Almtunas publikkris: ”Kommer in på isen inför 450 åskådare”

Hemmamatchen mot Oskarshamn slutade med förlust för Almtuna, men den största förlusten var ändå publiksiffran i Gränbyhallen.

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:01, 2 oktober, 2017

Almtunas publikkris: ”Kommer in på isen inför 450 åskådare”
Tomt i Gränbyhallen. Foto: Erik Simander / Bildbyrån.

Almtuna förlorade hemmamatchen mot Oskarshamn i Gränbyhallen i lördags. Men förlusten var inte det som debatterades mest efteråt – utan publiksiffran. Den officiella publiksiffran enligt Almtuna var 1 300, men verkligheten var någon helt annan.

– Jag kan sträcka mig till att det kanske var 450-500 pers på matchen. Agerar inte föreningen snart så kommer Almtuna förlora ännu mer publik, säger Rikard Thyr som är en av klubbens största supportrar.

Vad tycker du om att klubben ändå skriver en betydligt högre publiksiffra?
– Jag vet inte varför man gör det, men det har säkert med något bidrag att göra eller? Alla som var på matchen i lördags hade fått plats på en tredjedel av ståplatsläktaren.

Hur gick snacket bland de som faktiskt var på matchen?
– Snacket gick ungefär som vanligt. Det är lördag, det är Oskarshamn, då får man räkna med max 500 åskådare. Folk är nedstämda, och jag tror många av de som besökte den här matchen tar sig en rejäl funderare innan man eventuellt åker iväg till nästa hemmamatch.

Almtunas klubbdirektör Andreas Klingberg. Foto: Pressbild.

Almtunas klubbdirektör Andreas Klingberg. Foto: Pressbild.

Almtunas klubbchef, Andreas Klingberg, tycker dock att snacket om publikkris är överdrivet.

– För mig var det en helt vanlig match i serielunken. Match en lördag kväll klockan 18 är väl heller inte den bästa tidpunkten, men jag har ingen panik, säger Andreas Klingberg.

Vad säger du om att publiksiffran inte stämmer överens med hur många som faktiskt var i Gränbyhallen i lördags?
– Vi räknar antalet köpta biljetter, vilket är något som både SHL och Hockeyallsvenskan har bestämt att vi ska göra. Dock stämmer inte 1 300, vi räknade till 1 030 personer.

Men kan man då kalla det för en publiksiffra?
– Jag har ingen åsikt om det. Vår publiksiffra var i alla fall bedrövlig, så mycket kan jag säga, fortsätter Klingberg som medger att det finns svårigheter att locka publik till Gränbyhallen.

– Folk tror att man fryser ihjäl och dör i Gränbyhallen, så är det inte. Det är klart att arenan inte är i toppskick och faciliteterna är inte de bästa. Visst är det lite kallt, men en fullsatt Gränbyhallen är en upplevelse och arenan i sig är riktigt bra för hockey.

Hur ska ni göra för att det faktiskt ska komma flera fysiska personer till arenan?
– Det är något vi jobbar med varje dag, och vi har redan försökt massor med olika saker. Jag såg att några skrev att man borde skänka bort biljetter, våra undersökningar visar att biljettpriset inte är något som påverkar. Däremot vet jag att en sådan sak som parkeringssituationen upprör många, att man numera tar betalt. Men det är inte vi som tar betalt för att parkera, utan kommunen.

Men innan var det ni som tog betalt?
– Ja, men då gick pengarna till klubben, jag tror man ser olika på det. Sedan tror jag rent allmänt att många klubbar och idrotter behöver se över hur man ska få mer folk till arenorna. Vi ser bland annat på nybyggda IFU Arena här intill att inte heller lockar de riktigt stora publikmassorna trots betydligt bättre faciliteter. Sedan är det så klart enklare att locka mer publik om det sportsligt går bra, se bara på Sirius i allsvenskan som är ett lysande exempel.

Oavsett vad publiksiffran visar kommer i alla fall Rikard Thyr att vara en av dem som fortsätter att gå på matcherna i Gränbyhallen.

– Om jag bara kan så kommer jag att vara på plats, så länge det inte krockar med jobbet, säger Rikard Thyr som dock efterlyser åtgärder från klubben.

– Klubben visar inte någon vilja att vinna ny publik. Man verkar mer intresserade av att vrida ur varenda tillgänglig krona ur de befintliga sponsorerna, men vad man inte tycks förstå är att utan återväxt på läktarna så försvinner även återväxten bland sponsorerna. Detta är dock inget man bara kan lasta nuvarande styre i klubben, så här har det sett ut i minst 20 år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsala vill arrangera SM

Uppsala är en av tre orter som kandiderar till friidrotts-SM 2020.

Robin Östberg

Kl.10:15, 19 februari, 2018

Uppsala vill arrangera SM
Senast Uppsala IF arrangerade friidrotts-SM var år 2000.. Bild: Pixabay.

De tre orterna som kandiderar till att arrangera friidrotts-SM 2020 är Uppsala, Söderhamn och Uddevalla. Det är Uppsala IF som tillsammans med Uppsala kommun som ansöker som ansöker om att hålla mästerskapet. Senast föreningen arrangerade mästerskapet var år 2000.

– Det vore fantastiskt att få vara värdar igen. Friidrotten har aldrig varit så populär i Uppsala som den är just nu. Vi har 700 barn mellan 5 och 14 år, ett drygt hundratal i SM ålder och en stark och väl fungerande veteranverksamhet där alla tränar tillsammans, säger Henrik Wennberg, ordförande Uppsala IF Friidrott, i ett pressmeddelande.

LÄS MER: Supertalangen klar för VM

Wennberg får medhåll från Anna Lindström, chef Uppsala Convention Bureau, Destination Uppsala.

– Vi håller alla tummar för att vi, tillsammans med våra vänner i Upsala IF, får välkomna tävlanden, medföljande och publik till Sveriges största friidrottsfest i vår stad 2020, säger hon i ett pressmeddelande.

Under februari kommer Svenska friidrottsförbundet att besöka de tro orterna och därefter kommer ett beslut att fattas i samband med förbundets årsmöte i Eskilstuna 24-25 mars.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Se när Östers IF testar Escape Room i Uppsala

Här ser du Östers IF testa Escape Room som laget passade på att prova när de var på besök i Uppsala med anledning av helgens match mot Sirius på lördagen.

Hero Amin

Kl.20:17, 17 februari, 2018

TV: Se när Östers IF testar Escape Room i Uppsala
Videoklipp i artikeln på när Östers IF besöker Escape Room i Uppsala. Foto: Hero Amin.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skulpturfestival med snögaranti

Bara fantasin sätter gränser över vad som kan skapas på Barnens snöskulpturfestival.

Robin Östberg

Kl.19:27, 17 februari, 2018

Skulpturfestival med snögaranti
Barnens snöskulpturfestival – en plats för kreativa människor. Foto: Pressbild.

Under sportlovet hålls barnens snöskulptur för sjunde året i Vasaparken vid Biotopia i Uppsala. Kajsa Sjölén, som är festivalgeneral, kan utlova en sällan skådad skulpturpark.

– Inget år är det andra likt. När jag jag tittat på väderprognosen ser det ut som att det blir kallt på nätterna och plusgrader på dagarna och det gör att vi kommer kunna skulptera som vanligt, säger hon och fortsätter:

– För fyra år sedan var det 20 minus och fick vi packa snön i formar och sedan skulptera fram figurer av is.

Till festivalen är båda barn och föräldrar i alla åldrar välkomna. Och bara fantasin sätter gränser för vilka skulpturer som kan mejslas fram.

– Ett år när det var mycket vatten gjordes många valar och sälar. Ett annat år var det väldigt populärt att göra Angry birds-figurer, säger Kajsa Sjölén.

Vad är roligast med ditt jobb?
– Att få ta del av alla skulpturidéer som barnen kommer på. Barnen jobbar ofta på väldigt länge och har ett enormt tålamod.

Om det mot förmodan skulle blir väldigt varmt väder är snötillgången ändå säkrad, då snön transporteras från ishallen i Gränby.

 

Fakta
  • Barnens snöskulptur pågår den 18-23 februari, klockan 10-15, i Vasaparken vid Biotopia.

  • Festivalen genomförs med ekonomiskt stöd från Uppsala kommun, kulturnämnden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SIRIUS – ÖSTER

Vecchia räddade Sirius från fiasko

På väg mot förlust – då klev Vecchia fram.

André Eriksson

Kl.18:43, 17 februari, 2018

Vecchia räddade Sirius från fiasko
Stefano Vecchia. Foto: BILDBYRÅN

Efter en svag första halvlek var Sirius på väg mot förlust mot superettanlaget Östers IF i Svenska cupens första gruppspelsmatch.

Det blåsvarta spelet hackade och det var gästerna som hade de hetaste möjligheterna, och tog också rättvist ledningen med 0–1 genom Simon Helg i den 42:e matchminuten.

LÄS MER: Tunga avbräck i Sirius inför cupmatchen

Men Sirius skulle komma tillbaka. En fin framspelning av Zackarias Faour frispelade anfallaren Stefano Vecchia, som enkelt kunde vricka bollen i mål bakom Östers Robin Malmkvist.

Matchen slutade sedan 1–1. Sirius nästa cupmatch spelas borta mot Varbergs BoIS den 25 februari.

FaktaSvenska cupen
IK Sirius–Östers IF 1–1 (0–1)
Målen: 0–1 (42) Simon Helg, 1–1 (72) Stefano Vecchia.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BIK Karlskoga - Almtuna IF

AIS tappade allt – föll mot jumbon

Flera gånger om tappade Almtuna ledningen mot BIK Karlskoga.

Viktor Andersson

Kl.18:23, 17 februari, 2018

AIS tappade allt – föll mot jumbon
Foto: Petter Arvidson / BILDBYRÅN.

Hos ett för dagen svagt Almtuna IS var det en sak som stack ut. Jacob Svenssons 1-0-mål. Hans femte för säsongen – det var också det snyggaste.

Bakom mål tog sig talangen hela vägen upp till skottläge, och skottet satt. Högt bakom Olle Eriksson Ek. Ett solo-mål av hög kvalitet.

– Det blev ganska öppet där och jag kände mig pigg och körde på. Sedan lirkade jag pucken förbi honom, fick ännu mer is och tryckte dit den, säger målskytten Jacob Svensson.

Annars var detta en tillställning AIS helst glömmer. Laget hade ledningen med både 2-0, 3-1 och 4-3 men varje gång  lyckades Karlskoga, i desperat jakt på poäng, kvittera.

Framförallt var det, återigen, talangerna som räddade Karlskoga. Filip Ahl gjorde för andra matchen i rad två mål och med 25 sekunder kvar lyckades Fredrik Forsberg kvittera.

– Det var såklart surt när de gör 4-4 för jag tycker vi sliter matchen igenom, säger Jacob Svensson.

Efter svagt försvarsspel i förlängningen kunde sedan Karlskogas sudden-specialist Fredrik Höggren för andra matchen i rad avgöra, 5-4.

– Vi har några bjudningar som förstör det för oss i dag, det måste vi undvika, fortsätter talangen.

Trots förlusten har AIS en bra chans att ta sig till kval.

– Vi har allt i egna händer, det ska vi klara.

FaktaHockeyallsvenskan
BIK Karlskoga - Almtuna IS: 4-5

Målen Almtuna: Jacob Svensson, Gustav Lindström, Lucas Sandström, Linus Rotbakken.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng