KLICKTOPPEN: Här är veckans hetaste hus i Uppsala

24Uppsala presenterar precis som vanligt topp fem-listan över de mest besökta husen på Hemnet under den gångna veckan.

Jesper Norell

Jesper Norell

Kl.21:15, 20 augusti, 2017

KLICKTOPPEN: Här är veckans hetaste hus i Uppsala
Bilden är ett montage. Foto: Hemnet
Oxsätra Brogården 152, Bälinge, Uppsala – 1 950 000 kronor

Det mest klickade objektet under veckan är detta hus från 1946 som omsorgsfullt renoverats i vacker lantmiljö. Med en yta på 63 kvadratmeter erbjuds bevarade detaljer som vedspis och träväggar, kombinerat med ett renoverat kök och relaxavdelning.

Foto: Hemhet/Fastighetsbyrån

Foto: Hemhet/Fastighetsbyrån

 

Svankärrsvägen 25, Sunnersta, Uppsala – 6 495 000 kronor

På andra plats finner vi den här villan på hela 182 kvadratmeter på en fin trädgårdstomt, med genomgående harmonisk färgsättning och fina materialval.

Foto: Hemnet/Mäklarfirman Widerlöv & Co

Foto: Hemnet/Mäklarfirman Widerlöv & Co

 

Råstaberg 4, Råstaberg, Uppsala – 4 200 000 kronor

På tredje plats hittar vi en fin villa med pooldäck i Råstaberg. En bostad som passar den större familjen, med sina åtta rum på en rejäl tomt på 2 182 kvadratmeter.

Foto: Hemnet/Riksmäklaren

Foto: Hemnet/Riksmäklaren

 

Järsta 74, Vattholma, Uppsala – 3 995 000 kronor

På 10-15 minuters pendlaravstånd från Uppsala hittar vi denna moderna bostad med klassiska drag som uppfördes år 2005. Med öppen planlösning, ett rejält kök och inredning som sprider värme, kan du bo lantigt med city runt hörnet.

Foto: Hemnet/Svensk fastighetsförmedling

Foto: Hemnet/Svensk fastighetsförmedling

 

Långåker 14, Björklinge, Uppsala – 1 900 000 kronor

Fint beläget sekelskifteshus endast 5 min från Björklinge med en tomt på ca. 8000kvm. 1,5 plansvilla + källare med en stor och härlig altan i soligt sydvästläge.

Foto: Hemnet/Mäklarföretaget MOHV

Foto: Hemnet/Mäklarföretaget MOHV

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skyhög ökning för saneringarna av vägglöss

Skadedjuren har blivit mycket mer resistenta. Samtidigt har utryckningarna för sanering av vägglöss ökat dramatiskt de senaste åren.

Matilda Larsson

Kl.19:23, 15 november, 2017

Skyhög ökning för saneringarna av vägglöss
Foto: Press / Nomor.

Nyligen rapporterade 24Malmö och 24Halmstad om den höga aktiviteten av vägglöss på flera håll i landet just nu.

Nu visar statistik att antalet utryckningar för sanering av vägglöss i Sverige har ökat med över 400 procent de sex senaste åren, som Hem & Hyra först rapporterade om.

Det är framförallt vår ökade reslust som ligger bakom antalet ökade saneringar. Problemet är inte att krypen är vanligare utomlands, utan att vi under semestern väljer att bo på platser där många andra också sover, menar Håkan Kjellberg, skadedjursexpert på Anticimex enligt Hem & Hyra.

Samtidigt överlever vägglöss 400 000 gånger högre koncentration av gift i dag jämfört med för 70 år sedan, enligt Nomor.

Det är bland annat genom att krypa in i resväskor, ryggsäckar och begagnade möbler som vägglöss kan förflytta sig från hem till hem, enligt Anticimex hemsida.

Vägglöss livnär sig på att suga blod från människor. Under dagen lever de i springor i sängbottnar eller möbler och under natten kommer de fram för att äta.

Likt myggor kan symptomen för ett bett från vägglöss skilja sig från person till person. Vissa märker knappt att de har blivit bitna medan andra utvecklar en allergisk reaktion genom klåda och svullnad.

När 24Malmö tidigare pratade med Mikael Östh, gruppchef för skadedjur på Anticimex i Kalmar län berättade han följande:

– Man kan se en trendökning till exempel när det är semesterperiod och vi reser, när skolorna drar igång och när studenter flyttar. De drabbar alla i samhället, säger Mikael Östh.

Man kan inte bli av med vägglöss själv, utan det är viktigt att kontakta professionell skadedjursbekämpning om man upptäcker att man har vägglöss hemma.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är vanligaste fulspolningen i toastolen

Så här mycket skräp slänger vi svenskar i toaletten varje år. "Onödig påfrestning på våra avlopp".

Matilda Larsson

Kl.15:55, 15 november, 2017

Här är vanligaste fulspolningen i toastolen
Foto: Creative Commons.

Ordet fultorka betyder att torka sig själv, eller någon annan med något annat än toalettpapper efter toalettbesök, skriver NSVA.

Enligt en undersökning om fultorkarvanor som branschorganisationen Svenskt Vatten har gjort är hushållspapper den vanligaste fultorkningen i Sverige.

Enligt undersökningen spolar vi ner skräp motsvarande sju hushållspappersrullar per person och år.

Det innebär att med en befolkning på över tio miljoner, spolas det ner skräp motsvarande över 70 miljoner hushållspappersrullar varje år.

På andra plats kommer pappersnäsdukar. Våtservetter, servetter och pappershanddukar är några andra vanliga metoder som också används.

Det är Nordvästra Skånes Vatten och Avlopp, NSVA, som vill uppmärksamma svenskarna inför Världstoalettdagen den 19 november.

– Från NSVA:s två största avloppsreningsverk Öresundsverket i Helsingborg och Lundåkraverket i Landskrona fraktas sammanlagt 300 ton fulspolat skräp i containrar varje år. Från Helsingborg går det en container i veckan, från Lundåkraverket en container i månaden, säger Pär Gustafsson, chef för avdelning avloppsrening på NSVA.

Den vanligaste anledningen till att det slängs annat papper än toalettpapper i toalettstolen är att toalettpappret är slut. Det löser vi oftast genom att fultorka oss med hushållspapper som sedan spolas ned i toaletten.

Istället menar NSVA att hushållspappret bör slängas i papperskorgen.

– Många känner inte till att det bara är toalettpapper som löses upp lätt i avloppet och därför är det enda pappret som ska spolas ner. Annat papper är en onödig påfrestning på våra avloppssystem eftersom det kan orsaka både stopp och översvämningar, säger Pär Gustafsson.

Det är inte bara fel sorts papper som slängs i toastolen.

– Vi hittar tyvärr alltifrån trasor och dambindor till kalsonger och hårbollar i våra pumpstationer. Våra drifttekniker får väldigt ofta larm om stopp vilket innebär att de måste åka ut och ta bort det som har orsakat stoppet, säger Per Gustafsson.

 

FaktaMer statistik från Svenskt vattens undersökning

Hälften (46 procent) av svenskarna har fultorkat sig.

Svensken fultorkar sig i snitt 2,11 gånger i månaden.

Vanligaste fultorkningen är hushållspapper.

Undersökningen visar att sju av tio spolar ned det de fultorkar sig med.

En tredjedel av svenskarna känner inte till att hushållspapper inte löses upp i vatten som toalettpapper gör.

Svenskarna spolar ned våtservetter fyra (3,78) gånger i månaden. Detta är vanligare bland småbarnsföräldrar, där man spolar ned våtservetter 5,64 gånger i månaden.

Källa: NSVA.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mäklare säljer uteliggares bostad

Kolla in den här minst sagt udda – och sorgliga – bostadsannonsen.

Johan Häll

Kl.20:54, 14 november, 2017

Mäklare säljer uteliggares bostad
Nu kan du hjälpa hemlösa på ett helt nytt sätt. Foto: Press.

Det finns fler än 2 000 människor i Västerås och Uppsala kommun som lever i hemlöshet. Ungefär 250 av dessa saknar helt och hållet någonstans att tillbringa årets kallaste nätter, utan dras till värmen som trapphusen kan erbjuda, men även till offentliga toaletter och under broar.

Nu startar Stadsmissionen i Västerås och Uppsala i samarbete med mäklarfirman Widerlöv & Co fiktiva bostadsannonser för att hjälpa personer i nöd.

”Tillsammans kan vi göra skillnad. Hjälp oss att hjälpa våra medmänniskor som har behov av värme och mat att få känna hemkänsla för en dag”, skriver mäklarfirman i ett pressmeddelande.

Genom att ”köpa” fiktiva bostäder hjälper du en medmänniska med mat, kläder, samtalsstöd, en vila i en varm nybäddad säng och sjukvård på Uppsala stadsmission där hundratals trötta, frusna och hungriga medmänniskor varje dag söker sig till under vintern.

– Stadsmissionen i Västerås och Uppsala arbetar med att bekämpa utanförskap, fattigdom och psykisk ohälsa. Med detta kommer ofta hemlöshet och missbruksproblematik och tyvärr finns det alltför ofta barn i nära relation till den utsatta människan, säger Tomas Widerlöv, VD på Widerlöv & Co.

– Med hjälp av det här projektet hoppas vi kunna bidra till att Stadsmissionen kan komma närmare sitt viktiga delmål, nämligen att kunna öppna deras dörrar även de två resterande dagarna i veckan. Vintern tar nämligen inte helg,

Hur gör man då för att hjälpa till?Jo, man swishar 270 kronor till Uppsala Stadsmission på 900 28 25. Förutom en insats får man tillbaka (om man skriver in sin adress under meddelande) ett värdebevis med en objektbeskrivning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Veckans mest klickade hus i Uppsala

Denna vecka toppas listan med ett hus i Vedyxa. På listan finns även bostäder i Nåntuna och Luthagen.

Johan Häll

Kl.21:12, 10 november, 2017

LISTA: Veckans mest klickade hus i Uppsala
Hur i Rasbo. Foto: Mäklarhuset.

1. Vedyxa. 4 797 visningar. 6 995 000 kr.
”Välkommen till detta smakfulla hem i exklusivt herrgårdsstil med generösa sällskapsutrymmen endast några minuter till stadskärnan i Uppsala och ett perfekt läge för pendlaren där E4:an nås smidigt”, skriver mäklaren.

Vedyxa 139, Uppsala

Vedyxa 139, Uppsala. Foto: Svensk Fastighetsförmedling.

2. Vävstolsvägen, Nåntuna, Uppsala. 4 451 visningar. 5 990 000 kr.
”Tillfälle att förvärva ett fantastiskt boende i ett välplanerat enplanshus med insynsskyddad tomt och bästa solläge från tidig morgon till sen kväll. Idylliskt nära natur, allmänna kommunikationer, bra skola och god närservice”, skriver mäklaren.

Vävstolsvägen i Nåntuna. Foto: widerlöv&co.

 3. Rasbo. 4 268 visningar. 3 195 000 kr.
”Fin 1-plansvilla på ca 134 kvm belägen på en stor tomt (3 448 kvm). Isolerad och uppvärmt garage samt förrådsdel på ca 60 kvm”, skriver mäklaren.

Rasbo.

Hus i Rasbo. Foto: Mäklarhuset.

4. Blomgatan, Luthagen. 4 033 visningar. 5 975 000 kr.
”Välkommen till detta välplanerade och rymliga gavelradhus om hela sju rum och kök. Här får ni rejäla sällskapsytor, hela fem sovrum, ljusa färgval och rejält med ljusinsläpp. Fint renoverat kök, badrum och duschrum”, skriver mäklaren.

Luthagen.

Luthagen. Foto: widerlöv & co.

5. Gråalsvägen, Lövstalöt. 3 894 visningar. 2 975 000 visningar.
”Huset är i 1-plan med inredd källare, tomten är belägen i lugn del av Lövstalöt och angränsar mot allmänning. Stora sällskapsytor i form av rejält kök med fönsterprydd matplatsdel, vardagsrum med utgång till inglasat uterum som förlänger årstiderna”, skriver mäklaren.

Gråalsvägen, Lövstalöt.

Gråalsvägen, Lövstalöt. Foto: Länsförsäkringars Fastighetsförmedling.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bostadsmarknaden: ”De svarta rubrikerna är kraftigt överdrivna”

Det talas om kris inom bostadsmarknaden och prisras på bostäder. Svarta rubriker som Ulrika Lööf, Vd på Riksmäklaren, tycker är överdrivna. ”Jag känner inte igen mig”.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:04, 10 november, 2017

Bostadsmarknaden: ”De svarta rubrikerna är kraftigt överdrivna”
Ulrika Lööf, Riksmäklaren. Foto: Johanna Nyholm.

De svarta rubrikerna dominerar just nu bostadsmarknaden där det mesta handlar om prisraset på bostäder och en kollapsande bostadsmarknad. Men Ulrika Lööf, Vd på Riksmäklaren, känner inte igen sig i den bild som målas upp i media.

– Jag tycker att det är snudd på skandaljournalistik i vissa fall. Kanske inte riktigt så illa, men de svarta rubrikerna är överdrivna. Jag känner inte alls igen mig i det som skrivs, säger Ulrika Lööf.

Är priserna på väg ned?
– Det vi märker är att försäljningarna tar lite längre tid, och det kan jag tycka är sunt. Det gör att spekulanterna får mer tid att sätta sig in lite mer i objektet de är intresserade av och kanske söka information och se över föreningens ekonomi och liknande.

Den största vinnaren när priserna nu börjar plana ut en aning är spekulanterna och köparna.

– Vinnaren är väl egentligen marknaden i stort. Men spekulanterna och köparna främst, givetvis, då marknaden blir sundare. Därmed inte sagt att det är dåligt för säljarna. Jag tror man får tänka om lite och fråga sig själv vad som är en normal marknad eller inte. Det normala är nog mer det som vi är på väg in i nu, säger Ulrika Lööf och fortsätter.

– Sedan får man inte glömma att det här som är på väg att hända, att priserna planar ut något, det är precis den effekten som man ville nå i och med de nya amorteringsreglerna.

Är detta bra även för mäklarbranschen?
– Ja, det tycker jag. Ingen tjänar på en bostadsmarknad som havererar, och även om försäljningarna tar längre tid finns det fortfarande en stor bostadsmarknad och människor som är inne i en förändring i livet och behöver en ny bostad som passar deras livssituation bättre.

Sälja eller inte sälja?
– Jag tycker absolut att man kan sälja nu. Man måste tänka på att man köper och säljer i samma marknad. Har till exempel priset för en lägenhet gått ned med hundra tusen har förmodligen värdet för din egen bostad minskat. Så mellanskillnaden kan ändå bli densamma, och det är detta som är viktigast.

Frågan när det passar bäst att sälja, på sommaren eller vintern, tycker inte Ulrika Lööf spelar så stor roll. Med ett undantag.

– Ska man sälja en mindre lägenhet, till exempel en enrummare, kan det vara bra att sikta in sig på terminsstarterna. Då är det väldigt många fler spekulanter. Men ska du sälja till exempel en villa så spelar det ingen större roll om du säljer på vintern eller sommaren. Ett tips, om du ska sälja på vintern, kan dock vara att du ser till att förbereda dig och ta lite bilder även på sommaren..

Har du fler tips för de som går i tankar att sälja?
– Se till att tillträdesdagen inte ligger för långt fram i tiden, helst inte mer än ett halvår, om nu marknaden skulle förändras. Ett annat tips om man kanske är lite osäker på sin ekonomi är att sälja först och sedan se vad man har för ekonomi att röra sig med.

På måndag ska Finansinspektionen ta ett beslut om tuffare amorteringskrav, vad tycker dessa krav?
– Det kan få marknaden i gungning, och det undrar jag om regeringen verkligen vill. Jag tycker att de nuvarande kraven är bra. Att amortera är som att spara till sig själv.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng