Efter misstänkta attacken – hundägaren träder fram

Det var i torsdags kväll som flera vittnen ska ha sett tre män hetsa en hund mot kor och kalvar på Gränby 4H. Nu kliver ägaren till hunden fram för att berätta sin version. ”Jag förstår att det kan ha sett illa ut, men det var inte som det såg ut”.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:09, 12 september, 2017

Efter misstänkta attacken – hundägaren träder fram
Kim och hunden Freke. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Strax efter klockan 18.00 i torsdags kväll fick flera vittnen som befann sig vid Gränby 4H för en promenad se tre män som ska ha hetsat en hund mot kor och kalvar i en av hagarna.

Efter att ha konfronterat männen ska ett av vittnena, en kvinna, ha fått ta emot verbala påhopp från hundens ägare. Efter att männen och hunden gett sig av kontaktades ansvariga vid gården som, efter en kontroll av djuren, kunde konstatera att inget av djuren hade blivit skadade.

24Uppsala var i kontakt med Gary Gustavsson, verksamhetsledare för Gränby 4H dagen efter den påstådda attacken, och han menade på att det hade kunnat gå riktigt illa.

– De här kossorna är flockdjur, och ganska många, det hade kunnat sluta riktigt illa, berättade Gary Gustavsson då.

Läs också: Hetsade hund mot djuren på Gränbys 4H-gård

Dagen efter kontaktades både 24Uppsala och 4H-gården i Gränby av en man som påstod sig vara ägaren till hunden.

– Allt blev bara jättefel, och jag går ju där dagligen och det är nog inte så många med en stor svart hund – som dessutom har en blåtira på ena ögat. Jag ville berätta vad som egentligen hände, säger Kim.

24Uppsala.se bestämmer träff med Kim och hans hund, som för övrigt heter Freke och är en mastiffblandning och ursprungligen från Italien, vid parkeringen till Gränby 4H.

Vi möter upp Kim och hunden Freke på parkeringen vid Gränby 4H. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Vi möter upp Kim och hunden Freke på parkeringen vid Gränby 4H. Foto: Magnus Jansson Klarin.

– Ja, det här är hunden som alla pratar om just nu. Freke är bara 15 månader gammal, så han är fortfarande lite valpig. Han är väldigt snäll som du ser, säger Kim.

– Släkt och vänner hörde av sig till mig och undrade ”vad fan har du gjort, vad håller du på med”. Jag förstår att det kan ha sett illa ut, men det var inte som det såg ut, fortsätter Kim.

Läs också: Gränby 4H efter attacken: ”Det hade kunnat sluta riktigt illa”

Vad var det som hände?
– Jag gick med hunden inne i kohagen, dock var han kopplad till skillnad mot det som stod i artikeln, och plötsligt så börjar korna komma emot oss. Jag stod och viftade med armarna och skrek för att försöka få dem att inte springa på oss när det plötsligt kommer en tjej och skriker åt mig att jag hetsar hunden mot kossorna.

Enligt vittnen var hunden inte kopplad, kan det vara så att hunden hade slitit sig loss?
– Nej, han var kopplad och han vände och sprang med mig tillbaka. Men det är ganska långt mellan kohagen och hundhagen där hon stod. Hon kanske inte riktigt såg allt, det är dessutom en del buskar i vägen.

Sedan ska du ha skrikit åt henne och försökt härma hennes röst?
– Nej, det gjorde jag inte. Men däremot var jag väldigt verbal och ful i munnen och skrek saker som jag verkligen ångrar, men jag tog illa vid mig av det hon sa att jag skulle ha hetsat hunden. Jag hade dessutom haft en riktigt dålig dag och allt blev bara fel. Jag vill verkligen be om ursäkt till henne, det var inte okej.

Enligt vittnet ska även männen ha varit påverkade av alkohol, men det menar Kim är fel.

– Jag skulle aldrig gå ut med Freke påverkad.

Du hade även hört av dig till 4H-gården?
– Ja, jag skickade faktiskt ett SMS till Gary som jag brukar hälsa på när jag är ute och går. Jag tror inte riktigt han förstod riktigt vem jag var, men kanske när han får se en bild på mig nu.

Gary Gustavsson på Gränby 4H bekräftar att han har fått ett SMS av hundägaren.

– Ja, han har hört av sig, och det känns ändå bra att någon vågar kliva fram, säger Gary Gustafsson.

Men är det verkligen okej att vara med hundar inne i kohagen?
– Det är inte förbjudet, men då ska hunden vara kopplad.

För hundägaren Kim är Gränby 4H en speciell plats, och han hoppas kunna fortsätta att röra sig i området.

– Jag älskar att gå här, och det är bra social träning för hunden också som bara är 15 månader gammal. Vi är ofta här och tittar på kycklingarna och pussar på fåren, eller ja Freke pussar, ha ha, inte jag.

24Uppsala har också varit i kontakt med kvinnan som blev vittne till händelsen för att berätta om Kims version, och även om hon är säker på vad hon såg så är hon glad att han vågade kliva fram och berätta.

– Han ska verkligen ha cred att han hörde av sig och vågar ställa upp, det är modigt gjort, och han ska också veta att jag inte är arg, och han sa i alla fall inte så många fula ord mot mig. Och jag tror säkert att hunden betyder väldigt mycket för honom, och det känns i alla fall bra.

Och att hundar ligger honom varmt om hjärtat råder det inga tvivel om.

– Hundar ligger mig väldigt varmt om hjärtat, och för mig är det viktigt att mastiff-raserna inte målas ut som några kamphundar, och jag är tacksam att du ändrade det i artikeln. Egentligen kan vilken hund som helst vara en kamphund, så själva ordet kamphund blir bara fel.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många nyanlända ska Uppsala ta emot

På fredagen presenterades siffrorna för hur många nyanlända i varje kommun i Sverige ska ta emot nästa år.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.22:02, 17 november, 2017

Så många nyanlända ska Uppsala ta emot
Foto: Magnus Jansson Klarin.

Sedan den 1 mars 2016 är alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända och på fredagen presenterades Migrationsverkets siffror för hur många nyanlända i varje kommun i Sverige ska ta emot nästa år.

Uppsala län ska, under 2018, ta emot 651 nyanlända – och för kommunen handlar det om 331 personer.

Trots att alla kommuner sedan 2016 har skyldigheter att ta emot nyanlända finns det ändå några kommuner i landet som inte kommer att ta emot några nyanlända alls under nästa år. Två av dessa kommuner är småländska Nybro och Emmaboda.

Inte helt oväntat är det storstadsregionerna Stockholm (4 931 personer), Göteborg (2 486) och Malmö (1 800) som tar emot flest nyanlända nästa år.

FaktaSå fördelas de nyanlända i Uppsala län under 2018:
Uppsala kommun, 331
Enköping, 80
Håbo, 63
Östhammar, 60
Knivsta, 48
Tierp, 36
Heby, 26
Älvkarleby, 7

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är nyetableringen som får hela Uppsala att tänka

Slår upp dörrarna i centrala Uppsala.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.21:05, 17 november, 2017

Här är nyetableringen som får hela Uppsala att tänka
Såhär ser det bland annat ut i Saw-rummet. Foto: Pressbild

Att bli inlåst i ett piratskepp eller ett badrum med inspiration från skräckfilmen Saw är kanske inte vad alla drömmer om. Men vill man ändå testa på detta så kommer möjligheten att ges när nya UniQuest Escape Room öppnar i Uppsala.

Det hela går ut på att man som grupp blir inlåst i ett rum som man valt ut på förhand. Där ska man sedan genom att tänka och leta efter olika saker ta sig ut ur rummet. Men det är enklare sagt än gjort.

– Vi är tre kompisar som pratat länge om att göra något tillsammans. Vi brukar resa mycket och har testat det här på flera platser runt om i världen. Det här tycker vi är det bästa av de vi testat och därför vill vi ta det till Uppsala, berättar Johan Rehnström som driver företaget tillsammans med Fredrik Riis och Kristoffer Moberg.

De tre rummen som kommer kunna att besökas är The Great Mind, Saw och Pirates.

– The Great Mind är ett kontor som tillhör en astronom. Där inne skall man sedan lösa den här astronomens mysterium, säger Rehnström hemlighetsfullt.

– Rummet Saw är baserat på filmen och utspelar sig i ett badrum. På samma sätt som filmen börjar. Det är ett skräckrum.

– Sist har vi Pirates som helt enkelt går ut på att ta sig ut från fängelset inuti ett piratskepp och därefter hitta skatten.

Kan du berätta något mer om rummen?
– Vi vill inte det. En stor del i den här upplevelsen är att komma in i ett rum som man inte vet något om.

De första två rummen, The Great Mind och Pirates väntas stå klara i början av december medan det sista rummet – Saw – står klart till jul.

Etableringen blir i centrala Uppsala på Österängsgatan.

– Vi har letat efter lokal väldigt länge. Nu har vi hittat 200 kvadratmeter här och ligger endast 800 meter från centralstationen. Vi är väldigt nöjda.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisinsats efter inbrottstjuvar – en person greps

Nu misstänks en man för flera grova stölder.

Mia Martelleur

Kl.20:14, 17 november, 2017

Polisinsats efter inbrottstjuvar – en person greps
FOTO: Pixabay

Det var den 24 januari som en man i 20-årsåldern, tillsammans med okända gärningspersoner, ska ha trängt sig in i två bostäder i Knivsta och stulit saker. Från den ena bostaden saknades smycken och från den andra en kniv.

Ett vittne såg hur gärningspersonerna bröt sig in i en av bostäderna och kontaktade polisen. En patrull kom till platsen och sökte med hundpatrull efter förövarna. De kunde till slut gripa en man i 20-årsåldern men han släpptes senare på fri fot.

Den 30 januari inträffade ännu en stöld men denna gången i Uppsala. Någon eller några personer bröt sig in i en bostad och stal smycken och ett armbandsur. Dagen efter inbrottet fann en patrull misstänkt stöldgods i den tidigare gripna mannens lägenhet.

Mannen i 20-årsåldern står nu åtalad för två fall av grov stöld. Brotten bedöms som grova på grund av att mannen trängt sig in i målsägandes bostäder.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hans syster tog sitt liv: ”Det har varit tyst från polisen”

Fredrik Keyser är missnöjd över omhändertagandet i den svåra stund han och de anhöriga befinner sig i.

Johan Häll

Kl.18:58, 17 november, 2017

Hans syster tog sitt liv: ”Det har varit tyst från polisen”
Fredrik Keyser efterlyser bättre rutiner.

Förra veckan tog Fredrik Keyser emot ett hemskt besked. Hans 30-åriga syster hade valt att ta sitt eget liv.

Den tragiska informationen som givetvis chockerade familj och anhöriga förmedlades till hans mamma några timmar efter händelsen.

– Poliserna som levererade beskedet gjorde det på ett mycket bra sätt och ingen skugga ska falla på dem, säger Fredrik Keyser.

Men därefter är Fredrik mindre nöjd med hanteringen av situationen. Familjen har känt sig utlämnad med avsaknad av information och med en telefon som varit tyst ifrågasätter han hur de egentliga rutinerna är vid dödsfall.

– Vi har ännu inte fått någon mer information än den som levererades i samband med olyckan, säger han.

– Ingen polis hörde av sig. Tre dagar senare fick mamma nog och ringde själv upp polisen och då var personen som hade hand om ärendet ledig. Mamma fick dessutom själv fråga var kroppen och tillhörigheterna fanns någonstans för ingen hade sagt något om det, säger Fredrik, men betonar samtidigt att det var trevlig personal som tog hand om det här samtalet.

Stationsbefälet lovade att den här personen skulle ringa dagen efter, men inte heller då ringde någon, säger Fredrik uppgivet.

Fem dagar efter olyckan fick familjen på egen hand tag på personen i fråga och då fick man beskedet att tillhörigheterna som man funnit fanns att hämta på polishuset.

– Min mamma och syster fick sitta vid receptionen och vänta. Till slut kom det en person med en påse och personen fick min mamma och syster själva söka upp. Där blev de torrt bemötta med en kort fråga: ”legitimation?”. Inget ”jag beklagar” eller något sådant.

– Och de fick dessutom tillbaka hennes saker i en begagnad, halvtrasig papperskasse, säger Fredrik.

Vad är det ni har saknat mitt i all sorg och bedrövelse?
– Jag tycker väl att polisen åtminstone kunde ha gett min mamma en broschyr eller på något annat sätt givit henne information angående krishantering. Jag känner inte till vad polisen har för policy kring hantering av anhöriga. Men min magkänsla är att det inte borde få gå till på det här sättet i alla fall.

– Vi har inte fått prata ordentligt med någon från polisen.

Vad exakt vet ni om det som hände?
– Vi vet egentligen bara att hon hoppade framför tåget. Vi vet inga detaljer alls. Polisen levererade beskedet och sedan dess har vi inte hört någonting annat, säger Fredrik.

Många frågor är och kommer såväl att förbli osagda när någon väljer att avsluta sitt liv.

Hur Fredrik och hans familj nu går vidare i sorgen är en kamp dag för dag.

– Nu försöker vi umgås så mycket som möjligt. Vi kommer att börja planera begravningen nästa vecka. Jag har börjat arbeta idag. Det känns viktigt att man kommer tillbaka till sina rutiner, så får tiden läka såren, säger Fredrik Keyser.

24Uppsala.se har försökt att få en kommentar av polisen som i skrivande stund inte har återkommit. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir helgens väder i Uppsala

Så ser den senaste väderprognosen ut.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.17:34, 17 november, 2017

SMHI: Så blir helgens väder i Uppsala
FOTO: Pixabay

Det är en tråkig väderprognos från SMHI om helgens väder i Uppsala. Ska det hela summeras med ett ord så blir det ”grått”.

Lördagen väntas bestå av mörka moln mest hela dagen med en temperatur runt fyra grader. Men fram mot kvällstimmarna närmar sig temperaturen nollstrecket.

Även söndagen är grå och temperaturen väntas sjunka ytterligare ned mot två plusgrader.

skarmavbild-2017-11-17-kl-09-39-11

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng