11 snabbmatskedjor som kan komma till Sverige

Globala snabbmatskedjor som satsar på allt från munkar till pizza vill etablera sig i Sverige.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.13:44, 12 augusti, 2017

11 snabbmatskedjor som kan komma till Sverige
Foto: Montage/Creative Commons

Den svenska marknaden är attraktiv för flera globala franchisekedjor och antalet har vuxit enormt de senaste 20 åren. Men det finns många som inte kommit till Sverige – ännu.

Veckans Affärer har pratat med Franchise Group, som listat elva franchisekedjor som vill etablera sig i Sverige.

”Sverige är en intressant marknad, speciellt om man vill testa sitt koncept för att ta sig ut på den Europeiska marknaden”, uppger Franchise Group till VA.

Dairy Queen – Glasskedjan, förkortad DQ, öppnade sin första restaurang 1940 och serverar glass, milkshake och annan snabbmat.

Donut King – En australiensisk kedja som är specialister på munkar. Har även milkshake och smoothies.

Denny’s – Kedja finns världen över och har restauranger i amerikanskt diner-koncept. Har öppet dygnet runt och serverar bland annat pannkakor, omeletter och hamburgare.

Gloria Jean’s Coffees – Cafékedja med över 400 caféer som öppnade 1979 i Chicago i USA.

Bagel Corner – Har funnits sedan 2011 och serverar bagels till bra priser på snabb tid.

La Cure Gourmande – För den sin gillar sötsaker kan denna kedja bli en favorit. Har kakor, choklad och andra sötsaker.

Pizza Capers – Har funnits i drygt 20 år och har restaurangen över hela Australien. Kedjan säljer pizza, pasta, sallad och efterrätter.

Punjab Grill – En av de mindre kedjorna på listan. Bildades 2001 och serverar fine dining Sikh-mat.

Michel’s Patisserie – Är den största konditorikedjan i Australien och har över 300 enheter. Säljer 36 miljoner koppar kaffe och 9,5 miljoner tårtbitar per år.

Crust Gourmet Pizza Bar – Ytterligare en pizzakedja. Är stora i Australien och serverar ”boutique style”-pizzor med mat i fokus.

Brumby’s Bakery – Satsar på hembakade produkter. Satar mycket på att göra bröd på högkvalitativa ingredienser.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Uppsalaprofilernas “extrema” satsning: “En turistattraktion”

Efter satsningen i Gränbystaden - nu är ägarna redo för nästa jättesatsning. ”Jag tror att det kommer att bli en ny turistattraktion”, säger Theo Blanco.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:25, 7 december, 2017

The Dome – Adrenaline Zone – så heter den nya jättesatsningen av personerna bakom Turbo Sport & Adventure Zone som öppnade i Gränbystaden för snart två år sedan.

– Vi har skruvat till konceptet ganska rejält och det blir väldigt mycket fokus på extreme sport. Det blir något helt annat än det vi har på Turbo, säger Theo Blanco som är en av grundarna och ägarna bakom Turbo Sport & Adventure Zone tillsammans Joakim Kumlin.

LÄS MER: BILDEXTRA: Gottsundamammornas första event – en succé: ”Jag är så lycklig”

Men det blir inte i Uppsala som den nya jätteanläggningen, som Theo Blanco och Joakim Kumlin tror kan bli en turistattraktion, kommer att ligga.

– Vi har hittat en alldeles perfekt lokal. Det är Ericssons gamla lagerlokal som ligger centralt till i Gävle med nära till både bussar och tåg. Lokalen är på 6 000 kvadratmeter och med tolv meters takhöjd, fortsätter Theo Blanco som vill vara ödmjuk.

Finns det någon liknande anläggning?
– Inte i norden. Det finns bara en i hela Europa, och den ligger i Schweiz, men vi hade tänkt göra anläggningen i Gävle ännu lite fräckare. Inspirationen har vi hämtat från USA.

Precis som med Turbo Sport & Adventure Zone är tanken att anläggningen ska vara för alla som älskar en adrenalinkick, men Theo Blanco tror att den också kan bli en träningsanläggning för extremsportare i hela norden och övriga Europa.

– Den ska vara för alla. Men det kommer också att bli en fantastisk träningsanläggning för alla de proffs som utövar någon form av extreme sport, fortsätter Blanco som också berättar att besökare kommer att kunna övernatta på anläggningen.

– Det kommer att finnas en möjlighet för tillfällig övernattning i någon av våra 80 bäddar vi planerar för under vår lägerverksamhet som kommer att starta till sommarlovet.

Finns det någon chans att vi får se en liknande anläggning i Uppsala?
– I dagsläget har vi Turbo Sport & Adventure Zone i Uppsala, och även där kommer det att bli en hel del stora förändringar som besökarna kommer att märka av den närmaste tiden. Vi kommer bland annat att bygga om vår trampolin-park. Så det kommer att hända en hel del.

Premiären för den nya anläggningen The Dome – Adrenaline Zone är planerad till sportlovet nästa år.

– Planen är att vi ska öppna den 10 februari.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu har nya unika butiken öppnat i Uppsala

24Uppsala avslöjade etableringen - nu har de öppnat.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.17:47, 7 december, 2017

Nu har nya unika butiken öppnat i Uppsala
Butiksansvarige Roni Yildiz. Arkivfoto: Johan Häll

Den 9 november avslöjade 24Uppsala att en ny mataffär skulle öppna i staden. Namnet på butiken skulle bli Orienta och är unik med sina utländska varor. Mat från hela världen skulle säljas i butiken när man öppnade.

– Vi satsar på bra hygien, bra service och bra kvalitet. Det finns folk här i stan som åker till Stockholm för att bara handla några grejer som inte finns i Uppsala, men här kommer vi ha produkter som inte funnits tidigare, och är det någon produkt vi saknar som blir efterfrågad kan vi ta in även den, sa butiksansvarige Roni Yildiz till 24Uppsala då.

Det preliminära öppningsdatumet sattes till 24 november men först nu, i början av december kunde man slå upp dörrarna till den 2000 kvadratmeter stora mataffären. På invigningsdagen fick kunderna provsmaka mat från fler olika länder.

Butiken ligger vid Kungshörnet på Kungsgatan 109.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hon vill ta Sushi of Sweden utomlands

2012 öppnade Sushi of Sweden i Boländerna som sedan dess har blivit en succé. Nu siktar grundaren Iren Abrami utanför Uppsalas och Sveriges gränser.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.19:25, 5 december, 2017

Hon vill ta Sushi of Sweden utomlands
Restaurangen i Boländerna har ritats av den flerfaldigt prisbelönade arkitektbyrån Christiensen & Co Arkitekter. Foto: Pressbild.

2012 öppnade den första restaurangen i Boländerna, och succén lät inte vänta på sig. Därefter har Sushi of Swedens öppnat ytterligare två restauranger i Gränbystaden och nu senast Kvarntorget.

Men restaurangkedjan nöjer sig inte med bara Uppsala. Nu blickar man även utanför Uppsalas gränser – och internationellt.

– Jag vill verkligen satsa på det här. Jag tror att det finns möjligheter att bli stora, inte bara i Sverige utan även internationellt. Fastighetsägare, fastighetsmäklare och privatpersoner, det är många som hört av sig och vill att vi ska öppna på fler platser. Men ska vi satsa i Stockholm, övriga Mälardalen och sedan kanske utanför Sverige så behöver vi först bli ännu starkare i Uppsala, säger grundaren Iren Abrami.

Restaurangen i Boländerna har ritats av den flerfaldigt prisbelönade arkitektbyrån Christiensen & Co Arkitekter och är utformad med syfte att få besökaren att slappna av.

Sushi of Sweden har också tagit hänsyns till miljön i materialvalen, men också när det kommer till råvarorna där rödlistade fiskar och skaldjur uteslutits.

Iren Abrami var redan pionjären inom sushi i Uppsala när hon 2012 öppnade Sushi of Sweden i Boländerna. Tanken med konceptet var att förena kvalitet, färska råvaror och en innovativ svensk touch med enkelhet och snabbhet.

Resultatet blev en sushirestaurang med typiskt svenska råvaror och smaker – och med en drive-in. Men trots det vill hon inte kalla sig en snabbmatskedja.

– Det är mycket arbete bakom bra sushi, och på Sushi of Sweden gör vi allt direkt på plats.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsalabyrån blir leverantör för franchise-jätten

När den populära matkedjan ville stärka sig digitalt föll valet på snabbt växande Uppsalabyrån.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.12:13, 3 december, 2017

Uppsalabyrån blir leverantör för franchise-jätten
Wasabi Web har landat ännu en stor affär. Foto: Pressbild.

Den digitala byrån Wasabi Web, som grundades 2012, fortsätter att växa. Byrån har under åren vunnit riksuppdrag åt kunder som Apollo, Grammisgalan, Telenor Arena, Företagarna Riks – och har också prisats i utmärkelser som Årets Unga Företagare i Sverige, och Årets Samhällsinsats.

Nyligen blev det klart med ännu ett stort uppdrag i form av Sveriges första Tex Mex-kedja, Taco Bar, som föll för Uppsalabyrån när det var dags för en ny satsning på den digitala produkten för franchise-jättens alla restauranger.

LÄS MER: Uppsalabyrån blir leverantör åt resejätten

– Känns kul att presentera en Wasabi-producerad webb för ett av Sveriges starkaste franchisekoncept – Taco Bar. Vi är glada över att få lansera Wasabis strategi och stärka Taco Bar digitalt framåt under 2018, säger Alexandra Svedström, byråchef på Wasabi Web.

Wasabi Web vann upphandlingen avseende en ny webbsida för franchisekedjan och har lagt grunden för en ny digital designprofil. Webbplatsen är startskottet för en helt ny strategi i matjättens arbete med sociala medier och digital marknadsföring.

– En huvudsaklig strategi för oss är att digitalisera Taco Bar, detta för att möta kunden där hen är samt för att bredda vårt erbjudande. Och ett första steg i det arbetet var att lansera en ny webbsida och digital profil. Ett samarbete med Wasabi Web föll sig väldigt naturligt i och med att vi eftersökte en partner som är digital och modern i sitt DNA, vi är supernöjda, säger Josefine Abrahamsson, Digital Marketing Manager på Taco Bar i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya klockor sätter Uppsala på världskartan

Du kanske har sett klockorna i sociala medier där det nya företaget Safin Mountain är aktiva? De har vuxit snabbt och nu har beställningar över hela världen börjat trilla in.

Johan Häll

Kl.19:13, 28 november, 2017

2 bilder
  • Ari Totò, Smail Shamei och Björn Leijon. Foto. Johan Häll.
    Ari Totò, Smail Shamei och Björn Leijon. Foto. Johan Häll.
  • Foto: Johan Häll.
    Foto: Johan Häll.

Det nya Uppsalaföretaget Safin Mountain säljer klockor på nätet – något som snabbt blivit omtalat och beställningar över hela världen har på kort tid börjat trilla in.

Designen står trion och ägarna Smail Shamei, Björn Leijon och Ari Totò bakom och själva produkten tillverkas i Hongkong.

– Klockorna har kurdiskt motiv men vi har fått många frågor om vi kan göra klockor även utan motivet och det har vi lyssnat på, så nu kan man välja. Men vi har sålt klockor med kurdiskt motiv även till svenskar, säger Smail Shamei som kom med idén att starta upp företaget.

Safin Mountain. Klockor.

Så här långt har fokuset med marknadsföringen varit via sociala medier, med ett lyckat resultat då många har hittat Safin Mountain och gjort beställningar från världens alla kanter. Polen, Tyskland, Norge och USA för att nämna några.

En del av pengarna går till välgörenhet och i framtiden har trion även tänkt att hjälpa såväl skolor som sjukhus.

Har ni något annat på gång här framöver med företaget?
– Utan att avslöja för mycket så har vi fått en jättestor beställning från ett håll och det  ett stort företag som hört av sig, som är etablerade i Sverige, som är intresserade, säger Smail Shamei.

Vad är det för företag?
– Det är en klockbutik. De är intresserade av att kanske börja sälja klockorna i fysiska butiker, Smail Shamei.

Björn Leijon flikar in.

– Nu är vi fortfarande i uppstartsskedet men vi har också tänkt en fysisk återförsäljare i Kurdistan. Det finns planer att åka ner och etablera oss i två stora städer i norra Irak.

– Sedan är en dröm också att starta någon form av stipendier, säger Björn Leijon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng