Hjältedådet i centrum

Kommissariens råd och hyllning efter hjälteinsatsen: ”Föredömligt”

Daniel Larsson vid Uppsalapolisen hyllar Redis hjälteinsats och ger sina tips på vad man ska tänka på för att både hjälpa till vid akuta situationer men även vad man kan göra för att minska risken att något händer.

Johan Häll

Kl.22:03, 12 september, 2017

Kommissariens råd och hyllning efter hjälteinsatsen: ”Föredömligt”
Daniel Larsson tycker Redis insats är föredömlig. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Förra veckan skrev 24Uppsala.se om 18-årige Redi Mahmoud, som svarade för en storartad insats när han räddade 20-åriga tjejen Biim Frischenfeldt från en knipa då hon först blivit överfallen och därefter förföljd av ett killgäng i centrala Uppsala.

Killarna rev och slet i hennes kläder och tog hårda tag kring hennes armar.

LÄS MER: Hon blev överfallen och räddad i centrum: ”Har drömt mardrömmar”

Redi berättade att han gick fram till gängets ”ledare” och tittade på honom med en arg blick och frågade vad de håller på med och efter en stund gick de därifrån.

Han gick sedan med Biim hem så hon kom hem tryggt.

Nu hyllar kommisarie Daniel Larsson vid Uppsalapolisen, Redis insats.

– Jag vill säga att det är en föredömlig insats och ett föredömligt ingripande. Samhället bygger mycket på att vi hjälps åt, så är det i allting. I det lilla samhället passar man varandras barn och lånar socker av varandra, säger Daniel Larsson.

LÄS OCKSÅ: Hon blev överfallen och räddad i centrum: ”Har drömt mardrömmar”

– Vi lever i det stora samhället men varje människa bör fundera vad man själv kan göra. Om jag ser en tjej bli trakasserad på stan, vad kan jag göra utifrån mina förutsättningar? Vad kan jag göra om jag ser min närbutik bli rånad? Sedan blir händelser sällan exakt som man tänkt sig men man kanske reflekterar över de här sakerna. Det blir lite lättare när man behöver stå inför det sedan.

Många är nog rädda att ingripa om man ser något. Vad säger du om det?
– Vi behöver hjälp av rådiga medborgare. Det är viktigt att backa upp varandra så mycket som möjligt. Vi kommer långt med att iaktta mer och att skriva upp registreringsnummer på bilar om det är något som händer. Eller filma. Men jag blir upprörd över de som tar fram filmkameran vid trafikolyckor bara för att filma, det är oerhört frustrerande.

– Men gör man bedömningen att man inte kan ingripa så kan man filma registreringsnummer och kanske tilltänkt gärningsmän och skicka till polisen.

– Det är viktigt att inte utsätta sig för risk men jag tycker att man kan utsätta sig för liten risk i alla fall. Det skulle man själv uppskatta om någon annan gjorde för en. Du kanske ska chansa lite lagom. Men man ska aldrig konfrontera beväpnade rånare.

LÄS OCKSÅ: Hjältedådet i centrum – räddade ung kvinna från gängöverfall

Bör man vara rädd över att vara ensam på stan sena kvällar och nätter?
– Nej, men man behöver vara lite försiktig för vi har fortfarande en liten annorlunda gatubild. Det är lite andra människor ute nu. Det är grupperingar. Vi har Resecentrum som vi jobbat hårt med och vi har lyckats slå sönder gänggrupperingar av marockanska gatubarn.

– Vi har också tillsammans med Socialtjänsten jobbat med heroinmissbrukare och där har vi också nått framgång men vi ser fortfarande att grupperingar rör sig i city. Nu är de på Påvels Snickares Gränd och i Stadsparken. Det har blivit ett tillhåll för kriminella gäng. De gängen måste vi jobba hårt med.

Vad ska man tänka på?
– Var försiktig och inte naiv. Det är jättebra att ringa en kompis som Biim gör när man går hem. Det är jättebra att ha andra skor och byta om med. Att man har gjort en medveten plan. Man kanske inte ska behöva känna sig osäker men att ha en analys är bra. Likaså att man till fjälls tar med sig en rutt eller en flytväst om man åker båt. Och larm är också bra att ha med sig.

– Var inte naiv och framför allt i tjejleden. Följ inte med tre främmande killar på efterfest. Det är ingen bra idé och det har egentligen aldrig varit en bra idé att göra det. Det är tråkigt att det ska vara så, men du kan aldrig veta killarnas agenda när de är berusade och har en skev kvinnosyn.

– Självklart ska man ha den klädsel man vill ha men att följa med främmande killar i en stadsdel du inte varit i är ingen bra idé. Vi får varje månad in ärenden där det varit sexuella ofredanden och våldtäkter i de här sammanhangen.

– Till vuxna som läser det här vill jag säga: Prata med era barn att inte vara naiva.

– Men som man kan det vara frustrerande för man kan känna sig utpekad. Om man går nära någon så kanske man byter trottoar. Jag har själv varit med om det. Jag vill då helst säga: ”Du kan vara lugn jag är polis”.  Det är som när man var liten och var i affären och personalen tittade lite mer på mig som tonåring än pensionären, fast det kanske var pensionären som tog en oxfilé och jag inte tog en chokladkaka.

Hur viktigt är det att polisanmäla om man blir utsatt för något?
– 
Det här med Biim är svårt att klara upp speciellt när hon blev chockad och har svårt att komma ihåg signalement. Men det är också jätteviktigt att man anmäler för att om det kommer in fler anmälningar kan vi börja lägga ett pussel.

– Sedan är statistiken absolut inte oviktig för den bygger vår resurssättning på.

Skulle du vilja hälsa något till Biim och Redi?
– Ja, honom vill jag applådera. Superbra jobbat, fortsätt så och peppa dina kompisar. Och – vi söker ständigt nya poliser!

– Till henne vill jag säga att det är bara att klä dig som du vill och fortsätta vara precis som du är. Tänk lite på att inte begränsa dig i större uppfattning än det här med till exempel ombyte av skor och larmet, som var en jättebra idé.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så många nyanlända ska Uppsala ta emot

På fredagen presenterades siffrorna för hur många nyanlända i varje kommun i Sverige ska ta emot nästa år.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.22:02, 17 november, 2017

Så många nyanlända ska Uppsala ta emot
Foto: Magnus Jansson Klarin.

Sedan den 1 mars 2016 är alla kommuner skyldiga att ta emot nyanlända och på fredagen presenterades Migrationsverkets siffror för hur många nyanlända i varje kommun i Sverige ska ta emot nästa år.

Uppsala län ska, under 2018, ta emot 651 nyanlända – och för kommunen handlar det om 331 personer.

Trots att alla kommuner sedan 2016 har skyldigheter att ta emot nyanlända finns det ändå några kommuner i landet som inte kommer att ta emot några nyanlända alls under nästa år. Två av dessa kommuner är småländska Nybro och Emmaboda.

Inte helt oväntat är det storstadsregionerna Stockholm (4 931 personer), Göteborg (2 486) och Malmö (1 800) som tar emot flest nyanlända nästa år.

FaktaSå fördelas de nyanlända i Uppsala län under 2018:
Uppsala kommun, 331
Enköping, 80
Håbo, 63
Östhammar, 60
Knivsta, 48
Tierp, 36
Heby, 26
Älvkarleby, 7

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är nyetableringen som får hela Uppsala att tänka

Slår upp dörrarna i centrala Uppsala.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.21:05, 17 november, 2017

Här är nyetableringen som får hela Uppsala att tänka
Såhär ser det bland annat ut i Saw-rummet. Foto: Pressbild

Att bli inlåst i ett piratskepp eller ett badrum med inspiration från skräckfilmen Saw är kanske inte vad alla drömmer om. Men vill man ändå testa på detta så kommer möjligheten att ges när nya UniQuest Escape Room öppnar i Uppsala.

Det hela går ut på att man som grupp blir inlåst i ett rum som man valt ut på förhand. Där ska man sedan genom att tänka och leta efter olika saker ta sig ut ur rummet. Men det är enklare sagt än gjort.

– Vi är tre kompisar som pratat länge om att göra något tillsammans. Vi brukar resa mycket och har testat det här på flera platser runt om i världen. Det här tycker vi är det bästa av de vi testat och därför vill vi ta det till Uppsala, berättar Johan Rehnström som driver företaget tillsammans med Fredrik Riis och Kristoffer Moberg.

De tre rummen som kommer kunna att besökas är The Great Mind, Saw och Pirates.

– The Great Mind är ett kontor som tillhör en astronom. Där inne skall man sedan lösa den här astronomens mysterium, säger Rehnström hemlighetsfullt.

– Rummet Saw är baserat på filmen och utspelar sig i ett badrum. På samma sätt som filmen börjar. Det är ett skräckrum.

– Sist har vi Pirates som helt enkelt går ut på att ta sig ut från fängelset inuti ett piratskepp och därefter hitta skatten.

Kan du berätta något mer om rummen?
– Vi vill inte det. En stor del i den här upplevelsen är att komma in i ett rum som man inte vet något om.

De första två rummen, The Great Mind och Pirates väntas stå klara i början av december medan det sista rummet – Saw – står klart till jul.

Etableringen blir i centrala Uppsala på Österängsgatan.

– Vi har letat efter lokal väldigt länge. Nu har vi hittat 200 kvadratmeter här och ligger endast 800 meter från centralstationen. Vi är väldigt nöjda.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisinsats efter inbrottstjuvar – en person greps

Nu misstänks en man för flera grova stölder.

Mia Martelleur

Kl.20:14, 17 november, 2017

Polisinsats efter inbrottstjuvar – en person greps
FOTO: Pixabay

Det var den 24 januari som en man i 20-årsåldern, tillsammans med okända gärningspersoner, ska ha trängt sig in i två bostäder i Knivsta och stulit saker. Från den ena bostaden saknades smycken och från den andra en kniv.

Ett vittne såg hur gärningspersonerna bröt sig in i en av bostäderna och kontaktade polisen. En patrull kom till platsen och sökte med hundpatrull efter förövarna. De kunde till slut gripa en man i 20-årsåldern men han släpptes senare på fri fot.

Den 30 januari inträffade ännu en stöld men denna gången i Uppsala. Någon eller några personer bröt sig in i en bostad och stal smycken och ett armbandsur. Dagen efter inbrottet fann en patrull misstänkt stöldgods i den tidigare gripna mannens lägenhet.

Mannen i 20-årsåldern står nu åtalad för två fall av grov stöld. Brotten bedöms som grova på grund av att mannen trängt sig in i målsägandes bostäder.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hans syster tog sitt liv: ”Det har varit tyst från polisen”

Fredrik Keyser är missnöjd över omhändertagandet i den svåra stund han och de anhöriga befinner sig i.

Johan Häll

Kl.18:58, 17 november, 2017

Hans syster tog sitt liv: ”Det har varit tyst från polisen”
Fredrik Keyser efterlyser bättre rutiner.

Förra veckan tog Fredrik Keyser emot ett hemskt besked. Hans 30-åriga syster hade valt att ta sitt eget liv.

Den tragiska informationen som givetvis chockerade familj och anhöriga förmedlades till hans mamma några timmar efter händelsen.

– Poliserna som levererade beskedet gjorde det på ett mycket bra sätt och ingen skugga ska falla på dem, säger Fredrik Keyser.

Men därefter är Fredrik mindre nöjd med hanteringen av situationen. Familjen har känt sig utlämnad med avsaknad av information och med en telefon som varit tyst ifrågasätter han hur de egentliga rutinerna är vid dödsfall.

– Vi har ännu inte fått någon mer information än den som levererades i samband med olyckan, säger han.

– Ingen polis hörde av sig. Tre dagar senare fick mamma nog och ringde själv upp polisen och då var personen som hade hand om ärendet ledig. Mamma fick dessutom själv fråga var kroppen och tillhörigheterna fanns någonstans för ingen hade sagt något om det, säger Fredrik, men betonar samtidigt att det var trevlig personal som tog hand om det här samtalet.

Stationsbefälet lovade att den här personen skulle ringa dagen efter, men inte heller då ringde någon, säger Fredrik uppgivet.

Fem dagar efter olyckan fick familjen på egen hand tag på personen i fråga och då fick man beskedet att tillhörigheterna som man funnit fanns att hämta på polishuset.

– Min mamma och syster fick sitta vid receptionen och vänta. Till slut kom det en person med en påse och personen fick min mamma och syster själva söka upp. Där blev de torrt bemötta med en kort fråga: ”legitimation?”. Inget ”jag beklagar” eller något sådant.

– Och de fick dessutom tillbaka hennes saker i en begagnad, halvtrasig papperskasse, säger Fredrik.

Vad är det ni har saknat mitt i all sorg och bedrövelse?
– Jag tycker väl att polisen åtminstone kunde ha gett min mamma en broschyr eller på något annat sätt givit henne information angående krishantering. Jag känner inte till vad polisen har för policy kring hantering av anhöriga. Men min magkänsla är att det inte borde få gå till på det här sättet i alla fall.

– Vi har inte fått prata ordentligt med någon från polisen.

Vad exakt vet ni om det som hände?
– Vi vet egentligen bara att hon hoppade framför tåget. Vi vet inga detaljer alls. Polisen levererade beskedet och sedan dess har vi inte hört någonting annat, säger Fredrik.

Många frågor är och kommer såväl att förbli osagda när någon väljer att avsluta sitt liv.

Hur Fredrik och hans familj nu går vidare i sorgen är en kamp dag för dag.

– Nu försöker vi umgås så mycket som möjligt. Vi kommer att börja planera begravningen nästa vecka. Jag har börjat arbeta idag. Det känns viktigt att man kommer tillbaka till sina rutiner, så får tiden läka såren, säger Fredrik Keyser.

24Uppsala.se har försökt att få en kommentar av polisen som i skrivande stund inte har återkommit. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så blir helgens väder i Uppsala

Så ser den senaste väderprognosen ut.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.17:34, 17 november, 2017

SMHI: Så blir helgens väder i Uppsala
FOTO: Pixabay

Det är en tråkig väderprognos från SMHI om helgens väder i Uppsala. Ska det hela summeras med ett ord så blir det ”grått”.

Lördagen väntas bestå av mörka moln mest hela dagen med en temperatur runt fyra grader. Men fram mot kvällstimmarna närmar sig temperaturen nollstrecket.

Även söndagen är grå och temperaturen väntas sjunka ytterligare ned mot två plusgrader.

skarmavbild-2017-11-17-kl-09-39-11

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng