Centerpartiet: Grön tillväxtpolitik ser hela kommunen | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
VECKANS PARTI: CENTERPARTIET

Centerpartiet: Grön tillväxtpolitik ser hela kommunen

I centrala Uppsala bygger den rödgröna majoriteten igen grönområde efter grönområde, med försämrad livskvalitet för människor som följd.

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:05, 26 september, 2017

Centerpartiet: Grön tillväxtpolitik ser hela kommunen
Stefan Hanna, Centerpartiet. Foto: Uppsala kommun.

Seminarieparken ska byggas igen, Eriksberg ska förtätas till oigenkännlighet och i Ulleråker ska tusentals bostäder klämmas in ovanpå Uppsalas viktigaste vattentäkt. Samtidigt försämras servicen i mindre orter och på landsbygden, eftersom vikande befolkningsunderlag inte klarar av att bära butiker, vårdcentraler och annan service. Genom en mer balanserad stads- och landsbyggnadspolitik kan vi råda bot på båda dessa problem.

Läs också: Start idag: Här är vår nya politiska satsning

LÄS MER: Start idag: Här är vår nya politiska satsning

Parker och grönområden är viktiga för människor på många plan. De är attraktiva miljöer som människor tycker om att bo i och i närheten av. De är rekreationsytor som är viktiga för människors hälsa och välbefinnande. De minskar brottslighet och otrygghet. De är mjuka ytor där vatten kan rinna undan från hårda betong- och asfaltsytor, vilket stärker resistensen mot översvämningar.

Vi oroas av det lättsinne med vilket somliga partier är villiga att bygga igen snart sagt varje grön plätt i vår stad. Vi vill istället utnyttja den enorma potential som finns i Uppsala kommuns mindre orter. Många partier talar gott om landsbygden, men Centerpartiet är det enda parti som matchar orden med satsningar i våra budgetförslag.

Cirka 25 procent av Uppsalas invånare bor utanför centralorten. Det är orimligt att alla dessa invånare ska arbeta och betala skatt utan att få något tillbaka av kommunen. Centerpartiet vill se en jämnare fördelning av kommunens – skattebetalarnas – resurser i kommunen. Det gynnar även dem som bor i staden, då det möjliggör en varsammare och mer hållbar utveckling av centralorten.

Att bara investera i centralorten är orättvist. Att investera överallt är dock kostsamt och ineffektivt. Vi förordar därför smarta investeringar som kan koncentreras till ett fåtal platser, men som gynnar hela kommunen. Vi vill utveckla Almunge, Björklinge, Vattholma och Vänge till lokala servicecentra. Med vår politik skulle människor i Brunna få fyra kilometer till bra service i Vänge istället för 14 kilometer till Uppsala. Boende i Näsby skulle på motsvarande sätt få 9 kilometer till Almunge istället för 36 kilometer in till staden.

Våra löften till Uppsalaborna kan sammanfattas enligt följande:

Bo
Staden ska förtätas varsamt och gröna rekreationsvärden ska värnas. God vattenförsörjning och fungerande trafikflöden ska säkras. Fler bostäder och servicehus utanför staden vitaliserar landsbygden och avhjälper bostadsbristen.

Leva
Alla kommuninvånare ska ha tillgång till fritids- och rekreationsmiljöer. Det innebär både möjlighet till motion och idrott och utbyggt fibernät så att fler kan ta del av nya, digitala nöjen.

Arbeta
Arbetstillfällen ska finnas i hela kommunen. De kommunala bolagen ska investera i verksamhetslokaler, kommersiella lokaler och infrastruktur i hela kommunen. Pendlarparkeringar vid knutpunkter är särskilt prioriterade. De 50 000 Uppsalabor som bor utanför centralorten skulle befolkningsmässigt, om de var en egen kommun, vara större än 243 av Sveriges 290 kommuner. Landsbygden framställs ofta som en belastning för samhället. En allt glesare befolkad ”skräpyta” som kostar för mycket och inte uppvisar någon utveckling att tala om. Den här bilden är inte sann. Det är föga förvånande att landsbygdens utveckling är begränsad när alla investeringar görs i städerna. Centerpartiets budskap är tydligt: stadens grönytor ska försvaras och hela kommunen ska leva.

Stefan Hanna (C)
Kommunalråd

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tandläkarborr fastnade i käke – fick bestående skador

En kvinna i 65-årsåldern fick bestående men efter ett tandläkarbesök.

Michaela Ekström

Kl.08:05, 18 april, 2018

Tandläkarborr fastnade i käke – fick bestående skador
Foto: Pexels

En kvinna i 65-årsåldern sökte vård hos en tandläkare i Uppsala för att åtgärda en skadad tandrot. Men när tandläkaren borrade gick borrhuvudet sönder och fastnade i patientens käke.

En dag efter händelsen kunde borren avlägsnas av käkkirurger på Akademiska sjukhuset. Händelsen inträffade i maj förra året och kvinnan har fortfarande problem efter händelsen. Bland annat har hon känselbortfall, smärtor i underkäken och en ”durrande” känsla i käken.

Händelsen har anmälts enligt lex Maria.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pistolman åtalas misstänkt för grovt vapenbrott

Hade skarpladdat vapen på allmän plats.

Michaela Ekström

Kl.14:35, 17 april, 2018

Pistolman åtalas misstänkt för grovt vapenbrott
Johan Häll

En 28-årig man åtalas vid Uppsala tingsrätt misstänkt för bland annat grovt vapenbrott.

Det var den 6 december år 2016 som mannen ertappades med en skarpladdad pistol på Gimogatan i stadsdelen Luthagen. Åklagaren yrkar på att han ska dömas för grovt vapenbrott.

Åklagaren menar att brottet bör bedömas som grovt eftersom pistolen varit skarpladdad och innehafts på allmän plats. Samma datum hittades också två skarpladdade patroner på en bostadsadress. Mannen är därför även misstänkt för brott mot vapenlagen.

Utöver brotten ovan är mannen också misstänkt för brott mot trafikförordningen då han i juli förra året ska ha kört så nära bilen framför att det förelåg risk för olycka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fick epilepsianfall – två dagar efter att läkemedel dragits in

Upptäcktes av en slump på sitt rum.

Linus Vedmar

Kl.22:38, 16 april, 2018

Fick epilepsianfall – två dagar efter att läkemedel dragits in
Foto: Pixabay

Av en ren slump upptäckte personal på ett behandlingshem att en boende fått ett epilepsianfall. Enligt den Lex Sarah-anmälan som skrivits efter händelsen var personen ”okontaktbar” när denne upptäcktes och efter anfallet behövde personen akutsjukvård.

Bara två dagar tidigare hade personens antiepileptika läkemedel tagits bort, enligt anmälan. Beslutet att ta ifrån personen dennes läkemedel ifrågasattes av personal på behandlingshemmet.

Den drabbade personen upptäcktes strax efter klockan tre på sitt boenderum.

”Hade inte jag av en slump påträffat klienten på boenderummet klockan 15:05 så hade personen inte påträffats förrän vid middagens närvarokontroll vid 16:30 – 17:00”, står det i Lex Sarah-anmälan.

Rapporten är skriven som en Lex Sarah-anmälan, men det är i nuläget oklart om någon sådan anmälan kommer att göras, meddelar Statens institutionsstyrelse (Sis), enligt nyhetsbyrån Sirén.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

EXTRA: Gängledare gripen i Uppsala

Misstänks för inblandning i de stora gängbråken som ägt rum den sista tiden.

Linus Vedmar

Kl.20:33, 16 april, 2018

EXTRA: Gängledare gripen i Uppsala
Foto: Arkivbild.

Strax innan klockan halv åtta på måndagskvällen meddelade polisen via Twitter att en gängledare gripits i en stadsdel i Uppsala. Mannen var tidigare anhållen i sin frånvaro, misstänkt för grov misshandel.

Polisen misstänker att gängledaren har en koppling till de stora gängbråk som ägt rum i Uppsala de senaste två veckorna.

LÄS MER: Insatserna mot gängbråk intensifieras: ”Ska lagföra så många vi kan”

Enligt polisens områdeschef i Uppsala och Knivsta, Jale Poljarevius, är gängledaren den andra personen att gripas efter de stora gängbråken.

– Vi har haft stora sammandrabbningar i Uppsala i två veckors tid och vid ett av dessa tillfällen har vi lyckats gripa en person och nu har vi lyckats gripa nummer två, som är misstänkt för grov misshandel. Den här individen visar sig även vara en nyckelperson som vi gör bedömningen är en ledare för en av de här grupperingarna, säger han till 24Uppsala.

Under den gångna helgen uppstod inga nya sammandrabbningar mellan de olika gängen. Polisens hoppas nu att dagens gripande ska bidra till att inga nya stora slagsmål uppstår.

– Min förhoppning är att de här gängen blir försvagade när ledargestalten plockas bort och att det blir svårare för dem nu när den som styr försvinner. Sen blir det kanske inte så, men det är vår förhoppning i alla fall, säger Jale Poljarevius.

Polisen kommer att hålla förhör med den gripne gängledaren och därefter är det upp till åklagare att avgöra om mannen ska anhållas eller släppas på fri fot.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Personbil började brinna i Uppsala

Räddningstjänsten skickades till platsen.

Viktor Jerner

Kl.16:12, 16 april, 2018

Personbil började brinna i Uppsala
Foto: Arkiv/Bildbyrån

Strax efter 16 på måndagen larmades räddningstjänsten till Verkmästargatan i Uppsala efter att rapporter om en bilbrand inkommit.

– Det var en bilbrand utan spridningsrisk, säger Fredrik Olsson vid Storstockholms räddningscentral.

Räddningstjänsten var klara på platsen strax efter klockan fyra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng