Polischefen om senaste tidens våldsbrott: ”Hör inte till vanligheterna”

Mordet i Stenhagen, rånet på Skomakargatan och knivskärningen på Fyristorg är bara några av den senaste tidens våldsbrott som har drabbat Uppsala.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:00, 24 augusti, 2017

Polischefen om senaste tidens våldsbrott: ”Hör inte till vanligheterna”
Polischefen Jale Poljarevius. Foto: Anders Nilsson.

Bara förra helgen inträffade totalt nio skjutningar i hela Sverige, varav en ledde till en 30-årings död i Stenhagen i Uppsala. Utöver detta har flera knivskärningar skett i Uppsala. Senast i måndags kväll då en person skars i ansiktet på Fyris torg som ledde till en vild polisjakt och senare också gripanden.

Läs också: Polisen undersöker kopplingar till andra skjutningar

LÄS MER: Skottlossning i Uppsala – en person avliden

Men trots det ökade antalet våldsbrott, som också har innehållit flera grova personrån, menar polischefen Jale Poljarevius att det mestadels har handlat om gängrelaterade uppgörelser.

– Den här perioden innan skolorna börjar blir det alltid lite förhöjd frekvens av bus. Förra året vid den här tiden var det så illa att till och med hade upplopp i någon stadsdel. I år har det varit mer gängrelaterade brott. Tyvärr har det vissa gånger drabbat allmänheten också, men oftast har det varit uppgörelser mellan olika gänggrupperingar. Men visst. Nio skjutningar förra helgen, det hör inte till vanligheterna, säger Jale Poljarevius.

Tror du att det är en tillfällig uppgång?
– Det får vi verkligen hoppas. Inte bara för allmänheten, utan även för gängmedlemmarnas liv som går till spillo. Jag hoppas och vill så klart att det lugnar sig.

Polisens riktade insats mot den organiserade brottsligheten firar snart ett år, och Jale Poljarevius är nöjd med resultatet.

– Vi jobbar stenhårt med vår gängsatsning och har hittills, om jag inte har räknat helt fel, 160 gripna och ett 50-tal häktade där merparten är dömda. Totalt handlar det om närmare 60 år som är utdömda. Dessutom har vi tagit i beslag 28 skarpa vapen. Bland annat fyra automatvapen, flera gevär och handelsvapen. Det är ett högaktivt arbete som dock hade kunnat vara ännu mera effektivt.

På vilket sätt?
– Hade vi varit tillräckligt många så hade vi kunnat gripa ännu fler, men det kan vi inte. Utredningarna löper dock på, likaså döms det personer hela tiden och vi fortsätter att plocka både vapen, droger och pengar från gatan som gör det svårare för de här gängen.

Läs också: Vår granskning om oroligheterna vid Resecentrum

Under våren riktades mycket fokus mot Resecentrum där fyra särskilda insatser tillsammans med socialtjänsten genomfördes för att bli kvitt det stora antalet ensamkommande heroinister, men också det marockanska gäng som begick många brott. Ett arbete som Daniel Larsson, kommisarie vid polisen i Uppsala, kommenterade i en tidigare artikel – och där man har sett ett tydligt trendbrott.

– Jag skulle säga att vi faktiskt har lyckats mota ut det här Marockanska gänget från staden, vi kan i alla fall inte se till dem längre. Sedan kan de så klart att dragit vidare till någon annan stad, men i Uppsala ser vi inte till dem, fortsätter Poljarevius som också ser ett gripande och en utvisning som en nyckel i att gänget försvunnit från staden.

– Vi lyckades tidigare i sommar att få en otroligt viktig individ häktad och efter samarbete med våra kollegor vid regionala gränspolisen har den här personen, som är en viktig strategisk gängledare, nu blivit utvisad till Marocko.

Hur stora är riskerna att den här personen kommer tillbaka till Sverige och Uppsala?
– Den risken finns alltid, men då kan vi också oberopa olovlig vistelse i riket och få honom gripen och utlämnad igen. Så domen i sig är väldigt viktig.

Läs också: ”Skjutningen har precis blivit ett mord”

Under våren och sommaren har även två gängmedlemmar skjutits till döds i Uppsala. Den första vid DAX-restaurangen i Boländerna, och den andra i Stenhagen i fredags.

– Dessutom har vi en viktig gängmedlem som har avlidit i utlandet. Så det är många viktiga aktörer som har försvunnit från spelplanen av olika anledningar.

Läs också: Skottlossning i Uppsala – en person avliden

Behöver allmänheten känna sig orolig efter den senaste tidens våldsbrott?
– Jag kan ju aldrig garantera att allmänheten inte drabbas. Det jag kan säga är att allmänheten sällan tar skada. Oftast är det dessa unga mäns liv som tar skada, vilket också är otroligt tragiskt det också. oftast handlar det om män i yngre tonåren som på något sätt har hamnat snett.

Vad är din syn på kommunens satsning med ordningsvakter som patrullerar stadens gator?
– Deras arbete har blivit en nyckelfaktor, inte minst för de näringsidkare som håller till i centrum, de är de stora vinnarna. Deras arbete är otroligt viktigt. Just att de rör sig runt till fots också, vilket vi inte kan som behöver våra bilar för att snabbt kunna växla upp tempo, gör att de kan se och höra mer om det som händer och sedan rapporter eller ingripa om det behövs, fortsätter Poljarevius som hoppas på en fortsättning.

– Jag hoppas att det här kan bli något permanent. Inte minst med tanke på att vi själva inte ser något tillskott som kommer att komma till oss, för där ser det väldigt mörkt ut. Så det här har varit ett perfekt tillskott som har gynnat både polisen och Uppsala Kommun.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dödlig mygga upptäckt på populära semesterön

Insekten är en smittospridare av bland annat gula febern och zikaviruset.

Matilda Larsson

Kl.13:34, 20 januari, 2018

Dödlig mygga upptäckt på populära semesterön
Foto: Wikipedia.

Myggarten Aedes aegypti, även kallad Gulafebernmyggan, är en smittospridare av bland annat gula febern, denguefeber och zikaviruset.

Enligt tidningen La Provincia har den potentiellt farliga arten spanats på det mycket populära resmålet Fuerteventura, en kanarieö i Spanien.

Inga av de myggor som har upptäckt hittills har burit på smittan, men myndigheter har gått ut med information om möjliga åtgärder, enligt TT.

Boende på ön uppmanas bland annat att spraya sitt fordon med insektsspray en halvtimme innan man eventuellt ska ut och köra bil.

Myndigheterna undersöker även hur mycket myggan har hunnit sprida sig för att kunna veta hur omfattande åtgärder man måste vidta för att kunna bekämpa den.

Virusen som myggan sprider har tidigare drabbat tusentals människor och myndigheter i flera länder arbetar aktivt med att se till att arten förintas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Upplands Energi firar 100 år – här börjar kalaset

Allt började söndagen den 5 maj 1918. Då togs beslutet av privata entreprenörer att elektrifiera den uppländska bygden. I år firar företaget 100 år.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:31, 20 januari, 2018

Upplands Energi firar 100 år – här börjar kalaset
Här inleds Upplands Energi 100-års firande i dag. Foto: Gränbystaden / Pressbild.

Elektricitetens intåg i de uppländska hemmen förändrade för alltid människors sätt att leva.

I dag är el någonting som vi alla tar för givet och som krävs för det moderna samhället ens fungera. Men 1918 var det inte lika självklart, framförallt inte på landsbygden. På söndagen den 5 maj 1918 beslöt sig därför några privata entreprenörer att elektrifiera den uppländska bygden.

Det beslutet för snart 100 år sedan blev starten för det som kom att bli Björklinge Energi – och som i dag går under namnet Upplands Energi.

Upplands Energis 100-års jubileum kommer att firas med flera olika evenemang under året, och starten sker faktiskt i dag i Gränbystadens Galleria där representanter för företaget kommer att finnas på plats under hela dagen och bjuda på tävlingar, anordna prova-på-experiment och svara på dina frågor om energi.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Loppisguiden: Här är helgens loppisar i Uppsala

Är du sugen att gå på loppis? Här är helgens arrangemang i helgen.

Johan Häll

Kl.08:03, 20 januari, 2018

Loppisguiden: Här är helgens loppisar i Uppsala
Foto: Lars Sundin.

Lördag
Loppis Poppis, klockan 11, Råbyvägen 97
Sirius loppmarknad, klockan 11-15, Sturegatan

Söndag
Loppis Poppis, klockan 11, Råbyvägen 97
Ferlins loppis & återbruk, klockan 12-14, Ferlinsgatan 5

Saknar du någon loppis på listan? Kontakta redaktionen@24uppsala.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil brann utanför butik – misstänks vara anlagd

Natten till lördag fick räddningstjänsten rycka ut.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.06:36, 20 januari, 2018

Bil brann utanför butik – misstänks vara anlagd
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Strax efter klockan tre natten mot lördag fick SOS Alarm in ett larm om en bilbrand i Uppsala kommun. Larmet kom från Gnista och räddningstjänsten skickades till platsen.

Enligt de initiala uppgifterna till SOS Alarm skulle det vara en personbil som brann utanför Ica Maxi och även polis skickades till platsen.

— Det brann i en parkerad bil och det fanns inga personer i närheten, säger Emil Sundqvist, ledningsbefäl i polisregion Mitt till UNT.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand då de misstänker att branden är anlagd. Ingen har gripits för händelsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lät person köra påverkad – blev av med sin bil

Ägaren lät person köra påverkad i sin bil. Polisen beslagtog fordonet.

Mia Martelleur

Kl.21:29, 19 januari, 2018

Lät person köra påverkad – blev av med sin bil
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Det var strax före 19.00 på fredagskvällen som en personbil stoppades på Fylkinggatan för kontroll. I personbilen sitter två personer som polisen fattar misstankar mot.

Föraren misstänks ha kört narkotikapåverkad. I ena fickan hade föraren dessutom en halvfull kanyl. Passageraren visar sig vara ägaren till bilen och blir även han misstänkt för ringa narkotikabrott samt tillåtande av olovlig körning.

Dessutom förverkas fordonet då det användes vid brottsutövning.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng