Experten: Tänk på detta när du hyr ut din lya

Mardrömsuthyrningen i Västerås har blivit en riksnyhet. Här är expertens tips på vad du behöver tänka på vid en uthyrning av din lägenhet.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.13:45, 13 augusti, 2017

Experten: Tänk på detta när du hyr ut din lya
Foto: Pixabay

21-åriga Linnéa från Västerås lade ut en video på sociala medier som visade att hennes lägenhet lämnats i totalt kaos efter att hon hyrt ut den. Många har reagerat på händelsen och nu har SVT kollat med experterna kring hur du ska tänka innan du hyr ut din hyres- eller bostadsrätt.

SVT har pratat med Susanna Skogsberg som är förbundsjurist på Hyresgästföreningen. Så här svarar hon på frågan ”Vad bör jag tänka på inför uthyrningen?”

– Mest basic är att kolla med hyresvärden huruvida du har rätt att hyra ut i andra hand. Du måste ha tillstånd från värden. Hitta sedan en lämplig hyresgäst, ta referenser från personens tidigare boenden och träffa gästen personligen. Sedan ska du absolut skriva kontrakt. Muntligt avtal gäller, men ett skriftligt kontrakt är ett bra och tydligt underlag om det blir problem, säger hon till SVT.

Vad bör jag tänka på under uthyrningen?
– Förstahandshyresgästen har ansvar för lägenheten och att hyran betalas. Hyran måste komma in i tid, andrahandsgästen bör betala till förstahandsgästen som sedan betalar in hyran. Vid förlängd hyrestid brukar jag rekommendera att man skriver ett tillsvidareavtal. Då kan båda parter säga upp avtalet med tre månaders uppsägningstid.

– Skriver man ett ettårskontrakt kan uthyraren inte säga upp avtalet förrän tidigast tre månader innan kontraktets utgång, men andrahandsgästen kan säga upp det när som helst. Det är bäst att lika villkor gäller.

Om ens hyresgäst misskött sig som i fallet för 21-åriga Linnéa menar Susanna Skogsberg att det går att krävs andrahandsgästen på ersättning.

– Om ingen tvist råder – det vill säga att gästen erkänner fel, men inte vill/kan betala – ska du vända dig till Kronofogden. Det ska du även göra om gästen måste flytta ut, men vägrar och därför måste vräkas. Om gästen förnekar sitt ansvar för problemen ska du vända dig till tingsrätten, men först måste du ställa betalningskrav på gästen, säger hon till SVT.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så tar sig bedragarna in på alla dina konton

Polisen ger dig tips på hur du kan klara dig undan det förödande.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.19:00, 15 augusti, 2017

Så tar sig bedragarna in på alla dina konton
Foto: Arkiv

Polisen har på sin Facebooksida ”Polisen – bedrägeri” under tisdagen kommit med tips till allmänheten för att undvika att en bedragare når alla dina konton.

Det kan tyckas som en simpel grej, men tipset är i grund och botten att inte ha samma lösenord till allt.

”Om dina inloggningsuppgifter avslöjas på något sätt så är det möjligt att logga in på alla ställen där du använt samma lösenord. Det känns inte riktigt bra”, skriver polisen.

Istället rekommenderar polisen att man kategoriserar sina konton och gör svårare lösenord, ju känsligare information som finns på kontot.

”Ett starkt lösenord är svårt att gissa sig till och innehåller stora och små bokstäver, siffror samt specialtecken”, skriver polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tandhygienisten varnar: 6 saker som förstör tänderna

Dessa vanliga misstag ska du undvika om du vill ha friska tänder.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.16:32, 7 augusti, 2017

Tandhygienisten varnar: 6 saker som förstör tänderna
Foto: Flickr

Det är viktigt att ta hand om sina tänder så att de kan hålla sig starka och friska under din livstid. Tandhygienisten Katarina Kovács Warnebrant har berättat för Metro om sex vanliga misstag som förstör dina tänder.

1. Slarva med tandborstningen – Att hoppa över tandborstningen är det värsta man kan göra. För att upprätthålla en god munhygien är det viktigt att borsta tänderna minst två gånger om dagen.

2. Småätande – Det kan tyckas ofarligt. Men att äta saker fem gånger om dagen är inte bra för tänder. ”Egentligen är det inte vad man äter utan frekvensen som har störst betydelse. Fem till sex gånger per dag är max vad du kan stoppa i munnen och även en liten halstablett räknas”, säger Katarina Kovács Warnebrant till Metro.

3. Sura drycker – Att dricka saker som energidryck och läsk är skadligt för tänderna då det fräter ner på tänderna. Vatten är det bästa alternativet om man är törstig.

4. Hård tandbortsning – Använder du för mycket kraft i din tandborstning kan det göra att tandköttet drar sig tillbaka. Det kan leda till att tandhalsens syns, och i värsta fall kan tanden gå av.

5. Att skippa kontroller hos tandläkaren – Det säger sig självt att det är en dum idé att inte besöka tandläkaren. Men ändå gör många detta misstag. ”Går du på kontroller kan tandläkaren se när du har början till ett hål. Upptäcker man de små hålen tidigt kan man hjälpas åt att läka ut dem utan att borra”, säger Katarina Kovács Warnebrant.

6. Skölja munnen efter du borstat – Att skölja munnen precis efter tandborstningen gör att fluoret, som ska skydda tänderna, försvinner. Det är viktigt att vänta runt en halvtimme innan du dricker något.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Varning: Här är Sveriges farligaste växter

Sverige har en hel del farliga växter, både i det vilda och i trädgårdar. Vi har hela listan på vilka växter du ska undvika.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.14:55, 5 augusti, 2017

Varning: Här är Sveriges farligaste växter
Foto: Pixabay/Montage

Änglatrumpet – Växten är mycket giftig. Änglatrumpeten har speciella frön, blad och blommor och innehåller bland annat atropin. I allvarliga fall kan den leda till medvetslöshet och kramper.

anglatrumpet

Paternosterböna – Växten och framförallt bönan är mycket giftig. Bönan används till bland annat leksaker så barn kan tugga på den. Men förtäring av en söndertuggad böna kan leda till kräkningarmagsmärtor och diarré.

boona

Ricin – Även denna växt är mycket giftig. Fröna, som är bönliknande och marmorerade i vitt, grått, brunt eller svart, innehåller det giftiga proteinet ricin som kan ge samma symptom som paternosterbönan. I allvarliga fall även njur- och allmänpåverkan i senare förlopp.

riciiiiin

Stormhatt – Precis som övriga är stormhatten mycket giftig. Fröna och roten innehåller akonitin och växten har orsakat dödsfall. Symptomerna består bland annat av brännande känsla i mun och svalg, kallsvettighet, diarré, hjärtrytmrubbningar och andningsförlamning

stormis

Björnloka – Innehåller furokumariner som kan vara väldigt irriterande för huden, framför allt när huden utsätts för sol. Ger brännskadeliknande symtom och kraftig hudirritation. Besvären kan finnas kvar i veckor.

loka

Belladonna – Ta inte fel på dessa bär. De är mycket giftiga och har lett till allvarliga förgiftningar tidigare då ären bland annat innehåller atropinHjärtklappning, hallucinationer, medvetslöshet och kramper är bara några av symtomerna.

bella

Odört – Är väldigt giftig då den innehåller koniin. Folk har fått allvarliga förgiftningar där smaken uppges vara mycket obehaglig. Kan i värsta fall ge tal- och sväljsvårigheter och tilltagande muskelpåverkan.

odort

Fingerborgsblomma – Ser vacker ut för ögat, men innehåller digitalis som kan påverka hjärtat. Är mycket giftig och vid allvarlig förgiftning blir man illamående, får kräkningar och hjärtrytmrubbningar.

fingerborgsblomma

Klänglilja – Framför allt rötknölen i klängliljan är mycket giftig. Symtomen kan komma flera timmar efter förtäring med följd av magsmärtor, kräkningar och diarré. Feber och cirkulations-, andnings- och njurpåverkan kan också uppstå.

klanglilja

Bolmört – Roten innehåller bland annat atropin och förtäring av växten har lett till allvarliga förgiftningar. Muntorrhet, hjärtklappning, vida pupiller och hallucinationer är bara några av symtomerna.

bolmort

Nerium – Växten är mycket giftigt och innehåller ämnen som kan påverka hjärtat. Förutom hjärtrytmrubbningar kan den även leda till illamående, kräkningar och trötthet.

nerium

Spikklubba – Fröna, bladen och blomman är mycket giftigt och har lett till allvarliga förgiftningar tidigare. Har samma symtomer som bolmörten men kan även leda till medvetslöshet och kramper.

spikklubba

Sprängört – En av Sveriges farligaste växter. Roten innehåller cicutoxin och växten kan även i små mängder ge allvarlig förgiftning. Historiskt har sprängörten även lett till dödsfall. Växer vid stränder, vattendrag och på fuktiga ställen.

sprangort

Tidlösa – Även denna växt har lett till dödsfall tidigare. Fröna, löken och blomman innehåller kolchicin som är mycket giftigt. Tidlösa liknar krokus och symtomerna kan komma timmar efter förtäring.

tidlosa

Källa: Giftinformationscentralen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Räddningsinsatserna till sjöss ökar: ”De frivilliga krafterna behövs”

Sjöräddningssällskapet får allt fler utryckningslarm. Under årets första halva har antalet räddningsinsatser ökat med 14,6%.

Mia Martelleur

Kl.11:56, 18 juli, 2017

Räddningsinsatserna till sjöss ökar: ”De frivilliga krafterna behövs”
Foto: John Jonsson

Under det första halvåret 2017 har antalet sjöräddningsinsatsernaökat jämfört med föregående år. I år har 477 insatser gjorts, till skillnad från 416 i fjol. En ökning med 14,6%.

– Stark vind är en bidragande orsak till att antalet sjöräddningar ökar. Fel på en båt såsom motor- och roderhaverier kan få större negativa säkerhetseffekter vid vindökningar. Båtar kan bli mer svårmanövrerade och förtöjningar kan lossna med skador som följd, säger Lars Grantinger, driftchef på Sjö- och flygräddningscentralen.

Samtidigt ökar de mindre akuta ärendena också. Allt fler hör av sig till Sjöräddningssällskapet om hjälp även när läget inte är akut. Det kan handla om motorstopp eller att en tamp fastnat i propellen.

– Våra frivilliga får alltmer att göra och det visar att de frivilliga krafterna behövs. Det gynnar även sjösäkerheten att vi kan hjälpa till i ett tidigt skede. Då kan vi hålla nere antalet allvarligare incidenter och spara resurser för samhället, säger Niklas Jendeby, kommunikationsledare på Sjöräddningssällskapet.

Text: Gabriel Almlöf 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

DET GLÖMDA UPPSALA

Vasaborgen får nytt liv

I dag börjar 24Uppsalas nya artikelserie "Det glömda Uppsala".
I år är det 550 år sedan Sturemorden, ni kan uppleva miljöerna i den gamla Vasaborgen bredvid Uppsala slott.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.21:09, 17 juli, 2017

6 bilder
 • Erik Skogh. Foto: Anders Nilsson
  Erik Skogh. Foto: Anders Nilsson
 • Foto: Anders Nilsson
  Foto: Anders Nilsson
 • Foto: Anders Nilsson
  Foto: Anders Nilsson
 • Utsikt från Vasaborgen. Foto: Anders Nilsson
  Utsikt från Vasaborgen. Foto: Anders Nilsson
 • Sturevalvet. Foto: Anders Nilsson
  Sturevalvet. Foto: Anders Nilsson
 • Vasaborgen. Foto: Anders Nilsson
  Vasaborgen. Foto: Anders Nilsson

Uppsala slott är en av de mest profilstarka symbolerna som finns i Uppsala. Det rosa slottet med sina runda takkupoler. Det byggdes av Gustav Vasa 1549 som en försvarsanläggning mot danskarna men förvandlades till ett palats med tiden när Danmark inte längre var ett hot mot Sverige som nation. Slottet byggdes ut av Gustav Vasas söner, Erik XIV och Johan III och efterkommande kungar.

När jag kliver in i Vasaborgen är det en kall bris som välkomnat mig. Ingen är ett valv av tegelstenar. Golvet består av tjocka träbalkar. I receptionen står Erik Skogh, anställd på Vasaborgen som guide. Han är för dagen kläd i en svart munkklädnad, värdig en katolsk munk. Detta trotts att Sverige varit protestantiskt sedan reformationen. 

– Jag är utklädd till den här katolska munken och att jag ser ut såhär trots att slottet är byggt av protestanter har att göra med att vi valde en katolsk dräkt för att de två som byggde och bodde här mest ju var det, Johan III, Gustav Vasas andre son var den som byggde den största delen av långslottet och var gift med Katarina Jagellonica som var katolik och han betraktade sig katolik åt hennes vägnar. Den regent som levt här längst är drottning Kristina abdikerade bland annat för att bli katolik, säger Erik Skogh, anställd vid Vasaborgen.

 I Vasaborgen inträffade en politisk skandal för 550 år sedan, Sturemorden. Sex politiska mord av den dåvarande kungen Erik XIV. Erik var misstänksam och paranoid, Sturarna blev offer för detta och anklagades för högförräderi. I väntan på rättegång förvades Svante Sture den yngre, Nils Svantesson Sture och Erik Svantesson Sture tillsammans med tre andra adelsmän i fängelsehålorna på Uppsala Slott. 

– Han anklagade dem för högförräderi och avrättar dem i vilt ursinne men begrep efteråt vad han gjort och skänkte dem en krypta i domkyrkan där de vilar i frid, säger Erik Skogh.

Det var i Vasaborgen som Sturarna var fängslade och mördades men enligt utsago ligger de i frid i Domkyrkan. Det spökar inte men enligt ett rykte är det faktiskt en person med efternamnet Vasa som spökar på Uppsala slott.

– Cecilia Vasa, en av Vasadöttrarna, sägs stryka omkring här uppe – hon behandlades ganska illa här på Uppsala slott efter att hon hade avslöjats med en främmande man på sitt rum även om det är oklart exakt hur långt det hade gått. Så hon fick ta köksingången med pigor och tjänare och fick inte längre ta kungsingången, säger Erik Skogh.

När man besöker Vasaborgen får man en bra inblick hur det var för den svenska adeln att leva under 1500-talet, en inblick i politiskt spel, kampen mellan kungen och kyrkan, kampen mellan ätten Vasa och Sture, kampen mellan Sverige och Danmark.

Varför ska man besöka Vasaborgen?

– För att Vasaborgen som företag enligt den vision som vi har utarbetat går ut på att inte bara att lära sig om Sveriges historia, Uppsalas historia och kunglig historia utan därför att det finns något slags errergripande mål som går ut på att om man tillåts kunna sin historia, tillåtas vara stolt över sin historia, om alla får vara det, blir man kanske nyfiken på andras och det kanske bäddar vägen för större samförstånd. Man måste kunna sin historia för att förstå andras på något sätt, säger Erik Skogh.

Erik Skogs personliga favorit med Vasaborgen är möjligen inte stenarna i sig, utan allting runt omkring de gamla ruinerna.

– Jag tycker mycket om bakgrundshistorien, om tiden före Vasaborgen; ibland kan man gå ända tillbaka till Margareta Valdemarsdotter och Kalmarunionen, Sveriges och Danmarks många krig, Kristian II och Stockholms blodbad, Gustav Vasas historia. Allt det och reformationen såklart, övergången från katolicism till protestantism, allt det där är bakgrundinformation som är bakgrund till att vi har ett slott. Det är en ganska rolig del att berätta om tycker jag, men jag är lärare, det är mitt jobb att göra historia levande, avslutar Erik Skogh, som i grunden är ämneslärare i engelska och tyska.

FaktaVasaborgens museum är öppet sju dagar veckan från den 10 juni till den 13 augusti samt helger 19-20 augusti och 26-27 augusti.

Klockan 10-18 nästan varje dag

Visningar i Vasaborgens Museum under sommaren fredag, lördag, söndag och måndag kl 14.30. Ingår i entrépriset.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng