Polischefen om senaste tidens våldsbrott: ”Hör inte till vanligheterna” | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Polischefen om senaste tidens våldsbrott: ”Hör inte till vanligheterna”

Mordet i Stenhagen, rånet på Skomakargatan och knivskärningen på Fyristorg är bara några av den senaste tidens våldsbrott som har drabbat Uppsala.

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:00, 24 augusti, 2017

Polischefen om senaste tidens våldsbrott: ”Hör inte till vanligheterna”
Polischefen Jale Poljarevius. Foto: Anders Nilsson.

Bara förra helgen inträffade totalt nio skjutningar i hela Sverige, varav en ledde till en 30-årings död i Stenhagen i Uppsala. Utöver detta har flera knivskärningar skett i Uppsala. Senast i måndags kväll då en person skars i ansiktet på Fyris torg som ledde till en vild polisjakt och senare också gripanden.

Läs också: Polisen undersöker kopplingar till andra skjutningar

LÄS MER: Skottlossning i Uppsala – en person avliden

Men trots det ökade antalet våldsbrott, som också har innehållit flera grova personrån, menar polischefen Jale Poljarevius att det mestadels har handlat om gängrelaterade uppgörelser.

– Den här perioden innan skolorna börjar blir det alltid lite förhöjd frekvens av bus. Förra året vid den här tiden var det så illa att till och med hade upplopp i någon stadsdel. I år har det varit mer gängrelaterade brott. Tyvärr har det vissa gånger drabbat allmänheten också, men oftast har det varit uppgörelser mellan olika gänggrupperingar. Men visst. Nio skjutningar förra helgen, det hör inte till vanligheterna, säger Jale Poljarevius.

Tror du att det är en tillfällig uppgång?
– Det får vi verkligen hoppas. Inte bara för allmänheten, utan även för gängmedlemmarnas liv som går till spillo. Jag hoppas och vill så klart att det lugnar sig.

Polisens riktade insats mot den organiserade brottsligheten firar snart ett år, och Jale Poljarevius är nöjd med resultatet.

– Vi jobbar stenhårt med vår gängsatsning och har hittills, om jag inte har räknat helt fel, 160 gripna och ett 50-tal häktade där merparten är dömda. Totalt handlar det om närmare 60 år som är utdömda. Dessutom har vi tagit i beslag 28 skarpa vapen. Bland annat fyra automatvapen, flera gevär och handelsvapen. Det är ett högaktivt arbete som dock hade kunnat vara ännu mera effektivt.

På vilket sätt?
– Hade vi varit tillräckligt många så hade vi kunnat gripa ännu fler, men det kan vi inte. Utredningarna löper dock på, likaså döms det personer hela tiden och vi fortsätter att plocka både vapen, droger och pengar från gatan som gör det svårare för de här gängen.

Läs också: Vår granskning om oroligheterna vid Resecentrum

Under våren riktades mycket fokus mot Resecentrum där fyra särskilda insatser tillsammans med socialtjänsten genomfördes för att bli kvitt det stora antalet ensamkommande heroinister, men också det marockanska gäng som begick många brott. Ett arbete som Daniel Larsson, kommisarie vid polisen i Uppsala, kommenterade i en tidigare artikel – och där man har sett ett tydligt trendbrott.

– Jag skulle säga att vi faktiskt har lyckats mota ut det här Marockanska gänget från staden, vi kan i alla fall inte se till dem längre. Sedan kan de så klart att dragit vidare till någon annan stad, men i Uppsala ser vi inte till dem, fortsätter Poljarevius som också ser ett gripande och en utvisning som en nyckel i att gänget försvunnit från staden.

– Vi lyckades tidigare i sommar att få en otroligt viktig individ häktad och efter samarbete med våra kollegor vid regionala gränspolisen har den här personen, som är en viktig strategisk gängledare, nu blivit utvisad till Marocko.

Hur stora är riskerna att den här personen kommer tillbaka till Sverige och Uppsala?
– Den risken finns alltid, men då kan vi också oberopa olovlig vistelse i riket och få honom gripen och utlämnad igen. Så domen i sig är väldigt viktig.

Läs också: ”Skjutningen har precis blivit ett mord”

Under våren och sommaren har även två gängmedlemmar skjutits till döds i Uppsala. Den första vid DAX-restaurangen i Boländerna, och den andra i Stenhagen i fredags.

– Dessutom har vi en viktig gängmedlem som har avlidit i utlandet. Så det är många viktiga aktörer som har försvunnit från spelplanen av olika anledningar.

Läs också: Skottlossning i Uppsala – en person avliden

Behöver allmänheten känna sig orolig efter den senaste tidens våldsbrott?
– Jag kan ju aldrig garantera att allmänheten inte drabbas. Det jag kan säga är att allmänheten sällan tar skada. Oftast är det dessa unga mäns liv som tar skada, vilket också är otroligt tragiskt det också. oftast handlar det om män i yngre tonåren som på något sätt har hamnat snett.

Vad är din syn på kommunens satsning med ordningsvakter som patrullerar stadens gator?
– Deras arbete har blivit en nyckelfaktor, inte minst för de näringsidkare som håller till i centrum, de är de stora vinnarna. Deras arbete är otroligt viktigt. Just att de rör sig runt till fots också, vilket vi inte kan som behöver våra bilar för att snabbt kunna växla upp tempo, gör att de kan se och höra mer om det som händer och sedan rapporter eller ingripa om det behövs, fortsätter Poljarevius som hoppas på en fortsättning.

– Jag hoppas att det här kan bli något permanent. Inte minst med tanke på att vi själva inte ser något tillskott som kommer att komma till oss, för där ser det väldigt mörkt ut. Så det här har varit ett perfekt tillskott som har gynnat både polisen och Uppsala Kommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN: Veckans hetaste bostadsrätter i Uppsala

Föra veckans mest klickade bostadsrätter finns i bland annat Fålhagen och Svartbäcken.

Robin Östberg

Kl.20:28, 20 maj, 2018

KLICKTOPPEN: Veckans hetaste bostadsrätter i Uppsala
Fålhagen, Uppsala. Foto: Widerlöv co.
ska%cc%88rmavbild-2018-05-18-kl-16-30-50

Fullerö, Uppsala. Foto: Widerlöv co.

1. Fullerö, Uppsala. 3197 visningar. 3 295 000 kr.

”Bostadsrättsvilla i två plan med 136 väldisponerade kvadratmeter, fördelat på 6 rum varav 5 sovrum, stora fönsterpartier, förråd och egen uppfart med plats för 1-2 bilar.”, skriver mäklaren.

 

centrum

Centrum, Uppsala. Foto: svensk Fastighetsförmedling.

2. Trädgårdsgatan, Uppsala. 3128 visningar. 6 700 000 kr.

”Med ett centralt läge, i attraktiva Uppsalakvarter, återfinns denna vackra bostad högst upp i en tidstypisk funkisfastighet. Fylld av tidstypiska detaljer och med en klassisk disposition, erbjuds en stor sällskapsdel samt tre sovrum, serveringsgång och kök.”, skriver mäklaren.  

 

ska%cc%88rmavbild-2018-05-18-kl-16-39-03

Fålhagen, Uppsala. Foto: Widerlöv.

3. Fålhagen, Uppsala. 2885 visningar. 3 995 000 kr.

”Välkommen till Väderkvarnsgatan 32 och denna unika takvåning med extra allt! Här erbjuds ett hem med flera sällsynta attribut såsom fantastisk takterrass, dubbla balkonger med eftermiddags-kvällssol, takfönster, synliga takbjälkar och loft.”, skriver mäklaren.

 

svartba%cc%88cken

Svartbäcken, Uppsala. Foto: Bjurfors.

4. Svartbäcken, Uppsala. 2710 visningar. 2 495 000 kr.

”Genomgående ljus och trivsam bostad med väl tilltagna rum. Kök med ljusa skåpsluckor med gott om plats för såväl köksbord och utrymme för att laga god mat, visst renoveringsbehov.”, skriver mäklaren.

 

luthagen

Luthagen, Uppsala. Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

5. Luthagen, Uppsala. 2356 visningar. 4 250 000 kr.

”När ni är inne i bostaden så fortsätter ni att imponeras; genomtänkt hall med avhängningsyta leder er vidare till storslaget vardagsrum med breda golvtiljor, synliga takbjälkar och 4,3 meter på högsta punkt.”, skriver mäklaren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kroppen som hittats i en sjö är nu identifierad – polisen misstänker mord

Kvarlevorna som hittades i måndags är identifierade.

Mattis Andersson

Kl.19:28, 18 maj, 2018

Kroppen som hittats i en sjö är nu identifierad – polisen misstänker mord
Foto: Pixabay

I måndags hittades kvarlevor från vad som misstänktes vara en människa i en sjön Lafsen norr om Uppsala. En privatperson upptäckte kvarlevorna strax innan klockan 18 och slog larm till polisen.

En förundersökning om mord inleddes direkt och nu har man lyckats identifiera kroppen. Det är en man i 25-årsåldern som anmäldes försvunnen från Stockholmsområdet i oktober förra året, skriver SVT.

Enligt polisen rör det sig om mord.

– Det ser så ut, men dödsorsaken är inte helt klarlagd ännu – vi väntar på ett slutgiltigt utlåtande från obduktionen, säger Ove Dahlberg, spaningsledare på Uppsalapolisen till SVT.

Polisen berättar också för polisen att kroppen legat i sjön i minst en månad.

Uppsalapolisen samarbetar nu med Stockholmspolisen i fallet och ett antal förhör har hållits. Man har också tagit in en hel del tips från allmänheten. För närvarande finns ingen misstänkt för mordet.

De anhöriga till offret är underrättade.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Körde på kvinna på övergångsställe – bilist smet från platsen

En kvinna ringde polisen efter att ha blivit påkörd på ett övergångsställe.

Mattis Andersson

Kl.17:53, 18 maj, 2018

Körde på kvinna på övergångsställe – bilist smet från platsen
Foto: Arkiv/Pixabay

En kvinna i 45-årsåldern har uppgett till polisen att hon blivit påkörd på ett övergångsställe under fredagen. Föraren ska sedan ha smitit från olyckan. Den skadade kvinnan ringde då till polisen.

– Om det är som hon säger så är det ju ett brott, man får inte smita från en trafikolycka, säger Daniel Wikdahl vid polisen Uppsala.

Polisen anser det som svårt att lösa ett sånt här fall.

– Vi kan inte göra så mycket just. En utredare får titta på det sen, säger Daniel Wikdahl.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tre personer fick föras till sjukhus efter olycka

SOS alarm larmades angående en stor olycka under fredagen.

Mattis Andersson

Kl.15:57, 18 maj, 2018

Tre personer fick föras till sjukhus efter olycka
Foto: Arkiv

Klockan 15:47 under fredagen larmades SOS angående en trafikolycka. Det är två bilar som varit inblandade i olyckan.

Olyckan hade skett i korsningen mellan Luthagsesplanaden och Flogstavägen i Bärby.

– Det var två bilar som sammanstött och tre personer har fått föras till sjukhus, säger Per Johansson från Storstockholms räddningscentral.

Räddningstjänsten fick komma till platsen tillsammans med ambulanssjukvårdare.

– Vi har bara hjälpt sjukvården mest, jag har inga exakta uppgifter på vad vi mer gjort på platsen, säger Per Johansson.

Luthagsleden var under ett tag avstängd för att underlätta arbetet på platsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Knarkpåverkad man krockade bil och smet – här är domen

I början av året inträffade vansinnesfärden.

Mattis Andersson

Kl.19:33, 17 maj, 2018

Knarkpåverkad man krockade bil och smet – här är domen
Foto: Arkiv

En 22-årig man från Knutby dömdes under onsdagen på fyra punkter efter en händelse den 8 januari 2018.

22-åringen körde i över 200 km/h och växlade mellan höger och vänster körfält på ett mycket halt väglag. Detta under narkotikapåverkan och med en polisbil som försökte komma ikapp.

Detta slutade med att 22-åringen körde av vägen och hamnade 30-40 meter från vägen och dessutom smet från olycksplatsen.

Den nu dömde 22-åringen nekar till att han kört bilen utan har hävdat att en bekant kört bilen och att han bara åkt med som passagerare. Trots sitt nekande döms mannen till ett års fängelse för grov vårdslöshet i trafik, grov olovlig körning, rattfylleri samt ringa narkotikabrott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng