Hjältedådet i centrum

Kommissariens råd och hyllning efter hjälteinsatsen: ”Föredömligt”

Daniel Larsson vid Uppsalapolisen hyllar Redis hjälteinsats och ger sina tips på vad man ska tänka på för att både hjälpa till vid akuta situationer men även vad man kan göra för att minska risken att något händer.

Johan Häll

Kl.22:03, 12 september, 2017

Kommissariens råd och hyllning efter hjälteinsatsen: ”Föredömligt”
Daniel Larsson tycker Redis insats är föredömlig. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Förra veckan skrev 24Uppsala.se om 18-årige Redi Mahmoud, som svarade för en storartad insats när han räddade 20-åriga tjejen Biim Frischenfeldt från en knipa då hon först blivit överfallen och därefter förföljd av ett killgäng i centrala Uppsala.

Killarna rev och slet i hennes kläder och tog hårda tag kring hennes armar.

Redi berättade att han gick fram till gängets ”ledare” och tittade på honom med en arg blick och frågade vad de håller på med och efter en stund gick de därifrån.

Han gick sedan med Biim hem så hon kom hem tryggt.

Nu hyllar kommisarie Daniel Larsson vid Uppsalapolisen, Redis insats.

– Jag vill säga att det är en föredömlig insats och ett föredömligt ingripande. Samhället bygger mycket på att vi hjälps åt, så är det i allting. I det lilla samhället passar man varandras barn och lånar socker av varandra, säger Daniel Larsson.

LÄS OCKSÅ: Hon blev överfallen och räddad i centrum: ”Har drömt mardrömmar”

– Vi lever i det stora samhället men varje människa bör fundera vad man själv kan göra. Om jag ser en tjej bli trakasserad på stan, vad kan jag göra utifrån mina förutsättningar? Vad kan jag göra om jag ser min närbutik bli rånad? Sedan blir händelser sällan exakt som man tänkt sig men man kanske reflekterar över de här sakerna. Det blir lite lättare när man behöver stå inför det sedan.

Många är nog rädda att ingripa om man ser något. Vad säger du om det?
– Vi behöver hjälp av rådiga medborgare. Det är viktigt att backa upp varandra så mycket som möjligt. Vi kommer långt med att iaktta mer och att skriva upp registreringsnummer på bilar om det är något som händer. Eller filma. Men jag blir upprörd över de som tar fram filmkameran vid trafikolyckor bara för att filma, det är oerhört frustrerande.

– Men gör man bedömningen att man inte kan ingripa så kan man filma registreringsnummer och kanske tilltänkt gärningsmän och skicka till polisen.

– Det är viktigt att inte utsätta sig för risk men jag tycker att man kan utsätta sig för liten risk i alla fall. Det skulle man själv uppskatta om någon annan gjorde för en. Du kanske ska chansa lite lagom. Men man ska aldrig konfrontera beväpnade rånare.

LÄS OCKSÅ: Hjältedådet i centrum – räddade ung kvinna från gängöverfall

Bör man vara rädd över att vara ensam på stan sena kvällar och nätter?
– Nej, men man behöver vara lite försiktig för vi har fortfarande en liten annorlunda gatubild. Det är lite andra människor ute nu. Det är grupperingar. Vi har Resecentrum som vi jobbat hårt med och vi har lyckats slå sönder gänggrupperingar av marockanska gatubarn.

– Vi har också tillsammans med Socialtjänsten jobbat med heroinmissbrukare och där har vi också nått framgång men vi ser fortfarande att grupperingar rör sig i city. Nu är de på Påvels Snickares Gränd och i Stadsparken. Det har blivit ett tillhåll för kriminella gäng. De gängen måste vi jobba hårt med.

Vad ska man tänka på?
– Var försiktig och inte naiv. Det är jättebra att ringa en kompis som Biim gör när man går hem. Det är jättebra att ha andra skor och byta om med. Att man har gjort en medveten plan. Man kanske inte ska behöva känna sig osäker men att ha en analys är bra. Likaså att man till fjälls tar med sig en rutt eller en flytväst om man åker båt. Och larm är också bra att ha med sig.

– Var inte naiv och framför allt i tjejleden. Följ inte med tre främmande killar på efterfest. Det är ingen bra idé och det har egentligen aldrig varit en bra idé att göra det. Det är tråkigt att det ska vara så, men du kan aldrig veta killarnas agenda när de är berusade och har en skev kvinnosyn.

– Självklart ska man ha den klädsel man vill ha men att följa med främmande killar i en stadsdel du inte varit i är ingen bra idé. Vi får varje månad in ärenden där det varit sexuella ofredanden och våldtäkter i de här sammanhangen.

– Till vuxna som läser det här vill jag säga: Prata med era barn att inte vara naiva.

– Men som man kan det vara frustrerande för man kan känna sig utpekad. Om man går nära någon så kanske man byter trottoar. Jag har själv varit med om det. Jag vill då helst säga: ”Du kan vara lugn jag är polis”.  Det är som när man var liten och var i affären och personalen tittade lite mer på mig som tonåring än pensionären, fast det kanske var pensionären som tog en oxfilé och jag inte tog en chokladkaka.

Hur viktigt är det att polisanmäla om man blir utsatt för något?
– 
Det här med Biim är svårt att klara upp speciellt när hon blev chockad och har svårt att komma ihåg signalement. Men det är också jätteviktigt att man anmäler för att om det kommer in fler anmälningar kan vi börja lägga ett pussel.

– Sedan är statistiken absolut inte oviktig för den bygger vår resurssättning på.

Skulle du vilja hälsa något till Biim och Redi?
– Ja, honom vill jag applådera. Superbra jobbat, fortsätt så och peppa dina kompisar. Och – vi söker ständigt nya poliser!

– Till henne vill jag säga att det är bara att klä dig som du vill och fortsätta vara precis som du är. Tänk lite på att inte begränsa dig i större uppfattning än det här med till exempel ombyte av skor och larmet, som var en jättebra idé.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir vädret i Uppsala

Förra veckan kändes det som att vinterkläderna skulle vara nära till hands – men du kommer kunna behålla vårkläderna på dig ett tag till.

Johan Häll

Kl.12:57, 25 september, 2017

SMHI: Så blir vädret i Uppsala
Foto: Pixabay.

Efter förra veckans något gråa väder ser det ut att bli en ljusning den här.
Söndagens soliga väder ser ut att få en fortsättning under veckan, åtminstone om man ser på antalet grader.

Idag måndag, fram till onsdag, ska det enligt SMHI blir 17-18 grader varmt och en del moln, men på torsdag bjuder Uppsala på en solig historia och 17 grader.

Fredagen blir soligt med växlande molnighet och 15 grader varmt.

”Mulet väder men molntäcket kan spricka upp dagtid både idag och på tisdag med chans till sol, då 15-17 grader. I natt lokal dimma och omkring 10 grader. Ostlig eller nordostlig vind”, kommenterar meterologen det kommande dygnet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stökig helg i Uppsala – här är helgens brott och olyckor

Det har varit en rätt orolig helg i Uppsala – här är händelserna vi rapporterade om.

Johan Häll

Kl.12:04, 25 september, 2017

Stökig helg i Uppsala – här är helgens brott och olyckor
Foto: Casper Johansson.

Kvart över sex på lördagskvällen larmades polisen om att två små barn försvunnit i Valsätra – barnen hittades vid Valsätraskolan och de mådde bra.
Polisinsats i Valsätra – hittade två försvunna barn

En kille i övre tonåren blev överfallen, slagen och rånad på en jacka och en väska vid Björkvallsskolan i Björklinge på söndagskvällen.
LÄS: Yngling slagen och rånad i Björklinge – polisen söker två gärningsmän

En turistande man fick assistans av vaktbolag och polis sedan han blivit inlåst på Coop Stationsgallerian i Uppsala på söndagskvällen
LÄS: Turist på toalettbesök blev inlåst

En trafikolycka med två personbilar inträffade i korsningen Veterinärvägen/Galoppvägen i Gottsunda strax efter midnatt mot söndag. De inblandade smet från platsen.
LÄS: Medan du sov – detta hände i Uppsala

Larm om bilbrand i Fyrislund – Räddningstjänsten ryckte ut till brandplatsen vid Allianshallen. En personbil hade fattat eld och små gasolflaskor i bilen exploderade.
LÄS: Medan du sov – detta hände i Uppsala

En man misshandlades vid Resecentrum i Uppsala när han skulle ingripa i ett bråk som utbrutit mellan en kille och en tjej i ett gäng.Då vände sig hela gänget mot den ingripande mannen med sparkar och slag.
LÄS: Medan du sov – detta hände i Uppsala

Ett vittne såg en person med luva och mörka kläder krossa en ruta och ta sig in i en frisersalong på Södra Långåsvägen i Björklinge.
LÄS: Medan du sov – detta hände i Uppsala

På söndagseftermiddagen kolliderade flera bilar och cyklister i en korsning.
LÄS: Två cyklister till sjukhus efter olycka

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

MEST LÄSTA NYHETERNA

Polisens sköna tweet till gängen lockade flest läsare förra veckan

Uppsalapolisens sköna tweet till gängen efter fredagens stora beslag av narkotika lockade flest läsare förra veckan. Här är förra veckans mest lästa artiklar.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:02, 25 september, 2017

4 bilder
 • Foto: Anders Nilsson / Bildmontage.
  Foto: Anders Nilsson / Bildmontage.
 • Foto: Arkiv.
  Foto: Arkiv.
 • Foto: Johan Häll.
  Foto: Johan Häll.
 • Foto: Casper Johansson.
  Foto: Casper Johansson.

Här kommer en sammanfattning av de fem mest lästa nyheterna på 24Uppsala.se under förra veckan, och den som fick allra mesta klick var artikeln om Uppsalapolisens sköna tweet till gängen.

Läs också: Läs Uppsala-polisens sköna tweets mot gängen

På andra plats hamnar också en nyhet som involverade polisen. Det var i samband med ett frihetsberövande i Gottsunda som flera unga gängmedlemmar utlovade hämndpolisen.

Läs också: Efter frihetsberövande i Gottsunda – gängmedlemmar utlovar hämnd mot polis

På tredje plats kom 24Uppsala.se avslöjande om att det kommer att öppna en ny och helt unik bar/restaurang i Magnetens gamla lokaler.

Läs också: AVSLÖJAR: Ny unik restaurang och bar öppnar i Uppsala

På fjärde plats kom nyheten om att Gamla Uppsala Buss (GUB) tillfälligt stoppade busstrafiken i Valsätra/Gottsunda efter stenkastning.

Läs också: Stenkastning stoppade bussar

På femte plats kom nyheten som kanske var förra veckans största då en man sköts i Valsätra.

Läs också: EXTRA: Man skjuten i Uppsala – är svårt skadad

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fester, middagar och representation – så dyr är Uppsalas landshövding

Bland annat höll man en stor fest på slottet. Notan? 234 000 kronor.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.10:02, 25 september, 2017

Fester, middagar och representation – så dyr är Uppsalas landshövding
Nye landshövdingen Göran Enander efterträdde Peter Egardt vars avtackningsfest kostade hela 234 000 kronor. Foto: Montage/Wikimedia/Sandika678

35 miljoner kronor. Så stor är den totala kostnaden för landshövdingarna i landets 21 län. Det visar siffror från finansdepartementet som Mittmedia redovisar i en granskning.

Enligt granskningen visar det sig att Uppsalas landshövding är dyrast i landet.

Under 2016 spenderade Uppsalas landshövding hela 716 000 kronor på extern representation. Representation är en utgiftspost där bland annat middagar, luncher, gåvor och uppvaktningar faller under.

I november 2016 blev Göran Enander ny landshövding och när Peter Egardt tackades av genom en fest på Uppsala Slott, gjorde man det till en kostnad av hela 234 000 kronor.

Avtackningsfesten på slottet var stor. 350 inbjudna gäster, däribland moderatledaren Anna Kinberg Batra.

Landshövdingens representation kostade skattebetalarna i Uppsala län 716 000 kronor under 2016.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man misstänks för flera brott

Ska bland annat ha slagit sönder en kvinnas mobiltelefon.

Mia Martelleur

Kl.09:50, 25 september, 2017

Man misstänks för flera brott
Foto: Mattias Nilsson

En man åtalas vid Uppsala tingsrätt för skadegörelse och två fall av ringa narkotikabrott.

Det var den 17 januari 2017 som mannen misstänks ha slagit sönder en kvinnas mobiltelefon. Han ska även i november 2016 ha innehaft en tablett av drogen MDMA, samt använt amfetamin.

Mannen är i 23-årsåldern.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng