Hjältedådet i centrum

Kommissariens råd och hyllning efter hjälteinsatsen: ”Föredömligt”

Daniel Larsson vid Uppsalapolisen hyllar Redis hjälteinsats och ger sina tips på vad man ska tänka på för att både hjälpa till vid akuta situationer men även vad man kan göra för att minska risken att något händer.

Johan Häll

Kl.22:03, 12 september, 2017

Kommissariens råd och hyllning efter hjälteinsatsen: ”Föredömligt”
Daniel Larsson tycker Redis insats är föredömlig. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Förra veckan skrev 24Uppsala.se om 18-årige Redi Mahmoud, som svarade för en storartad insats när han räddade 20-åriga tjejen Biim Frischenfeldt från en knipa då hon först blivit överfallen och därefter förföljd av ett killgäng i centrala Uppsala.

Killarna rev och slet i hennes kläder och tog hårda tag kring hennes armar.

LÄS MER: Hon blev överfallen och räddad i centrum: ”Har drömt mardrömmar”

Redi berättade att han gick fram till gängets ”ledare” och tittade på honom med en arg blick och frågade vad de håller på med och efter en stund gick de därifrån.

Han gick sedan med Biim hem så hon kom hem tryggt.

Nu hyllar kommisarie Daniel Larsson vid Uppsalapolisen, Redis insats.

– Jag vill säga att det är en föredömlig insats och ett föredömligt ingripande. Samhället bygger mycket på att vi hjälps åt, så är det i allting. I det lilla samhället passar man varandras barn och lånar socker av varandra, säger Daniel Larsson.

LÄS OCKSÅ: Hon blev överfallen och räddad i centrum: ”Har drömt mardrömmar”

– Vi lever i det stora samhället men varje människa bör fundera vad man själv kan göra. Om jag ser en tjej bli trakasserad på stan, vad kan jag göra utifrån mina förutsättningar? Vad kan jag göra om jag ser min närbutik bli rånad? Sedan blir händelser sällan exakt som man tänkt sig men man kanske reflekterar över de här sakerna. Det blir lite lättare när man behöver stå inför det sedan.

Många är nog rädda att ingripa om man ser något. Vad säger du om det?
– Vi behöver hjälp av rådiga medborgare. Det är viktigt att backa upp varandra så mycket som möjligt. Vi kommer långt med att iaktta mer och att skriva upp registreringsnummer på bilar om det är något som händer. Eller filma. Men jag blir upprörd över de som tar fram filmkameran vid trafikolyckor bara för att filma, det är oerhört frustrerande.

– Men gör man bedömningen att man inte kan ingripa så kan man filma registreringsnummer och kanske tilltänkt gärningsmän och skicka till polisen.

– Det är viktigt att inte utsätta sig för risk men jag tycker att man kan utsätta sig för liten risk i alla fall. Det skulle man själv uppskatta om någon annan gjorde för en. Du kanske ska chansa lite lagom. Men man ska aldrig konfrontera beväpnade rånare.

LÄS OCKSÅ: Hjältedådet i centrum – räddade ung kvinna från gängöverfall

Bör man vara rädd över att vara ensam på stan sena kvällar och nätter?
– Nej, men man behöver vara lite försiktig för vi har fortfarande en liten annorlunda gatubild. Det är lite andra människor ute nu. Det är grupperingar. Vi har Resecentrum som vi jobbat hårt med och vi har lyckats slå sönder gänggrupperingar av marockanska gatubarn.

– Vi har också tillsammans med Socialtjänsten jobbat med heroinmissbrukare och där har vi också nått framgång men vi ser fortfarande att grupperingar rör sig i city. Nu är de på Påvels Snickares Gränd och i Stadsparken. Det har blivit ett tillhåll för kriminella gäng. De gängen måste vi jobba hårt med.

Vad ska man tänka på?
– Var försiktig och inte naiv. Det är jättebra att ringa en kompis som Biim gör när man går hem. Det är jättebra att ha andra skor och byta om med. Att man har gjort en medveten plan. Man kanske inte ska behöva känna sig osäker men att ha en analys är bra. Likaså att man till fjälls tar med sig en rutt eller en flytväst om man åker båt. Och larm är också bra att ha med sig.

– Var inte naiv och framför allt i tjejleden. Följ inte med tre främmande killar på efterfest. Det är ingen bra idé och det har egentligen aldrig varit en bra idé att göra det. Det är tråkigt att det ska vara så, men du kan aldrig veta killarnas agenda när de är berusade och har en skev kvinnosyn.

– Självklart ska man ha den klädsel man vill ha men att följa med främmande killar i en stadsdel du inte varit i är ingen bra idé. Vi får varje månad in ärenden där det varit sexuella ofredanden och våldtäkter i de här sammanhangen.

– Till vuxna som läser det här vill jag säga: Prata med era barn att inte vara naiva.

– Men som man kan det vara frustrerande för man kan känna sig utpekad. Om man går nära någon så kanske man byter trottoar. Jag har själv varit med om det. Jag vill då helst säga: ”Du kan vara lugn jag är polis”.  Det är som när man var liten och var i affären och personalen tittade lite mer på mig som tonåring än pensionären, fast det kanske var pensionären som tog en oxfilé och jag inte tog en chokladkaka.

Hur viktigt är det att polisanmäla om man blir utsatt för något?
– 
Det här med Biim är svårt att klara upp speciellt när hon blev chockad och har svårt att komma ihåg signalement. Men det är också jätteviktigt att man anmäler för att om det kommer in fler anmälningar kan vi börja lägga ett pussel.

– Sedan är statistiken absolut inte oviktig för den bygger vår resurssättning på.

Skulle du vilja hälsa något till Biim och Redi?
– Ja, honom vill jag applådera. Superbra jobbat, fortsätt så och peppa dina kompisar. Och – vi söker ständigt nya poliser!

– Till henne vill jag säga att det är bara att klä dig som du vill och fortsätta vara precis som du är. Tänk lite på att inte begränsa dig i större uppfattning än det här med till exempel ombyte av skor och larmet, som var en jättebra idé.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dödlig mygga upptäckt på populära semesterön

Insekten är en smittospridare av bland annat gula febern och zikaviruset.

Matilda Larsson

Kl.13:34, 20 januari, 2018

Dödlig mygga upptäckt på populära semesterön
Foto: Wikipedia.

Myggarten Aedes aegypti, även kallad Gulafebernmyggan, är en smittospridare av bland annat gula febern, denguefeber och zikaviruset.

Enligt tidningen La Provincia har den potentiellt farliga arten spanats på det mycket populära resmålet Fuerteventura, en kanarieö i Spanien.

Inga av de myggor som har upptäckt hittills har burit på smittan, men myndigheter har gått ut med information om möjliga åtgärder, enligt TT.

Boende på ön uppmanas bland annat att spraya sitt fordon med insektsspray en halvtimme innan man eventuellt ska ut och köra bil.

Myndigheterna undersöker även hur mycket myggan har hunnit sprida sig för att kunna veta hur omfattande åtgärder man måste vidta för att kunna bekämpa den.

Virusen som myggan sprider har tidigare drabbat tusentals människor och myndigheter i flera länder arbetar aktivt med att se till att arten förintas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Upplands Energi firar 100 år – här börjar kalaset

Allt började söndagen den 5 maj 1918. Då togs beslutet av privata entreprenörer att elektrifiera den uppländska bygden. I år firar företaget 100 år.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:31, 20 januari, 2018

Upplands Energi firar 100 år – här börjar kalaset
Här inleds Upplands Energi 100-års firande i dag. Foto: Gränbystaden / Pressbild.

Elektricitetens intåg i de uppländska hemmen förändrade för alltid människors sätt att leva.

I dag är el någonting som vi alla tar för givet och som krävs för det moderna samhället ens fungera. Men 1918 var det inte lika självklart, framförallt inte på landsbygden. På söndagen den 5 maj 1918 beslöt sig därför några privata entreprenörer att elektrifiera den uppländska bygden.

Det beslutet för snart 100 år sedan blev starten för det som kom att bli Björklinge Energi – och som i dag går under namnet Upplands Energi.

Upplands Energis 100-års jubileum kommer att firas med flera olika evenemang under året, och starten sker faktiskt i dag i Gränbystadens Galleria där representanter för företaget kommer att finnas på plats under hela dagen och bjuda på tävlingar, anordna prova-på-experiment och svara på dina frågor om energi.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Loppisguiden: Här är helgens loppisar i Uppsala

Är du sugen att gå på loppis? Här är helgens arrangemang i helgen.

Johan Häll

Kl.08:03, 20 januari, 2018

Loppisguiden: Här är helgens loppisar i Uppsala
Foto: Lars Sundin.

Lördag
Loppis Poppis, klockan 11, Råbyvägen 97
Sirius loppmarknad, klockan 11-15, Sturegatan

Söndag
Loppis Poppis, klockan 11, Råbyvägen 97
Ferlins loppis & återbruk, klockan 12-14, Ferlinsgatan 5

Saknar du någon loppis på listan? Kontakta redaktionen@24uppsala.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil brann utanför butik – misstänks vara anlagd

Natten till lördag fick räddningstjänsten rycka ut.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.06:36, 20 januari, 2018

Bil brann utanför butik – misstänks vara anlagd
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Strax efter klockan tre natten mot lördag fick SOS Alarm in ett larm om en bilbrand i Uppsala kommun. Larmet kom från Gnista och räddningstjänsten skickades till platsen.

Enligt de initiala uppgifterna till SOS Alarm skulle det vara en personbil som brann utanför Ica Maxi och även polis skickades till platsen.

— Det brann i en parkerad bil och det fanns inga personer i närheten, säger Emil Sundqvist, ledningsbefäl i polisregion Mitt till UNT.

Polisen har upprättat en anmälan om skadegörelse genom brand då de misstänker att branden är anlagd. Ingen har gripits för händelsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Lät person köra påverkad – blev av med sin bil

Ägaren lät person köra påverkad i sin bil. Polisen beslagtog fordonet.

Mia Martelleur

Kl.21:29, 19 januari, 2018

Lät person köra påverkad – blev av med sin bil
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Det var strax före 19.00 på fredagskvällen som en personbil stoppades på Fylkinggatan för kontroll. I personbilen sitter två personer som polisen fattar misstankar mot.

Föraren misstänks ha kört narkotikapåverkad. I ena fickan hade föraren dessutom en halvfull kanyl. Passageraren visar sig vara ägaren till bilen och blir även han misstänkt för ringa narkotikabrott samt tillåtande av olovlig körning.

Dessutom förverkas fordonet då det användes vid brottsutövning.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng