BILDEXTRA: Så var festen för pensionärerna: ”Vi har beslutat oss för att…”

Festen blev en storartad succé och Coops butiksägare är nöjd och har en nyhet att berätta efter gårdagens lyckade tillställning.

Johan Häll

Kl.19:01, 14 september, 2017

BILDEXTRA: Så var festen för pensionärerna: ”Vi har beslutat oss för att…”
Det blev fest vid Coop i Storvreta. Foto: Anna Fröderberg.

Igår var det fest på Coops parkering i Storvreta. Butiksägaren bjöd pensionärerna på gratis buffé och dryck och de fick även 10 procent rabatt på allt i butiken.

Butiksägaren Max Curovac var förväntansfull inför festen – och idag är han mer än nöjd.

– Efter gårdagens succé har vi beslutat oss att inte bara göra detta till en tradition utan även göra det oftare. Att se pensionärernas lycka och förvåning att vi serverade bland annat oxfilé var ovärderligt. Det var en underbar stämning med musik, god mat, dryck och desserter. Det var roligt att se alla besökare mingla och umgås, säger Max Curovac.

LÄS OCKSÅ: Nu ska pensionärerna ha fest på parkeringen: ”Lyxigt”

Vad har ni fått för reaktioner?
– Alla som jag pratat med var väldigt glada och tacksamma. De hoppades att fler skulle ta efter vår idé och uppmärksamma just de som har byggt detta samhälle som vi lever i idag. De flesta förbipasserande stannade till och tackade oss för att vi hade ordnat denna tillställning.

Hur många besökare uppskattar du att ni hade?
– Vi bedömer att det var cirka 250 besökare igår mellan klockan 14 och 17. Vi passade på att bjuda alla barn som var på väg hem från skolan på korv med bröd och förklarade varför vi var där. Tanken var att få upp deras uppmärksamhet så att, när deras tid kommer, att de tar efter oss och gör goda gärningar.

Hur känns det annars dagen efter?
– Den underbara stämningen igår är nästan omöjlig att förklara. Den måste man uppleva. Nästa gång ska vi göra den ännu större, ännu finare och hoppas på många fler besökare, säger Max Curovac.

Se foton från festen nedan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

Polisens personalkris total: ”Det här tar hårt på dem”

Beslag till ett värde på drygt en och en halv miljon – bara senaste veckan. Men trots polisens imponerande resultat är krisen total. ”Vi kan inte fortsätta att tappa folk längre”.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:26, 19 oktober, 2017

Polisens personalkris total: ”Det här tar hårt på dem”
Jale Poljarevius, polischef för Uppsala och Knivsta. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Polisens insatser mot de kriminella gängen i Uppsala fortsätter. Så sent som på måndagen beslagtog polisen flera vapen och grep dessutom två personer.

Läs också: Nytt tillslag i Uppsala – två personer gripna

Bara den senaste veckan har polisen beslagtagit skarpa vapen, ammunition, droger och kontanter för ett värde över en och en halv miljon kronor i framförallt Gottsunda och Valsätra.

– Det har genomförts ett antal stora insatser den här senaste veckan. Både i Gottsunda och Valsätra, men även i Sävja. Där har vi hittat flera skarpa vapen, narkotika och stora mängder kontanter, säger polischefen Jale Poljarevius som ser gängens logistik som den svagaste punkten.

– Den svagaste punkten är den logiska kapaciteten, grejerna måste ju förvaras någonstans, och där slår vi till just nu.

Antalet ingripanden i Gottsunda och Valsätra har ökat med 12.8 procent, likaså har andel frihetsberövade ökat med 17 procent jämfört med samma period förra året.

– Med anledning av att Gottsunda är klassat som ett särskilt utsatt område har vi gjort en mätning där och fått fram dessa siffror. Trots att vi minskar resurserna så har vi alltså ökat antalet ingripanden och frihetsberövanden, fortsätter Jale Poljarevius som trots att området klassas som ett särskilt utsatt område inte har sett skymten av några extra resurser från staten.

– Nej, nej, ingenting. Vi får hela tiden förhandla och se vad vi kan få loss, men vi kan inte lägga ned arbetet under tiden. Just nu är det anställningsstopp.

Poliser försvinner, men ingen ersätts alltså?
– Nej, precis, så är det.

Finns det någon gräns där ni når botten – när resurserna blir för svaga?
– Botten har vi nått för länge sedan. Det läskiga med det här är att arbetsmiljön påverkas. Jag ser på min personal att det här tar hårt på dem. Någonstans måste de kunna ge oss ekonomi att börja anställa, vi kan inte fortsätta att tappa folk längre, fortsätter Poljarevius.

Hur länge till kan ni fortsätta innan personalbristen blir så pass allvarlig att det kan få allvarliga konsekvenser?
– Den frågan kan jag faktiskt inte svara på.  Det jag måste göra är att se till att alla enheter fortsätter att hjälpa varandra operativt. Läget är så att alla måste hjälpas åt, och så har det varit både 2015 och 2016. Men framförallt i år.

Läs också: Person knivhuggen i centrala Uppsala – det här vet vi

Samtidigt som polisens resurser fortsätter att minska ökar antalet våldsbrott. Natten till torsdagen knivskars en man svårt efter en gängrelaterad uppgörelse vid Påvel Snickares Gränd, ett område som just nu är extra utsatt enligt Jale Poljarevius.

– Det pågår just nu ett regelrätt slag bland gängen om vem som ska äga det här territoriet just nu. Det är ett väldigt tacksamt område för de kriminella gängen, och både allmänheten och näringsidkarna i området uttrycker att de är oroliga när de kriminella är på platsen. Vi försöker med våra resurser att få bort dem därifrån.

Var den här mannen som blev knivhuggen känd av polisen sedan tidigare?
– Ja, han har figurerat hos oss tidigare. Den här gången blev han dock ett offer, och vi kan verkligen tacka vår fantastiska sjukvård att det här inte har blivit ännu ett mord. Utan den avancerade sjukvården vi har så hade vi haft betydligt flera mord i Uppsala. Många pratar om skjutningar, men knivdåden är minst lika allvarliga.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Larmades om lägenhetsbrand – var torrkokning

(Uppdaterad 20.15) På torsdagen fick räddningstjänsten rycka ut till en lägenhet i Uppsala.

Fanny Olsson

Fanny Olsson

Kl.19:51, 19 oktober, 2017

Larmades om lägenhetsbrand – var torrkokning
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Klockan 19.12 på torsdagen fick SOS in ett larm om en brand. Enligt larmet skulle det brinna i en lägenhet på Stålgatan i Uppsala.

Räddningstjänsten åkte till platsen och kunde där konstatera att det rörde sig om en torrkokning.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu släpper omtyckta Uppsalatrion sina debutlåtar

De har tagit Uppsala med storm – nu ska bandet släppa sina första låtar.

Johan Häll

Kl.18:58, 19 oktober, 2017

Nu släpper omtyckta Uppsalatrion sina debutlåtar
Foto: Press.

Den 26 oktober släpper Uppsalabandet Blood Red Oranges sin debut-EP som består av fem låtar inom genren rock och pop.

De beskriver också musiken som ”tydliga inslag av nostalgisk grunge”.

Bandet består av Yvonne Dahlbom (gitarr och sång), Emma Hedermo (bas och sång) och Saga Hävermark (trummor och sång).

Bandet grundades så sent som i början av 2016 och har sedan dess intagit såväl Katalin, Fyristorg och UKK och de har även hunnit med att vara på turné i Visby.

”En tydlig live-känsla genomsyrar hela produktionen, helt enkelt eftersom Blood Red Oranges är ett lysande liveband och vill förmedla det även på EP:n. Nu är de mer hungriga än någonsin, så se till att ta del av deras apelsindriv direkt”, står det i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisinsats i centrala Uppsala – en gripen

(Uppdaterad 17.54) En man greps efter en polisinsats i Uppsala på torsdagen.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.16:13, 19 oktober, 2017

Polisinsats i centrala Uppsala – en gripen
Foto: Andreas Thorszelius

På torsdagen gjordes en polisinsats på Bangårdsgatan i Uppsala. Flera polispatruller ska ha befunnit sig på platsen och enligt uppgift ska man ha sökt igenom en bil.

– Det är en yngre man som har gripits för stöld och i ett fordon, kopplat till den här mannen, så hittade man stöldgods, säger Johan Thalberg, presstalesperson vid polisen i Uppsala.

Hur mycket stöldgods det rör sig om är i nuläget oklart.

– Det är något som patrullen jobbar på nu för att kunna bedöma hur grovt brottet är, säger Johan Thalberg.

Mannen har förts till polishuset i Uppsala där han ska förhöras.

Vid 17.45-tiden hade patrullerna lämnat platsen.

 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sommaren är över – men inte hotet från skadedjuren

Även om sommaren har gjort sitt så innebär det inte att skadedjuren försvinner. Här är Anticimex tips.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.15:01, 19 oktober, 2017

Sommaren är över – men inte hotet från skadedjuren
Foto: Pixabay.

Året runt finns det problem med säsongsbetonade skadedjur som drabbar människans vardag. Efter en sommar med få geting-relaterade problem nalkas en höst med andra skadedjur som stör.

– Skadedjuren följer ofta säsongerna. Under vårkanten är det mycket problem med myror. Under sommarperioden är det mest getingar. I år har vi haft en lugn geting-sommar. Det variera från år till år. Det finns en Varannatårsprincip. Under höstkanten ökar möss och råttor. Det blir kallare och de söker sig in till varmare ställen. De är de tre säsongsberoende problemen. Vägglöss finns i princip under hela året. Kackerlackor finns också men inte i jättemängder, säger Joakim Olsson, platschef på Anticimex i Uppsala.

Läs också: Råttorna blir fler i Uppsala -saneringar ökar kraftigt

Statistik från Anticimex visar att knappt 500 saneringar av vägglöss har genomförts i år, en nedgående trend. En tvärsgående trend är att sanering av råttor ökar mer än vad som är normalt för säsongen. Hittills i år har ungefär tusen råttsaneringar och några hundra fler saneringar av möss genomförts.

– Vägglössen har nedgående trend medan vi har sett en ökning av råttsaneringar i Uppsala. Det byggs mycket i vår kommun, det är en tillväxtperiod. När grävskoporna börjar gräva störs råttorna och de letar efter andra ställen att boa in sig i, till exempel fastigheter med soprum där dörrarna inte stängs till ordentligt, säger Joakim Olsson.

Råttor är inte lätta att bli av med när de väl har etablerat sig men det finns ett par tips att använda innan gnagarna invaderar fastigheten eller villan. Ta bort alla möjligheter för råttorna att få mat, vatten, och skydd.

– Det gäller att göra det ointressant för gnagare att trivas. Vatten, mat och skydd är tre parametrar för att råttor ska trivas. Finns ingen mat trivs inte råttorna. Håll sopkorgar stängda. Skräpa inte ned, håll dörren till soprummet stängd. Det minimerar risken för dem att ta sig in i en fastighet. Finns det håligheter i en fastighet, är det sprucket och eftersatt, är det jättebra att täppa till hålen. Då minskar möjligheten för råttorna att ta sig in. Finns det även mycket buskage runt en fastighet kan råttorna gömma sig där. Ju mer ordningar och reda, ju mindre risk är det. Då drar råttorna till en annan plats.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng