GUIDE: Det händer i Uppsala idag

Äventyrsbadet nyöppnar, Titiyo på UKK och festival på såväl Parksnäckan som i Gottsunda. 24Uppsala listar olika evenemang och aktiviteter som händer under lördagen.

Johan Häll

Kl.10:06, 2 september, 2017

GUIDE: Det händer i Uppsala idag
Foto: David Castor.

Kl 8-18, Domkyrkan
Himlen är här – Reformationsåret 2017
En mässhake och en glasmålning som aldrig tidigare ställts ut. Den första svenska bibelöversättningen tryckt i Uppsala 1541. Ett helgon på besök.”

Kl 9-21.30, Fyrishov
Äventyrsbadet öppnar i helgen
Äventyrsbadet öppnar igen efter några månaders renovering. De rivstartar fredagen med bandklippning i entrén.

Kl 10-17, Ulva Kvarn
Ulva Höstmarknad
”Det har nu blivit en  tradition i Uppland att avsluta sommaren vid magiska Ulva Kvarn, där det varje år samlas ca 15 000 personer för att njuta av en härlig stämning i vacker miljö.”

Kl 11-15, Fjällnora friluftsområde
Fjällnoradagen
”En dag med massor av spännande aktiviteter. Åk motorflotte, se fårklippning och motorsågskonst, bygg en fågelholk och mycket mer.”  

Kl 11-16, Linnés Hammarby, kulturreservatet
Humle, havre och korn
”Nu skördas grödorna till årets ölbryggning och till vinterns havrekärvar. Lär dig mer om humle och öl. Samla humle till din sovpåse!”

Kl 11-16.30, m/s Kung Carl Gustaf
Dagsturer till Skokloster
”Det är numera fri entré på Skoklosters slott.”

Kl 11-12, Domkyrkoplan – framför huvudingången till domkyrkan
Stadsvandring i Uppsala
”Uppsala Stad – Från ruiner till kulturpalats. Uppsala är en stad med anor och har varit Sveriges centrum för den världsliga och andliga makten sedan långt tillbaks i tiden”

Kl 11-16 & 21.00, Uppsala Konsert & Kongress
UKK 10 år – Öppet hus med mycket bus
”Lördag den 2 september är det nästan på dagen 10 år sedan huset invigdes och UKK ställer därför till med fest. Öppet hus med svängig musik, festligt pyssel, fängslande trollkonster, gosiga djur…”
(kl 21: ”…deras DJ:s sätter stämningen innan det är dags för bandet Damn! förstärkta med souldrottningen Titiyo”)

Kl 11-17, Gottsunda Centrum
Loppis Gottsundadagen
”I samband med Gottsundadagen anordnas vi också loppis på parkeringen. Om du har prylar att bli av med är detta ett ypperligt tillfälle. ”

Kl 11-17, Biotopia
Vattenvärlden
”Allt liv behöver vatten. Biotopia välkomnar vuxna och barn att vara med och undersöka vatten.”

Kl 11.30-12.15 & 13.30-14.15 & 15.30-16.15, Linnéträdgården
Visning av Linnéträdgården
”Följ med på visning i Linnés egen botaniska trädgård.”

Kl 11.30-12.15, 14,30-15.15 & 15.30-16.15, Linnés Hammarby
Visning av Linnés Hammarby
”Linnés Hammarby är en av Sveriges mest stilriktigt bevarade 1700-talsgårdar. Här finns bland annat en permanent utställning som berättar om familjens liv på gården”Kl 12-18, Gottsunda centrum
Gottsundadagen
”En av Uppsalas färgstarkaste stadsfestivaler. Gottsundadagen är en heldagsfestival med mat, musik, dans, loppis, information från föreningar och allsköns konst och kultur.”

Kl 12, Uppsala, slott
Takvandring på Uppsala slott
Våra guider möter dig på utsatt tid vid entrén till slottstornet på Drottning Christinas väg 1A i Uppsala. Vi går upp till tornets makalösa kupol via det vackra trapphuset.”

Kl 12.30-14, Fjällnora
Äventyrsbanan i Fjällnora
”Klättra på Sveriges häftigaste äventyrsbana. Med två olika nivåer och över trettio olika stationer har vi byggt en av Sveriges bästa och finaste banor på en natursköna Fjällnora.”

Kl 14-19, Fyristorg
Dans på torget
”Dansa loss på Fyristorg och prova zumba och magdans. Uppsalas zumbainstruktörer kör trettio minuter långa pass i ett rullande schema under tre timmar.”

Kl 16, Parksnäckan
Uppsala Progressive Folk & Rockfestival
”Kulturhjältarna och Brink & Berger presenterar: Uppsala Progressive Folk & Rock Festival med Kaipa Da Capo”

Kl 18.30–22.30, m/s Kung Carl Gustaf
Kvällsturer på Ekoln
”Avgår 18.30 från Uppsala för en underbar kryssningstur längs Fyrisån som du kan avnjuta från soldäck eller inne i salongen.”

Kl 18-24, Helga Trefaldighet
Nattkyrka
”Mitt i nattbruset står Helga Trefaldighets kyrka öppen för dig som behöver en stunds ro, gemenskap eller någon att tala med. Kom som du är en eller alla gånger”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här möts författaren och karaktären – som gör gemensam sak av boksläppet

Det är något av ett historiskt möte som sker på lördagen när författaren till den nya Uppsaladeckaren möter en av karaktärerna i samband med boksläppet – som dessutom sker i "karaktärens" ICA-butik.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.17:08, 22 september, 2017

Här möts författaren och karaktären – som gör gemensam sak av boksläppet
Foto: Magnus Jansson Klarin.

På lördagen är det premiär för Uppsaladeckaren Fru Joredals knarkfabrik som utspelar sig i området kring Stabby och Luthagen i Uppsala.

– Det är en humoristisk deckare som utspelar sig i lilla byn Stabby med Uppsala som fond där jag har bytt bort höghusen mot enplansvillor i stället, säger Christer Rindebratt som själv bor i området och som i och med den här boken har skrivit sin första deckare.

Sedan tidigare har Uppsalaförfattaren gett ut två fantasyböcker med titlarna Magins två ansikten och Magins röda band – som är en del i en serie böcker där flera titlar är planerade.

Men nu är det alltså mord och Uppsala som står på menyn, och själva boksläppet kommer att ske i morgon lördag på den lokala ICA-butiken som också skildras i boken.

img_1382-2

ICA Handlaren Tore Jonsson (tv), eller ”ICA-Tore som han heter i boken, tillsammans med författaren Christer Rindebratt (th). Foto: Magnus Jansson Klarin.

Tore Jonsson, handlare på ICA Stabby, och karaktären ”ICA-Tore” i boken, ser fram emot lördagens boksläpp som också sammanfaller med det stora 100-års firandet av ICA.

– Det kommer att hända mycket i butiken den dagen. Bland annat kommer alltså Christer, som är författare till boken, att vara på plats och signera boken, säger Tore Jonsson som ser många fördelar med det gemensamma boksläppet.

– Både jag och Christer brinner för det här området, och vi ser flera fördelar i att samarbeta för att Stabby och Luthagen blir mer känt. Sedan är det så klart också hedrande att få vara en karaktär i boken.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dansk spökjägare kommer till Uppsala

Under våren ska den omtyckta "spökjägaren" ge sig ut på Sverigeturné.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.07:58, 22 september, 2017

Dansk spökjägare kommer till Uppsala
Foto: Pressbild

Den svenska komikern och skådespelaren Patrik Larsson har under sin karriär gjort en mängd udda karaktärer som fått folk att skratta i tv-soffan och på hans shower.

I vår ger han sig ut på Sverigeturné med sin mest kända karaktär – det galna danska mediumet Karsten Torebjer. Den senaste showen med spökjägaren blev helt slutsåld, och nu hoppas Torebjer på en ny succé.

Turnén börjar den 28 februari i Stockholm och därefter ska showen ”Karsten Torebjer – Miraklet från Jylland” stanna till i 19 städer innan den avslutas i huvudstaden den 14 april.

Den 28 mars kommer Karsten Torebjer till Uppsala och uppträder på Katalin. Biljetterna till showen släpps den 27 september.

skarmavbild-2017-09-20-kl-18-19-13

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsaladuo släpper podcast med barn: ”Kan hjälpa föräldrar”

Det har saknats men snart har en podcast premiär där barn får lufta sig och prata om aktuella och viktiga händelser.

Johan Häll

Kl.20:16, 20 september, 2017

3 bilder
  • Leo Gilliland och Petrus Gustafsson startar podcast med barn. Foto. Johan Häll.
    Leo Gilliland och Petrus Gustafsson startar podcast med barn. Foto. Johan Häll.
  • Inspelning pågår för fullt i studion.
    Inspelning pågår för fullt i studion.
  • I huvudet på ett barn.
    I huvudet på ett barn.

Barndomsvännerna Leo Gilliland och Petrus Gustafsson är uppvuxna i Gävle men har bott i Uppsala, och snart har de premiär för podcasten ”I huvudet på ett barn”, där just barn får komma till tals, något de tycker saknas idag.

– Det är dags att ge barnen en egen plattform där de får uttrycka och ventilera sina åsikter. Barnens åsikter ignoreras mycket och man går vidare, säger Petrus Gustafsson.

Leo Gilliland fyller i:

– Vi tar inte barns åsikter på allvar riktigt. Det går in här och ut här, säger han och pekar med ena fingret mot örat.

– Vi tycker att vi har hittat ett kryphål i podcastvärlden. Vi har med två barn på 10 och 12 år. Det blir två helt olika perspektiv. Om vi ställer frågan ”har ni ett förhållande?” kan en säga ”usch vad äckligt” och den äldre kan vara mer öppen för idén av ett förhållande då han är äldre. Detta öppnar upp för intressanta diskussioner och samtal.

Tanken är att få in gäster. En tjej saknar man just nu men det kan komma in en framöver, och planen är att man även ska ta in skollärare och andra personer beroende på temat för avsnittet.

Främsta syftet med podcasten, berättar duon, är att ge en förhöjd röst till barnen, så att de får utrymme att utrycka sig och kan berätta deras historia sida av myntet.

– Det här kan också hjälpa föräldrar som har små barn att få svar på en del frågor. Tanken är att målgruppen som inte har barn men vill skaffa det får höra vad barns utmaningar, problem, fantasier och drömmar är.

Petrus är numer bosatt i Björklinge och han har snart tre barn, Leo bor i Stockholm efter att ha drivit företag och varit bosatt i Uppsala ett antal år. Han har inga barn men vill gärna ha det i framtiden.

Deras olika livssituation kompletterar varandra bra.

– Vi har två olika bakgrunder och är på olika ställen i livet och det ger oss mycket spelrum i podcasten, säger Leo Gilliland.

– Jag älskar barn, vi båda brinner för barn, och det är ju barnen som är nästa generation. Jag tycker man ska ge de mycket mer uppmärksamhet och speciellt i media. Det är de som tar över när inte vi är här.

Podcasten kommer att ta upp ett tema varje avsnitt och dessa släpps en gång i veckan. Det kan handla om nyhetshändelser och olika situationer barnen får kommentera.

Första avsnittet av ”I huvudet på ett barn” kommer att handla om relationer och har premiär 1 oktober.

Följ ”I huvudet på ett barn” på Instagram här

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

5 steg: Så blir du nästa youtube-stjärna

Här är tipsen för att lyckas som youtuber.

Mia Martelleur

Kl.18:03, 16 september, 2017

Drömmer du om att kunna försörja dig på att lägga upp videos på till exempel Youtube eller andra sociala medier? Veckorevyn har listat de 5 säkraste tipsen att följa om du vill lyckas inom cybervärlden.

1. Starta smått – learn by doing

Många av de mest sedda klippen på internet är filmade med en vanlig mobil och väldigt enkelt redigerade. Ladda ned något gratisprogram med videoredigering och börja lära dig hur det fungerar! Filma dig själv eller en vän och experimentera med redigering och effekter. Det finns ingen genväg – du lär dig genom att prova dig fram.

Telefon, mobil, resa, selfie, bild, fotografera, instabild, Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

2. Analysera YouTubers

Hitta inspiration från youtubers, instagram-profiler eller Facebook-profiler som faller dig själv i smaken och analysera deras videos. Hur klipper de? Vad har de för innehåll? Hur arbetar de med ljus? Vad skulle du ändra om du själv lägger upp ett klipp och vad kan du använda dig av?

Lägg även tid på tutorials (instruktionsfilmer) på youtube där du kan lära dig allt möjligt om vad som helst – som hur olika redigeringsprogram fungerar.

Youtube, dator, youtubeklipp, klipp, videos. Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

3. Gå en kurs 

Om du ledsnar på tutorials eller vill lära dig ännu mer så kan du gå en kurs inom video och redigering riktat mot sociala kanaler. Det finns kurser för både nybörjare och mer avancerade redigerare och på så vis kan du lära dig allt du behöver veta om videoproduktion.

4. Investera i material

För att göra lite proffsigare videos – skaffa ett stativ och en fotolampa. Det finns i alla möjliga storlekar och former beroende på vad du har för kamera och behov. Även en selfiestick kan vara användbar om du ska ut och vlogga (video-blogga) och filma delar av din vardag eller speciella händelser.

selfiestick, resa, par, foto, selfie, mobil Foto: Pixabay

Foto: Pixabay

5. Bestäm innehållet: Vad vill du förmedla med dina videos? 

Det allra viktigaste i en film, oavsett vilken kanal den ska gå i, är innehållet. Vad vill du förmedla med dina videos? Låt detta gå som en röd tråd genom hela klippet. Du kan till exempel skapa specifika känslor av klippet beroende på scensättning, ljud, ljus och text. Så vad vill du förmedla? Är det en film om kläder, ett humorklipp eller en resa? Ska filmen skapa lugn, skratt eller till exempel upprördhet?

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Veckans drinktips: ”En variant på en klassiker”

I den elfte delen av ”Veckans drinktips” bjuds vi på en ny exklusiv drink - den här kallar Sebastian Jofré Armijo för ”Rossini”.

Johan Häll

Kl.19:00, 15 september, 2017

– Det här är ytterligare en variant på en klassiker. Här har Bellinin istället för persikor fått en smak av jordgubbar. Somrigt värre, säger Sebastian Jofré Armijo.

Gör så här:
1. Se klippet ovan
2. Rör ut jordgubbspure (mixa jordgubbar och florsocker efter smak)
3. Häll upp och rosébubbel
4. Tillsätt is.
5. Sila upp i champagneglas.
6. Drick och njut.
7. Se övriga drinktips nedan.

SE OCKSÅ: Sebastian tipsar om alkoholfritt alternativ

SE OCKSÅ: ”Strawberry colada”

SE OCKSÅ: ”Sommarens enklaste drink”

SE OCKSÅ: ”Frisk och fräsch asien-inspirerad cocktail”

SE OCKSÅ:  ”Syrlig och frisk med läcker färg”

SE OCKSÅ: Snickers: ”Smarrig glassdrink”

SE OCKSÅ: Galician Sour: ”En fräsch balanserad cocktail”

SE OCKSÅ: Apricots from Kentucky: ”Härligt fruktig drink”

SE OCKSÅ: Espresso Martini: ”Perfekt för kaffeälskaren”

SE OCKSÅ: Gik n Tonic: ”Fruktig, fräsch och svalkande vindrink”

SE OCKSÅ: Passionsmojito: ”Superfräsch och somrig variant på drinkfavoriten Mojito”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng