GUIDE: Det händer i Uppsala idag

Allsvensk fotboll på Studenternas eller varför inte undersöka vatten på Biotopia? Detta och mycket annat som händer i Uppsala under söndagen ser du här.

Johan Häll

Kl.09:09, 10 september, 2017

GUIDE: Det händer i Uppsala idag
Det här händer i Uppsala under söndagen. Foto: David Castor.

Kl 11-16.30, m/s Kung Carl Gustaf
Utflykt till Skokloster
”Avgår 11.00 från Uppsala till Skokloster dit vi anländer 12.50. Du har knappa 2 timmar iland innan vi 14.40 styr mot Uppsala igen dit vi ankommer 16.30.”

Kl 11-17, Biotopia
Vattenvärlden
”Allt liv behöver vatten. Biotopia välkomnar vuxna och barn att vara med och undersöka vatten.”

Kl 11.30-12.15 & 13.30-14.15 & 15.30-16.15, Linnéträdgården
Visning av Linnéträdgården
”Följ med på visning i Linnés egen botaniska trädgård.”

Kl 11.30-12.15, 14,30-15.15 & 15.30-16.15, Linnés Hammarby
Visning av Linnés Hammarby
”Linnés Hammarby är en av Sveriges mest stilriktigt bevarade 1700-talsgårdar. Här finns bland annat en permanent utställning som berättar om familjens liv på gården”

Kl 12-16, Fredens Hus
Anne Frank – om jag bara får vara mig själv
”En utställning om Anne Frank, identitet och fördomar. Följ berättelsen om Anne Frank och hur hon drabbades av fördomar och en rasistisk människosyn under förintelsen.”

Kl 12.30-13.30, Uppsala domkyrka
Visning av domkyrkan
”Nordens största kyrka och ärkebiskopssäte, plats för historiska händelser och kända gravar, rum för dagliga gudstjänster och många konserter.”

Kl 14-15, Ulleråkersvägen, start vid den vita stora gamla herrgårdslikande hospitalsbyggnaden
Ulleråkervandringen
”Dramatiserad vandring i den spännande Ulleråkersområdet, som nu står inför en stor omvandling.”

Kl 14-14.30, Bror Hjorts hus
Visning av Bror Hjorths hus och hem
”Guiden berättar om Bror Hjorths liv och skapande, om teman i hans konst och om enskilda konstverk. Bror Hjorth (1894-1968) räknas till en av 1900-talets främsta svenska konstnärer”

Kl 17, Studenternas IP
Allsvensk fotboll
Sirius–Gif Sundsvall

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Mordförsöket i Valsätra

Mordförsöket i Valsätra: ”Man tror att han ska vara talbar i eftermiddag”

Sköts med minst tre skott i Valsätra under gårdagskvällen – då hoppas polisen kunna höra den 25-årige mannen.

Johan Häll

Kl.12:09, 20 september, 2017

Mordförsöket i Valsätra: ”Man tror att han ska vara talbar i eftermiddag”
Den 25-årige mannen opererades på Akademiska sjukhuset för sina skador efter gårdagskvällens skjutning. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Polisen har ännu ingen gripen efter gårdagskvällens skjutning som inträffade någon gång efter klockan halv sex i ett skogsområde i Valsätra där en man född 1994 ska ha skjutits med minst tre skott.

Läs också: EXTRA: Man skjuten i Uppsala – svårt skadad

– Ingen är gripen, men utredningsarbetet fortsätter och vi har fortsatt knacka dörr nu på morgonen, säger polisens presstalesperson, Lisa Sannervik, som också efterlyser vittnen till skjutningen.

– Vi söker fortfarande tips och iaktagelser från personer som kan ha lagt märke till något. Vi kommer att ha en extra närvaro i Gottsunda och Valsätra där man gärna får komma fram till polisen och berätta om man har gjort några iakttagelser i samband med den här skjutningen, fortsätter Sannervik som också efterlyser videobilder från eventuella övervakningskameror.

– Just nu ser vi över vad det kan finnas för kameror i det här område, och vi är angelägna om att få ta del av eventuella övervakningsbilder.

Har ni kunnat höra den skjutna mannen ännu?
– Nej, han vårdas fortfarande på sjukhus, men vi hoppas kunna höra honom så snart som möjligt.

Läs också: EXTRA: Offret känt av polisen sedan tidigare

Enligt uppgifter till 24Uppsala.se krävdes en omfattande operation av mannen som dock ska ha överlevt skjutningen och redan i eftermiddag hoppas man kunna höra honom.

– Man tror att han ska vara talbar i eftermiddag, säger en källa till 24Uppsala.se.

Uppgifter som Lisa Sannervik dock inte kan bekräfta.

– Skadeläget kan jag inte uttala mig om på något sätt. Men vi undersöker möjligheterna för när vi kan höra honom.

Vid tidigare skjutningar har personalen vid Akademiska sjukhuset fått ta emot hot, hur var läget vid akuten efter gårdagens skjutning?
– Vi hade polisiär närvaro vid Akademiska sjukhuset under kvällen i trygghetsbevarande syfte.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen angelägna om vittnesuppgifter efter flera fräcka stölder

Sadeltjuvar härjar just nu i Uppsala län där flera sadelkammare har fått påhälsning. Nu söker polisen vittnen till de fräcka stölderna.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:10, 20 september, 2017

Polisen angelägna om vittnesuppgifter efter flera fräcka stölder
Lisa Sannervik, presstalesperson vid polisen i Uppsala, är angelägen om tips efter flera grova stölder. Foto: Polisen / Pixabay.

Den senaste tiden har ett flertal grova stölder inträffat i Uppsala län där bytet har varit detsamma, nämligen hästsadlar. Så sent som i förrgår drabbades en stallägare i Enköping.

– Det här är en brottstrend som vi har sett under en tid, och det brukar komma och gå. Just nu har flera sadelkammare drabbats under kort tid, säger Lisa Sannervik som är polisens presstalesperson.

Handlar det om stora värden?
– Ja, det är det ju, många sadlar är väldigt värdefulla och det kan bli kostsamt att bli av med dem, fortsätter Sannervik som uppmanar hästägare att göra det svårare för tjuvarna.

– Det går alltid att krångla till det för tjuvarna. Det finns till exempel bra sadellås på marknaden, sedan kan man även se till att ha ordentliga lås på dörrarna in till sadelkammarna.

Den senaste tiden har minst fyra liknande stölder inträffat, bland annat i Skuttunge, där sadlar för stora belopp har stulits. Efter de grova stölderna är polisen nu väldigt angelägen om vittnesuppgifter från personer som kan ha sett eller hört något i samband med dessa stölder.

– Det kan handla om bilar som man inte känner igen, eller personer som beter sig märkligt. Vi är intresserade av alla iakttagelser som kan vara av intresse.

Om du vet, eller tror dig veta något om dessa stölder, kan du kontakta polisen på telefonnummer 114 14.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Alliansen: Lägg ned Arbetsförmedlingen

Arbetsförmedlingen har misslyckats, det menar Alliansens kommunalråd som på en pressträff presenterade ett gemensamt förslag för hur fler människor ska få jobb.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.09:04, 20 september, 2017

Alliansen: Lägg ned Arbetsförmedlingen
Arbetsförmedlingen har gjort sitt. Det menar Alliansen. Foto: Petter Arvidson / Bildbyrån.

Alliansens kommunalråd i Uppsala presenterade tidigare i dag en gemensam satsning på jobb under rubriken ”Låt fler bidra”. I samband med pressträffen ifrågasatte man också Arbetsförmedlingen som man dessutom tycker har spelat ut sin roll.

Alliansen menar att arbetsförmedlingen har misslyckats i sitt arbete med att matcha arbetssökande med lediga jobb.

– Vi vill låta externa aktörer sköta matchningen mellan arbetssökande och arbetsgivare. Arbetsförmedlingens förtroende är förbrukat. Alliansens gemensamma grund är att vi sätter jobben främst och i Uppsala behövs fler som bidrar istället för att gå på bidrag, säger Moderaternas kommunalråd Fredrik Ahlstedt.

Liberalernas kommunalråd, Mohamad Hassan, vill också se att fler personer med funktionsnedsättning ska släppas in på arbetsmarknaden.

– Vi vill att Uppsala kommun ska vara en föregångare och rekrytera fler personer med funktionsnedsättning till tjänster inom kommunens verksamheter. Det handlar om att öppna dörrar och ta vara på den kompetens som finns, att se bortom funktionsnedsättningen, säger Mohamad Hassan.

Alliansen vill även höja kvaliteten på yrkesutbildningarna i Uppsala kommun. Detta menar man ska ske genom ett tätare samarbete mellan skola och näringsliv, mer verksamhetsförlagd utbildning och inträdesjobb där människor ges möjlighet att lära sig på arbetet.

– Vi föreslår de här åtgärderna för att bättre matcha de utbildades kompetens mot arbetsgivarnas behov. Arbetsmarknaden skriker efter arbetskraft med rätt kompetens, men dessvärre är det en utbredd uppfattning bland arbetsgivare att de som kommer direkt från yrkesutbildningar inte har den kompetens de behöver, säger Stefan Hanna (C) kommunalråd.

Alliansen vill också återinföra de välfärdsjobb som majoriteten i kommunen tagit beslut om att avveckla.

– Vi vill lyfta välfärdsjobben som är ett väldigt framgångsrikt koncept för att få folk i utanförskap in i samhällsgemenskapen. I Uppsala bidrog välfärdsjobben till att 80 procent av de som hade ett välfärdsjobb fick ett arbete, började studera eller började på en arbetsmarknadsinsats. Vi ser hellre att människor har ett välfärdsjobb än går på försörjningsstöd, säger kommunalrådet Jonas Segersam (KD).

Alliansen vill att försörjningsstöd alltid ska kombineras med andra obligatoriska individuella insatser som leder till egenförsörjning. Förra året redovisade arbetsmarknadsnämnden ett resultat på 21,3 mkr trots nollbudget.

– Vi kan inte tolka det på något annat sätt än att de rödgröna tycker att de gör tillräckligt för att få Uppsalaborna i arbete. Vi är övertygade om att mycket mer kan göras, säger kommunalrådet Therez Olsson (M).

Marlene Burwick, kommunstyrelsens ordförande, tycker dock inte att Alliansens förslag är någon direkt nyhet – och poängterar att en nedläggning av Arbetsförmedlingen skulle skapa ännu färre arbetstillfällen i Uppsala.

– Det mesta i Alliansens förslag är inga nyheter och görs redan idag. Jag tycker det är bra att oppositionen nu också ser behoven att satsa mer på vuxenutbildningen. I vår budget tillskjuter vi 20 miljoner kronor till Komvux för att fler Uppsalabor ska bli anställningsbara. Att lägga ner Arbetsförmedlingen kan låta bra men det är inte ordentligt genomtänkt av Alliansen. Bland annat kommer då 700 extratjänster för Uppsalabor att försvinna vilket skulle skada kommunens ekonomi och försvåra personernas situation på arbetsmarknaden, säger Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket höjs barnbidraget

Glädjande besked för landets föräldrar. Även studiebidraget höjs.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.08:41, 20 september, 2017

Så mycket höjs barnbidraget
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

På onsdagen presenterar regeringen sin höstbudget och för första gången på över 10 år höjs studiebidraget och barnbidraget. I statsbudgeten för 2018 höjer regeringen de båda bidragen med 200 kronor.

– Det går bra för Sverige och vi vill att framgångarna ska komma alla till del. Därför höjer vi nu barnbidraget och studiebidraget. Genom att investera i barnfamiljer och deras ekonomiska situation stärker vi jämlikheten och den svenska modellen, säger finansminister Magdalena Andersson, i ett pressmeddelande.

Det innebär att studiebidraget, som främst lämnas till studerande i gymnasieskolan, nu hamnar på 1 250 kronor per barn och månad. Höjningen föreslås att träda i kraft den 1 mars 2018.

– Det handlar om 1,3 miljoner familjer i Sverige som får ett höjt barnbidrag eller studiebidrag. Det här kommer betyda mycket för många familjer, säger Magdalena Andersson.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

NATTENS HÄNDELSER

Medan du sov: Detta hände i Uppsala i natt

24sverige.se Nattwebben

24sverige.se Nattwebben

Kl.04:33, 20 september, 2017

Medan du sov: Detta hände i Uppsala i natt
Medan du sov. Foto: Arkiv

Vid 21:50 tiden fick polisen in ett larm om att en man i Enköping varit med om en arbetsplatsolycka. Mannen som är född 92 ska ha hamnat blivit fastklämd mellan två truckar. En av truckarna har sedan dess beslagtagits och mannen har skickats till sjukhus, men han uppges inte ha livshotande skador.

Personen som uppgavs blivit skjuten under kvällen i Uppsala har skickats till sjukhus.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng