete som gäller.

Inspelningen av den femte säsongen av tv-serien ”Vikings” är avslutad och för Ida Eriksson är det just nu ganska lugnt, men en ny säsong kan vara på gång.

– Vi får se. Eventuellt blir det en sjätte säsong, men produktionen har ännu inte fått grönt ljus.

Har du fått några andra förfrågningar?
– Eventuellt. Men det är ingenting jag kan prata om just nu. Det kan bli så att produktioner skjuts upp och så vidare. Så vi får helt enkelt se hur framtiden ser ut och vad som händer.

Den 9:e september i Microsoft Theater i Los Angeles delas Emmy-priserna ut, och då vet i alla fall Ida Eriksson vad hon kommer att göra.

– Då är jag på plats.

Är du nervös redan nu?
– Nej, faktiskt inte alls. Det ska bara bli jättekul för både mig och hela teamet bakom tv-serien. Jag ser verkligen fram emot det.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Folkfesten i Stavby lockade tusentals

Stavby traktorrace arrangerades på söndagen – för 14:e gången i ordningen. Och precis som sig bör blev det en folkfest när traktens skickligaste och snabbaste traktorförare korades.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.12:09, 24 juli, 2017

Solen strålade i kapp med de tusentals besökarna som hade letat sig till det stora gräsfältet i närheten av Stavby kyrka. För 14:e gången i ordningen arrangerades Stavby traktorrace som år efter år lockar storpublik till det lilla samhället utanför Uppsala.

Förutom själva huvudtävlingen arrangerades också ett traktorrace för de yngre besökarna. Och snabbast i mål blev Juni Eklund från Bålsta som tog hem förstapriset i form av en tramptraktor.

Foto: Ida Ek.

Foto: Ida Ek.

I själva huvudracet blev det till slut seger för David Johansson med sin Valmet 505 då han vann efter stor dramatik före fjolårets vinnare Erik Haddleton (BM 400). Men hur det gick i tävlingen verkade dock mindre viktigt. Under en efterföljande segerintervjun var det nämligen två minst sagt blygsamma förare.

– Jag var väl inte snabbast, svarade tvåan Erik Haddleton på frågan om varför inte han vann.

Och vinnaren David Johansson var inte sämre på frågan om varför just han vann årets race.

– Jag var väl snabbast.

I videoklippet ovan kan du se åttondelsfinalen mellan Andreas Hagman och Henning Enlund, ett lopp som Andreas Hagman till slut gick vinnande ur. Video: Ida Ek.

Foto: Ida Ek.

Foto: Ida Ek.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Skrattfesten: Här går precis allt fel under fotbollsgolfen

När Oskar Vallin från Uppsala skulle fira 40-år med lite fotbollsgolf tillsammans med vännerna gick det inte riktigt som han hade hoppats på. Se skrattfesten här.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.14:26, 22 juli, 2017

När Oskar Vallin från Uppsala nyligen fyllde 40 firades han på Uppsala fotbollsgolf tillsammans med sina vänner. Men golfrundan blev nog inte riktigt som huvudpersonen själv hade hoppats på.

Det var på hål nummer 14 som det gick minst sagt snett, eller rakt ned i dyn, skulle man nog kunna säga.

– Jag misstänkte och hoppades att något liknande skulle hända, så jag tog upp telefonen och började filma. Och ja, du såg ju själv vad som hände sen, säger vännen Michael Kardan Kardell som filmade och hade väldigt svårt att hålla sig för skratt under Oskar Vallins kamp att ta sig upp på banan igen.

Hur kom det sig att det blev just fotbollsgolf?
– Vi hade fått instruktioner av Oskars sambo att vi skulle kidnappa honom hemma vid 10-tiden på morgonen, då det skulle ordnas en överraskningsfest för honom. Gänget tänkte att fotbollsgolf är en lättsam och passande aktivitet, fortsätter Kardell.

Hade ni koll på vattenhindren innan ni började spela?
– Ja, vi välkomnades av Joakim Wiberg och fick lite instruktioner och regler. Joakim berättade att några banor hade vattenhinder, men de var grunda och vadbara om man ville man spela bollen utan att plikta en spark. (Men jag tror dock inte att han menade Björklingeån, ha ha.

Vad hände egentligen på bana 14?
– Oskar fick till en riktig rackare från tee som rulland ner i ån. Väl där stod han och funderade på om han skulle fiska upp bollen med en pinne och plikta en spark. Jag var dock inte sen att påpeka att ”den där är ju spelbar”. Oskar lät sig övertalas och började ta av sig skor och strumpor. Resten är bara historia.

 

Se skrattfesten i videospelaren här ovan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

GUIDE: Det händer i Uppsala i dag

Äventyrskurs i segelflygning, vernissage, eller  en kvällstur på Ekoln? 24Uppsala listar olika evenemang och aktiviteter som händer under lördagen.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.08:47, 22 juli, 2017

GUIDE: Det händer i Uppsala i dag
Foto: David Castor

Kl 8-18, Domkyrkan

Himlen är här – Reformationsåret 2017

En mässhake och en glasmålning som aldrig tidigare ställts ut. Den första svenska bibelöversättningen tryckt i Uppsala 1541. Ett helgon på besök.”

Kl 9-18, Sundbro Flygplats

Äventyrskurs segelflyg

”2-dagarskurs i segelflygning. 5 st längre och högre utbildningsstarter – sedan kan du fortsätta till eget S-certifikat”

Kl 10-16, Uppsala domkyrka

Sommarvisning av domkyrkan

”Nordens största kyrka och ärkebiskopssäte, plats för historiska händelser och kända gravar, rum för dagliga gudstjänster och många konserter. Gratis.”

Kl 11.00 -15.00, Linnés Kammare

Vernissage på Linnés Kammare

Sommaruställning av akryl-och akvrelmålningar med Birgitta Attling Nordenfeldt, Eva Freiberg, Yvonne Shanz och Lillemor Wassberg.”

Kl 11-16.30, m/s Kung Carl Gustaf

Dagsturer till Skokloster

”Det är numera fri entré på Skoklosters slott.”

Kl 11-17, Biotopia

Sommar på Biotopia

”I sommar utforskas vi naturen på Biotopia. Häng med på pedagogledda aktiviteter, eller upptäck på egen hand”

Kl 11.30-12.15 & 13.30-14.15 & 15.30-16.15, Linnéträdgården

Visning av Linnéträdgården

”Följ med på visning i Linnés egen botaniska trädgård.”

Kl 11.30-12.15, 14,30-15.15 & 15.30-16.15, Linnés Hammarby

Visning av Linnés Hammarby

”Linnés Hammarby är en av Sveriges mest stilriktigt bevarade 1700-talsgårdar. Här finns bland annat en permanent utställning som berättar om familjens liv på gården”

Kl 12-16, Fredens Hus

Anne Frank – ”Om jag bara får vara mig själv”

”En utställning om Anne Frank, identitet och fördomar. Följ berättelsen om Anne Frank och hur hon drabbades av fördomar och en rasistisk människosyn under Förintelsen”

Kl 12-16, Bror Hjorths Hus

Filmer med och om Bror Hjorth

”Filmer om och med i Bror Hjorth: Kl. 12-16, samt kl. 13, 14 och 15: Karsten Wedels film om och med Bror Hjorth (15 min). Kl. 12.30, 13.30 och 14.30: Göran Gunérs film om Bror Hjorth (30 min).”

Kl 13-14, Domkyrkoplan

Pelle Svanslös – guidad tur ”Följ Pelles liv, från familjekatt till gluggen på Åsgränd”

Kl 13.30-14.00 Bror Hjorts Hus

Visning av utställningen Nationernas konst

”Guidad visning av utställningen Nationernas konst – Stoltheter och hembyggdsminnen. Studentnationerna har sedan 1600-talet spelat en viktig roll i studenternas liv.”

Kl 14-15, Gamla Uppsala museum

Vikingaskola ”Nu har sommarlovet dragit igång och från och med midsommardagen gör Gamla Uppsala museums dagliga vikingaskola det också.”

Kl 14-15 Fyrishov

Zumba på Sommarbadet

”Härliga rytmer och superbra träning utomhus på Sommarbadet. Zumbagurun Simon Monserrat håller i de flesta passen.”

Kl 14-15, Bror Hjorths Hus

Visning av Bror Hjorths konst och hem

”Guidad visning av Bror Hjorths konst och hem. Bror Hjorth (1894-1968) räknas som en av Sveriges största konstnärer.”

Kl 14-17, Domkyrkan

Skattkammaren ”Visning av domkyrkans museum Skattkammaren”

Kl 18.30-22.30 m/s Kung Carl Gustaf

Kvällsturer på Ekoln

“Avgår 18.30 från Uppsala för en underbar kryssningstur längs Fyrisån som du kan avnjuta från soldäcket eller inne i salongen.”

Stadsbiblioteket, utställningsrummet

Stadsbiblioteket 30 år!

”Färdas tillbaka till 1987 då Stadsbiblioteket på Svartbäcksgatan stod klart. Hur såg vår stad och vår värld ut för 30 år sedan? En utställning med foton, tidningsurklipp, musik, film och tv-program”

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Artisterna ordnar exklusiv spelning på Flustret

Mange Schmidt & Gäster, så heter den exklusiva och stjärnfyllda konserten som kommer att hållas på Flustret i september. ”Det blir en exklusiv ”one off” på Flustret, den enda konserten i sitt slag i Sverige”

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:49, 21 juli, 2017

Artisterna ordnar exklusiv spelning på Flustret
Mange Schmidt ordnar unik spelning på Flustret i september. Foto: Pressbild.

Fredag den 1:a september blir det minst sagt stjärntätt på Flustret, då samlar Mange Schmidt sina närmaste vänner för vad han själv menar kommer att bli sommarens fetaste fest och konsert.

Mange Schmidt & Gäster är namnet för konserten som är ett resultat mellan Mange Schmidt och Jonas Curling.

– Jag tyckte det var dags att summera min karriär so far, jag började spåna med Jonas Curling när vi spelade på Flustret i våras och sen växte idén mer och mer. Det ska bli grymt att stå på scenen igen i Uppsala, nu tillsammans med Petter, Rusiak, Sleepy & Co. Att Janne Schaffer och Örjan Högberg är med känns supercoolt, säger Mange Schmidt.

Det är ingen turné det handlar om, utan kvällen på Flustret blir unik i sitt slag.

– Det blir en exklusiv ”one off” på Flustret, den enda konserten i sitt slag i Sverige.

Biljetterna till den exklusiva spelningen på Flustret släpps den 25 juli.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng