NYA STUDENTERNAS

Pellings svar till Hassan efter utspelet om Studenternas

I samband med att det nya förslaget för Studenternas presenterades gick Liberalernas kommunalråd Mohamad Hassan (L) ut och kallade hanteringen för en fars. Nu svarar Socialdemokraternas Erik Pelling (S).

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.17:49, 26 september, 2017

Pellings svar till Hassan efter utspelet om Studenternas
Erik Pelling. Foto: Anders Nilsson.

I samband med att Uppsala kommun i måndags presenterade det nya förslaget för Studenternas ombyggnad gick Liberalernas kommunalråd Mohamad Hassan (L) ut och sågade både förslaget och hanteringen som han liknade vid en fars.

Nu svarar Erik Pelling (S), Socialdemokraternas kommunalråd, på kritiken och ifrågasätter också Alliansen enighet i frågan.

LÄS MER: ”Den rödgröna hanteringen av Studenternas – en fars”

– Jag förstår inte hur Mohamad Hassan kan kalla det för en fars, men framförallt undrar jag vad det är för Allians-samarbete vi ser just nu. Alliansen verkar väldigt splittrad, och man är definitivt inte redo att ta över makten när man är så splittrad i en så här viktig fråga, säger Erik Pelling.

Läs också: ”Den rödgröna hanteringen av Studenternas en fars”

Samtidigt som Mohamad Hassan kallade hanteringen av nya Studenternas för en fars gick KD ut med att man inte kunde stödja det nya förslaget och menade att allt arbete borde göras om.

– En ny utredning hade försenat ytterligare. Vilket hade varit förödande, inte minst för Uppsala – en ny arena är viktigt för Uppsalas utveckling.

Läs också: Prislappen för nya Studenternas: 100 miljoner dyrare

Vad säger du om att prislappen för nya Studenternas blir 100 miljoner dyrare?
– Det har blivit dyrare att bygga i Uppsala. Index har gått upp med 20 procent, och det finns betydligt flera byggen som konkurrerar om resurserna just nu. Dessutom blir det dyrare i och med att Sirius ska kunna spela allsvensk fotboll under själva byggtiden, men det är ett medvetet val, fortsätter Pelling som dock menar att man också har gjort många besparingar.

– Vi har bland annat lyckats förhandla ned priset till 15 procent, vilket är betydligt lägre än marknadspriset. Vi har även gjort en del justeringar när det gäller vissa utrymmen.

40 miljoner är kostnaden för att Sirius ska kunna spela under byggtiden, vad hände med det tidigare förslaget om att flytta Sirius till Löten?
– Det förslaget fanns från början. Men priserna för en ombyggnad skenade och var uppe i över 100 miljoner när vi avbröt det. Det fanns vissa problem också, bland annat skyddsavståndet till järnvägsspåren. I efterhand kanske det hade varit värt att ändå lägga pengarna på den här ombyggnaden, men det var informationen vi hade då.

I förra veckan togs beslutet i kommunstyrelsen, och det enda som återstår nu är att förslaget klubbas igenom på nästa kommunfullmäktige. Om nu inte förslaget mot all förmodan skulle röstas ned, något som Erik Pelling dock ser som högst osannolikt.

– Vi lägger fram ett förslag som vi är väldigt nöjda med, och jag har också förstått det som att Sirius är väldigt nöjda. Det är ett unikt grönområde som man tog värde av redan för hundra år sedan, och som jag hoppas att Uppsalaborna ska ha nytta av även om ytterligare hundra år.

Vad säger du till alla som tycker att det är för mycket pengar att lägga på en idrottsarena?
– Det är en vanlig fråga. Vi ska vara en kommun som utvecklas och som  attraherar både företag och människor, vi måste kunna göra satsningar på flera håll och få det att fungera samtidigt. Idrottslivet behöver sina nya faciliteter, och just nu har det blivit ganska många och stora investeringar samtidigt då även Fyrishov behövde rustas upp – och innebandyn och friidrotten (IFU Arena) behövde en ny arena.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

OROLIGHETERNA I VALSÄTRA

BILDEXTRA: Dagen efter bränderna – här fraktas bilarna bort

Dagen efter tumultet och bilbränderna i Valsätra har lugnet lagt sig och de brännskadade bilarna börjat fraktas bort.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.10:57, 23 november, 2017

Lugnet har lagt sig efter gårdagskvällens tumult och bilbränder där närmare tio bilar stod i lågor och där polisen tvingades ta in förstärkning från bland annat Stockholm innan man ens kunde släppa in räddningstjänsten i området.

Dagen efter bilbränderna är delar av parkeringsgaraget på Bandstolsvägen avspärrat. Och där inne står flera utbrända bilar. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Dagen efter bilbränderna är delar av parkeringsgaraget på Bandstolsvägen avspärrat. Och där inne står flera utbrända bilar. Foto: Magnus Jansson Klarin.

En man står utanför det eldhärjade parkeringsgaraget på Bandstolsvägen med sin telefon i handen och tittar in genom gallergrinden och polisavspärrningen. En kvinna passerar samtidigt och skakar på huvudet när våra blickar möts.

LÄS MER: Efter kvällens bränder – polisen har åter kontroll i området

”Det här är inte klokt” säger hon och berättar att hon har tagit hand om barnbarn.

Inne i garaget står flera sönderbrända bilar och fasaden på garaget har fått rejäla skador.

Bilarna på Linrepevägen börjar fraktas bort. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Bilarna på Linrepevägen börjar fraktas bort. Foto: Magnus Jansson Klarin.

En bit bort, på Linrepevägen, står ytterligare fyra bilar totalt sönderbrända. En bärgningsbil backar upp för att börja frakta bort en av bilarna, samtidigt som flera boende står och tittar på.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Omfattande företagskris: ”berör hundratusentals”

Företagsbranschen kommer att ställas inför ett dilemma. "Riskerar en utbredd företagsdöd".

Matilda Larsson

Kl.10:26, 23 november, 2017

Omfattande företagskris: ”berör hundratusentals”
Foto: Pxhere.

Nästan fyra av tio företagsledare är 55 år eller äldre och cirka en sjättedel är 65 år eller äldre.

Det innebär att inom fem till tio år kommer tiotusentals företag att ställas inför ett dilemma; överlåtelse eller avslut, enligt Företagarnas nya rapport.

Det handlar om 47 000 företag i Sverige, med totalt 310 000 anställda som kommer påverkas.

– Med en åldrande företagarbefolkning riskerar vi i värsta fall att se en utbredd företagsdöd i många kommuner. Ägarskifte är en fråga som berör tusentals företag med hundratusentals anställda, och att de underlättas kommer vara avgörande för många företags fortlevnad, säger Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén.

Mer än var sjätte företag ser ett ägarskifte som troligt inom fem år och mer än var fjärde företag ser det som troligt inom tio år.

Var fjärde företagare uppger att de sannolikt kommer att lägga ner sitt företag snarare än att byta ägare, enligt Företagarna.

För många företag kommer det innebära en segdragen och besvärlig process att byta ägare och för vissa kommer det innebära att företaget läggs ner, enligt  Företagarna.

– I dag är det exempelvis skattemässigt missgynnat att överlåta sitt företag till en närstående jämfört med att sälja till en extern aktör. Det är ett problem eftersom många småföretagare ser familjemedlemmar som det naturliga valet för ägarskifte. Ett annat problem är kraven på att den tidigare ägaren inte får vara verksam i företaget. Det kan försvåra överlåtelse av kunder, processer och rutiner, säger Patrick Krassén.

Utmaningen med åldrande företagare skiljer sig åt i landet. I Kronoberg, Kalmar och Värmlands län är företagsledarna äldst medan Stockholms län och Norrbotten har de yngsta företagsledarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FYRBENTA POLISHJÄLTARNA

Polishunden hjälte igen – såg till att gängmedlemmar kunde gripas

Polishunden Attack fick nyligen ta emot hederspriset som "årets polishund", natten till onsdag bidrog han till att gängmedlemmar kunde gripas.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.09:35, 23 november, 2017

Polishunden hjälte igen – såg till att gängmedlemmar kunde gripas
Polishunden Attack. Foto: Polisen.

24Uppsala.se har redan berättat om polishunden Attack som blev stor hjälte i det uppmärksammade fallet med den sexåriga flickan som försvann tidigare i år och som hittades först efter 13 timmar lång sökinsats som kablades ut över hela landet.

För sina insatser blev Attack nyligen vald till årets polishund efter den imponerande hjälteinsatsen, och nu har han slagit till igen.

Det var natten till onsdag som Attack spårade och bidrog till att två gängmedlemmar kunde gripas efter en biljakt i Knivsta. De båda gripna misstänks för narkotikabrott.

polis-tweet

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Misstänkt rånare slet av kvinnans halsband

Kvinnan ska ha blivit utsatt för både rån och misshandel.

Mia Martelleur

Kl.09:24, 23 november, 2017

Misstänkt rånare slet av kvinnans halsband
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Det var den 16 oktober 2017 som en man i 55-årsåldern ska ha misshandlat en kvinna i en bostad i Uppsala. Mannen ska ha tagit ett hårt i hennes armar vilket orsakat smärta och blånader. Han ska sedan genom våld ha stulit kvinnans halsband, som är värt cirka 2 690 kronor.

Rånvåldet ska enligt åtalat bestått i att mannen knuffat eller kastat ner kvinnan i en soffa och tryckt ner henne mot den. Efter det ska han ha slitit tag i hennes halskedja så att den gått sönder och lossnat från halsen.

Efter rånet meddelades den 19 oktober att mannen hade kontaktförbud gentemot kvinnan. Men under november månad ska han vid flera tillfällen ha brutit mot kontaktförbudet.

Vid minst sex tillfällen ska mannen på olika sätt ha kontaktat kvinnan genom att bland annat rycka i ytterdörren, ringa på ytterdörren, ropa på kvinnan, lämna kuvert med meddelanden och kassar med mat.

Nu står mannen åtalad vid Uppsala tingsrätt misstänkt för misshandel och rån samt överträdelse av kontaktförbud.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA:

Efter kvällens bränder – polisen har åter kontroll i området

Under onsdagskvällen rasade flera bränder i Uppsala. Polisen ser ett samband till veckans tillslag.

Mia Martelleur

Kl.06:49, 23 november, 2017

Efter kvällens bränder – polisen har åter kontroll i området
ARKIVFOTO: Casper Johansson

På onsdagskvällen larmades polis och räddningstjänst om flera bränder i Gottsunda och Valsätra, bland annat på Bandstoldsvägen i Valsätra.

Då det kunde finnas en hotbild mot räddningstjänsten på platsen fick de avvakta med räddningsarbetet på Bandstolsvägen tills de kunde köra in i området tillsammans med polis. Polisen fick därför tillkalla extraresurser från Stockholm.

LÄS MER: EXTRA: Tiotal bilar brinner – se filmerna från vittnen på plats

Först vid 21.34-tiden kunde släckningsarbetet påbörjas. Två timmar senare rapporterade polisen via twitter att ”kontrollen återtagits i Gottsunda/Valsätra”.

Vid kvart över tolv var även räddningstjänstens arbete klart och de kunde avsluta sina insatser. Sedan dess rapporterar både polis och räddningstjänst att det har varit lugnt i hela Uppsala.

I nuläget meddelar polisen att de inte kan utesluta att det finns ett samband mellan måndagen och tisdagens tillslag i Valsätra och Gottsunda och onsdagens bränder.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng