Almtunas publikkris: ”Kommer in på isen inför 450 åskådare”

Hemmamatchen mot Oskarshamn slutade med förlust för Almtuna, men den största förlusten var ändå publiksiffran i Gränbyhallen.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:01, 2 oktober, 2017

Almtunas publikkris: ”Kommer in på isen inför 450 åskådare”
Tomt i Gränbyhallen. Foto: Erik Simander / Bildbyrån.

Almtuna förlorade hemmamatchen mot Oskarshamn i Gränbyhallen i lördags. Men förlusten var inte det som debatterades mest efteråt – utan publiksiffran. Den officiella publiksiffran enligt Almtuna var 1 300, men verkligheten var någon helt annan.

– Jag kan sträcka mig till att det kanske var 450-500 pers på matchen. Agerar inte föreningen snart så kommer Almtuna förlora ännu mer publik, säger Rikard Thyr som är en av klubbens största supportrar.

Vad tycker du om att klubben ändå skriver en betydligt högre publiksiffra?
– Jag vet inte varför man gör det, men det har säkert med något bidrag att göra eller? Alla som var på matchen i lördags hade fått plats på en tredjedel av ståplatsläktaren.

Hur gick snacket bland de som faktiskt var på matchen?
– Snacket gick ungefär som vanligt. Det är lördag, det är Oskarshamn, då får man räkna med max 500 åskådare. Folk är nedstämda, och jag tror många av de som besökte den här matchen tar sig en rejäl funderare innan man eventuellt åker iväg till nästa hemmamatch.

Almtunas klubbdirektör Andreas Klingberg. Foto: Pressbild.

Almtunas klubbdirektör Andreas Klingberg. Foto: Pressbild.

Almtunas klubbchef, Andreas Klingberg, tycker dock att snacket om publikkris är överdrivet.

– För mig var det en helt vanlig match i serielunken. Match en lördag kväll klockan 18 är väl heller inte den bästa tidpunkten, men jag har ingen panik, säger Andreas Klingberg.

Vad säger du om att publiksiffran inte stämmer överens med hur många som faktiskt var i Gränbyhallen i lördags?
– Vi räknar antalet köpta biljetter, vilket är något som både SHL och Hockeyallsvenskan har bestämt att vi ska göra. Dock stämmer inte 1 300, vi räknade till 1 030 personer.

Men kan man då kalla det för en publiksiffra?
– Jag har ingen åsikt om det. Vår publiksiffra var i alla fall bedrövlig, så mycket kan jag säga, fortsätter Klingberg som medger att det finns svårigheter att locka publik till Gränbyhallen.

– Folk tror att man fryser ihjäl och dör i Gränbyhallen, så är det inte. Det är klart att arenan inte är i toppskick och faciliteterna är inte de bästa. Visst är det lite kallt, men en fullsatt Gränbyhallen är en upplevelse och arenan i sig är riktigt bra för hockey.

Hur ska ni göra för att det faktiskt ska komma flera fysiska personer till arenan?
– Det är något vi jobbar med varje dag, och vi har redan försökt massor med olika saker. Jag såg att några skrev att man borde skänka bort biljetter, våra undersökningar visar att biljettpriset inte är något som påverkar. Däremot vet jag att en sådan sak som parkeringssituationen upprör många, att man numera tar betalt. Men det är inte vi som tar betalt för att parkera, utan kommunen.

Men innan var det ni som tog betalt?
– Ja, men då gick pengarna till klubben, jag tror man ser olika på det. Sedan tror jag rent allmänt att många klubbar och idrotter behöver se över hur man ska få mer folk till arenorna. Vi ser bland annat på nybyggda IFU Arena här intill att inte heller lockar de riktigt stora publikmassorna trots betydligt bättre faciliteter. Sedan är det så klart enklare att locka mer publik om det sportsligt går bra, se bara på Sirius i allsvenskan som är ett lysande exempel.

Oavsett vad publiksiffran visar kommer i alla fall Rikard Thyr att vara en av dem som fortsätter att gå på matcherna i Gränbyhallen.

– Om jag bara kan så kommer jag att vara på plats, så länge det inte krockar med jobbet, säger Rikard Thyr som dock efterlyser åtgärder från klubben.

– Klubben visar inte någon vilja att vinna ny publik. Man verkar mer intresserade av att vrida ur varenda tillgänglig krona ur de befintliga sponsorerna, men vad man inte tycks förstå är att utan återväxt på läktarna så försvinner även återväxten bland sponsorerna. Detta är dock inget man bara kan lasta nuvarande styre i klubben, så här har det sett ut i minst 20 år.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Almtuna–Vita Hästen 2–1

Almtuna visar storform – tog tredje raka segern

Almtuna avfärdade Vita Hästen med 2–1.

André Eriksson

Kl.21:59, 8 december, 2017

Almtuna visar storform – tog tredje raka segern
Oscar Fröberg.

1107 åskådare i Gränbyhallen fick se Almtuna IS ta sin tredje raka seger och därmed avancera upp till en fjärdeplats i hockeyallsvenskan.

Segerorganisatör blev Christian Blomqvist som satte det avgörande 2–1-målet med tio minuter kvar.

Bortalaget Vita Hästen pressade på för en kvittering och pepprade Oscar Fröberg med skott i den tredje perioden – men Almtunamålvakten spikade igen fullständigt och bar hemmalaget till deras tredje raka seger.

I en tajt och jämn tabell ligger nu Almtuna på en fjärdeplats, med bara två poäng upp till förstaplatsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Glädjebeskedet: Almtuna förlänger med succévärvningen

Säsongens första förlängning.

André Eriksson

Kl.12:31, 7 december, 2017

Glädjebeskedet: Almtuna förlänger med succévärvningen
Foto: Johan Lšöf / BILDBYRÅN

Almtunas forward Fredrik Forsberg har varit en riktig succé under sitt första år i hockeyallsvenskan.

De nio gjorda målen och fem framspelningarna talar sitt tydliga språk – och nu belönas Forsberg med ett nytt kontrakt.

LÄS MER: Almtuna lyfter efter Forsbergs succé: ”Självförtroendet är på topp”

– Han har en bra attityd och tävlar varje dag på träning och i match. Vi har en tydlig roll för Fredrik och vi vet vad det är vi vill få ut av honom och tror han kan ta ytterligare kliv i sin karriär.  Vi är väldigt glada över att förlänga avtalet med Fredrik, han tillför både med sitt hårda jobb och sin känsla för mål bra delar till vår grupp, skriver Almtuna på sin hemsida.

Det gör att Fredrik Forsberg stannar i klubben även hela nästa säsong.

– Jag trivs väldigt bra i Uppsala, Almtuna och i gruppen. Jag utvecklas varje dag i träning och match och har fått ett stort förtroende av Martin och Ragge. Jag ser fram emot att vara kvar i Almtuna och ta ytterligare steg i min utveckling, säger Fredrik Forsberg.

I morgon (fredag) tar Almtuna emot Vita Hästen på hemmais. Nedsläpp 19.00.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Almtunas stjärnskott uttagen till JVM

Backen Gustav Lindström har tagits ut till junior-VM i USA.

André Eriksson

Kl.16:42, 6 december, 2017

Almtunas stjärnskott uttagen till JVM
Genrebild.

Almstunas talang Gustav Lindström är en av åtta backar som är uttagna till junior-VM i Buffalo, USA.

Så här löd förbundskapten Tomas Monténs motivering:

– Han spelar i allsvenskan och spelar många minuter i Almtuna och spelar framförallt i en offensiv roll med mycket powerplay, men också i en del defensiva situationer. Han har en bra storlek och en bra rörlighet, är right-skytt och användbar i både offensiva och defensiva moment.

Gustav Lindström själv är givetvis överlycklig över uttagningen.

– Det är så klart jättestort och något som man har drömt om sedan man var liten. Det är en av de största grejerna man kan göra som junior, säger han till Almstunas Facebook-sida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Därför lämnar stjärnan Almtuna

Mitt under pågående säsong tappar Almtuna den kanadensiska stjärnan David Vallorani. Därför lämnar han den allsvenska klubben.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.15:48, 5 december, 2017

Därför lämnar stjärnan Almtuna
Kanadensare David Vallorani lämnar Almtuna. Foto: Jonas Ljungdahl / Bildbyrån.

Tidigare på eftermiddagen meddelade Almtuna att klubben och David Vallorani går skilda vägar. I ett pressmeddelande berättar klubben att det är den kanadensiska forwardens egen önskan att få lämna klubben.

”David meddelade i morse att han och familjen väljer att bryta avtalet och flytta hem till Kanada. David har trivts i Almtuna, men utanför isen har det inte fungerat socialt. Han kommer inte följa med laget till Umeå imorgon onsdag. Almtuna önskar David all lycka i framtiden och tackar för hans tid i Almtuna.” skriver klubben på sin hemsida.

David Vallorani värvades från Brampton Beast i ECHL där han noterades för 32 mål och 51 assist på 72 matcher förra säsongen. I Almtuna hann forwarden spela 23 matcher och noterades för tre mål och åtta assist.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: SHL-tränare klar för Almtuna

Mitt under pågående säsong gör Almtuna en rekrytering till ledarstaben - direkt från SHL.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.07:51, 5 december, 2017

EXTRA: SHL-tränare klar för Almtuna
Foto: Bildbyrån/Fredrik Karlsson

Roger Melin kommer senast Brynäs. Men i Gävle-klubben blev det bara några månader som huvudtränare innan han fick sparken. Nu är det klart att han fortsätter sin tränarkarriär från Uppsala – dit han lånas ut från SHL-klubben.

61-åringen är nämligen klar för Almtuna där han kommer att agera mentor och bollplank till ledarstaben.

– Almtuna ser verkligen fram emot att få in Roger. Hans kunskap och rutin från de senaste 15 åren i svensk hockey kommer stärka ledarna och laget. Att ha den kunskapen kommer sprida ett lugn bland våra spelare och även där kommer han fungera som ett bollplank och fungera som en samtalspart, säger Almtunas klubbchef Andreas Klingberg i ett pressmeddelande.

–  Det här är en lösning som vi inte hade löst utan att ha ett gott samarbete med Brynäs.

Kontraktet med Almtuna, som för närvarande finns på en femteplats i Allsvenskan, sträcker sig säsongen ut till april 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng