Kommissariens råd och hyllning efter hjälteinsatsen: ”Föredömligt” | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
Hjältedådet i centrum

Kommissariens råd och hyllning efter hjälteinsatsen: ”Föredömligt”

Daniel Larsson vid Uppsalapolisen hyllar Redis hjälteinsats och ger sina tips på vad man ska tänka på för att både hjälpa till vid akuta situationer men även vad man kan göra för att minska risken att något händer.

Johan Häll

Kl.22:03, 12 september, 2017

Kommissariens råd och hyllning efter hjälteinsatsen: ”Föredömligt”
Daniel Larsson tycker Redis insats är föredömlig. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Förra veckan skrev 24Uppsala.se om 18-årige Redi Mahmoud, som svarade för en storartad insats när han räddade 20-åriga tjejen Biim Frischenfeldt från en knipa då hon först blivit överfallen och därefter förföljd av ett killgäng i centrala Uppsala.

Killarna rev och slet i hennes kläder och tog hårda tag kring hennes armar.

LÄS MER: Hon blev överfallen och räddad i centrum: ”Har drömt mardrömmar”

Redi berättade att han gick fram till gängets ”ledare” och tittade på honom med en arg blick och frågade vad de håller på med och efter en stund gick de därifrån.

Han gick sedan med Biim hem så hon kom hem tryggt.

Nu hyllar kommisarie Daniel Larsson vid Uppsalapolisen, Redis insats.

– Jag vill säga att det är en föredömlig insats och ett föredömligt ingripande. Samhället bygger mycket på att vi hjälps åt, så är det i allting. I det lilla samhället passar man varandras barn och lånar socker av varandra, säger Daniel Larsson.

LÄS OCKSÅ: Hon blev överfallen och räddad i centrum: ”Har drömt mardrömmar”

– Vi lever i det stora samhället men varje människa bör fundera vad man själv kan göra. Om jag ser en tjej bli trakasserad på stan, vad kan jag göra utifrån mina förutsättningar? Vad kan jag göra om jag ser min närbutik bli rånad? Sedan blir händelser sällan exakt som man tänkt sig men man kanske reflekterar över de här sakerna. Det blir lite lättare när man behöver stå inför det sedan.

Många är nog rädda att ingripa om man ser något. Vad säger du om det?
– Vi behöver hjälp av rådiga medborgare. Det är viktigt att backa upp varandra så mycket som möjligt. Vi kommer långt med att iaktta mer och att skriva upp registreringsnummer på bilar om det är något som händer. Eller filma. Men jag blir upprörd över de som tar fram filmkameran vid trafikolyckor bara för att filma, det är oerhört frustrerande.

– Men gör man bedömningen att man inte kan ingripa så kan man filma registreringsnummer och kanske tilltänkt gärningsmän och skicka till polisen.

– Det är viktigt att inte utsätta sig för risk men jag tycker att man kan utsätta sig för liten risk i alla fall. Det skulle man själv uppskatta om någon annan gjorde för en. Du kanske ska chansa lite lagom. Men man ska aldrig konfrontera beväpnade rånare.

LÄS OCKSÅ: Hjältedådet i centrum – räddade ung kvinna från gängöverfall

Bör man vara rädd över att vara ensam på stan sena kvällar och nätter?
– Nej, men man behöver vara lite försiktig för vi har fortfarande en liten annorlunda gatubild. Det är lite andra människor ute nu. Det är grupperingar. Vi har Resecentrum som vi jobbat hårt med och vi har lyckats slå sönder gänggrupperingar av marockanska gatubarn.

– Vi har också tillsammans med Socialtjänsten jobbat med heroinmissbrukare och där har vi också nått framgång men vi ser fortfarande att grupperingar rör sig i city. Nu är de på Påvels Snickares Gränd och i Stadsparken. Det har blivit ett tillhåll för kriminella gäng. De gängen måste vi jobba hårt med.

Vad ska man tänka på?
– Var försiktig och inte naiv. Det är jättebra att ringa en kompis som Biim gör när man går hem. Det är jättebra att ha andra skor och byta om med. Att man har gjort en medveten plan. Man kanske inte ska behöva känna sig osäker men att ha en analys är bra. Likaså att man till fjälls tar med sig en rutt eller en flytväst om man åker båt. Och larm är också bra att ha med sig.

– Var inte naiv och framför allt i tjejleden. Följ inte med tre främmande killar på efterfest. Det är ingen bra idé och det har egentligen aldrig varit en bra idé att göra det. Det är tråkigt att det ska vara så, men du kan aldrig veta killarnas agenda när de är berusade och har en skev kvinnosyn.

– Självklart ska man ha den klädsel man vill ha men att följa med främmande killar i en stadsdel du inte varit i är ingen bra idé. Vi får varje månad in ärenden där det varit sexuella ofredanden och våldtäkter i de här sammanhangen.

– Till vuxna som läser det här vill jag säga: Prata med era barn att inte vara naiva.

– Men som man kan det vara frustrerande för man kan känna sig utpekad. Om man går nära någon så kanske man byter trottoar. Jag har själv varit med om det. Jag vill då helst säga: ”Du kan vara lugn jag är polis”.  Det är som när man var liten och var i affären och personalen tittade lite mer på mig som tonåring än pensionären, fast det kanske var pensionären som tog en oxfilé och jag inte tog en chokladkaka.

Hur viktigt är det att polisanmäla om man blir utsatt för något?
– 
Det här med Biim är svårt att klara upp speciellt när hon blev chockad och har svårt att komma ihåg signalement. Men det är också jätteviktigt att man anmäler för att om det kommer in fler anmälningar kan vi börja lägga ett pussel.

– Sedan är statistiken absolut inte oviktig för den bygger vår resurssättning på.

Skulle du vilja hälsa något till Biim och Redi?
– Ja, honom vill jag applådera. Superbra jobbat, fortsätt så och peppa dina kompisar. Och – vi söker ständigt nya poliser!

– Till henne vill jag säga att det är bara att klä dig som du vill och fortsätta vara precis som du är. Tänk lite på att inte begränsa dig i större uppfattning än det här med till exempel ombyte av skor och larmet, som var en jättebra idé.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Problem för swish – betalfunktionen fungerade inte

Under lördagen har funktionen att betala med appen Swish slutat fungera.

Mattis Andersson

Kl.14:34, 26 maj, 2018

Problem för swish – betalfunktionen fungerade inte
Foto: Arkiv

Betalningsappen Swish fungerar för tillfället inte.

Appen slutade fungera kring 13.00 på lördagen. Att betala med appen fungerar bara för vissa, skriver Aftonbladet.

– Betalningarna går igenom för vissa användare men det är ingen idé att sitta och försöka och försöka, då är det bättre att vänta tills systemet är i gång igen, uppger Per Ekwall på Swish till Aftonbladet.

 

Klockan 16:30 ska Swish fungera som vanligt igen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man till sjukhus med ambulans – fick grävskopa i huvudet

Under torsdagseftermiddagen skedde arbetsplatsolyckan.

Mattis Andersson

Kl.18:19, 24 maj, 2018

Man till sjukhus med ambulans – fick grävskopa i huvudet
Foto: Arkiv

Under torsdagseftermiddagen rapporterade polisen om en man i 35-årsåldern som fått föras till sjukhus med ambulans. Det var i Viksta Myrby som en man slagit huvudet i en grävskopa.

Mannen skulle gå under en skopa när han slog i huvudet och började blöda. Ambulans tillkallades och mannen transporterades sedan till sjukhus. Hur pass illa skadad mannen blivit är för närvarande okänt.

Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada genom arbetsplatsolycka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN: Veckans hetaste bostadsrätter i Uppsala

Föra veckans mest klickade bostadsrätter finns i bland annat Fålhagen och Svartbäcken.

Robin Östberg

Kl.20:28, 20 maj, 2018

KLICKTOPPEN: Veckans hetaste bostadsrätter i Uppsala
Fålhagen, Uppsala. Foto: Widerlöv co.
ska%cc%88rmavbild-2018-05-18-kl-16-30-50

Fullerö, Uppsala. Foto: Widerlöv co.

1. Fullerö, Uppsala. 3197 visningar. 3 295 000 kr.

”Bostadsrättsvilla i två plan med 136 väldisponerade kvadratmeter, fördelat på 6 rum varav 5 sovrum, stora fönsterpartier, förråd och egen uppfart med plats för 1-2 bilar.”, skriver mäklaren.

 

centrum

Centrum, Uppsala. Foto: svensk Fastighetsförmedling.

2. Trädgårdsgatan, Uppsala. 3128 visningar. 6 700 000 kr.

”Med ett centralt läge, i attraktiva Uppsalakvarter, återfinns denna vackra bostad högst upp i en tidstypisk funkisfastighet. Fylld av tidstypiska detaljer och med en klassisk disposition, erbjuds en stor sällskapsdel samt tre sovrum, serveringsgång och kök.”, skriver mäklaren.  

 

ska%cc%88rmavbild-2018-05-18-kl-16-39-03

Fålhagen, Uppsala. Foto: Widerlöv.

3. Fålhagen, Uppsala. 2885 visningar. 3 995 000 kr.

”Välkommen till Väderkvarnsgatan 32 och denna unika takvåning med extra allt! Här erbjuds ett hem med flera sällsynta attribut såsom fantastisk takterrass, dubbla balkonger med eftermiddags-kvällssol, takfönster, synliga takbjälkar och loft.”, skriver mäklaren.

 

svartba%cc%88cken

Svartbäcken, Uppsala. Foto: Bjurfors.

4. Svartbäcken, Uppsala. 2710 visningar. 2 495 000 kr.

”Genomgående ljus och trivsam bostad med väl tilltagna rum. Kök med ljusa skåpsluckor med gott om plats för såväl köksbord och utrymme för att laga god mat, visst renoveringsbehov.”, skriver mäklaren.

 

luthagen

Luthagen, Uppsala. Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

5. Luthagen, Uppsala. 2356 visningar. 4 250 000 kr.

”När ni är inne i bostaden så fortsätter ni att imponeras; genomtänkt hall med avhängningsyta leder er vidare till storslaget vardagsrum med breda golvtiljor, synliga takbjälkar och 4,3 meter på högsta punkt.”, skriver mäklaren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kroppen som hittats i en sjö är nu identifierad – polisen misstänker mord

Kvarlevorna som hittades i måndags är identifierade.

Mattis Andersson

Kl.19:28, 18 maj, 2018

Kroppen som hittats i en sjö är nu identifierad – polisen misstänker mord
Foto: Pixabay

I måndags hittades kvarlevor från vad som misstänktes vara en människa i en sjön Lafsen norr om Uppsala. En privatperson upptäckte kvarlevorna strax innan klockan 18 och slog larm till polisen.

En förundersökning om mord inleddes direkt och nu har man lyckats identifiera kroppen. Det är en man i 25-årsåldern som anmäldes försvunnen från Stockholmsområdet i oktober förra året, skriver SVT.

Enligt polisen rör det sig om mord.

– Det ser så ut, men dödsorsaken är inte helt klarlagd ännu – vi väntar på ett slutgiltigt utlåtande från obduktionen, säger Ove Dahlberg, spaningsledare på Uppsalapolisen till SVT.

Polisen berättar också för polisen att kroppen legat i sjön i minst en månad.

Uppsalapolisen samarbetar nu med Stockholmspolisen i fallet och ett antal förhör har hållits. Man har också tagit in en hel del tips från allmänheten. För närvarande finns ingen misstänkt för mordet.

De anhöriga till offret är underrättade.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Körde på kvinna på övergångsställe – bilist smet från platsen

En kvinna ringde polisen efter att ha blivit påkörd på ett övergångsställe.

Mattis Andersson

Kl.17:53, 18 maj, 2018

Körde på kvinna på övergångsställe – bilist smet från platsen
Foto: Arkiv/Pixabay

En kvinna i 45-årsåldern har uppgett till polisen att hon blivit påkörd på ett övergångsställe under fredagen. Föraren ska sedan ha smitit från olyckan. Den skadade kvinnan ringde då till polisen.

– Om det är som hon säger så är det ju ett brott, man får inte smita från en trafikolycka, säger Daniel Wikdahl vid polisen Uppsala.

Polisen anser det som svårt att lösa ett sånt här fall.

– Vi kan inte göra så mycket just. En utredare får titta på det sen, säger Daniel Wikdahl.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng