REPLIKEN

Replikerna till Centerpartiet: ”Det börjar närma sig valrörelse”

I centrala Uppsala bygger den rödgröna majoriteten igen grönområde efter grönområde, med försämrad livskvalitet för människor som följd skrev Centerpartiets Stefan Hanna i tisdags. Nu replikerar övriga partier.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:10, 28 september, 2017

Replikerna till Centerpartiet: ”Det börjar närma sig valrörelse”
Vår nya storsatsning på politiken i Uppsala fortsätter. Nu replikerar övriga partier efter Centerpartiets anförande tidigare i veckan.

Centerpartiet är veckans parti i vår nya storsatsning på den lokala politiken – och tisdagens anförande inledde kommunalrådet Stefan Hanna så här;

”I centrala Uppsala bygger den rödgröna majoriteten igen grönområde efter grönområde, med försämrad livskvalitet för människor som följd.”

LÄS MER: Centerpartiet: Grön tillväxtpolitik ser hela kommunen

Nu kommer replikerna där majoriteten med Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet har valt att komma med en gemensamt svar.

Läs också: Centerpartiet: Grön tillväxtpolitik ser hela kommunen

Erik Pelling (S), kommunalråd, Maria Gardfjell (MP), kommunalråd och Ilona Szatmari Waldau (V)
”Det märks på Centerpartiets retorik att det börjar närma sig valrörelse. När vi samtalar med människor på Uppsalas landsbygd är det många som upplever att deras situation varit bortprioriterad under lång tid. Även Stefan Hanna (C) bör vara självkritisk men istället tar han brösttoner.

Vi vill vända utvecklingen och har satt målet att Uppsala ska bli Sveriges bästa landsbygdskommun. Vi ger Uppsalahem uppdrag att bygga bostäder på landsbygden, förbättrar servicen med bygglovsbil och investerar för att skapa servicepunkter. Det är beklagligt att Centerpartiet vill agera bostadsbroms när bostadsbristen nu äntligen minskar istället för att öka.

När Uppsala växer och fler arbetar har vi möjlighet att investera i våra grönområden. Med vår plan för kvarteret Seminariet får vi ytterligare en kommunal park i centralt läge, istället för att låta det fortsätta vara privat mark. Det finns mer parkmark i Uppsala nu än när vi tillträdde, tvärtemot vad Centerpartiet antyder.”

Mona Camara Sylvan (FI) Lovisa Johansson (FI), Feministiskt Initiativ
”Välfärden ska aldrig villkoras av var i Uppsala en bor. En feministisk samhällsplanering tryggar rätten till hälsa, bostad, social omsorg och trygghet – det handlar trots allt bara om mänskliga rättigheter.

Centerpartiet utmålar sig som det enda partiet som faktiskt följer upp fina ord om landsbygden med politiska förslag. Feministiskt initiativs budget ökar anslagen till samhällsbärande föreningar som tagit över service som tidigare varit offentlig, och ger alla barn och unga tillgång till ungdomsgårdar, idrottsanläggningar och kulturskola och ungdomsmottagning i sin närmiljö.

I de prioriterade tätorterna ska fler hyresrätter, äldreboenden och seniorbostäder byggas, för att äldre ska kunna bo kvar och unga flytta in. Åkermarken skyddas vid stadsutveckling och markinnehavet tillåts ingalunda säljas ut.

En feministisk samhällsplanering decentraliserar makt och prioriterar verkligheten för människorna som bor i landsbygderna. Feministiskt initiativ utmanar den urbana normen i Uppsala.”

Jonas Segersam (KD), Kristdemokraterna
”Vi kristdemokrater vill instämma i mycket av det som Centerpartiet skriver. Just nu byggs det bostäder i stora delar av Uppsala vilket vi ser positivt på.

Dock är det viktigt som (C) påpekar att kommunen i sin bostadsbyggariver inte bygger bort Uppsalas grönområden och slätten runt staden. Kommunen måste planera så att man både kan möta efterfrågan på bostäder och bevara stora delar av den ekologiska miljö som vi har i Uppsala.

Vi kristdemokrater presenterade nyligen ett förslag om att bygga Stabby trädgårdsstad. På så sätt skulle kommunen både kunna bygga bort en del av den rådande bostadsbristen och samtidigt bevara stora delar av Stabbyfälten.

Centerpartiet skriver även att mer resurser bör satsas och fördelas på landsbygden vilket vi kristdemokrater instämmer i. Som Sveriges största landsbygdskommun vill Kristdemokraterna se ökade och omfördelade resurser som gynnar landsbygden.”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Köpte sexuella tjänster av minderåriga – flera döms

Under tisdagen har flera män dömts för att ha köpt sexuella tjänster av minderåriga.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.14:49, 12 december, 2017

Köpte sexuella tjänster av minderåriga – flera döms
Foto: Magnus Jansson Klarin

En 25-årig samt en 40-årig man har under tisdagen dömts för att de köpt sexuella tjänster av barn. De dömda har inget att göra med varandra och det rör sig om två separata domar.

Det var någon gång mellan den 1 juni 2015 och 31 augusti 2015 som den nu 25-årige mannen köpte en sexuell handling, i form av oralsex, av en flicka som var under 18 år. Mannen har erkänt gärningen och har också erkänt ett annat köp av sexuell tjänst som inträffade den 29 maj förra året, då av en kvinna över 18 år.

40-åringen döms för att i mitten av maj förra året ha fått kontakt med en flicka under 18 år på internet som han senare köpte en sexuell tjänst av. De möttes upp en bit utanför Uppsala och körde sedan iväg till en undanskymd plats där mannen köpte en sexuell handling av flickan. Han straffas nu med villkorlig dom med 50 timmar samhällstjänst.

Den 25-årige mannen har även begått en rad andra brott som inte är relaterade till köp av sexuella handlingar och straffas med villkorlig dom med 40 timmars samhällstjänst.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna misshandlades och pressades på pengar

Kvinnan kördes runt i en bil och pressades på pengar under hot.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.09:22, 12 december, 2017

Kvinna misshandlades och pressades på pengar
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

En 30-årig man åtalas för misshandel samt utpressning vid Uppsala tingsrätt efter två incidenter i slutet av oktober i år.

Enligt åtalet ska mannen ha slagit en kvinna i ansiktet den 28 oktober så att hon fått en blåtira på vänster öga. 30-åringen förnekar till brott men två vittnen som befann sig på adressen har styrkt misshandeln.

Dagen efter misshandeln ska den åtalade tillsammans med två okända gärningsmän genom olaga tvång ha fått kvinnan att betala 4 600 kronor till honom. Utpressningen skedde över flera timmar på olika platser i Uppsala dit kvinnan tvingades. Under en bilfärd inom Uppsala hotades kvinnan att misshandlas om hon inte betalade 10 000 kronor till gärningsmännen. Hon fick även ett telefonsamtal där hon hotades med misshandel. Den misstänkte förnekar även till detta brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hundratals hushåll drabbades av strömavbrott

Ett stort strömavbrott slog till under tisdagsmorgonen.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.09:04, 12 december, 2017

Hundratals hushåll drabbades av strömavbrott
Foto: Arkiv

Runt 08.30-tiden på tisdagsmorgonen rapporterade Sveriges Radio att omkring 2000 kunder hos Vattenfall hade drabbats av strömavbrott.

Strömavbrottet skulle bland annat påverka kunder i Vänge, Järlåsa, Örsundsbro och Fjärdhundra. Men enligt Vattenfall var det i själva verket runt 400 kunder som drabbades.

Ett träd som tyngts ned av snö och lagt sig över en ledning tros vara orsaken till strömavbrottet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tjuvar spårades i snön – greps av polis

Tjuvarna körde ner i diket efter ett inbrottsförsök och valde att fly. Då spårades de upp i snön.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.08:46, 12 december, 2017

Tjuvar spårades i snön – greps av polis
Foto: Pxhere

Runt halv ett natten till tisdag fick polisen in ett samtal från en uppringar som sett ett par personer försöka begå inbrott i en fastighet i Harbo i Heby kommun.

Personerna lämnade sedan platsen med bil och polis åkte mot platsen. Men under färden mot Harbo så hittade polis en bil som hade kört ner i diket. Bilens utseende stämde överens med signalementen på bilen som polisen fått av anmälaren och patrullerna stannade på platsen.

Bilen, som var stulen i Uppsala, var tom när polis kom fram till den, men de misstänkta gärningsmännen hade inte tänkt på att de lämnade spår efter sig i snön. Med hjälp av spåren i snön lyckade polis spåra två personer som kunde gripas.

UNT var först med att berätta om händelsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så här många förare distraheras av mobilen

Hundratals allvarliga olyckor till följd av mobilanvändandet. "Mycket allvarligt".

Matilda Larsson

Kl.08:22, 12 december, 2017

Så här många förare distraheras av mobilen
Foto: Pixabay.

Från den 1 februari 2018 blir det ett totalförbud för att hålla en mobiltelefon i handen vid körning. Det innebär att den som sitter bakom ratten förbjuds att sms:a, rattsurfa eller prata i telefon utan handsfree.

Samtidigt visar försäkringsbolaget Ifs nya undersökning att varannan förare blir distraherad av mobilen medan de kör.

LÄS MER: Nu får du inte hålla i mobilen under bilkörning

Undersökningen visar att var fjärde bilförare mellan 18 och 34 år sms:ar medan de kör och var tredje bilförare pratar utan handsfree.

– Det är mycket allvarligt att så många sitter och sms:ar när de kör bil. Det går inte att vara uppmärksam på trafiken och samtidigt greja med mobilen. Det är ett oansvarigt beteende som utsätter alla trafikanter för livsfara, säger Dan Falconer.

Dessutom svarar nästan en tredjedel att de använder gps-navigation på sin mobil medan de kör. Två procent svarade att de spelar spel samtidigt som de kör och en procent tittar på film bakom ratten.

En förare som använder mobilen under körning har sämre reaktionstid och längre bromssträcka. Minst 650 fotgängare och cyklister har behövt akutsjukvård under den senaste tioårsperioden efter att de skadat sig i trafiken på grund av mobiltelefonen, enligt statistik från Transportstyrelsen.

Ungefär 85 procent av distraktionsolyckorna med fotgängare och cyklister är kopplade till mobiltelefon.

– Det är glädjande att fipplande med mobilen bakom ratten nu ska bli helt förbjudet nästa år. Det hindrar många av de distraherande saker folk fortfarande ägnar sig åt medan de kör. Det kommer att göra trafiken säkrare, säger Dan Falconer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng