GRATTIS IK SIRIUS – 110 ÅR

Klassiska Uppsalaklubben firar 110 år – starkare än någonsin

Den 9 augusti 1907 i stadsdelen Svartbäcken bildades klubben, då under namnet IK Spurt som dock skulle visa sig vara upptaget, och därmed säger vi stort grattis till en av Uppsalas mest kända klubbar.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:26, 9 augusti, 2017

Klassiska Uppsalaklubben firar 110 år – starkare än någonsin
IK Sirius fyller 110 år i dag den 9 augusti 2017. Foto: Bildbyrån.

Från början var det tänkt att klubben skulle heta IK Spurt. Men namnet var upptaget och då försökte man i stället med IK Svartbäcken. Till slut valde man dock namnet på den, från jorden, starkast lysande stjärnan – Sirius.

9 augusti 1907 var datumet då moderklubben IK Sirius, som sedan dess har varit inblandad i de flesta sporter, bildades och när klubben nu firar 110 år så gör man det verkligen på topp.

Läs mer om hur allt började här (Extern länk)

Jubileumsåret firar man bland annat med allsvensk fotboll, första säsongen på 43 år, och dessutom som ett topplag. IK Sirius Bandy återfinns i elitserien och Sirius Innebandy har både damlaget och herrlaget i Svenska Superligan.

Bland framgångarna hittar vi bland annat fem SM-guld i bandy (1921, 1922, 1961, 1966, 1968) och fotbollen har faktiskt ett SM-silver från säsongen 1924.

Fredag 1 september ska det firas rejält med en fest i Saluhallen som kommer att ledas av Jacke Sjödin som också ligger bakom de populära matchfilmerna inför hemmamatcherna.

Stort grattis säger vi från 24Uppsala.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsala värvar tillbaka stjärnan

Klubben har även förlängt med ytterligare en spelare.

Linus Vedmar

Kl.21:41, 19 september, 2017

Uppsala värvar tillbaka stjärnan
Den australiensiska stjärnan Rhys Carter återvänder till Uppsala Basket. Foto: Bildbyrån.

Rhys Carter, 33, är tillbaka i Uppsala Basket. Australiensaren har spelat utanför Sverige sedan han lämnade Uppsala efter säsongen 2012/13.

– Det känns så bra att vara tillbaka i Uppsala. Jag har så många kompisar i stan och inom laget och klubben, så det känns som jag har kommit hem, säger Rhys Carter i ett pressmeddelande.

Under dagen blev det även klart att Rickard Eriksson, 35, stannar i Uppsala-klubben och att Stanford Brown inte får förlängt efter sin try-out period.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Redaktionen tippar: Så här slutar hockeyallsvenskan

Först i morgon är det dags för Almtuna. Men redan i dag smygstartar hockeyallsvenskan. Så här tror vi att den slutar.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.19:24, 19 september, 2017

Redaktionen tippar: Så här slutar hockeyallsvenskan
Tre spelare som samtliga har spelat/spelar i Almtuna. Jonas Almtorp (tv), Victor Rollin Carlsson (Almtunas lagkapten) och Olle Alsing. Foto: Bildbyrån.

För Almtunas del inleds säsongen först i morgon med ett svårt bortamöte mot Tingsryd. Men redan i kväll drar hockeyallsvenskan igång med tre matcher där bland annat topptippade AIK tar emot skånepågarna från Pantern hemma på ”Hovet”.

Med bara timmar kvar till pucken släpps har det också blivit dags att tippa hur säsongen slutar, och likaså premiäromgångens slutresultat. Tippar gör redaktionens Magnus Jansson Klarin och Johan Häll.

Första omgången:
19/9 AIK–Pantern 19.00 (C More Play)
Johan: 4–1 Magnus: 4–3 e.str (Svenska Spel: 1: 1,67 X: 4,45 2: 3,75)
19/9 Timrå–Vita Hästen 19.00 (C More Play)
Johan: 5–2 Magnus: 4–2 (Svenska Spel: 1: 1,77 X: 4,05 2: 3,55)
19/9 BIK Karlskoga–Björklöven 19.00 (C More Play)
Johan: 3–1 Magnus: 3–2 e.str (Svenska Spel: 1: 1,73 X: 4,30 2: 3,55)
20/9 Leksand–Södertälje 19.00 (C More Hockey)
Johan: 4–2 Magnus: 5–2 (Svenska Spel: 1: 1,40 X: 5,15 2: 5,40)
20/9 Tingsryd–Almtuna (C More Play)
Johan: 4–3 e.str Magnus: 3–4 (Svenska Spel: 1: 1,78 X: 4,20 2: 3,40)
20/9 Västervik–Troja/Ljungby (C More Play)
Johan: 6–1 Magnus: 2–4 (Svenska Spel: 1: 1,82 X: 4,20 2: 3,30)
20/9 Oskarshamn–Modo (C More Live)
Johan: 1–4 Magnus: 2–4 (Svenska Spel: 1: 2,24 X: 4,05 2: 2,50)

Så här tror Magnus Jansson Klarin att tabellen ser ut efter sista omgången:

1. Leksand
2. AIK
3. BIK Karlskoga
4. Modo
5. Pantern
6. Vita Hästen
7. Tingsryd
8. Almtuna
9. Timrå
10. Oskarshamn
11. Björklöven
12. Södertälje
13. Troja/Ljungby
14. Västervik

Kommentaren:
För att börja med toppen så ser jag Leksand som stor favorit att vinna serien. Laget har fått behålla hela 16 spelare från fjolåret och har dessutom kryddat med flera bra spelare, inte minst på backsidan, jag tycker Leksand har ett bättre lag än det som spelade i SHL förra säsongen.

Där bakom skuggar både AIK och Modo som ser intressanta ut på pappret, även om AIK har en del att bevisa för mig. Även Pantern har ett, på pappret, intressant lag som kan bli en farlig utmanare.

Nederlagstippade Almtuna då? Jag tror absolut att laget kan få det tufft. Det som talar för Uppsalalaget är det faktum att man inte är favorittippade, för det fungerar sällan med Uppsalalag, därmed kan man smyga under radarn och kommer också att fixa en playoff-plats – trots allt.

I botten ser jag inte hur Västervik ska kunna undvika kval. Laget har inte imponerat på försäsongen och förlorade bland annat på hemmaplan mot Huddinge med stora siffror. Med sig till kvalet tror jag att man får nykomlingen Troja/Ljungby.

Så här tror Johan Häll att tabellen ser ut efter sista omgången:

1. AIK
2. Leksand
3. Modo
4. Pantern
5. Timrå
6. Karlskoga
7. Tingsryd
8. Oskarshamn
9. Almtuna
10. Björklöven
11. Västervik
12. Troja/Ljungby
13. Södertälje
14. Vita Hästen

Kommentaren:
Leksand har det starkaste laget på papperet där man har fått behålla precis de spelare från ifjolåret (16 stycken) som man ville. Vindsnabbe Oskar Lang, tekniske Mattias Ritola och hårdskjutande Johan Porsberger blir farliga framåt och bakåt har man lyckats signera rutinerade Fredrik Lindgren från Skellefteå. Laget har också värvat fyra återvändare.

Jag tror ändå att AIK:s rutin i Hockeyallsvenskan ger Solnalaget förstaplatsen. Nyförvärven Eric Castonguay (Leksand) och målsprutan Anton Holm (Södertälje) kommer att producera flitigt. Man har också fått behålla Jens Jakobs som är en viktig spelare, speciellt i power play.

Modo har fått känna på Hockeyallsvenskan ett år nu och överraskande kämpade man om att undvika negativt kval i fjol. Den här säsongen har man rutinerade Hans Särkijärvi i båset. Med hans erfarenhet kryddat med att laget har får behålla poängproducerande spelare som Patrik Karlkvist och Emil Molin i kombination med erfarenheten från förra året kommer göra Modo till ett topplag.

Almtuna kommer att bli ett mittenlag och man kommer in i det sista få kämpa om en play off-plats där man tyvärr missar den med en placering. Laget har en snittålder på bara 22 år och det kan bli en lång säsong för Uppsalaget. 
Det som talar för Almtuna är att man inte har något att förlora och experterna siar också om ett lag som kommer att fightas i botten av tabellen. 


Sett över försäsongen har man varit starkt. Efter ett par inledande förluster har man avslutat träningsmatchandet med fem raka segrar mot Västerås, AIK, Södertälje samt norska Storhamar och Lillehammer.

I botten tror jag SSK återigen får kvala. Där gör man nog sällskap av Vita Hästen eller Troja/Ljungby.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

24UPPSALA.SE AVSLÖJAR

AVSLÖJAR: Max Andersson lämnar Gusk: ”Kärleken till idrotten har svalnat”

Efter den senaste tidens turbulens väljer Gusk-tränaren Max Andersson att lämna klubben – som numera står helt utan tränare sedan även assisterande tränaren Björn Andersson valt att lämna.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.15:48, 19 september, 2017

AVSLÖJAR: Max Andersson lämnar Gusk: ”Kärleken till idrotten har svalnat”
Max Andersson. Foto: Bildbyrån.

Han har kritiserats för sitt språkval och flera verbala attacker mot domare, nu väljer tränaren Max Andersson själv att lämna klubben.

– Jag sa upp mig från mitt jobb i går, så jag är inte tränare för Gusk dam längre, säger Max Andersson som med sin engagerande stil brukar höras på matcherna.

– Det är så jag är, det är mitt sätt att coacha – och så har jag gjort i alla år. Sedan är det jobbigt att få höra från domartrion efter matchen att man är sämst och en dålig person, det är verkligen jättejobbigt, inte minst för att jag brinner för idrott och de här spelarna som jag skulle kunna gå genom eld för, fortsätter Max Andersson som även berättar att han har fått ta emot hot från domare.

– Jag har fått ta emot hot från domare, personligen alltså. Det är jobbigt. Kärleken till idrotten har svalnat.

Även den assisterande tränaren Björn Andersson väljer, enligt Max Andersson, att kliva av.

– Gusk står utan tränare just nu. Även Björn har tagit beslutet att lämna. Det är dock ingenting som jag har varit på honom, utan det är helt hans eget beslut.

Var det ett svårt beslut att ta?
– Inte som situationen har varit under de senaste veckorna med all turbulens och skriverier. Hade vi haft något att spela för hade jag kanske orkat fortsätta säsongen ut, men nu kan vi varken komma uppåt eller nedåt i tabellen. Hade det inte varit för de här fantastiska spelarna hade jag tagit det här beslutet tidigare, men nu har jag i alla fall tagit beslutet att jag lämnar av personliga skäl, fortsätter Max Andersson som är öppen med sin kritik mot vissa domare.

– Det finns bra domare, och så finns det dåliga. Men det finns också domare som redan innan matchen har bestämt sig. Redan innan en match så har mina spelare legat på minus – på grund av mig. När jag nu kliver av ligger de i alla fall på noll när matchen börjar.

Varför tror du att vissa inte gillar din ledarstil?
– Jag är ju som jag är. Jag brinner för det här. Jag är spontan och säger ofta vad jag tycker. Även om det ibland är hårda ord så är det aldrig riktat mot någon domare, spelare eller ledare.

Vad ska du göra nu?
– Till att börja med får jag en ledig helg, detta medan laget åker till Selånger för match. För mig kommer det nog att dröja länge innan jag öppnar byrålådan med träningsgrejer igen.

Lämnar du idrotten helt?
– Nu ska jag försöka ta reda på vem människan Max Andersson är utanför idrotten. Honom har jag inte riktigt någon bra koll på, så det ska bli intressant. Sedan ska jag nog börja spela lite padel, jag har hört att brorsan är ganska bra på det. Eller kanske golf, vi får se. Jag har ganska mycket tid över just nu.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sirius i stort ”twitterbråk” inför helgens dubbla dalamöte

Sirius kaxiga hälsning till guldfavoriterna på twitter slutade med ett ännu kaxigare svar. Här är lagens "twitterbråk" inför helgens "dubbelmöte".

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.09:11, 19 september, 2017

Sirius i stort ”twitterbråk” inför helgens dubbla dalamöte
Sirius i "twitterbråk" inför dubbla dalamötet i helgen. Foto: Bildbyrån / Bildmontage.

I helgen väntar tuffast möjliga motstånd för både Sirius herrar och damer som möter Falun respektive KAIS Mora på hemmaplan.

Inför matchen skickade Sirius ett kaxigt twitter-meddelande till klubbarna med bilder på en dalahäst, knätofsar, nyckelharpa och folkdräkt där man frågade klubbarna ”är det ett sånt här starter pack vi behöver på söndag så ni och alla supportrar känner er välkomna?” adresserat till både IBK Falun och KAIS Mora.

Ett ännu kaxigare svar från KAIS Mora dröjde inte länge; ”Det där blir jättebra! Få se, Uppsala, är det stället innan Globen? Dit hittar både vi och Falun.”

Strax efter kom också svaret från Falun – med en bild på SM-pokalen. Säsongen är härmed igång.

Därmed stiger hettan inför det dubbla ”dalamötet” i IFU Arena där Sirius och KAIS Mora inleder matchandet redan 14.30 följt av herrmötet mellan Sirius och IBK Falun klockan 18.10.

 

Skärmdumpar från "twitterkriget".

Skärmdumpar från ”twitterkriget”.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA: Så gick det i den lokala fotbollen

Vaksala är klara seriesegrare i damtrean. Men redan innan helgens 3–0 seger mot Östervåla var saken klar. Så här gick det i helgens lokala fotboll.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.18:58, 18 september, 2017

BILDEXTRA: Så gick det i den lokala fotbollen
Vaksala firar seriesegern i damtrean. Foto: John Bengtsson.

Vaksalas fotbollsdamer fick, efter ett par år av degraderingar, äntligen jubla för en serieseger. Sejouren i damtrean blev bara ettårig, efter helgens resultat stod det klart att laget vinner serien och tar klivet upp i tvåan.

Paulina Löf, Nikita Larsson och Hanna Salomonsson såg till att det blev en klar 3–0 seger hemma mot Östervåla i näst sista omgången. Men redan innan var faktiskt seriesegern klar efter att Danmark överraskande vunnit borta mot Gusk 2.

Här nedan kan du se mer av John Bengtssons bilder från Vaksalas match mot Östervåla och firande av seriesegern.

En division högre upp är det upplagt för drama. Detta sedan Bälinge ”bara” fått med sig 1–1 hemma mot Djursholm. Samtidigt bortavann Fanna efter målkalas med 5–3 mot Forsby. Bälinge toppar fortfarande serien, dock bara med ett enda plusmål till godo.

I lördagens avslutande omgång möts dessutom lagen – i Enköping. För Bälinge räcker det med ett kryss, medan Fanna måste vinna. Kan det bli mer spännande?

I herrtrean blev det en lyckad Uppsalahelg efter segrar för IFK Uppsala, ESK, Heby och Märsta. Enda ”plumpen” blev Vaksalas bortaförlust mot serieledande Täby som samtidigt innebär att Vaksala tappade i toppstriden. Täbys och ESK:s seger innebär samtidigt att Täby behåller serieledningen knappt före just ESK.

I herrfyran fortsätter Arlanda att behålla greppet och serieledningen efter förkrossande 7–0 borta mot Sunnersta som just nu befinner sig i fritt fall på väg ned i femman. Även GoIF Kåre hakar på toppstriden efter 2–0 Rimbo.

I norra herrfemman var jag lite väl snabb att gratulera Rasbo till seriesegern. Men efter 4–3 borta mot Vattholma är ändå saken klar, Rasbo spelar i division 4 nästa säsong. Stor matchvinnare, och ”festfixare” blev tremålsskytten Joakim Ågren.

I bottenstriden gick Östervåla om Hinden och upp på fast mark efter att man kört över Skuttunge på bortaplan med 7–0. Detta samtidigt som Börje slog Hinden med 3–0 efter bland annat två straffar.

I södra herrfemman bytte Brottby och Håbo 2 plats i toppen efter Brottbys 5–2 hemma mot Södra Trögd, samtidigt som Rosersberg slog Håbo 2 på hemmaplan med 3–2 till slut. I bottenstriden tog Riala 2 in en poäng på Danmark ovanför strecket, med två omgångar lvar skiljer det bara två poäng mellan lagen.

I damfyran är det fortsatt samma poängSöderfors och Upplands-Ekeby. Detta efter att Söderfors 3–0 hemma mot Österlövsta, Samtidigt som Upplands-Ekeby fick en ännu enklare resa sedan Vaksala 2 lämnat WO. En omgång återstår där Söderfors möter Vaksala 2 på bortaplan, samtidigt som Upplands-Ekeby åker till Bålsta för att möta Håbo. Söderfors toppar serien tack vare fem måls bättre målskillnad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng