Polischefen om senaste tidens våldsbrott: ”Hör inte till vanligheterna”

Mordet i Stenhagen, rånet på Skomakargatan och knivskärningen på Fyristorg är bara några av den senaste tidens våldsbrott som har drabbat Uppsala.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:00, 24 augusti, 2017

Polischefen om senaste tidens våldsbrott: ”Hör inte till vanligheterna”
Polischefen Jale Poljarevius. Foto: Anders Nilsson.

Bara förra helgen inträffade totalt nio skjutningar i hela Sverige, varav en ledde till en 30-årings död i Stenhagen i Uppsala. Utöver detta har flera knivskärningar skett i Uppsala. Senast i måndags kväll då en person skars i ansiktet på Fyris torg som ledde till en vild polisjakt och senare också gripanden.

Läs också: Polisen undersöker kopplingar till andra skjutningar

LÄS MER: Skottlossning i Uppsala – en person avliden

Men trots det ökade antalet våldsbrott, som också har innehållit flera grova personrån, menar polischefen Jale Poljarevius att det mestadels har handlat om gängrelaterade uppgörelser.

– Den här perioden innan skolorna börjar blir det alltid lite förhöjd frekvens av bus. Förra året vid den här tiden var det så illa att till och med hade upplopp i någon stadsdel. I år har det varit mer gängrelaterade brott. Tyvärr har det vissa gånger drabbat allmänheten också, men oftast har det varit uppgörelser mellan olika gänggrupperingar. Men visst. Nio skjutningar förra helgen, det hör inte till vanligheterna, säger Jale Poljarevius.

Tror du att det är en tillfällig uppgång?
– Det får vi verkligen hoppas. Inte bara för allmänheten, utan även för gängmedlemmarnas liv som går till spillo. Jag hoppas och vill så klart att det lugnar sig.

Polisens riktade insats mot den organiserade brottsligheten firar snart ett år, och Jale Poljarevius är nöjd med resultatet.

– Vi jobbar stenhårt med vår gängsatsning och har hittills, om jag inte har räknat helt fel, 160 gripna och ett 50-tal häktade där merparten är dömda. Totalt handlar det om närmare 60 år som är utdömda. Dessutom har vi tagit i beslag 28 skarpa vapen. Bland annat fyra automatvapen, flera gevär och handelsvapen. Det är ett högaktivt arbete som dock hade kunnat vara ännu mera effektivt.

På vilket sätt?
– Hade vi varit tillräckligt många så hade vi kunnat gripa ännu fler, men det kan vi inte. Utredningarna löper dock på, likaså döms det personer hela tiden och vi fortsätter att plocka både vapen, droger och pengar från gatan som gör det svårare för de här gängen.

Läs också: Vår granskning om oroligheterna vid Resecentrum

Under våren riktades mycket fokus mot Resecentrum där fyra särskilda insatser tillsammans med socialtjänsten genomfördes för att bli kvitt det stora antalet ensamkommande heroinister, men också det marockanska gäng som begick många brott. Ett arbete som Daniel Larsson, kommisarie vid polisen i Uppsala, kommenterade i en tidigare artikel – och där man har sett ett tydligt trendbrott.

– Jag skulle säga att vi faktiskt har lyckats mota ut det här Marockanska gänget från staden, vi kan i alla fall inte se till dem längre. Sedan kan de så klart att dragit vidare till någon annan stad, men i Uppsala ser vi inte till dem, fortsätter Poljarevius som också ser ett gripande och en utvisning som en nyckel i att gänget försvunnit från staden.

– Vi lyckades tidigare i sommar att få en otroligt viktig individ häktad och efter samarbete med våra kollegor vid regionala gränspolisen har den här personen, som är en viktig strategisk gängledare, nu blivit utvisad till Marocko.

Hur stora är riskerna att den här personen kommer tillbaka till Sverige och Uppsala?
– Den risken finns alltid, men då kan vi också oberopa olovlig vistelse i riket och få honom gripen och utlämnad igen. Så domen i sig är väldigt viktig.

Läs också: ”Skjutningen har precis blivit ett mord”

Under våren och sommaren har även två gängmedlemmar skjutits till döds i Uppsala. Den första vid DAX-restaurangen i Boländerna, och den andra i Stenhagen i fredags.

– Dessutom har vi en viktig gängmedlem som har avlidit i utlandet. Så det är många viktiga aktörer som har försvunnit från spelplanen av olika anledningar.

Läs också: Skottlossning i Uppsala – en person avliden

Behöver allmänheten känna sig orolig efter den senaste tidens våldsbrott?
– Jag kan ju aldrig garantera att allmänheten inte drabbas. Det jag kan säga är att allmänheten sällan tar skada. Oftast är det dessa unga mäns liv som tar skada, vilket också är otroligt tragiskt det också. oftast handlar det om män i yngre tonåren som på något sätt har hamnat snett.

Vad är din syn på kommunens satsning med ordningsvakter som patrullerar stadens gator?
– Deras arbete har blivit en nyckelfaktor, inte minst för de näringsidkare som håller till i centrum, de är de stora vinnarna. Deras arbete är otroligt viktigt. Just att de rör sig runt till fots också, vilket vi inte kan som behöver våra bilar för att snabbt kunna växla upp tempo, gör att de kan se och höra mer om det som händer och sedan rapporter eller ingripa om det behövs, fortsätter Poljarevius som hoppas på en fortsättning.

– Jag hoppas att det här kan bli något permanent. Inte minst med tanke på att vi själva inte ser något tillskott som kommer att komma till oss, för där ser det väldigt mörkt ut. Så det här har varit ett perfekt tillskott som har gynnat både polisen och Uppsala Kommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många nyanlända ska Uppsala ta emot

På fredagen presenterades siffrorna för hur många nyanlända i varje kommun i Sverige ska ta emot nästa år.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.22:02, 17 november, 2017

Så många nyanlända ska Uppsala ta emot
Foto: Magnus Jansson Klarin.

Sedan den 1 mars 2016 är alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända och på fredagen presenterades Migrationsverkets siffror för hur många nyanlända i varje kommun i Sverige ska ta emot nästa år.

Uppsala län ska, under 2018, ta emot 651 nyanlända – och för kommunen handlar det om 331 personer.

Trots att alla kommuner sedan 2016 har skyldigheter att ta emot nyanlända finns det ändå några kommuner i landet som inte kommer att ta emot några nyanlända alls under nästa år. Två av dessa kommuner är småländska Nybro och Emmaboda.

Inte helt oväntat är det storstadsregionerna Stockholm (4 931 personer), Göteborg (2 486) och Malmö (1 800) som tar emot flest nyanlända nästa år.

FaktaSå fördelas de nyanlända i Uppsala län under 2018:
Uppsala kommun, 331
Enköping, 80
Håbo, 63
Östhammar, 60
Knivsta, 48
Tierp, 36
Heby, 26
Älvkarleby, 7

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är nyetableringen som får hela Uppsala att tänka

Slår upp dörrarna i centrala Uppsala.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.21:05, 17 november, 2017

Här är nyetableringen som får hela Uppsala att tänka
Såhär ser det bland annat ut i Saw-rummet. Foto: Pressbild

Att bli inlåst i ett piratskepp eller ett badrum med inspiration från skräckfilmen Saw är kanske inte vad alla drömmer om. Men vill man ändå testa på detta så kommer möjligheten att ges när nya UniQuest Escape Room öppnar i Uppsala.

Det hela går ut på att man som grupp blir inlåst i ett rum som man valt ut på förhand. Där ska man sedan genom att tänka och leta efter olika saker ta sig ut ur rummet. Men det är enklare sagt än gjort.

– Vi är tre kompisar som pratat länge om att göra något tillsammans. Vi brukar resa mycket och har testat det här på flera platser runt om i världen. Det här tycker vi är det bästa av de vi testat och därför vill vi ta det till Uppsala, berättar Johan Rehnström som driver företaget tillsammans med Fredrik Riis och Kristoffer Moberg.

De tre rummen som kommer kunna att besökas är The Great Mind, Saw och Pirates.

– The Great Mind är ett kontor som tillhör en astronom. Där inne skall man sedan lösa den här astronomens mysterium, säger Rehnström hemlighetsfullt.

– Rummet Saw är baserat på filmen och utspelar sig i ett badrum. På samma sätt som filmen börjar. Det är ett skräckrum.

– Sist har vi Pirates som helt enkelt går ut på att ta sig ut från fängelset inuti ett piratskepp och därefter hitta skatten.

Kan du berätta något mer om rummen?
– Vi vill inte det. En stor del i den här upplevelsen är att komma in i ett rum som man inte vet något om.

De första två rummen, The Great Mind och Pirates väntas stå klara i början av december medan det sista rummet – Saw – står klart till jul.

Etableringen blir i centrala Uppsala på Österängsgatan.

– Vi har letat efter lokal väldigt länge. Nu har vi hittat 200 kvadratmeter här och ligger endast 800 meter från centralstationen. Vi är väldigt nöjda.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisinsats efter inbrottstjuvar – en person greps

Nu misstänks en man för flera grova stölder.

Mia Martelleur

Kl.20:14, 17 november, 2017

Polisinsats efter inbrottstjuvar – en person greps
FOTO: Pixabay

Det var den 24 januari som en man i 20-årsåldern, tillsammans med okända gärningspersoner, ska ha trängt sig in i två bostäder i Knivsta och stulit saker. Från den ena bostaden saknades smycken och från den andra en kniv.

Ett vittne såg hur gärningspersonerna bröt sig in i en av bostäderna och kontaktade polisen. En patrull kom till platsen och sökte med hundpatrull efter förövarna. De kunde till slut gripa en man i 20-årsåldern men han släpptes senare på fri fot.

Den 30 januari inträffade ännu en stöld men denna gången i Uppsala. Någon eller några personer bröt sig in i en bostad och stal smycken och ett armbandsur. Dagen efter inbrottet fann en patrull misstänkt stöldgods i den tidigare gripna mannens lägenhet.

Mannen i 20-årsåldern står nu åtalad för två fall av grov stöld. Brotten bedöms som grova på grund av att mannen trängt sig in i målsägandes bostäder.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hans syster tog sitt liv: ”Det har varit tyst från polisen”

Fredrik Keyser är missnöjd över omhändertagandet i den svåra stund han och de anhöriga befinner sig i.

Johan Häll

Kl.18:58, 17 november, 2017

Hans syster tog sitt liv: ”Det har varit tyst från polisen”
Fredrik Keyser efterlyser bättre rutiner.

Förra veckan tog Fredrik Keyser emot ett hemskt besked. Hans 30-åriga syster hade valt att ta sitt eget liv.

Den tragiska informationen som givetvis chockerade familj och anhöriga förmedlades till hans mamma några timmar efter händelsen.

– Poliserna som levererade beskedet gjorde det på ett mycket bra sätt och ingen skugga ska falla på dem, säger Fredrik Keyser.

Men därefter är Fredrik mindre nöjd med hanteringen av situationen. Familjen har känt sig utlämnad med avsaknad av information och med en telefon som varit tyst ifrågasätter han hur de egentliga rutinerna är vid dödsfall.

– Vi har ännu inte fått någon mer information än den som levererades i samband med olyckan, säger han.

– Ingen polis hörde av sig. Tre dagar senare fick mamma nog och ringde själv upp polisen och då var personen som hade hand om ärendet ledig. Mamma fick dessutom själv fråga var kroppen och tillhörigheterna fanns någonstans för ingen hade sagt något om det, säger Fredrik, men betonar samtidigt att det var trevlig personal som tog hand om det här samtalet.

Stationsbefälet lovade att den här personen skulle ringa dagen efter, men inte heller då ringde någon, säger Fredrik uppgivet.

Fem dagar efter olyckan fick familjen på egen hand tag på personen i fråga och då fick man beskedet att tillhörigheterna som man funnit fanns att hämta på polishuset.

– Min mamma och syster fick sitta vid receptionen och vänta. Till slut kom det en person med en påse och personen fick min mamma och syster själva söka upp. Där blev de torrt bemötta med en kort fråga: ”legitimation?”. Inget ”jag beklagar” eller något sådant.

– Och de fick dessutom tillbaka hennes saker i en begagnad, halvtrasig papperskasse, säger Fredrik.

Vad är det ni har saknat mitt i all sorg och bedrövelse?
– Jag tycker väl att polisen åtminstone kunde ha gett min mamma en broschyr eller på något annat sätt givit henne information angående krishantering. Jag känner inte till vad polisen har för policy kring hantering av anhöriga. Men min magkänsla är att det inte borde få gå till på det här sättet i alla fall.

– Vi har inte fått prata ordentligt med någon från polisen.

Vad exakt vet ni om det som hände?
– Vi vet egentligen bara att hon hoppade framför tåget. Vi vet inga detaljer alls. Polisen levererade beskedet och sedan dess har vi inte hört någonting annat, säger Fredrik.

Många frågor är och kommer såväl att förbli osagda när någon väljer att avsluta sitt liv.

Hur Fredrik och hans familj nu går vidare i sorgen är en kamp dag för dag.

– Nu försöker vi umgås så mycket som möjligt. Vi kommer att börja planera begravningen nästa vecka. Jag har börjat arbeta idag. Det känns viktigt att man kommer tillbaka till sina rutiner, så får tiden läka såren, säger Fredrik Keyser.

24Uppsala.se har försökt att få en kommentar av polisen som i skrivande stund inte har återkommit. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir helgens väder i Uppsala

Så ser den senaste väderprognosen ut.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.17:34, 17 november, 2017

SMHI: Så blir helgens väder i Uppsala
FOTO: Pixabay

Det är en tråkig väderprognos från SMHI om helgens väder i Uppsala. Ska det hela summeras med ett ord så blir det ”grått”.

Lördagen väntas bestå av mörka moln mest hela dagen med en temperatur runt fyra grader. Men fram mot kvällstimmarna närmar sig temperaturen nollstrecket.

Även söndagen är grå och temperaturen väntas sjunka ytterligare ned mot två plusgrader.

skarmavbild-2017-11-17-kl-09-39-11

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng