De ska samla in kläder till ungdomar: ”Varför blundar alla?”

Just nu sittstrejkar över 100 ungdomar från Afghanistan som inte vet hur deras framtid ser ut. Nu anordnar Refugees Welcome Uppsala en insamling av kläder och pengar - på Stora Torget i Uppsala.

Johan Häll

Kl.21:03, 8 augusti, 2017

3 bilder
  • Foto: Refugees Welcome Uppsala.
    Foto: Refugees Welcome Uppsala.
  • Foto: Refugees Welcome Uppsala.
    Foto: Refugees Welcome Uppsala.
  • Foto: Refugees Welcome Uppsala.
    Foto: Refugees Welcome Uppsala.

Ideella föreningen Refugees Welcome Uppsala anordnar under onsdagen en insamling på Stora Torget för att ta emot sovsäckar, varma filtar, rena kläder (t ex jackor, tröjor, mössor, tjocka strumpor) och pengar till de över 100 ungdomar från Afghanistan som sitter på Mynttorget i Stockholm – i en ren protest.

– Vi stödjer de 100 tals ungdomar som sittstrejkar och dessa ungdomar kommer att befinna sig dag och natt där i väntan på svar från migrationsministern, om att få en chans att leva och få stanna i Sverige. Det är vår plikt som människor att hjälpa dessa flyktingar som länge nu levt i otrygghet och dåligt bemötande i Sverige. Vi kan bättre och Sverige behöver dessa ungdomar, säger Jeannette Escanilla, ordförande Refugees Welcome Uppsala.

Har ni haft någon kontakt med de här ungdomarna som sittstrejkar?
– Vi har daglig kontakt med flera av de ungdomar som sittstrejkar. De är trötta och fryser på nätterna, men vill fortsätta tills de får besked om deras situation.

En av de som sittstrejkar är Safiolah, 19:

– Alla vet hur säkerhetsläget är i Afghanistan. Varför blundar Sveriges regering för detta och skickar oss till en säker död?

Refugees Welcome Uppsala önskar att man skänker  och pengar. Insamlingen sker mellan klockan 17.30 och 18.45.

– Vi kommer efter insamlingen på Stora torget att åka med alla saker folk ger oss till ungdomarna i Stockholm. Hoppas att Uppsalaborna kommer och återigen visar sitt solidariska stöd med de afghanska ungdomar som befinner sig i en desperat situation. Vi är människor och som människor får vi inte lämna de ensamma, säger Jeanette Escanilla.

Man kan också swisha 123 617 88 18 och skriva #sittstrejk om man vill vara med och stötta ungdomarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ofta idrottar barn och unga i Uppsala

Nya siffror visar hur aktiva barn och unga är i kommunen.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.08:33, 24 augusti, 2017

Så ofta idrottar barn och unga i Uppsala
Montage: Pixabay

Hur aktiva barn och ungdomar är i idrottsföreningar skiljer sig mycket mellan landets olika kommuner. Det visar siffror från Riksidrottsförbundet, som Nyhetsbyrån Siren hämtat från Kommun- och landstingsdatabasen.

– Föreningslivet är väldigt olika aktivt i olika kommuner. Generellt sett är aktiviteten hög i kommunerna runt storstäderna, vilket beror på att det bor många där och att infrastrukturen är bra, säger Peter Eriksson, verksamhetscontroller på Riksidrottsförbundet till Nyhetsbyrån Siren.

I snitt deltar ungdomar i åldern 7 till 20 år i en idrottsaktivitet hos en förening vid 34 tillfällen per år. I Uppsala ligger snittet på 33 deltagartillfällen.

Lägst antal deltagartillfällen i Uppsala län hade Knivsta där snittet låg på 24. I Östhammar låg snittet däremot på 35 deltagartillfällen. Här nedanför ser du hur ofta barn och unga idrottar i länet.

 

Grafik: Nyhetsbyrån Sirén.

Grafik: Nyhetsbyrån Sirén.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hamburgerkedja återkallar vara

Förpackningen kan innehålla spår av metall.

Mia Martelleur

Kl.07:17, 24 augusti, 2017

Hamburgerkedja återkallar vara
Foto: Sören Andersson / Bildbyrån

Företaget Salico återkallar flera förpackningar med färdigskivade äppelklyftor. Det rapporterar TT under torsdagen.

Påsarna säljs framförallt på McDonalds restauranger i Norden och återkallas nu då det finns spår av metall i förpackningarna.

Enligt företaget har inga personskador rapporterats i samband med upptäckten, utan återkallandet sker som en försiktighetsåtgärd.

Återkallelsen gäller förpackningar med bäst före-datum 23 till 26 augusti 2017.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

NATTENS HÄNDELSER

Medan du sov: Detta hände i Uppsala

Två gripna för personrån i centrala Uppsala – ska ha tvingat personer att ta ut pengar från bankomater

24sverige.se Nattwebben

24sverige.se Nattwebben

Kl.05:04, 24 augusti, 2017

Medan du sov: Detta hände i Uppsala
Det här hände i Uppsala medan du sov. Foto: Arkiv.

Vid 04.23 under natten till torsdagen fick polisen in samtal från flera unga män som blivit rånade i centrala Uppsala. Två personer har gripits misstänkta för brotten.

Polisen kontaktades under natten av ett par unga män som berättade att de blivit rånade. Flera gärningsmän ska ha tvingat brottsoffren att ta ut pengar från bankomater.
– När två av killarna ringde var deras kompis under hot att ta ut pengar, säger Daniel Ågren, RLC-befäl vid Region Mitt.

Efter ett kortare tids språngmarsch kunde polisen gripa två misstänkta gärningsmän.

Det är oklart om gärningsmännen använt något tillhygge vid rånen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gusk - Djurgården 1-4

Tränaren stolt trots förlusten: ”Killarna gjorde det bra”

Gusk slogs ut ur Svenska Cupen av Djurgården.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.22:03, 23 augusti, 2017

Tränaren stolt trots förlusten: ”Killarna gjorde det bra”
Foto: Bildbyrån

Gusk är utslagna ut ur Svenska Cupen när de besegrades av Djurgården med 1-4.

I början av första halvlek dominerade Djurgården och hade stort bollinnehav halvleken igenom och De kunde indirekt utnyttja detta genom att stressa Gusk till ett snöpligt självmål.

Men ju längre halvleken led, desto mer kom Gusk in i matchen och kunde lite chockartat sätta 1-1 när Henrik Englund kunde nicka in bollen i tom målbur efter ett snyggt inlägg från Ümit Aras.

I slutet av halvleken var Djurgården ytterst nära 2-1 när målvakten Daniel Edlund var tvungen till två riktigt svettiga räddningar. Minuten efter var istället Gusk nära 2-1 när Ahmed Kango var väldigt nära att nicka in bollen men den gick tätt utanför stolpen. Djurgården hade mycket bollinnehav men kunde inte utnyttja detta.

I den andra halvleken började Gusk piggt och hade initialt stor bollinnehav. Djurgården hade faktiskt en boll inne i målet i den 50e minuten men vinkades offside. Stockholmlaget såg riktigt störda ut men allt ändrades i 64:e minuten när Gusk:s Johannes Bohlin fick rött kort efter en riktigt tuff tackling. Därmed fick Gusk spela med en man mindre.

Initialt spelade Gusk bra försvarspel men till slut orkade de inte försvara sig och Aliou Badji kunde sätta 1-2 målet. Tio minuter senare gjorde även Julian Kristoffersen 1-3 och Aliou Badji kunde göra sitt andra mål för kvällen med 1-4 målet i 89:e minuten.

Djurgården är därmed klara för gruppspel i Svenska Cupen men Gusks tränare, Zaine Söderlund, var stolt trots förlusten.

– Vi fick dit dem var ville, vi kunde stänga in dem i central, låt dem spelar runt och sedan vara aggressiva. I början fanns nerverna, sen vågade vi hålla i boll. Killarna gjorde det bra, vi hade ännu bättre ännu bättre kontroll i andra halvlek fram tills det röda kortet, säger Zaine Söderlund.

Vad är det som avgör för Djurgårdens del?
– I andra halvlek står det 1-1 och vi har gjort båda målen. Fram till utvisningen har vi bra kontroll. Sen är de inte jättevassa, vi har kontroll på dem. Det är svårt att säga. Fram till utvisningen är vi med i matchen, säger Zaine Söderlund.

FaktaSvenska Cupen

Gamla Upsala SK - Djurgården 1-4 
(1-1)

Målen: 0-1 (18) Självmål, 1-1 (37) Henrik Englund, 1-2 (75) Aliou Badji, 1-3 (83) Julian Kristoffersen, 1-4 (89) Aliou Badj

Så ställde lagen upp:

Gusk: Daniel Edlund - Johannes Bodin, Patrik Källsten, Umit Aras, Abir Karim - Hampus Lundin, Marcus Lindström, Deniz Yaldir, Patrik S:t Cyr, Ahmed Kanjou - Henrik Englund.
Avbytare: Marcus Felin, Kevin Amin, Jakob Östlund, Mattias Strandin, Daniel Afewerki, Anton Eriksson, Daniel Aramesh.

Djurgården: Tommi Vaiho - Jonathan Augustinsson, Jacob Une Larsson, Niklas Gunnarsson, Elliot Käck - Haris Radetinac, Kevin Walker, Jesper Karlström, Kerim Mrabti -Julian Kristoffersen, Tino Kadewere.
Avbytare: Edvin Holst, Souleymane Kone, Magnus Eriksson, Othman El Kabir, Aliou Badji, Gustav Engvall, Amadou Jawo.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Populära restaurangen har stängt efter brutala misshandeln

Restaurangen är en av de mest omtyckta i Uppsala. Men just nu tvingas man hålla stängt på grund av ett brutalt rån som drabbade en ur personalen sent i söndags natt.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:00, 23 augusti, 2017

Populära restaurangen har stängt efter brutala misshandeln
Stängt var det här. På grund av det brutala rånet natten till måndagen tvingades den populära sushi-restaurangen Raw Like Sush hålla stängt tills vidare. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Den populära sushi-restaurangen Raw Like Sushi, som är belägen på Hjalmar Brantingsgatan i Sala Backe, har tillfälligt fått stänga ned. Anledningen – söndagsnattens brutala rån.

Läs också: Kvinna rånad i Uppsala – gärningsmännen på fri fot

Det var natten mellan söndag och måndag som det brutala rånet ägde rum på Skomakargatan i Uppsala, vilket också 24Uppsala har skrivit om.

På tisdagen gick restaurangen själva ut på deras facebook-sida och berättade om rånet och berättade att man tvingas hålla stängt tills vidare. Restaurangen skriver också på facebook att man hoppas öppna upp under torsdagen igen – och att ondskan inte ska få vinna.

24Uppsala har sökt ansvariga på restaurangen, dock utan att lyckas.

 

Restaurangen meddelade via sin facebook-sida om rånet.

Restaurangen meddelade via sin facebook-sida om rånet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng