Förre Sirius-stjärnan i hetluften – konfronteras av ”Kalla Fakta”

Den förre Sirius-spelaren har hamnat i blåsväder.

Filip Edvardsson

Kl.11:21, 30 september, 2017

Förre Sirius-stjärnan i hetluften – konfronteras av ”Kalla Fakta”
Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån.

Kingsley Sarfo, som lämnade Sirius för Malmö FF under sommaren har hamnat i blåsväder. Detta efter att ha blivit påkommen med att köra bil, trots att han inte har något körkort. Ett brott som kan leda till sex månaders fängelse.

Det är TV4-programmet ”Kalla Fakta” som konfronterade Kingsley Sarfo när han kört. Efter detta ska han ha varit mycket ångerfull och ångrat vad han gjort.

– Jag gjorde ett misstag som körde själv. jag vet att det inte är okej och jag kommer inte göra det igen, säger han i programmet.

Dock är det inte första gången Kingsley Sarfo är inblandad i den typen av händelse. Enligt ”Kalla fakta” ska han även ha kört en hyrbil under sin tid IK Sirius.

”Kalla Fakta” sänds på TV4 klockan 20.00 på måndag.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Två personbilar nedbrunna

(Uppdaterad onsdag 06.36) Ingen person ska ha kommit till skada.

Michaela Ekström

Kl.22:25, 20 februari, 2018

Två personbilar nedbrunna
Foto: Arkiv

På tisdagskvällen larmades räddningstjänst om två brinnande bilar på Linrepevägen i Valsätra. Larmet kom klockan 22.17.

– Det är två personbilar som brinner. Ingen spridningsrisk. Vi är på plast. Enligt prognosen är vi klara vid 23.00, säger Tony Frank vid Storstockholms Räddningscentral.

Ingen person ska ha kommit till skada i branden. Bilarna ska vara helt utbrända.

Bara cirka en knapp halvtimme tidigare var brann det i en bil i Gottsunda.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bil brann i Gottsunda

(Uppdaterad 21.55) Räddningstjänsten ryckte ut under tisdagskvällen.

Viktor Jerner

Kl.21:34, 20 februari, 2018

Bil brann i Gottsunda
Foto: Arkiv/Bildbyrån

Klockan 21.27 larmades räddningstjänsten till Rangströms väg i Gottsunda med anledning av en inrapporterad bilbrand.

– Det verkar vi ha grejat nu, vi var där och släckte på en kvart ungefär. Det var det någon bil intill som var hotad men den verkar ha klarat sig. Nu får polisens lösa resten, berättar Peter Tistam hos Storstockholms räddningscentral.

Bilen ska ha stått parkerad när den började brinna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Här gissar Uppsalaborna på fem svenska nyord

Kan du inte svara på vad de svenska nyorden betyder? Då är du inte ensam. Se när Uppsalaborna gissar på fem av orden.

Hero Amin

Kl.21:32, 20 februari, 2018

Nej, att gissa sig till den exakta betydelsen av de här orden är inte det allra enklaste, då hela tanken med den svenska nyordslistan är att visa upp nya ord som man hört dyka upp ibland. Orden finns ännu inte i svenska ordböcker då endast en låg andel av befolkningen brukar orden i sitt vardagliga tal.

Svenska nyord 2017, framtagen av Institutet för språk och folkminne:

Alternativa fakta
Uppgifter som presenteras som fakta trots att de står i strid med vad som kan utläsas av det informationsunderlag som finns.

Exempel: Det är besvärande att kommunledningen lever i tron och baserar sitt agerande på att skuldsättningen är normal. Det är den inte. Att man försöker få allmänheten att tro samma sak genom att presentera alternativa fakta kring enkelt verifierbara belopp är ännu märkligare (Södermanlands Nyheter, 4 oktober 2017).

Kommentar: Av engelskans alternative facts. Frasen fick spridning med denna betydelse efter att den använts av Donald Trumps rådgivare Kellyanne Conway när hon försvarade pressekreteraren Sean Spicers felaktiga påståenden om antalet personer i publiken vid Donald Trumps presidentinstallation.

Blockkedja
Ett verifieringssystem i form av en sorts databas där exempelvis transaktioner bokförs på ett stort antal datorer som ingår i ett nätverk, där stabilitet och tillförlitlighet uppnås genom att varje förändring av informationen måste verifieras av väldigt många av de datorer som ingår i nätverket.

Exempel: Genom blockkedjan har vi en teknik som möjliggör applikationer där vi inte behöver lita på en tredje part. Ett exempel är rösträkningen vid nationella val. I dag litar vi på en centraliserad rösträkningsprocess, vilket kanske inte är något större problem i Sverige – men det är ganska många val runt om i världen som manipuleras av olika parter. Med en decentraliserad lösning sätter vi i stället vår tillit till blockkedjan som garanterar att ingen kan manipulera resultaten. (Göteborgs-Posten, 18 september 2017).

Kommentar: Av engelskans blockchain. Blockkedjetekniken utvecklades först som en central del av den digitala valutan bitcoin.

Blorange
Hårfärg som är blandning av blont och orange.

Exempel: Pastelliga hårtoner har länge legat högt på trendkartan. Vårens hårhit, som instagram just nu svämmar över av? Färgen ‘blorange’, en persikoaktig ton som är en mix mellanblont och orange. (Amelia, 16 mars 2017)

Bonus malus

Skattesystem där fordon med låga utsläpp premieras ekonomiskt medan fordon med höga utsläpp beläggs med en straffavgift

Exempel: Det nya beskattningssystemet bonus malus som träder i kraft om ett år kommer att förändra våra bilköp. Bilar med höga utsläpp straffas. Många privata bilköpare väntar nog med att förnya bilköpet för att nyttja den sänkta skatten efter några år. (Sundsvalls Tidning, 7 oktober 2017)

Kommentar: Termen bonus malus kommer av latinets bonus, ’bra’, och malus, ’dålig’. Den förekommer på olika språk både som beteckning för liknande skatter som den svenska och för andra typer av ekonomiska lösningar som går ut på att vissa saker belönas med en bonus och andra saker bestraffas med en straffavgift. När den syftar på det nya svenska skattesystemet förekommer den mest i sammansättningar som bonus malus-system och bonus malus-skatt.

Cringe
Pinsam.

Exempel: Jag förstår till och med att jag som förälder är cringe nästan jämt. (Göteborgs-Posten, 26 maj 2017)

Kommentar: Av engelskans cringe som i vardaglig användning förekommer så väl som substantiv, adjektiv, verb och utropsord som uttryck för pinsamhet. Det används också som beteckning för en speciell genre av pinsamma komedier. På svenska förekommer även adjektivformen cringeig, liksom verbformen cringea med betydelsen ’reagera med obehag för att något är väldigt pinsamt’.

Dabba
Göra en dansrörelse där man sänker huvudet mot ena armvecket och samtidigt höjer andra armen

Exempel: Hej alla med KP framför näsan! Jag har väntat i flera veckor nu, och i dag hände det äntligen: Vår lärare dabbade! Alla tjatade om att hon skulle göra det, och till slut gav hon med sig. (Kamratposten, 6 september 2017)

Kommentar: Av engelskans dab, som används både som substantiv och verb om denna dansrörelse, som uppstod inom den amerikanska hiphopkulturen. På svenska används substantivet dab, eller dabb, som benämning för själva rörelsen. Man kan göra en dab, etcetera.

Direktare
Begravning utan ceremoni.

Exempel: När dessa ‘direktare’ blir allt vanligare är det viktigt att inte skuldbelägga dem som väljer detta alternativ. I stället behöver vi fundera över hur vi ska underlätta för människor så att de förstår värdet av en rit – borgerlig eller kyrklig – och att det praktiska kring riten blir så enkelt som möjligt. (Norran, 9 oktober 2017).

Doxa
Lämna ut en privatperson genom att publicera känslig information på internet.

Exempel: Min rädsla handlade inte bara om att få näthat. Kvinnor blev ju doxade och förföljda också. (Kit, 28 oktober 2015)

Kommentar: Av engelskans dox, bildat till docs, kortform av documents, ’dokument’.

Döstäda
Rensa ut och sortera personliga tillhörigheter för att undvika att anhöriga ska behöva göra detta efter ens bortgång.

Exempel: Att döstäda handlar egentligen om att hålla rätt på sina saker och rensa. (Vestmanlands Läns Tidning, 9 november 2017) expresskidnappning kidnappning som inte varar längre än den tid som krävs för att tömma en persons bankkonto.

Exempel: Det här tillvägagångssättet kallas expresskidnappning – att offren hålls som gisslan medan gärningsmännen kontrollerar koder och tömmer konton. (Sveriges Radio, 4 maj 2017)

Kommentar: Ordet har kommit in i svenskan som ett översättningslån av spanskans secuestro exprés, som används för liknande fenomen på olika håll i Latinamerika.

Fejkade nyheter
Osanningar som sprids som sanningar i medierna (kallas även fejknyheter, falska nyheter).

Exempel: Den ryska inblandningen i det amerikanska valet har varit under utredning ända sedan Trump vann presidentvalet. Nu visar utredningen att 126 miljoner amerikaner nåddes av fejkade nyheter och inlägg skapade i ryska trollfabriker via Facebook och Google. (TV4, 1 november 2017)

Kommentar: Frasen har länge använts på svenska, men ökade stort i användning under 2016 och 2017, en ökning som tydligt kan kopplas till den amerikanska valrörelsen där den engelska frasen fake news användes flitigt, både om nyheter som faktiskt var fejkade och om nyheter som var korrekta men som avfärdades genom att påstås vara fejkade.

Fidget spinner
En sorts leksak som man snurrarmellan fingrarna (kallas även fingersnurra och stressnurra).

Exempel: Fidget spinner – fingerspinnare – är en leksak med tre vingar som normalt hålls mellan tummen och pekfingret och som snurrar när man snärtar till en av vingarna. Man kan också göra vissa trick med spinnern. (Aftonbladet, 22 juni 2017).

Kommentar: Snurrandet anses av vissa ha en avstressande effekt, vilket ligger bakom den alternativa benämningen stressnurra.

Framtidsfullmakt
Fullmakt som börjar gälla först när fullmaktsgivaren inte kan ta hand om sina personliga och ekonomiska affärer.

Exempel: Den nya lagen om framtidsfullmakt ger dig möjlighet att i förväg utse till exempel en god man. Han eller hon kan bland annat ta hand om din ekonomi och ditt boende den dag du själv inte längre kan föra din talan. Det förhindrar till exempel bittra arvstvister. (Aftonbladet, 7 oktober 2017).

Funktionsrätt
Rätt till självbestämmande och delaktighet för personer med funktionsnedsättning.

Exempel: Närheten till anläggningar handlar om en god livsmiljö för Umeåborna. I detta sammanhang vill jag betona vikten av att våra idrottsanläggningar ska utgå från principen om funktionsrätt, det vill säga, det är en mänsklig rättighet att även människor med funktionsnedsättning ges förutsättningar till idrottsutövande. (Folkbladet Västerbotten, 12 augusti 2017).

Kommentar: Ordet har lanserats av den organisation som tidigare hette Handikappförbunden och som sedan maj 2017 heter Funktionsrätt Sverige.

Grit
Uthållighet och hängivenhet i arbete mot långsiktiga mål.

Exempel: Är du en person som aldrig ger upp? Oavsett vilka motgångar du möter? Grattis. Du kan vara begåvad med grit – en egenskap som sägs vara nyckeln till framgång i livet. (Göteborgs-Posten, 1 oktober 2017).

Kommentar: Inlånat från engelskan. Begreppet grit används inom psykologisk forskning, och har vunnit spridning främst genom den amerikanska psykologen Angela Duckworths arbete, bland annat hennes bok Grit: The power of passion and perseverance, som publicerades 2016.

Halalturism

turism på anläggningar som följer specifika kriterier som är uppställda för att passa vissa muslimska traditioner.

Exempel: Eftersom turismen är en av Turkiets viktigaste näringsgrenar söker de nya marknader. Den oberoende affärsmannaorganisationen Musiad föreslår att Turkiet satsar på så kallad halalturism, det vill säga på turister från muslimska länder. (Dagens Nyheter, 9 augusti 2017).

Hyberavdrag
Skattereduktion för hyr-, begagnat- och reparationstjänster.

Exempel: Ett problem är att konsumenterna gärna vill ha de senaste produkterna och att det går snabbare och inte är mycket dyrare att köpa nytt än att reparera en gammal produkt. Utredningen föreslår därför ett skatteavdrag, ett ‘hyberavdrag’, i stil med rut-avdraget, men som inte är kopplat till att tjänsterna ska utföras i hemmet. (TT, 22 mars 2017).

Kommentar: Ordet och förslaget kommer från den statliga utredningen om cirkulär ekonomi.

Inrymning

Instängning eller inlåsning av människor som skydd mot ett yttre hot.

Exempel: Skolan ska ha följt planen om inrymning i samband med händelsen, då alla elever och personal stängde in sig i klassrummen. Detta på grund av att skolan upplevde en förhöjd hotbild. (Sveriges Television, 13 december 2016).

Killgissa
Påstå något på ett sätt som gör att det verkar som om man vet vad man pratar om fast man egentligen bara gissar.

Exempel: Den brittiska affärssajten som förklarar för sina prenumeranter att på svenska företag råder fikapaus med kaffe och bulle – coffee and bun break – två gånger om dagen kan omöjligen ha passerat tullgränsen på Arlanda utan bara killgissat i godan ro på sin kammare. (Fokus, 20 oktober 2017).

Klickfarm
Grupp med personer som får betalt för att systematiskt klicka på annonser på nätet för att generera intäkter till uppdragsgivaren.

Exempel: När polisen slog till mot huset nära Thailands gräns till Kambodja hittade de nästan 400 000 simkort och 500 mobiltelefoner, som kopplats ihop med en dator. Enligt polisen rör det sig om en så kallad klickfarm, där de tre kinesiska männen arbetade med att generera virtuellt stöd för olika produkter, bland annat godis, örtmediciner och ett turismföretag. (TT, 14 juni 2017).

Kommentar: Av engelskans click farm med samma betydelse.

Knäprotest
Manifestation där deltagarna ställer sig på knä i protest mot rasism

Exempel: Även utanför sportens värld skedde knäprotester. Musikern Stevie Wonder satte sig ner på ena knät tillsammans med sin son Kwame Morris under en musikfestival i Central Park i New York. (Dagens Nyheter, 24 september 2017)

Kommentar: Manifestationsformen fick stor uppmärksamhet när president Donald Trump i september 2017 kom med uppmaningen att knäprotesterande spelare i amerikansk fotboll skulle avskedas. Detta ledde till en kampanj till stöd för spelarna och deras knäprotester i sociala medier under hashtaggen #takeaknee.

Kombucha
Dryck som framställs genom fermentering av te.

Exempel: Kombucha är sötat te som får jäsa så att det bildas ättiksyra. Drycken får därför en syrlig smak och en fermenterad karaktär. När drycken jäser bildas det en hinna på ytan som kallas för kombuchasvamp. Kombucha anses ha många hälsosamma effekter. (Metro, 22 september 2017).

Kommentar: Ordets etymologi är osäker, men troligen är det kinesiska ordet för ’te’ – 茶 eller chá – involverat.

Kompetensutvisning

Utvisning av person som har kompetens som efterfrågas på arbetsmarknaden.

Exempel: Reglerna för arbetskraftsinvandring måste förenklas. Den senaste tidens brutala kompetensutvisningar är inte bara en moralisk skamfläck, utan djupt skadliga för det svenska näringslivets utvecklingskraft. (Svenska Dagbladet, 8 oktober 2017).

Kommentar: Ordet lanserades i en artikelserie i Svenska Dagbladet.

#metoo
Hashtagg och benämning för en rörelse som går ut på att motverka sexuella trakasserier och övergrepp genom att många delar med sig av sina erfarenheter av detta.

Exempel: Erfarenheter av sexuella trakasserier och övergrepp sprids med nätkampanjen #metoo. Nu är det ett bra tillfälle för män att diskutera mansrollen med andra män, anser Svante Tidholm på Män för jämställdhet. (Aftonbladet, 18 oktober 2017).

Omakase

restaurangmåltid som gästen låter kocken komponera efter eget huvud.

Exempel: Omakase är begreppet som används för servering där man sätter sig vid en bardisk och låter sushikocken servera efter kockens eget val. (Sydsvenskan, 4 oktober 2017).

Kommentar: Av det japanska uttrycket omakase som betyder ’jag överlåter beslutet åt dig’. Begreppet används främst på japanska restauranger och främst för sushimåltider, men det används även mer generellt om att låta kocken komponera måltiden också på helt andra typer av restauranger.

Pansexuell

Som relaterar erotiskt och romantiskt till människor utifrån deras personlighet och oberoende av deras kön.

Exempel: Jag har inte riktigt kommit underfund med vad jag är. Men pansexuell betyder att man tänder på människor, vad det än är för kön, ickekön, alla kön. (Aftonbladet, 6 januari 2017).

Plogga
Jogga samtidigt som man plockar skräp, oftast i grupp.

Exempel: Jogga är vad motionärer brukar göra. Men att kombinera det med att plocka skräp har blivit en ny trend som kallas för att plogga. (SVT, 28 september 2017).

Poddtaxi
Litet eldrivet fordon som används som taxi

Exempel: Anthonys poddtaxi är framme vid Stureplan. Jag kliver ur det lilla fordonet och tackar för åkturen. (ETC, 9 juni 2017)

Kommentar: Av engelskans pod taxi och podcar. Båda dessa ord används på engelska främst om spårbundna fordon som är betydligt mindre än traditionella spårvagnar och används för kortare transporter, men orden kan också användas om elbilar av det slag som nu har börjat användas för taxitransporter i Stockholm. Engelskans pod kan bland annat betyda ’ärtskida, frökapsel’, och benämningen har motiverats av fordonens kapselliknande utseende.

Postfaktisk
Som hänger ihop med en tidsanda där man inte längre baserar argument och beslut på fakta.

Exempel: Nu är plötsligt alla rättänkande människor upprörda över att vi har hamnat i en postfaktisk tid, där nättroll och populistiska politiker kommer undan med de mest hårresande lögner och vägrar att acceptera när de blir rättade. (Nya Wermlands-Tidningen, 18 februari 2017).

Kommentar: Relaterade ord är postsanning, av engelskans post truth, och känslosamhälle.

Rekoring

Grupp där konsumenter köper lokalt producerade varor direkt från producenter.

Exempel: En rekoring är en Facebookgrupp där lokala livsmedelsproducenter lägger ut varor och medlemmarna lägger upp beställningar. Sedan träffas de regelbundet för varuutlämning utan mellanhänder. Idén kommer från Frankrike, men rekoringar har också blivit vanliga i Finland där drygt 250 000 personer är anslutna. (Råd & Rön, 29 september 2017).

Kommentar: Förledet reko är bildat som en kortform av frasen rejäl konsumtion.

Renovräkning
Vräkning av hyresgäster som inte har råd att betala den höjda hyran efter en renovering.

Exempel: Att hyreshöjningarna blir så stora efter en renovering att människor tvingas flytta har skapat ett nytt fenomen, ‘renovräkning’. På flera håll har förhandlingarna landat i att hyresgästerna fått tre renoveringsnivåer att välja på, men där även den lägsta innebär en hyreshöjning. (Göteborg Direkt, 30 september 2017).

Kommentar: Ordet är ett översättningslån av engelskans renoviction.

Sekundärkränkt
Upprörd av en kränkning riktad mot en annan person.

Exempel: I vår svenska kultur ingår tydligen att vara så kallat sekundärkränkt. Alltså att berätta hur någon annan, från en annan ‘grupp’ än den man själv tillhör, känner sig kränkt. (Metro, 9 juni 2017).

Serieotrohet

Det att se ett avsnitt av en tv-serie utan att ens partner, som följer samma serie, får vara med.

Exempel: Streaminggenerationen har ett skelett i garderoben. Jag tänker på serieotroheten. Denna amoraliska företeelse som är som störst i USA. Det vill säga när man dyrt och heligt har lovat sin partner att man ska se nästa avsnitt tillsammans, men dessvärre avviker från detta förhastade tv-löfte och tittar vidare själv. (Tellusfilm, 24 februari 2017)

Skogsbad

Terapiform som går ut på att vistas i skogen som en metod för att minska stress.

Exempel: Ett skogsbad innebär att man går ut i skogen och öppnar sina sinnen. Företeelsen växte fram i Japan på 80-talet, för att råda bot på stressymptom. (Tidningen Farsta Sköndal, 12 augusti 2017)

Kommentar: Företeelsen kallas på japanska shinrin-yoku, vilket kan översättas just som ’skogsbad’.

Snubbelsten

Minnestavla i gatstensformat för person som dödades i Förintelsen.

Exempel: Snart kan du snubbla över så kallade ‘snubbelstenar’ på Uppsalas gator, men bara i tanken. De nedknackade gatstenarna fungerar som ett minne och monument för de som föll offer för nazismen mellan 1933 och 1945. (UNT, 28 juni 2017)

Kommentar: Översättningslån av tyskans Stolperstein. De snubbelstenar som finns på olika ställen i Europa ingår i ett projekt av den tyska konstnären Gunter Demnig, som placerade ut sina första snubbelstenar i Berlin i mitten av 1990-talet.

Spetspatient
Patient som har god kunskap om sin sjukdom och som därför själv får ta vissa beslut om behandlingen.

Exempel: Hon har Parkinsons sjukdom och vet mer om sin egen sjukdom och hälsa än det är möjligt för en specialistläkare att veta. Hon är en så kallad spetspatient. (Dagens Samhälle, 29 juni 2017)

Kommentar: Uttrycket har lanserats av Sara Riggare, doktorand på Karolinska institutet.

Veganisera
Göra en vegansk version av en maträtt som traditionellt innehåller animaliska produkter.

Exempel: Men nu till att veganisera den svenska pannkakan! Mjölken är det första vi byter ut och jag föredrar osötad sojamjölk, men det är en smaksak. (Hembakat, 24 augusti 2017).

Viralgranska
Källkritiskt granska uppgifter som sprids snabbt på nätet.

Exempel: I dag är sanningarna relativa. Nyheterna är underhållning (‘därför plingar det i mobilen hela tiden’) och vi får alla se till att viralgranska och tänka kritiskt om en rubrik lyder ‘Ny lag kräver halalslaktad skolmat’. (Piteå-Tidningen, 23 september 2017).

Källa: Institutet för språk och folkminne.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Miljontals kronor satsas på psykisk hälsa

Förstärkt primärvård och förbättrad tillgänglighet – är några av sakerna som Region Uppsala nu satsar 22 miljoner kronor på.

Robin Östberg

Kl.17:47, 20 februari, 2018

Miljontals kronor satsas på psykisk hälsa
Börje Wennberg (S), ordförande regionstyrelsen. Foto: Region Uppsala.

I dag är psykisk ohälsa en av de främsta orsakerna till sjukanmälningar och den vanliga orsaker till att människor i arbetsför ålder står utanför arbetsmarknaden. I Sverige står psykiska diagnoser för cirka 40 procent av alla sjukskrivningar som ersätts av Försäkringskassan.

De 22 miljoner kronorna som Region Uppsala nu satsar på att förebygga psykisk ohälsa ska gå till insatser som till exempel att utveckla vården av barn och unga med missbruksproblem och att förebygga självmord.

Satsningen är en del av fördelningen av de av de statsbidrag som avsatts i regionplanen, som ska gå till fyra prioriterade områden: Förbättrad tillgänglighet, förstärkt primärvård, personalåtgärder och digitalisering

– Det är mycket oroväckande att den psykiska ohälsan ökar i samhället och att så många barn och ungdomar mår dåligt. Det finns inga genvägar för att bryta utvecklingen utan sjukvården behöver ökade resurser och mer personal. Vi kommer därför förstärka insatserna för psykisk hälsa med 22 miljoner, säger Börje Wennberg (S), ordförande för regionstyrelsen, i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

”Nej till krav på mer undervisning för högre lön”

Kommunens planer på högre lön för lärare som lägger mer tid på undervisning skapar motstånd.

Hero Amin

Kl.16:38, 20 februari, 2018

”Nej till krav på mer undervisning för högre lön”
Foto: Pixabay.

De nya lönekriterierna, som kommunen planerar att införa, där lärare ska belönas med högre lön, efter hur mycket av arbetstiden som läggs på undervisning, kritiseras nu starkt från politiskt håll.

– När arbetsbelastningen redan är så hög anser vi att det är fel väg framåt. Lärare vill göra sitt bästa och är beredda att jobba mycket för att eleverna ska lyckas. Arbetsgivaren ska inte ställa krav som i dagens läge är omöjliga att uppfylla utan att göra avkall på kvaliteten, säger Helena Hedman Skoglund, skolpolitisk talesperson (L) i ett pressmeddelande.

Liberalerna kritiserar kommunen bland annat för att inte riktigt ha lyssnat på lärarna som redan i nuläget har en tuff arbetssituation där tiden knappt räcker till. Lärarnas beskrivning av den tuffa verkligheten kan enligt liberalerna visas av Lärarförbundets rankning ”Bästa skolkommun”, där man kan se att sjukskrivningarna och antalet sjukdagar ökat med 30 dagar eller fler bland lärarna i Uppsala. Ett annat exempel som liberalerna tar upp i pressmeddelandet, som de menar stärker lärarnas tuffa situation, där arbetsbelastningen ökat år för år, är att Uppsala en gång i tiden låg på plats 90 och nu fallit ner till plats 167 av 290 i Lärarförbundets rankning av ”Bästa skolkommun(en)”.

– Att då säga att lärarna inte arbetar hårt nog är inte rimligt. Vi måste förstå att det tar tid att planera kvalitativ undervisning, bedöma och därefter återkoppla till varje elev. Frågan är om det nya lönekriteriet verkligen grundar sig i en analys om vad som ger bäst kunskapsresultat, eller om det bara innebär en besparing på skolan, säger Helena Hedman Skoglund, skolpolitisk talesperson (L)i pressmeddelandet.

Under onsdagen kommer 24Uppsala ta upp frågan med Uppsala kommun.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng