Restaurangen har vunnit Uppsalabornas hjärta – nu ska han vinna Kockarnas kamp

Jonas Svensson driver Miss Voon i Uppsala men nu är det dags för en ny erfarenhet.

Johan Häll

Kl.19:59, 18 september, 2017

Restaurangen har vunnit Uppsalabornas hjärta – nu ska han vinna Kockarnas kamp
Jonas Svensson ska tävla i TV. Foto: Johan Häll.

I kväll börjar en ny säsong av ”Kockarnas kamp” i TV4 – och en av åtta deltagare är stjärnkocken Jonas Svensson som driver Miss Voon i Uppsala.

– Jag blev kontaktad och fick förfrågan i vintras. Det var inte så mycket att fundera på, säger Jonas Svensson.

Tackade du ja direkt?
– Absolut. Det var ingen tvekan, det gjorde jag direkt.

Kockarna utmanar varandra i olika moment där bland annat stresstålighet, precision, snabbhet och noggrannhet har sina ingredienser, och varje vecka är det en kock som tvingas lämna tävlingen.

TV: Runvandring på Miss Voon i Uppsala

– Det är svårt att sätta sig in i det här när man inte har gjort det, även om man gjort saker förut som kanske liknar momentet eller om man har gjort momentet förut. Men när man står just där är det helt nytt, och man har inte riktigt 100 procent koll på vad man ska göra. Det är också charmen i tävlingen att det sker mycket misstag och tabbar och det är mycket stress.

– Du går in i ladan, får reda på vad du ska göra där inne och sedan smäller det och då går det undan. Det går så jäkla fort att det är tokigt. Det är sju andra kockar som kämpar och gör allt för att vara först och du är så inne i det du gör att du inte upplever något runt om dig.

– Det är väldigt roligt, stort och häftigt att vara med. Man bor tillsammans på en gård och man får inte berätta för någon hemma att man är iväg. En kvart om dagen är det en enorm press och timmarna innan och efter är fruktansvärt jobbiga. Lite senare sitter du på middag med alla jättefina kollegor och får höra livshistorier.

LÄS OCKSÅ: Miss Voon öppnar i Uppsala

Tempot och snabbheten är förutom noggrannheten en jätteviktig del av tävlingen.

Hur ser du att jobba med den här typen av tempo även framöver?
– Vanligtvis en kväll kanske du jobbar 5-6 timmar och det är fullt ös då, men här är det så extremt intensivt så det blir lite jobbigt och timmarna innan mår man rätt illa och är nervig, även när man ska gå in i ladan, så det blir många besök på toaletten, så det är skönt att det inte är det vardagliga, säger Jonas Svensson och skrattar.

– Men det är verkligen något man skulle vilja göra igen. Det är häftigt att få vara med om.

Har du sett något av programmet?
– Ja. Vi har haft en reunion där alla som var med satt och åt middag och tillsammans såg vi första avsnittet. Vi satt faktiskt på Miss Voon i Stockholm. Det var häftigt.

Ska du se programmet även i kväll?
– Jag kommer att se det, absolut. Det blir med familjen och det ska bli roligt.

Vad visste du om övriga deltagare?
– Ja, Viktor (Westerlind) och Linn (Söderström) har jag jobbat med tidigare. Det var 2004 på en restaurang som hette Grill. Då hade man aldrig kunnat förutse att vi tre skulle vara med i det här, säger Jonas Svensson.

– Sedan har jag träffat två av de andra deltagarna och de övriga tre var helt nya för mig. 

Hur går det annars med Miss Voon här i Uppsala?
– Jättebra. Det har varit jättebra sedan öppningen med bra personalteam där alla varit med hela svängen vilket är väldigt ovanligt. Vi är glada att ha hittat så pass duktiga medarbetare som tar hand om Miss Voon när inte vi är där varje dag.

Har du någon nyhet att berätta?
– Ja faktiskt. Vi öppnar en ny restaurang i Stockholm om en månad. Den kommer att ligga på Smålandsgatan vid korsningen Norrlandsgatan och den kommer att heta Mr Voon, så brorsan som kommer till stan. Det är full fart med det just nu och det är jättekul.

Kockarnas kamp sänds klockan 21.00 på TV4.

FaktaHär är årets deltagare:

Jonas Svensson, Stockholm
Stjärnkock som gått i skola hos både Melker Andersson och Danyel Couet. Senaste åren har han bidragit till framgångssagan Miss Voon i Stockholm och i år öppnade han nya Miss Voon i Uppsala. Hans första kockjobb var i Skåne så nu tänker han knyta ihop säcken och vinna Kockarnas kamp.

Tareq Taylor, Malmö
Internationellt välkänd tv-kock som jobbat med tv-program som Trädgårdstider, Go'kväll och Tusen år till julafton samt Tareq Taylor's Nordic Cookery som sänts i över hundra länder. I ryggen har han trettio år som kock och driver numera restaurangen Kockeriet i Malmö.

Linn Söderström, Stockholm
Framtidslöfte som inte drar sig för att utmana gubbmaffian. Med Operakällaren, Grand Hotel och F12 i bagaget driver hon numera ”TakeOver”, en gästspelsturné där kvinnliga kockar tillfälligt tar över köket på Sveriges bästa restauranger. Hon är även känd som Kock-Linn i radioprogrammet Fredag i P3.

Marie Skogström, Malmö
Tuff kockveteran med många restauranger i Malmö och London på sin meritlista. Sedan 1999 driver hon restaurangen Mat & Vin Slottsparken i Malmö tillsammans med sin man Peter Skogström som vann Kockarnas kamp 2015. Nu är det Maries tur!

Viktor Westerlind, Stockholm
Vinnarskalle som både kammat hem Årets kock och ett OS-guld med kocklandslaget. Viktor har senaste åren jobbat på lyxkrogen Frantzén som nyligen slagit upp dörrarna för en ny restaurang i centrala Stockholm.

Richard Waje, Göteborg
Västkustprofil som har en gedigen erfarenhet från Sverige, London och Australien i bagaget. De senaste fjorton åren har han drivit Lasse Majas krog i Marstrand och är dessutom ny delägare i Brasserie Lipp i Göteborg.

Erik Videgård, Stockholm
Den välkände krögaren inledde sin karriär på nattklubben Alexandra 1977 och var senare med och introducerade det asiatiska köket i Sverige. Han har sedan dess drivit en lång rad välkända krogar såsom East och Fjäderholmarnas krog. Förra året startade han restaurangkedjan Rebel Kitchen som serverar trendiga poké bowls.

Carl Ishizaki, Stockholm
Sushimästare som fick sitt stora erkännande förra året när han belönades förra året med en stjärna i Guide Michelin för sin lilla restaurang Sushi Sho i Vasastan. Sedan dess vallfärdar folk från hela landet för att få uppleva hans sushi i sann Tokyoanda.

Källa: TV4

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Larm om brand i soprum

Enligt uppgifter ska det brinna i ett soprum, på samma gata där ett soprum brann tidigare under söndagskvällen.

Michaela Ekström

Kl.22:36, 25 februari, 2018

JUST NU: Larm om brand i soprum
Arne Forsell/Bildbyrån

Enligt uppgifter till SOS Alarm ska det brinna i ett soprum på Bandstolsvägen i Gottsunda. Samma gata där ett soprum brann tidigare ikväll. Larmet inkom strax innan klockan 22.30.

Övriga omständigheter kring händelsen är för närvarande okända. Räddningstjänst ska vara på plats.

LÄS MER: Flera bränder under söndagskvällen

– Det brinner i två soprum, säger Erik Westring vid Storstockholms Räddningscentral vid klockan 22.45.

Det brann ju i ett soprum tidigare idag, vet du om det är samma som brinner nu?

– Det vet jag faktiskt inte, säger Erik Westring.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Företagsinkubator med universitetskoppling i Uppsala en av de bästa i världen

UppsalaInkubatorn rankad bland de bästa i världen på ekonomisk tillväxt, antal nya arbetstillfällen och överlevnadsgrad.

Hero Amin

Kl.21:14, 25 februari, 2018

Företagsinkubator med universitetskoppling i Uppsala en av de bästa i världen
Vänster: Monica Hedberg, programchef på UIC, tar emot diplom från UBI Global för rankning som världens 4:e bästa företagsinkubator i kategorin World Top Business Incubator – Affiliated with University 17/18 i Toronto. Foto: UBI Global.

Av 259 företagsinkubatorer med universitetskoppling i 53 länder hamnar Uppsala Innovation Centre, UIC på fjärde plats enligt UBI Globals rankning som avgjordes natten mot lördag i samband med World Incubation Summit i Toronto. Det var i kategorin World Top Business Incubator – Affiliated with University 17/18, som Uppsalainkubatorn hamnade på plats fyra, som är en klar förbättring från förgående år då inkubatorn hamnade på plats tio i den globala jämförelsen.

‒ Att återigen rankas högt i UBI Globals internationella jämförelse är fantastiskt roligt och hedrande. Det är särskilt glädjande att överlevnadsgraden hos företag som genomfört UICs affärsutvecklingsprogram ligger högt över medeltalet internationellt. Det visar att vår support till projekt, startups och acceleratorföretag bidrar till en sund tillväxtspiral och minskar risker i tidiga skeden. Det arbetet gör vi tillsammans med våra UIC-partner, vårt breda affärscoachnätverk och hela innovationsstödsystemet som alla gör en otrolig insats för företagens framgångar, säger Per Bengtsson, vd på UIC i ett pressmeddelande.

 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Föremål kastades mot räddningstjänsten i Gottsunda/Valsätra

I samband med anlagda bilbränder under söndagskvällen ska polisen ha larmats till Gottsunda/Valsätra.

Hero Amin

Kl.20:10, 25 februari, 2018

Föremål kastades mot räddningstjänsten i Gottsunda/Valsätra
Foto: Johanna Lundberg / BildbyråŒn.

Efter att räddningstjänsten ska ha larmats till Gottsunda/Valsätra för att släcka de anlagda bildbränderna i området under söndagskvällen ska bland annat sten, glasflaskor och snöbollar ha kastats mot brandkårspersonalen.

När polisen larmades till platsen ska gängmedlemmar ha flytt från platsen. Polisen meddelar att de äger terrängen just för tillfället.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Hittad gängmedlem ska nu avtjäna fängelsestraff

Den gängmedlem som frihetsberövades igår ska nu få avtjäna sitt fängelsestraff.

Hero Amin

Kl.19:48, 25 februari, 2018

EXTRA: Hittad gängmedlem ska nu avtjäna fängelsestraff
Foto: LUDVIG THUNMAN / BILDBYRÅN.

En gängmedlem som polisen ska ha gripit vid Resecentrum i Uppsala under lördagen, ska enligt uppgifter på polisens Twitterkonto nu avtjäna sitt nio månaders långa fängelsestraff.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Banken varnar för falsksamtal: ”Lägg genast på”

Nu går banken ut med en varning till sina kunder om att bedragare hör av sig.

Michaela Ekström

Kl.18:52, 25 februari, 2018

Banken varnar för falsksamtal: ”Lägg genast på”
Foto: Creative Commons

Swedbank går just nu ut med en varning till sina kunder via bankens mobilapp och hemsidan. Enligt varningen ska det vara bedragare som ringer och uppger sig vara från banken eller polisen.

Bedragarna vill komma åt koder till din bankdosa eller Mobilt BankID. Banken uppmanar nu sina kunder att vara försiktiga. ”Om du får den här typen av samtal: Lägg genast på.” skriver Swedbank i varningen till sina kunder.

Om du har lämnat ut koder, kort- eller kontaktuppgifter och är osäker på mottagaren bör du genast kontakta din bank.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng