Hetsade hund mot djuren på Gränbys 4h-gård

(Uppdaterad version) Tre män ska ha hetsat kor och kalvar på Gränbys 4h-gård med en hund. ”Vi vet inte om någon av kalvarna blev skadade”, säger ett vittne till 24Uppsala.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:35, 7 september, 2017

Hetsade hund mot djuren på Gränbys 4h-gård

Någon gång efter klockan 18 ikväll ska tre män ha hetsat en hund mot korna och kalvarna vid Gränbys 4h-gård. Liz och hennes make blev vittnen till händelsen och lyckades även att skrämma bort männen.

– Det var tre män i 25-35 års åldern med en stor svart mastiffliknande ras som de hetsade mot korna och deras kalvar i Gränbys 4h gård. De hade med sig en vespa och hundföraren hade sedan tidigare en blåtira. Vi skrek åt dem att sluta, säger Liz som egentligen heter något annat.

Vad gjorde ni sen?
– Vi kontaktade ägarna till korna som blev väldigt upprörda. Vi vet inte om någon av kalvarna blev skadade av den stora hunden som de hetsade mot dem okopplad. De hade väldigt roligt åt att plåga korna och hetsa hunden, fortsätter Liz som även fick ta emot spydiga kommentarer av de tre männen.

– De häcklade mig när jag skrek åt dem att sluta. De brydde sig nog inte alls om vad som är rätt och fel, dessutom var de alkoholpåverkade.

Kontaktade ni polisen?
– Vi hade inte telefoner med oss, men gav signalement till ägarna och tidpunkten för händelsen. De skulle se över sina kor, och jag antar att de polisanmälde. Vi var ute med våra hundar samtidigt i hundhagen intill kohagen när vi såg detta och sprang dit för att stoppa det, sedan raka spåret till 4h-stallen för att hitta ägaren.

24Uppsala har också varit i kontakt med ordföranden på Uppsala 4H som i detta nu undersöker vad som har hänt.

– Jag har sökt föreståndaren på gården, men ännu inte fått några mera uppgifter. Det är väldigt mörkt ute nu också och svårt för oss att få en bra överblick, säger Linn Henningson Magnusson, ordförande Uppsala 4H.

Är detta vanligt?
– Vanligt ska jag inte säga. Men det har hänt tidigare, så sent som för tre år sedan, och även för tio år sedan. Då var det faktiskt djur som dog av sina skador. Det är otroligt tragiskt, men jag är glad att ni faktiskt skriver om detta. När det här kommer ut i media så blir folk allmänt mer uppmärksamma och hjälper oss att hålla koll, fortsätter Linn Henningson Magnusson som också hyllar de som jagade bort männen.

– Det är otroligt modigt måste jag säga att de vågar gå fram och göra något. Annars är det nog ganska vanligt att man backar undan och i stället ringer polisen.

24Uppsala har även varit i kontakt med polisen som ännu inte har fått några uppgifter om händelsen.

Har du sett eller hört någonting av det som hände vid 4H-gården i Gränby tidigare under torsdagskvällen? Hör gärna av dig till oss på redaktionen@24uppsala.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Totalstopp på E4 efter olycka

En olycka har skapat totalstopp i trafiken på E4.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.13:10, 20 september, 2017

JUST NU: Totalstopp på E4 efter olycka
Stopp på E4 i södergående riktning just nu. Foto: Privat.

Det är just nu totalstopp i båda riktningarna på E4 i södergående riktning i höjd med Danmarks gärde och Mora Stenar.

– Det är totalstopp i båda filerna och det är köer så långt ögat når. Jag har även mött flera brandbilar, säger en person till 24Uppsala.se som passerade olyckan i norrgående riktning.

Enligt Storstockholms räddningscentral rör det sig om en lättare olycka utan personskador.

– Jag vet att brandkåren har varit på plats där, och man står kvar en stund för att skydda platsen under arbetet. Men det ska inte vara något allvarliga och heller inga personskador. Trafiken bör kunna börja rulla igen strax, säger Stefan Malmberg på Storstockholms räddningscentral.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mordförsöket i Valsätra

Mordförsöket i Valsätra: ”Man tror att han ska vara talbar i eftermiddag”

Sköts med minst tre skott i Valsätra under gårdagskvällen – då hoppas polisen kunna höra den 25-årige mannen.

Johan Häll

Kl.12:09, 20 september, 2017

Mordförsöket i Valsätra: ”Man tror att han ska vara talbar i eftermiddag”
Den 25-årige mannen opererades på Akademiska sjukhuset för sina skador efter gårdagskvällens skjutning. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Polisen har ännu ingen gripen efter gårdagskvällens skjutning som inträffade någon gång efter klockan halv sex i ett skogsområde i Valsätra där en man född 1994 ska ha skjutits med minst tre skott.

Läs också: EXTRA: Man skjuten i Uppsala – svårt skadad

– Ingen är gripen, men utredningsarbetet fortsätter och vi har fortsatt knacka dörr nu på morgonen, säger polisens presstalesperson, Lisa Sannervik, som också efterlyser vittnen till skjutningen.

– Vi söker fortfarande tips och iaktagelser från personer som kan ha lagt märke till något. Vi kommer att ha en extra närvaro i Gottsunda och Valsätra där man gärna får komma fram till polisen och berätta om man har gjort några iakttagelser i samband med den här skjutningen, fortsätter Sannervik som också efterlyser videobilder från eventuella övervakningskameror.

– Just nu ser vi över vad det kan finnas för kameror i det här område, och vi är angelägna om att få ta del av eventuella övervakningsbilder.

Har ni kunnat höra den skjutna mannen ännu?
– Nej, han vårdas fortfarande på sjukhus, men vi hoppas kunna höra honom så snart som möjligt.

Läs också: EXTRA: Offret känt av polisen sedan tidigare

Enligt uppgifter till 24Uppsala.se krävdes en omfattande operation av mannen som dock ska ha överlevt skjutningen och redan i eftermiddag hoppas man kunna höra honom.

– Man tror att han ska vara talbar i eftermiddag, säger en källa till 24Uppsala.se.

Uppgifter som Lisa Sannervik dock inte kan bekräfta.

– Skadeläget kan jag inte uttala mig om på något sätt. Men vi undersöker möjligheterna för när vi kan höra honom.

Vid tidigare skjutningar har personalen vid Akademiska sjukhuset fått ta emot hot, hur var läget vid akuten efter gårdagens skjutning?
– Vi hade polisiär närvaro vid Akademiska sjukhuset under kvällen i trygghetsbevarande syfte.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Då kommer diplomaten föreläsa i Uppsala

Jan Eliasson ska föreläsa på Uppsala universitet.

Johan Häll

Kl.12:04, 20 september, 2017

Då kommer diplomaten föreläsa i Uppsala
Jan Eliasson föreläser. Foto: Press.

Jan Eliasson kommer till Uppsala universitet på fredag den 22 september för att hålla en öppen föreläsning om hur mänskliga rättigheter, utveckling och säkerhet håller ihop.

Jan Eliasson är en av Sveriges mest framträdande diplomater med stor erfarenhet från internationellt samarbete. Han har varit vice generalsekreterare för FN (2012-2016) där hans uppgifter var att betona sambandet mellan mänskliga rättigheter och arbetet för utveckling, fred och säkerhet.

Han har tidigare även varit utrikesminister (2006), kabinettssekreterare (1994-2000), ambassadör för Sverige i FN (1988-92) och ambassadör i USA (2000-2005). Han var ordförande för FN:s generalförsamling 2005-2006.

Han är också hedersdoktor och tidigare gästprofessor vid Uppsala universitet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen angelägna om vittnesuppgifter efter flera fräcka stölder

Sadeltjuvar härjar just nu i Uppsala län där flera sadelkammare har fått påhälsning. Nu söker polisen vittnen till de fräcka stölderna.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:10, 20 september, 2017

Polisen angelägna om vittnesuppgifter efter flera fräcka stölder
Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen i Uppsala, är angelägen om tips efter flera grova stölder. Foto: Polisen / Pixabay.

Den senaste tiden har ett flertal grova stölder inträffat i Uppsala län där bytet har varit detsamma, nämligen hästsadlar. Så sent som i förrgår drabbades en stallägare i Enköping.

– Det här är en brottstrend som vi har sett under en tid, och det brukar komma och gå. Just nu har flera sadelkammare drabbats under kort tid, säger Lisa Sannervik som är polisens presstalesperson.

Handlar det om stora värden?
– Ja, det är det ju, många sadlar är väldigt värdefulla och det kan bli kostsamt att bli av med dem, fortsätter Sannervik som uppmanar hästägare att göra det svårare för tjuvarna.

– Det går alltid att krångla till det för tjuvarna. Det finns till exempel bra sadellås på marknaden, sedan kan man även se till att ha ordentliga lås på dörrarna in till sadelkammarna.

Den senaste tiden har minst fyra liknande stölder inträffat, bland annat i Skuttunge, där sadlar för stora belopp har stulits. Efter de grova stölderna är polisen nu väldigt angelägen om vittnesuppgifter från personer som kan ha sett eller hört något i samband med dessa stölder.

– Det kan handla om bilar som man inte känner igen, eller personer som beter sig märkligt. Vi är intresserade av alla iakttagelser som kan vara av intresse.

Om du vet, eller tror dig veta något om dessa stölder, kan du kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Alliansen: Lägg ned Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen har misslyckats, det menar Alliansens kommunalråd som på en pressträff presenterade ett gemensamt förslag för hur fler människor ska få jobb.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.09:04, 20 september, 2017

Alliansen: Lägg ned Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen har gjort sitt. Det menar Alliansen. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån.

Alliansens kommunalråd i Uppsala presenterade tidigare i dag en gemensam satsning på jobb under rubriken ”Låt fler bidra”. I samband med pressträffen ifrågasatte man också Arbetsförmedlingen som man dessutom tycker har spelat ut sin roll.

Alliansen menar att arbetsförmedlingen har misslyckats i sitt arbete med att matcha arbetssökande med lediga jobb.

– Vi vill låta externa aktörer sköta matchningen mellan arbetssökande och arbetsgivare. Arbetsförmedlingens förtroende är förbrukat. Alliansens gemensamma grund är att vi sätter jobben främst och i Uppsala behövs fler som bidrar istället för att gå på bidrag, säger Moderaternas kommunalråd Fredrik Ahlstedt.

Liberalernas kommunalråd, Mohamad Hassan, vill också se att fler personer med funktionsnedsättning ska släppas in på arbetsmarknaden.

– Vi vill att Uppsala kommun ska vara en föregångare och rekrytera fler personer med funktionsnedsättning till tjänster inom kommunens verksamheter. Det handlar om att öppna dörrar och ta vara på den kompetens som finns, att se bortom funktionsnedsättningen, säger Mohamad Hassan.

Alliansen vill även höja kvaliteten på yrkesutbildningarna i Uppsala kommun. Detta menar man ska ske genom ett tätare samarbete mellan skola och näringsliv, mer verksamhetsförlagd utbildning och inträdesjobb där människor ges möjlighet att lära sig på arbetet.

– Vi föreslår de här åtgärderna för att bättre matcha de utbildades kompetens mot arbetsgivarnas behov. Arbetsmarknaden skriker efter arbetskraft med rätt kompetens, men dessvärre är det en utbredd uppfattning bland arbetsgivare att de som kommer direkt från yrkesutbildningar inte har den kompetens de behöver, säger Stefan Hanna (C) kommunalråd.

Alliansen vill också återinföra de välfärdsjobb som majoriteten i kommunen tagit beslut om att avveckla.

– Vi vill lyfta välfärdsjobben som är ett väldigt framgångsrikt koncept för att få folk i utanförskap in i samhällsgemenskapen. I Uppsala bidrog välfärdsjobben till att 80 procent av de som hade ett välfärdsjobb fick ett arbete, började studera eller började på en arbetsmarknadsinsats. Vi ser hellre att människor har ett välfärdsjobb än går på försörjningsstöd, säger kommunalrådet Jonas Segersam (KD).

Alliansen vill att försörjningsstöd alltid ska kombineras med andra obligatoriska individuella insatser som leder till egenförsörjning. Förra året redovisade arbetsmarknadsnämnden ett resultat på 21,3 mkr trots nollbudget.

– Vi kan inte tolka det på något annat sätt än att de rödgröna tycker att de gör tillräckligt för att få Uppsalaborna i arbete. Vi är övertygade om att mycket mer kan göras, säger kommunalrådet Therez Olsson (M).

Marlene Burwick, kommunstyrelsens ordförande, tycker dock inte att Alliansens förslag är någon direkt nyhet – och poängterar att en nedläggning av Arbetsförmedlingen skulle skapa ännu färre arbetstillfällen i Uppsala.

– Det mesta i Alliansens förslag är inga nyheter och görs redan idag. Jag tycker det är bra att oppositionen nu också ser behoven att satsa mer på vuxenutbildningen. I vår budget tillskjuter vi 20 miljoner kronor till Komvux för att fler Uppsalabor ska bli anställningsbara. Att lägga ner Arbetsförmedlingen kan låta bra men det är inte ordentligt genomtänkt av Alliansen. Bland annat kommer då 700 extratjänster för Uppsalabor att försvinna vilket skulle skada kommunens ekonomi och försvåra personernas situation på arbetsmarknaden, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng