Efter misstänkta attacken – hundägaren träder fram

Det var i torsdags kväll som flera vittnen ska ha sett tre män hetsa en hund mot kor och kalvar på Gränby 4H. Nu kliver ägaren till hunden fram för att berätta sin version. ”Jag förstår att det kan ha sett illa ut, men det var inte som det såg ut”.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:09, 12 september, 2017

Efter misstänkta attacken – hundägaren träder fram
Kim och hunden Freke. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Strax efter klockan 18.00 i torsdags kväll fick flera vittnen som befann sig vid Gränby 4H för en promenad se tre män som ska ha hetsat en hund mot kor och kalvar i en av hagarna.

Efter att ha konfronterat männen ska ett av vittnena, en kvinna, ha fått ta emot verbala påhopp från hundens ägare. Efter att männen och hunden gett sig av kontaktades ansvariga vid gården som, efter en kontroll av djuren, kunde konstatera att inget av djuren hade blivit skadade.

24Uppsala var i kontakt med Gary Gustavsson, verksamhetsledare för Gränby 4H dagen efter den påstådda attacken, och han menade på att det hade kunnat gå riktigt illa.

– De här kossorna är flockdjur, och ganska många, det hade kunnat sluta riktigt illa, berättade Gary Gustavsson då.

Läs också: Hetsade hund mot djuren på Gränbys 4H-gård

Dagen efter kontaktades både 24Uppsala och 4H-gården i Gränby av en man som påstod sig vara ägaren till hunden.

– Allt blev bara jättefel, och jag går ju där dagligen och det är nog inte så många med en stor svart hund – som dessutom har en blåtira på ena ögat. Jag ville berätta vad som egentligen hände, säger Kim.

24Uppsala.se bestämmer träff med Kim och hans hund, som för övrigt heter Freke och är en mastiffblandning och ursprungligen från Italien, vid parkeringen till Gränby 4H.

Vi möter upp Kim och hunden Freke på parkeringen vid Gränby 4H. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Vi möter upp Kim och hunden Freke på parkeringen vid Gränby 4H. Foto: Magnus Jansson Klarin.

– Ja, det här är hunden som alla pratar om just nu. Freke är bara 15 månader gammal, så han är fortfarande lite valpig. Han är väldigt snäll som du ser, säger Kim.

– Släkt och vänner hörde av sig till mig och undrade ”vad fan har du gjort, vad håller du på med”. Jag förstår att det kan ha sett illa ut, men det var inte som det såg ut, fortsätter Kim.

Läs också: Gränby 4H efter attacken: ”Det hade kunnat sluta riktigt illa”

Vad var det som hände?
– Jag gick med hunden inne i kohagen, dock var han kopplad till skillnad mot det som stod i artikeln, och plötsligt så börjar korna komma emot oss. Jag stod och viftade med armarna och skrek för att försöka få dem att inte springa på oss när det plötsligt kommer en tjej och skriker åt mig att jag hetsar hunden mot kossorna.

Enligt vittnen var hunden inte kopplad, kan det vara så att hunden hade slitit sig loss?
– Nej, han var kopplad och han vände och sprang med mig tillbaka. Men det är ganska långt mellan kohagen och hundhagen där hon stod. Hon kanske inte riktigt såg allt, det är dessutom en del buskar i vägen.

Sedan ska du ha skrikit åt henne och försökt härma hennes röst?
– Nej, det gjorde jag inte. Men däremot var jag väldigt verbal och ful i munnen och skrek saker som jag verkligen ångrar, men jag tog illa vid mig av det hon sa att jag skulle ha hetsat hunden. Jag hade dessutom haft en riktigt dålig dag och allt blev bara fel. Jag vill verkligen be om ursäkt till henne, det var inte okej.

Enligt vittnet ska även männen ha varit påverkade av alkohol, men det menar Kim är fel.

– Jag skulle aldrig gå ut med Freke påverkad.

Du hade även hört av dig till 4H-gården?
– Ja, jag skickade faktiskt ett SMS till Gary som jag brukar hälsa på när jag är ute och går. Jag tror inte riktigt han förstod riktigt vem jag var, men kanske när han får se en bild på mig nu.

Gary Gustavsson på Gränby 4H bekräftar att han har fått ett SMS av hundägaren.

– Ja, han har hört av sig, och det känns ändå bra att någon vågar kliva fram, säger Gary Gustafsson.

Men är det verkligen okej att vara med hundar inne i kohagen?
– Det är inte förbjudet, men då ska hunden vara kopplad.

För hundägaren Kim är Gränby 4H en speciell plats, och han hoppas kunna fortsätta att röra sig i området.

– Jag älskar att gå här, och det är bra social träning för hunden också som bara är 15 månader gammal. Vi är ofta här och tittar på kycklingarna och pussar på fåren, eller ja Freke pussar, ha ha, inte jag.

24Uppsala har också varit i kontakt med kvinnan som blev vittne till händelsen för att berätta om Kims version, och även om hon är säker på vad hon såg så är hon glad att han vågade kliva fram och berätta.

– Han ska verkligen ha cred att han hörde av sig och vågar ställa upp, det är modigt gjort, och han ska också veta att jag inte är arg, och han sa i alla fall inte så många fula ord mot mig. Och jag tror säkert att hunden betyder väldigt mycket för honom, och det känns i alla fall bra.

Och att hundar ligger honom varmt om hjärtat råder det inga tvivel om.

– Hundar ligger mig väldigt varmt om hjärtat, och för mig är det viktigt att mastiff-raserna inte målas ut som några kamphundar, och jag är tacksam att du ändrade det i artikeln. Egentligen kan vilken hund som helst vara en kamphund, så själva ordet kamphund blir bara fel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dödlig mygga upptäckt på populära semesterön

Insekten är en smittospridare av bland annat gula febern och zikaviruset.

Matilda Larsson

Kl.13:34, 20 januari, 2018

Dödlig mygga upptäckt på populära semesterön
Foto: Wikipedia.

Myggarten Aedes aegypti, även kallad Gulafebernmyggan, är en smittospridare av bland annat gula febern, denguefeber och zikaviruset.

Enligt tidningen La Provincia har den potentiellt farliga arten spanats på det mycket populära resmålet Fuerteventura, en kanarieö i Spanien.

Inga av de myggor som har upptäckt hittills har burit på smittan, men myndigheter har gått ut med information om möjliga åtgärder, enligt TT.

Boende på ön uppmanas bland annat att spraya sitt fordon med insektsspray en halvtimme innan man eventuellt ska ut och köra bil.

Myndigheterna undersöker även hur mycket myggan har hunnit sprida sig för att kunna veta hur omfattande åtgärder man måste vidta för att kunna bekämpa den.

Virusen som myggan sprider har tidigare drabbat tusentals människor och myndigheter i flera länder arbetar aktivt med att se till att arten förintas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Upplands Energi firar 100 år – här börjar kalaset

Allt började söndagen den 5 maj 1918. Då togs beslutet av privata entreprenörer att elektrifiera den uppländska bygden. I år firar företaget 100 år.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:31, 20 januari, 2018

Upplands Energi firar 100 år – här börjar kalaset
Här inleds Upplands Energi 100-års firande i dag. Foto: Gränbystaden / Pressbild.

Elektricitetens intåg i de uppländska hemmen förändrade för alltid människors sätt att leva.

I dag är el någonting som vi alla tar för givet och som krävs för det moderna samhället ens fungera. Men 1918 var det inte lika självklart, framförallt inte på landsbygden. På söndagen den 5 maj 1918 beslöt sig därför några privata entreprenörer att elektrifiera den uppländska bygden.

Det beslutet för snart 100 år sedan blev starten för det som kom att bli Björklinge Energi – och som i dag går under namnet Upplands Energi.

Upplands Energis 100-års jubileum kommer att firas med flera olika evenemang under året, och starten sker faktiskt i dag i Gränbystadens Galleria där representanter för företaget kommer att finnas på plats under hela dagen och bjuda på tävlingar, anordna prova-på-experiment och svara på dina frågor om energi.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Loppisguiden: Här är helgens loppisar i Uppsala

Är du sugen att gå på loppis? Här är helgens arrangemang i helgen.

Johan Häll

Kl.08:03, 20 januari, 2018

Loppisguiden: Här är helgens loppisar i Uppsala
Foto: Lars Sundin.

Lördag
Loppis Poppis, klockan 11, Råbyvägen 97
Sirius loppmarknad, klockan 11-15, Sturegatan

Söndag
Loppis Poppis, klockan 11, Råbyvägen 97
Ferlins loppis & återbruk, klockan 12-14, Ferlinsgatan 5

Saknar du någon loppis på listan? Kontakta redaktionen@24uppsala.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil brann utanför butik – misstänks vara anlagd

Natten till lördag fick räddningstjänsten rycka ut.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.06:36, 20 januari, 2018

Bil brann utanför butik – misstänks vara anlagd
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Strax efter klockan tre natten mot lördag fick SOS Alarm in ett larm om en bilbrand i Uppsala kommun. Larmet kom från Gnista och räddningstjänsten skickades till platsen.

Enligt de initiala uppgifterna till SOS Alarm skulle det vara en personbil som brann utanför Ica Maxi och även polis skickades till platsen.

— Det brann i en parkerad bil och det fanns inga personer i närheten, säger Emil Sundqvist, ledningsbefäl i polisregion Mitt till UNT.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand då de misstänker att branden är anlagd. Ingen har gripits för händelsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lät person köra påverkad – blev av med sin bil

Ägaren lät person köra påverkad i sin bil. Polisen beslagtog fordonet.

Mia Martelleur

Kl.21:29, 19 januari, 2018

Lät person köra påverkad – blev av med sin bil
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Det var strax före 19.00 på fredagskvällen som en personbil stoppades på Fylkinggatan för kontroll. I personbilen sitter två personer som polisen fattar misstankar mot.

Föraren misstänks ha kört narkotikapåverkad. I ena fickan hade föraren dessutom en halvfull kanyl. Passageraren visar sig vara ägaren till bilen och blir även han misstänkt för ringa narkotikabrott samt tillåtande av olovlig körning.

Dessutom förverkas fordonet då det användes vid brottsutövning.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng