EMMAS MATLAGNING

Emmas krämiga pastarätt – en succé i vardagen

Emma Håkansson är tillbaka med ett välsmakande recept - denna gång med en pastarätt innehållandes såväl gorgonzolasås som kycklingbröst, rostade valnötter och smörstekta äppen.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.17:05, 17 september, 2017

Emmas krämiga pastarätt – en succé i vardagen

Pasta är en variabel råvara som passar utmärkt till både vardag och fest. För att få den där lilla extra smaken på dina pastarätter rekommenderar Emma att salta pastavattnet rejält – tänk kallsup. Blanda gärna dina pastasåser med pastan innan du serverar rätten. Spara några deciliter av kokvattnet innan du häller av pastan i durkslaget för att kunna blanda ut din pastasås.

Pasta med champinjon- och gorgonzolasås, kycklingbröst, rostade valnötter och smörstekt äpple. En krämig och spännande rätt med pikant och salt smak från gorgonzolan som bryts av med sötma från äpplet och där valnötterna står för texturen.

Du behöver (4 portioner)
4 st färska/tinade kycklingfiléer
400 g spaghetti eller annan valfri pasta
1 st gul lök
200 g champinjoner
5 dl grädde
150 g gorgonzola
3 krm salt
100 g valnötter
2 st äpplen
Färsk persilja
Svartpeppar
Olivolja
Smör

Gör så här
Sätt ugnen på 150 °C. Torka kycklingfiléerna torra och krydda rejält med salt och peppar. Hetta upp olivolja i stekpanna och bryn kycklingen på hög värme tills de fått en fin färg. Sätt in i ugnen i ca 20 min eller tills kycklingen uppnått en temperatur på 70 °C. Skiva upp kycklingen innan servering.

image-2-1

Grovhacka valnötterna och rosta i torr panna i några minuter. Se till att skaka om då och då. Lägg i skål fram till servering.

Hacka lök och champinjoner. Stek svampen i torr panna ca 3 min för att de ska urvätskas. Ha sedan i en klick smör samt löken. Stek på svag värme ytterligare 3 min. Häll i grädde och smula ner gorgonzolan. Låt småputtra på väldigt låg värme fram till servering. Smaka av med lite salt om det behövs.

Skär äpplen i kuber och smörstek på låg värme i bara några minuter.

Koka upp pastavatten. Glöm inte salta! Koka pastan al dente, dvs minska koktiden med någon minut eftersom du ska blanda pastan med den varma pastasåsen och tillagningen fortsätter där. Spara lite pastavatten.

Blanda champinjon- och gorgonzolasåsen med den nykokta pastan och ha i någon deciliter pastavatten. Dra några extra varv med pepparkvarnen. Lägg upp pastan, på med kycklingen och toppa med valnötter, äpple, bitar av gorgonzola och färsk persilja. Hoppas det smakar!

Hörs nästa vecka, och glöm inte följa Emma på instagram – Emmasmatlagning

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är säkerhetstipsen inför Luciafirandet

Räddningstjänsten informerar.

Mattias Nilsson

Mattias Nilsson

Kl.08:42, 13 december, 2017

Här är säkerhetstipsen inför Luciafirandet
Foto: Arkiv.

Det är trevligt att fira Lucia men tänk på säkerheten.

Räddningstjänsten i östra Blekinge gick på Luciadagens morgon ut med några snabba förhållningsregler som det kan vara bra att tänka på när det ska firas med levande ljus.

-Utse en eller flera brandvakter. Brandvakterna bör befinna sig nära scenen och ha släckutrustning nära till hands.

-Se till att lokalen inte är överfull och att det finns markerade nödutgångar som hålls fria.

-Inled med en säkerhetsgenomgång där ni presenterar utrymningsvägarna.

-Ha alltid brandsläckare och brandfilt i beredskap.

-Använd lyktor och ljusmanschetter av icke brännbart material.

– Barn och ungdomar bör använda elektriska luciakronor och ljus.

Källa: Räddningstjänsten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkocks-Emmas nya recept: Saftig fläskkotlett med Chimichurri

"Det enkla är oftast det godaste", menar Emma Håkansson som levererar ett nytt smarrigt recept.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.16:57, 10 december, 2017

Mästerkocks-Emmas nya recept: Saftig fläskkotlett med Chimichurri
Foto: Privat

Chimichurri – En syrlig och het marinad/sås som passar bra till det mesta. Såsen mixas och består oftast av persilja och andra färska örter, vitlök, chili, citron/lime och olivolja. Emma har valt att söta ner såsen med rivet äpple som passar perfekt till fläskkött. Testa!

Saftig fläskkotlett och chimichurri med äpple
– Det enkla är oftast det godaste. Låt fläskkotletten tala för sig själv och servera med en äppelsöt chimichurri.

Du behöver (4 portioner)
4 st fläskkotletter
1 msk mjöl
Salt
Peppar
Olivolja
Smör

Chimichurri
2 st krukor med färska örter (exempelvis mynta, basilika, timjan, persilja, koriander)
6 st vitlöksklyftor
1 dl olivolja
1,5 tsk salt
Saften från en citron
2 st röda äpplen

Tillbehör
300 g potatis
Smör

Gör så här
Koka upp saltat vatten och koka potatisen mjuk. Under tiden förbereder du chimichurrin. Mixa färska örter, vitlök, salt, citronsaft och olivolja, alt hacka väldigt smått. Riv äpplena på den grövsta sidan och blanda i chimichurrin. Låt dra i rumstemperatur fram till servering.

Torka av fläskkotletterna med hushållspapper. Krydda rikligt med salt och peppar. Klappa även in lite mjöl på köttets ytor och skär några hack i fettkappan. Värm upp olivolja i en stekpanna på medelvärme och stek ca 4 min på varje sida. Ha i en klick smör i slutet och ös köttet. Låt vila i några minuter innan servering.

Servera köttet med chimichurrin, nykokt potatis och en klick smör. Smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Så gör du hälsosamt julgodis

Emelie Elmes bjuder på tre nyttiga varianter av julfavoriterna.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:57, 9 december, 2017

Försöker du äta hälsosamt men gärna vill bjuda in till adventsfika? Eller letar du efter goda, nyttigare recept till godisbordet på julafton?

Här är tre godbitar jag verkligen njuter av. Och nej, de söta små bagarhänderna i sista filmen är inte mina. De är vår tvåårings!

LÄS MER: TV: Undvik felen – så gör du en korrekt armhävning

Knäck

Ingredienser (cirka 45 st):
2 dl grädde
0,5-1 dl sötströ (beroende på hur söta knäck du vill ha)
1 dl agavesirap
Hackade mandlar

Såhär gör du: Häll alla ingredienser i en kastrull. Blanda och koka upp. Koka på låg värme i 20-25 min. Rör ofta. Häll i mandlarna i kastrullen och blanda. Häll upp i knäckformar. Konsistensen på dessa blir verkligen perfekt!

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Choklad- och mintfudge

Ingredienser:
1 burk svarta bönor
10 st dadlar
4 msk mandelsmör
några droppar pepparmintsarom
2 msk Kokosolja
1 dl kakao

Såhär gör du:  Mixa alltihop i en mixer. Klä en liten form (beroende på hur tjocka bitar du vill ha) med bakplåtspapper och häll i smeten. Skär i så stora bitar du vill ha. Förvara i kylen.

Detta är något för chokladälskaren. Den blir inte jättesöt. Släng i lite vanilj, sötströ eller annat du gillar om du föredrar en sötare variant.

Personligen älskar jag den tydliga kakaosmaken när jag äter den och touchen av mint i eftersmaken. Våga experimentera fram ditt nya favoritrecept!

Chokladdoppade mandelmassekulor

Ingredienser (cirka 10 st):
2 dl Mandelmjöl
1 msk smält Kokosolja
1 msk Mandelsmör
¼ dl Agavesirap
50 g Mörk choklad med apelsinsmak
Rivet skal från en apelsin

Såhär gör du: Blanda mandelmjöl, kokosolja, mandelsmör och sirap. Rulla till bollar. Smält chokladen över vattenbad. Doppa kulorna till hälften i choklad och lägg på det rivna skalet direkt.

Dessa är mina absoluta favoriter! Så otroligt goda! Gillar du inte apelsin kan du välja choklad med en annan smak. Du kan riva skalet från en lime eller pudra kanel eller något annat på. Låt fantasin flöda!

TÄVLING! Vinn två månaders coachning i kost och träning. Gå in på instagramkontot Familjefys och klicka på inlägget där det står TÄVLING.

Vinnaren kommer att få hjälp med kost och träning under januari och februari genom onlinecoaching och telefonsamtal. Som extra push kommer vinnarens framsteg presenteras på alla 24-sajterna i mars.

Kickstarta ditt 2018 med Familjefys! Tävlingen pågår till 20 dec.

LYCKA TILL!

Här hittar Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas recept på blodröda soppan: ”Värmande”

Ljuvlig soppa - färgglad och värmande. Så kan man summera Emma Håkanssons senaste recept på den blodröda soppan.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.15:51, 3 december, 2017

Mästerkock-Emmas recept på blodröda soppan: ”Värmande”
Foto: Privat

Rödbetor är en nyttig rotfrukt som finns att tillgå året om. Primören kännetecknas nog mest som ett tillbehör till vår klassiska pyttipanna, men som går att använda i mängder av olika rätter och former. Koka betan mjuk och servera med en klick smör, riv ner till vegetariska biffar, använd i smoothies eller laga Emmas ljuvliga rödbetssoppa!

Rödbetssoppa med chorizokrisp samt en kall chèvresås
– En färgglad och värmande soppa med krispigt chorizofräs som tillför hetta i rätten. Soppan toppas med en kall sås med osten chèvre, som är en klassisk smakkombination tillsammans med rödbetor.

Du behöver (4 portioner)
10 st rödbetor (ca 700 g)
2 st gula lökar
3 st vitlöksklyftor
Olivolja
3 msk kycklingfond
1,4 l vatten
Salt och peppar

Chorizokrisp
2 st chorizokorvar
1,5 dl panko
Några kvistar färsk rosmarin

Kall chèvresås
2 dl lätt créme fraiche
100 g riven hård chèvre
Salt

Gör så här
Skala och dela rödbetorna i mindre bitar, lika så lök och vitlök. Hetta upp olja i kastrull och fräs allt i några minuter. Häll på vatten och fond. Sänk värmen och låt puttra under lock till rödbetorna är mjuka, ca 30-40 min. Mixa soppan slät, smaka av med salt och peppar. Spä ut soppan med ev lite vatten om du önskar en tunnare soppa.

Chorizokrisp
Skär korvarna på mitten och gröp ur innehållet. Mixa i matberedare monterad med kniv alt hacka smått. Fräs på i stekpanna i ca 4 minuter, rör om då och då. Häll i panko, rör om och rosta ytterligare några minuter på medelvärme. Hacka färsk rosmarin och blanda i.

Kall chèvresås
Riv chèvren och blanda med créme fraîche, smaka av med salt. Ställ kallt fram till servering.

Dags att servera! Toppa soppan med såsen, krispet och servera med en bit bröd till. Smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Familjefys med Emelie

TV: Undvik felen – så gör du en korrekt armhävning

24Sveriges Emelie Elmes älskar armhävningar – följ hennes tips för att lyckas med tekniken.

Redaktionen 24Sverige.se

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.10:01, 2 december, 2017

Jag älskar armhävningar. Det är en komplett övning där du arbetar med precis hela kroppen. Du behöver ingen utrustning och du kan lätt mäta dina framsteg. De går också att variera i oändlighet beroende på vilken muskelgrupp du vill ska arbeta mest.

Gör du armhävningen med händerna intill kroppen (strax under armhålorna) belastar du baksidan av armen medan den breda armhävningen lägger mer fokus på bröstmuskulaturen.

LÄS MER: TV: Enkla tips – så förhindrar du gamnacken

Har du fel teknik medför övningen istället en stor skaderisk och träningen blir inte lika effektiv.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Så gör du: Ställ dig i plankposition. Hitta anspänning i magen. Håll ryggen i samma position genom hela övningen.

Du ska kunna lägga en pinne på ryggen som ska snudda huvud, bröstrygg och säte. Blicken i golvet. Sänk kroppen lugnt och kontrollerat och tryck dig explosivt upp.

De vanligaste felen:

1. Hängande huvud
Om man inte är tillräckligt stark men ändå vill komma ända ner blir det lätt så att man sträcker fram huvudet och vänder när huvudet når golvet. Detta blir en stor belastning för nacken. Det är istället bröstet som ska nudda golvet.

2. Armbågarna rakt ut
Armbågarna ska inte gå ut från kroppen vilket belastar axlarna onödigt mycket. Ha istället armbågarna riktade snett bakåt.

3. Hängbron
Det är ett tydligt tecken på att du inte är tillräckligt stark. Kroppen ska vara rak som i en planka. Ett tips är att istället göra armhävningen mot något högre, till exempel ett trappsteg.

I takt med att du blir starkare, gå ner ett trappsteg tills du kan göra armhävningen på golvet. Vill du tvärtom göra armhävningen tyngre och lägga mer belastning på axlarna kan du istället ha fötterna på något högre, t.ex. en stol.

4. Axlarna nära öronen
Dra ner axlarna så långt från öronen du kan. Detta skyddar nacken och ryggen.

Nästa vecka bakar jag nyttigt julgodis. Håll utkik!

TÄVLING! Vinn två månaders coachning i kost och träning. Gå in på instagramkontot Familjefys och klicka på inlägget där det står TÄVLING.

Vinnaren kommer att få hjälp med kost och träning under januari och februari genom onlinecoaching och telefonsamtal. Som extra push kommer vinnarens framsteg presenteras på alla 24-sajterna i mars.

Kickstarta ditt 2018 med Familjefys!

LYCKA TILL!

Här hittar Emelies Instragramkonto ”Familjefys”

Emelie Elmes

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng