Sommarguiden: Klarar du att ta dig ur rummet?

Under hela sommaren kommer 24Uppsala att tipsa om lokala aktiviteter, sevärdheter, mysiga caféer och andra intressanta resmål i och omkring Uppsala som du och din familj kan besöka under semestern.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.15:55, 6 augusti, 2017

Sommarguiden: Klarar du att ta dig ur rummet?
Foto: Quzzle Escape Room.

Ni har 60 minuter att ta er ut ur ett rum, klarar ni av det? På Escape Room kan mellan två och sex personer tilsammans försöka ta sig ut ur ett rum genom att lösa de pussel och gåtor som finns i rummet.

Ett av de två rum som finns tillgängliga Faraos Grav där man ska sig ur graven.

Ni är en grupp arkeologer som har tagit sig in i en av Faraos gravar för att hitta de begravda skatter”, skriver Escape Room på sin webbsida.

Tips på andra aktiviteter: Återupplev järnåldern.  

Det andra rummet är Rymdskeppet.

Ni är medlemmar av besättningen på rymdskeppet. Ert skepp beslagtogs av mörka kraftens armé. Nu är det upp till er frigöra skeppet och rädda ert team. Annars kan slutet vara nära..” skriver Escape Room på sin webbsida.

Har du tips på någon lokal aktivitet som vi borde ta upp i vår sommarguide, skicka oss gärna ett mejl redaktionen@24uppsala.se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då kommer popikonen till Uppsala

Han släpper in kort ett nytt album och det firar han med en vårturné genom Sverige inklusive Uppsala.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.14:45, 16 oktober, 2017

Då kommer popikonen till Uppsala
Foto: Daniel Grizelj / United Stage

Popartisten Darin åker på vårturné och kommer till Uppsala i slutet av mars nästa år.

För två år sedan släppte Darin sitt senaste album Fjärilar i magen, nu är det dags igen. 17 november släpper han albumet Tvillingen, sitt andra album på svenska. Två av albumets singlar är Ja må du leva och Tvillingen.

Läs också: Då kommer kultbandet till Uppsala

– Det är ett album som reflekterar olika sidor av mig. Mitt mest personliga album hittills och det speglas i att varje låt har fått bli sin egen värld, säger Darin.

På sin turné gör Darin 23 konserter, premiären sker 22 februari i Göteborg. Till Uppsala kommer han 24 mars och spelningen sker i Uppsala Konsert & kongress.

Biljetterna släpps 20 oktober.

Läs också: Folkkär artist till Uppsala

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Folkkär artist till Uppsala

I vår kommer den den folkkäre artisten till Uppsala när han gör sin första turné på 13 år.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.11:53, 16 oktober, 2017

2 bilder
  • Foto: Press / Blixten & Co.
    Foto: Press / Blixten & Co.

Artisten Uno Svenningsson från Källeryd ska ut på vårturné – en av spelningarna genomförs i Uppsala.

Svenningsson åker till 16 olika orter i Sverige på sin turné, turnéstart sker i Malmö 8 februari 2018, vilket är hans första turné sedan 2005. Han besöker Uppsala 16 februari när han spelar i UKK. I samband med sin turné släpper Svenningsson även ett nytt album.

Läs också: Uppsalafestival återkommer – med fler artister

Svenningssons fick sitt genombrott på 90-talet med Under ytan och Tro på varann. Han har sedan dess släppt sju album och medverkat i Melodifestivalen två gånger. I höst medverkar han även i TV-programmet Så mycket bättre.

– Det är mycket som händer och kommer att hända för min del framöver, och det är så roligt. Tillsammans med andra är man starkare, och därför känns det väldigt spännande att få ingå ett samarbete med Blixten & Co, något som jag verkligen ser fram emot! Med förhoppning om att vi kommer att ses ute på vägarna, säger Uno Svenningsson i ett pressmeddelande.

I nuläget kommer Svenningsson göra 16 spelningar, fler orter kan tillkomma. Biljetterna till turnén släpps 18 oktober.

Läs också: Då kommer kultbandet till Uppsala

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Talangtävlingen avgjord – de delade på över 40 000 kronor

Talangtävlingen i Uppsala är avgjord – här är vinnarna.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.10:38, 15 oktober, 2017

Talangtävlingen avgjord – de delade på över 40 000 kronor
Carlotta Dalia vann förstapriset. Foto: Uppsala internationella gitarrfestival

The International Young Talent Competition – en tävling för unga musiker – avgjordes under Uppsala internationella gitarrfestival under på lördagen. Artister från hela världen har deltagit och nu är det alltså klart vilka som vann.

Carlotta Dalia från Italien vann det första priset om totalt 25 000 kronor med motiveringen:

Hon visade en extrem hög teknisk nivå och musikalisk förståelse. Hennes ton var klar och bärande, och hon förmedlade sina musikaliska idéer tydligt till publiken. Vi förutspår henne en lysande framtid

På andraplats, och därmed vinnare av 7 000 kronor, kom svenske Salomon Jakobsson med motiveringen:

”Salomon Jakobsson visade en säker och avsläppnad framtoning på scen. Han visade kreativitet som gitarrist och kompositör. Inspirerad av Michael Hedges school of Fingerstyle har han också visat fina kompositionstalanger i sitt vackra stycke ‘Sargasso Swells”

Under festivalen delades också priset ”Publikens favorit” ut. Det tillföll även det 18-åriga Carlotta Dalia. Vinsten? En Milestone of Music gitarr.

Gitarrfestivalen fortsätter under söndagen och avslutas på eftermiddagen med ett program av Tango och Flamenco.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då kommer kultbandet till Uppsala

Boka in höstlovet och söndagen den 5:e november. Då kommer nämligen kultbandet till Uppsala och Fyrishov för en spelning.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:46, 14 oktober, 2017

Då kommer kultbandet till Uppsala
Mora Träsk. Foto Hasse Eriksson.

I november får Uppsala besök av ett av Sveriges största kultband. Det är gruppen Mora Träsk som kommer att ha en spelning i Fyrishov.

Mora Träsk har med sina barnlåtar underhållit generationer av barn. Många har säkerligen nostalgiska minnen av låtar som ”Tigerjakt”, ”Fader Abraham” och ”Klappa händerna när du är riktigt klar”.

Boka in söndagen den 5:e november på höstlovet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biorecension: Snömannen – stjärnspäckat och grandiost eller plattfall?

Den svenska regissören Tomas Alfredson är i dag tillbaka på vita duken med en ny rulle. Så lyder domen av vår recensent.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.12:00, 13 oktober, 2017

Biorecension: Snömannen – stjärnspäckat och grandiost eller plattfall?
Foto: Pressbild

Vår svenska stjärnregissör Tomas Alfredson (Låt den rätte komma in, Tinker Tailor Soldier Spy) är tillbaka och har filmatiserat den norska stjärnförfattaren Jo Nesbøs Snömannen, med bland annat den amerikanska stjärnskådespelaren Michael Fassbender (Inglorious Basterds, vPrometheus) som spelar stjärnpolisen Harry Hole. Det är väldigt skandinaviskt – men som ni märker också ganska stjärnspäckat och grandiost.

Mycket känns igen när de första vidsträckta bilderna av snöiga landskap presenteras och så fortsätter det. Du som är bekant med Alfredsons lite murriga, rökiga och långsamma stil, eller suputar till poliser signerat de deckare vi blivit kanske alldeles för försedda med kommer att känna sig hemma.

Harry Hole, alltså Fassbender, vaknar upp på en bänk med en vodkaflaska i näven som sig bör och snart nog påbörjas en riktigt knepig mordgåta när kvinnor plötsligt börjar försvinna här och var i Norge – alltid med smältande snögubbar bredvid brottsplatserna.

Vi får bekanta oss med norska Bergen, en kedjerökande huvudperson, slemmiga läkare, elaka män och högt uppsatta skummisar. Rollistan imponerar. Svenska skådespelare som Peter Dalle (Yrrol) och Sofia Helin (Bron) får spela med stora namn som Val Kilmer(Heat), J.K. Simmons (Whiplash) och Charlotte Gainsbourg (Melancholia).

Det är en historia som tuggar på i sin egen, lite långsamma takt under två timmar men då och då bränner det till och blir rejält spännande.

“En fröjd för ögat”

Alfredson lyckas också fånga de norska landskapen på ett sätt som ibland blir bländande vackert, den pyrande snön och de smugorna, dränkta i vitt är ofta en fröjd för ögat. Det är också kul att se ett så pass hett namn som Michael Fassbender i den här potpurrin av skandinavisk melankoli.

Men det finns en hel del som gör att filmen aldrig blir något annat än en fungerande thriller att slänga igång en fredagskväll för mig. Även om den verkligen duger gott så. Jag tycker att Harry Hole är en ganska opersonlig och ointressant huvudkaraktär och kunde inte sluta jämföra honom med den mycket mer färgstarka Lisbeth Salander från Milleniumtrilogin – Snömannen blir någon slags korsning mellan David FincherThe Girl With the Dragon Tattoo (2011) och, typ, Wallander.

Många skådespelarinsatser är nämligen alldeles för träiga för att bli något annat än så och de knepiga, lite överdramatiska motiven och teman samt några knasiga sidospår i berättelsen är även de lite billiga.

Jag drar aldrig riktigt på smilbanden, utom när snögubbarna dyker upp till dramatisk musik, men då av helt fel anledning. Fingertoppskänslan som Alfredson visat sig ha innan dyker upp då och då men det blir snarare jag som får leta efter den än att den är alldeles uppenbar.

Recensionen är skriven av våra bloggare på Filmtopp.se.

Betyg: 

betyg filmtopp

FaktaTitel: The Snowman

Regi: Thomas Aflredsson

Manus: Peter Straughan, Hossein Amini

Med: Michael Fassbender, Rebecca Ferguson, J.K. Simmons, Peter Dalle, m.fl.

Genre: Thriller, Drama

Speltid: 1 tim 59 min

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng