Kulturnatten 2017

Då kommer det galopperas genom Uppsalas gator

På Kulturnatten kommer du kunna se mänsklig galoppering.

Johan Häll

Kl.18:02, 6 september, 2017

Då kommer det galopperas genom Uppsalas gator
Nu ska det galopperar genom gator och torg. Foto: Press.

Ett galopperande dansperformance genom Uppsalas gator och torg, genom dansverket City Horses. Ja, det är precis det som kommer att ske på Kulturnatten den 9 september.

17 kvinnliga dansare kommer att galoppera fram på Uppsalas gator och torg för att hylla hästtjejers styrka och mod, helt i paritet med ryttarna på häststatyerna runt om i Europa.

Bakom projektet står koreografen Anna Källblad och konstnären Helena Byström.

Schema, klockan 16–18:
Uppsala konstmuseum/Slottets borggård ­- Svandammen ­- Fadimes plats ­- Resecentrum ­- Uppsala Konsert & Kongress ­– Vaksala torg ­– Uppsala domkyrka ­– Universitetshuset ­- Carolinaparken  ­- Botaniska trädgården ­- Uppsala konstmuseum/ Slottets borggård.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Uppsalabo riskerar fängelse för grova barnvåldtäkter: ”Han styr offren”

Han har fått återfall i 20 år – nu riskerar 41-åringen ett nytt fängelsestraff för grova sexuella brott.

Johan Häll

Kl.15:37, 25 september, 2017

EXTRA: Uppsalabo riskerar fängelse för grova barnvåldtäkter: ”Han styr offren”
Foto: Johan Häll/Montage.

Idag väcktes åtal mot en 41-årig Uppsalabo som bland annat står misstänkt för grov våldtäkt mot barn, grovt sexuellt övergrepp mot barn, utnyttjande av barn för sexuell posering och barnpornografibrott.

Den misstänkte mannen har via sin dator haft kontakt och hotat unga flickor från USA, Kanada och Skottland att utföra sexuella handlingar som han samtidigt har spelat in.

Totalt finns 27 målsägare och av den 18 som är identifierade var de flesta under 15 år när brotten begicks. Han har hittat de flickor som nu har identifierats via en sajt där det finns utländska barn.

– Det är så här det ser ut idag med internet där gärningsmän kan begå många brott på kort tid. Det finns många saker som är intressanta med det här. En av dessa är att vi har valt att rubricera gärningarna som att de var fysiska övergrepp. Lagtexten ser likadan ut idag som för tio år sedan. De senaste året har man tänkt att man ska tänka hur allvarligt man ska se på de här sexövergreppen. Det är en handfull åtal som har rubricerats för våldtäkt där man inte varit i fysisk kontakt, men då har domstolen inte medtagit rubriceringen, säger kammaråklagare Emelie Källfelt till 24Uppsala.se.

– Gärningarna här är grövre för det första och för det andra sker övergreppen i realtid. Mannen styr offren och det är via en livestream så att han sitter och regisserar det som händer i cam. Det är också de omständigheterna som är unika i det här fallet.

– Han har fått
barnen att göra det som han vill genom att använda sig av grova hot och dödshot, även mot familjemedlemmar. De omständigheterna gör att man bör se på det här som fysiska övergrepp, även om de inte vistats i samma rum.

– Gärningsmannen bryr sig inte om att de är i flickrummet i Malmö eller befinner sig i Ohio. Det är skitsamma för honom för han vill se vad som händer i cam.

Mannen som straffat första gången redan 1996 för sexualbrott och har fått återfall under 20 års tid. Han dömdes senast 2009 av Uppsala tingsrätt till åtta års fängelse för våldtäkt mot en 14-årig flicka. Ett straff som sänktes till sex år i hovrätten.

Hur länge har ni jobbat med förundersökningen?
– Vi har hållit på i över ett år. Han häktades i juni förra året.

Hur har arbetet fungerat med de utländska myndigheterna?
– Vi har haft ett jättegott samarbete. Både svenska polisen och vi som har samarbetat med FBI. Och det kan vi tacka tekniken för också. Man kan maila och skypa, den biten har varit bra.

Hur lyckades ni identifiera mannen?
– Det är intressant. Han var till en början frihetsberövad för att han var dömd för ett annat brott mot svenska unga kvinnor där han också hotat på olika sätt. Det gjordes ett tillslag då hemma hos honom där man beslagtog hans dator där man hittade filmer. Och med olika omständigheter upptäckte vi snabbt att det är han som har producerat filmerna.

Vad kommer ni att yrka på för straff?
– Ja, vilket straffvärde ska han ha? Vi vet inte hur många offer han har givit sig på sammanlagt. Påföljden är det sista vi kommer ta ställning när vi pläderar. Men om inget anmärkningsvärt händer så är ett långt fängelsestraff det enda tänkbara och grov våldtäkt mot barn har ett straffminimum på fyra års fängelse.

Hur ser bevisläget ut?
– Det här är rätt intressant också med skuldrågan. Här kan vi se vad som händer och under förundersökningen har mannen erkänt väldigt mycket. Det här handlar mycket om ”Hur allvarligt samhället ser på det här”?

Rättegången inleds i Uppsala tingsrätt på torsdag och kommer att pågå under 20 dagar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir vädret i Uppsala

Förra veckan kändes det som att vinterkläderna skulle vara nära till hands – men du kommer kunna behålla vårkläderna på dig ett tag till.

Johan Häll

Kl.12:57, 25 september, 2017

SMHI: Så blir vädret i Uppsala
Foto: Pixabay.

Efter förra veckans något gråa väder ser det ut att bli en ljusning den här.
Söndagens soliga väder ser ut att få en fortsättning under veckan, åtminstone om man ser på antalet grader.

Idag måndag, fram till onsdag, ska det enligt SMHI blir 17-18 grader varmt och en del moln, men på torsdag bjuder Uppsala på en solig historia och 17 grader.

Fredagen blir soligt med växlande molnighet och 15 grader varmt.

”Mulet väder men molntäcket kan spricka upp dagtid både idag och på tisdag med chans till sol, då 15-17 grader. I natt lokal dimma och omkring 10 grader. Ostlig eller nordostlig vind”, kommenterar meterologen det kommande dygnet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stökig helg i Uppsala – här är helgens brott och olyckor

Det har varit en rätt orolig helg i Uppsala – här är händelserna vi rapporterade om.

Johan Häll

Kl.12:04, 25 september, 2017

Stökig helg i Uppsala – här är helgens brott och olyckor
Foto: Casper Johansson.

Kvart över sex på lördagskvällen larmades polisen om att två små barn försvunnit i Valsätra – barnen hittades vid Valsätraskolan och de mådde bra.
Polisinsats i Valsätra – hittade två försvunna barn

En kille i övre tonåren blev överfallen, slagen och rånad på en jacka och en väska vid Björkvallsskolan i Björklinge på söndagskvällen.
LÄS: Yngling slagen och rånad i Björklinge – polisen söker två gärningsmän

En turistande man fick assistans av vaktbolag och polis sedan han blivit inlåst på Coop Stationsgallerian i Uppsala på söndagskvällen
LÄS: Turist på toalettbesök blev inlåst

En trafikolycka med två personbilar inträffade i korsningen Veterinärvägen/Galoppvägen i Gottsunda strax efter midnatt mot söndag. De inblandade smet från platsen.
LÄS: Medan du sov – detta hände i Uppsala

Larm om bilbrand i Fyrislund – Räddningstjänsten ryckte ut till brandplatsen vid Allianshallen. En personbil hade fattat eld och små gasolflaskor i bilen exploderade.
LÄS: Medan du sov – detta hände i Uppsala

En man misshandlades vid Resecentrum i Uppsala när han skulle ingripa i ett bråk som utbrutit mellan en kille och en tjej i ett gäng.Då vände sig hela gänget mot den ingripande mannen med sparkar och slag.
LÄS: Medan du sov – detta hände i Uppsala

Ett vittne såg en person med luva och mörka kläder krossa en ruta och ta sig in i en frisersalong på Södra Långåsvägen i Björklinge.
LÄS: Medan du sov – detta hände i Uppsala

På söndagseftermiddagen kolliderade flera bilar och cyklister i en korsning.
LÄS: Två cyklister till sjukhus efter olycka

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

MEST LÄSTA NYHETERNA

Polisens sköna tweet till gängen lockade flest läsare förra veckan

Uppsalapolisens sköna tweet till gängen efter fredagens stora beslag av narkotika lockade flest läsare förra veckan. Här är förra veckans mest lästa artiklar.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:02, 25 september, 2017

4 bilder
 • Foto: Anders Nilsson / Bildmontage.
  Foto: Anders Nilsson / Bildmontage.
 • Foto: Arkiv.
  Foto: Arkiv.
 • Foto: Johan Häll.
  Foto: Johan Häll.
 • Foto: Casper Johansson.
  Foto: Casper Johansson.

Här kommer en sammanfattning av de fem mest lästa nyheterna på 24Uppsala.se under förra veckan, och den som fick allra mesta klick var artikeln om Uppsalapolisens sköna tweet till gängen.

Läs också: Läs Uppsala-polisens sköna tweets mot gängen

På andra plats hamnar också en nyhet som involverade polisen. Det var i samband med ett frihetsberövande i Gottsunda som flera unga gängmedlemmar utlovade hämndpolisen.

Läs också: Efter frihetsberövande i Gottsunda – gängmedlemmar utlovar hämnd mot polis

På tredje plats kom 24Uppsala.se avslöjande om att det kommer att öppna en ny och helt unik bar/restaurang i Magnetens gamla lokaler.

Läs också: AVSLÖJAR: Ny unik restaurang och bar öppnar i Uppsala

På fjärde plats kom nyheten om att Gamla Uppsala Buss (GUB) tillfälligt stoppade busstrafiken i Valsätra/Gottsunda efter stenkastning.

Läs också: Stenkastning stoppade bussar

På femte plats kom nyheten som kanske var förra veckans största då en man sköts i Valsätra.

Läs också: EXTRA: Man skjuten i Uppsala – är svårt skadad

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fester, middagar och representation – så dyr är Uppsalas landshövding

Bland annat höll man en stor fest på slottet. Notan? 234 000 kronor.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.10:02, 25 september, 2017

Fester, middagar och representation – så dyr är Uppsalas landshövding
Nye landshövdingen Göran Enander efterträdde Peter Egardt vars avtackningsfest kostade hela 234 000 kronor. Foto: Montage/Wikimedia/Sandika678

35 miljoner kronor. Så stor är den totala kostnaden för landshövdingarna i landets 21 län. Det visar siffror från finansdepartementet som Mittmedia redovisar i en granskning.

Enligt granskningen visar det sig att Uppsalas landshövding är dyrast i landet.

Under 2016 spenderade Uppsalas landshövding hela 716 000 kronor på extern representation. Representation är en utgiftspost där bland annat middagar, luncher, gåvor och uppvaktningar faller under.

I november 2016 blev Göran Enander ny landshövding och när Peter Egardt tackades av genom en fest på Uppsala Slott, gjorde man det till en kostnad av hela 234 000 kronor.

Avtackningsfesten på slottet var stor. 350 inbjudna gäster, däribland moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Landshövdingens representation kostade skattebetalarna i Uppsala län 716 000 kronor under 2016.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng