Stjärnans besked att han slutar: ”Nu börjar ju livet – typ”

Kampen för att komma tillbaka har pågått i snart två år. Men nu sätter stjärnan punkt för karriären.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.19:39, 4 oktober, 2017

Stjärnans besked att han slutar: ”Nu börjar ju livet – typ”
Skadorna sätter punkt för karriären. Andreas "Ante" Eriksson lämnar Sirius – och fotbollen. Foto: Kenta Jšönsson / Bildbyrån.

På tisdagen avslöjade UNT att stjärnan Andreas ”Ante” Eriksson väljer att lämna Sirius och avsluta karriären. Efter en nästan två år lång kamp för att komma tillbaka blev till slut skadorna för mycket.

– Jag är helt tillfreds med beskedet. Det har väl vuxit fram lite med tiden och det känns bra, det känns faktiskt jättebra. Kroppen har väl aldrig känts riktigt bra, men plötsligt blev det ännu sämre, säger ”Ante” Eriksson med glädje i rösten.

– Jag är jätteglad.

Har du redan hunnit finna dig i livet utanför fotbollen?
– Ja, det har jag, det här är ingenting som blev klart igår. Jag trodde i och för sig att jag hade några säsonger kvar i kroppen inför säsongen, då kändes det väldigt bra. Men det visade sig bara bli ännu mer strul. När väl knät kändes bra började jag få ont i baksida lår, och när väl det blev bra började knät att strula igen, fortsätter ”Ante” som berättar att han tog beslutet tidigare i somras.

– Det var dags – kände jag. Det var efter matchen mot Malmö FF som jag började få ont igen, det var väl egentligen då jag bestämde mig.

Det låter inte som att det var ett svårt beslut?
– Nej, inte alls. Det var värre efter att jag slet av korsbandet 2016. Då tänkte jag bara ”Vad fan”. Den här gången känns bra.

Läs också: TV: Andreas Erikssons väg tillbaka: ”Vi kommer chocka”

Ett av våra första reportage någonsin på 24Uppsala.se handlade om just ”Ante” Eriksson när vi träffade honom under en rehabträning i Diöshallen strax innan avresan till träningslägret i Spanien. ”Vi kommer chocka” berättade han då – och snacka om att han fick rätt.

– Ha ha, ja, men nu ser det väl kanske sådär ut. Vi chockade alla under den första halvan i alla fall.

Tror du att laget ändå grejar det här?
Ja, absolut, det är jag övertygad om. Det måste vi bara göra. Sedan är det så klart alltid tungt för ett lag att hamna i en svacka på det här sättet.

Hur kommer du att följa laget?
– Jag har inget kontrakt längre, men visst kommer jag att åka upp till Uppsala och prata lite med grabbarna.

”Ante” Erikssons sista 15 minuter på planen spelades i den smått galna 3–3 matchen mot Malmö FF tidigare i somras, en bra avslutning menar stjärnan.

– Det var väl en helt okej avslutning. Komma in vid underläge 1–3 och vi går fram till 3–3. Jag uträttade väl kanske inte så mycket, men en poäng på bortaplan är alltid bra.

Vad händer framöver för privatpersonen ”Ante” Eriksson?
– Nu börjar ju livet – typ. Känns det som i alla fall. Egentligen har jag ingen plan, jag kan göra lite vad som helst. Jag har inte varit den som har pluggat under tiden, vilket kanske är lite dumt, men jag har inte vetat om vad jag ville göra. Men nu ska jag börja plugga MC-teknik, vilket jag redan har påbörjat, sedan får vi se vart det tar mig, fortsätter Eriksson som även kommer att lägga mer tid på ett annat stort intresse.

– Det kommer så klart att bli lite musik också.

Får vi se dig i Idol nästa år?
– Ha ha, nej, aldrig i livet. Det är inte mitt forum, jag tar garagevägen i stället.

Läs också: ”Antes” comeback höll bara i fem minuter

En framtida tränarkarriär avfärdar ”Ante” Eriksson omedelbart.

– Nej, för fan. Det är inte min grej det heller. Jag har aldrig varit intresserad av något taktiskt. Jag vill bara spela fotboll. Skulle jag fortsätta med något inom fotbollen så skulle det kanske vara att bli någon form av personlig tränare – och nöta på teknik. Men inte träna något lag, det kommer aldrig att hända.

Hur ska du göra med all fritid?
– Det är en bra fråga. Även om jag har varit skadad så har jag hela tiden varit uppbunden, och inga lediga helger. Nu kan jag bara dra iväg på någon weekend, sommarsemester med vänner och familj. Jag kommer att bli mer fri. Samtidigt kan jag nog inte släppa träningen helt, jag vill inte bli någon tjockis, ha ha.

Om du ser tillbaka på karriären, finns det några höjdpunkter som du minns bäst?
– Kanske inte någon specifik händelse eller match. Däremot minns jag alla härliga människor och lagkamrater. Sedan den här känslan när man är i total toppform, inga skador, och man känner att ingenting kan stoppa mig. Den känslan när man känner ”fan vad jag är bra på det här”. Den känslan tar jag med mig.

Vad har Uppsala och Sirius för plats i ditt hjärta?
– Under hela min karriär har jag valt klubbar som innebär att jag har kunnat bo kvar i Stockholm. Sirius är en av de klubbar, tillsammans med BP, där jag har spelat mest. Sirius har alltid varit snälla mot mig och en klubb där jag alltid har känt mig välkommen. Det känns i alla fall som att jag har varit omtyckt i Uppsala och Sirius, och det är jag väldigt tacksam för.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ska Almtuna vinna mot jumbon

Almtuna är tvåa i Hockeyallsvenskan – och på fredagskvällen tar laget emot jumbon SSK. Så här säger lagets poängkung Fredrik Forsberg inför mötet.

Johan Häll

Kl.15:00, 20 oktober, 2017

Så ska Almtuna vinna mot jumbon
Fredrik Forsberg. Foto: Bildbyrån.

Almtuna är tvåa i Hockeyallsvenskan efter tio omgångar och på fredagskvällen tar man emot Södertälje på hemmais – ett lag som, trots jumboplatsen, sprattlat till och börjat plocka poäng efter en riktigt tung inledning på säsongen.

– Det känns bra. Vi har bra matcher i ryggen och det är en bra stämning i truppen, säger Almtunas forward Fredrik Forsberg.

– Södertälje är inget lag man ska underskatta. Det ska man inte göra med något lag i serien heller för alla kan slå alla. Vi måste vara förberedda på att göra det alla ska göra och inte slappna av, utan vi ska gå ut och spela vårt spel.

Spelschemat är tätt just nu men det är inget som verkar påverka spelarna i laget.

– Nej, vi trivs bra med det och alla vill spela matcher och det är bara kul att spela match. Men det blir lite jobbigare när det blir luckor och när det är fler än tre dagar mellan varje match. Nu kommer in i matchtempo och vet man vad man ska göra hela tiden.

På tio matcher har Fredrik Forsberg mäktat med sex mål och två assist – vilket ger honom en ledning i lagets interna poängliga. Det är alltså spelaren som under fjolåret var inlånad till laget i sju matcher (1+0) men som annars spelade med Väsby i division 1.

– Jag kunde inte få en bättre start. Det bygger upp självförtroendet mer och mer och det är kul att det gått så bra.

Hur ska du fortsätta på den vägen?
– 
Det jag gjort hittills är att utveckla mitt egen spel som hockeyspelare. Jag har  kommit till jobbet och gjort jobbet varje dag. Det ska jag fortsätta med.

LÄS OCKSÅ: Almtunas supervändning knäckte Modo

Senast mot Modo (4–2) släppte Almtuna in 0–1-pucken i boxplay bara 26 sekunder före första pausvilan och det var en period laget inte var nöjd med. Detta vill man inte upprepa.

– Första perioden kände vi inte igen oss riktigt. Men sedan går vi ihop som ett lag inför andra perioden och visar hur vi ska spela och kommer ut efter andra med 3-1 och det är starkt gjort av oss och laget och det visade vad vi kan spela för hockey.

Har ni pratat något om den första perioden mot Modo inför kvällens möte med SSK?
– Inte så mycket men lite har vi pratat om den, absolut. Alla vet vad vi ska göra och förhoppningsvis händer det inte igen.

Nedsläpp klockan 19 i Gränbyhallen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Succékaptenen – nu lämnar han fotbollen

Niklas Busch Thor har varit med på Sirius hela resa upp till allsvenskan där han förvandlats till en av seriens bästa mittfältare. Men väl på toppen väljer han nu att lämna fotbollen.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.13:58, 20 oktober, 2017

Succékaptenen – nu lämnar han fotbollen
Sirius Niklas Busch Thor och mŒålvakt Joshua Wicks jublar efter premiärmatchen mot Djurgården. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån.

Redan i förra veckan bestämde han sig. Karriären är över för Sirius lagkapten Niklas Busch Thor som efter den här säsongen avslutar han karriären. beslutet tog han strax innan segermatchen mot Djurgården, och i den efterföljande C More-intervjun brast det för lagkaptenen.

– Jag hade ganska nyligen tagit beslutet, och att få slå Djurgården hemma med den inramningen och dessutom bryta den tråkiga sviten gjorde att det blev lite emotionellt. Den känslan jag hade efter matchen, det är en av sakerna jag kommer att sakna när jag slutar, säger Niklas Busch Thor.

Var det ett svårt beslut?
– Det var inte bara bekvämt, men det känns ändå helt rätt. Det har varit fantastiskt på så många sätt. Men samtidigt som det är roligt har det inneburit mycket jobb.

Och nu får du sluta på topp?
– Ja, nu vet jag i och för sig inte hur bra jag hade kunnat bli. Men jag är nöjd  med min säsong och det känns jättekul över att vi nått våra mål med Sirius också. Det gör det lite enklare att sluta, så klart.

Efter Sirius bortamatch mot AFC Eskilstuna är det över för lagkaptenen som ser ut att lämna fotbollen helt.

– Jag släpper fotbollen helt. Just nu vill jag bara bort från det här som jag har gjort egentligen hela mitt liv. Vad som händer nu har jag ingen aning om, men jag kommer i alla fall inte att fortsätta spela. Jag är heller inte sugen på att träna något lag, fortsätter Busch Thor som redan har börjat få förfrågningar från lag i lägre serier.

– Det har faktiskt börjat komma en del sådana förslag, men det är inte aktuellt. Inte just nu i alla fall.

Vad kommer du att sakna minst?
– Att alltid vara upptagen. Att inte kunna vara med kompisar, gå på bröllop – begravningar. Att allt som oftast få vinka hej då till familjen efter frukosten på helgen för att åka och träna eller spela match. Att få spela fotboll på den här nivån är få förunnat, men det är kanske inte så glamoröst som många tror.

Om du tänker tillbaka på karriären, finns det något ögonblick som du minns allra starkast?
– När vi gick upp i Allsvenskan borta mot Halmstad. Och sedan den allsvenska premiären med 28 000 på läktarna och vi slog Djurgården på bortaplan. Det kommer jag aldrig att glömma.

Att beslutet att sluta skulle ha något att göra med frun Ebba Busch Thor, partiledare för Kristdemokraterna, dementerar Niklas Busch Thor vänligt men bestämt.

– Jag vet att det finns en del som tar sig friheten att spekulera i det. Men hennes arbete har ingenting med mitt beslut att göra. Det krävs 100 procent för att vara på den här nivån. Det har varit ett tufft år och jag har stundtals haft det svårt att få ihop det motivationsmässigt och energimässigt, inte minst efter sommaren. Luften går ur en också efter att man nått sina mål, och det är svårt att ladda om. Det var dags att gå vidare helt enkelt.

Vad ska du göra nu?
– Jag har inte så mycket planer faktiskt. Det ska bli skönt att bara få bestämma över sin tid. Jag kommer att vara föräldraledig en del på halvtid, sedan kommer jag även att ta tag i mina studier på KTH där jag har två år kvar för att bli civilingenjör. Det är mina kortsiktiga planer, sedan får vi se.

Men vi får inte se dig i någon roll i Sirius framöver?
– Nej, inte som det ser ut just nu.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

BILDEXTRA

BILDEXTRA: Matchen mellan Sirius och Djurgården i bilder

Förbannelsen bröts på Studenternas tidigare ikväll. Återupplev Sirius sköna trepoängare hemma mot Djurgården i bilder.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:45, 15 oktober, 2017

BILDEXTRA: Matchen mellan Sirius och Djurgården i bilder
Västra Sidan laddar inför matchen mot Djurgården. Foto: Kenta Jšönsson / Bildbyrån.

Här kan du återuppleva den allsvenskan matchen mellan Sirius och Djurgården i bilder.

Läs också: Förbannelsen bruten – efter Nilssons välriktade felträff

Här nedan kan du se Bildbyråns bilder från matchen i allsvenskan mellan Sirius och Djurgården. Fotograf: Kenta Jönsson. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

Förbannelsen bruten – efter Nilssons välriktade felträff

Det stannade vid sju raka förluster. Alexander Nilssons felträff frälste Sirius och bröt förbannelsen mot formstarka Djurgården. ”Det var bara hjärta i dag”, säger lagkaptenen Niklas Busch Thor.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.19:35, 15 oktober, 2017

Förbannelsen bruten – efter Nilssons välriktade felträff
Sirius Alexander Nilsson jublar med sina lagkamrater efter sitt 1-0 mål mot Djurgården. Foto: Kenta Jšönsson / Bildbyrån.

Förbannelsen är bruten – Sirius. Det var förmodligen inte Alexander Nilssons snyggaste mål i karriären, men defenitivt ett av de viktigaste.

Felträffen med 44 minuter på klockan i den första halvleken blev matchavgörande och efter sju raka förluster är Sirius ett vinnande lag i allsvenskan igen.

– Det var bara hjärta i dag – nästan i alla fall. Absolut inget skönspel, vi behövde komma ut och vinna den här matchen, säger lagkaptenen Niklas Busch Thor till C More som var märkbart rörd och fick frågan om det var tårar eller svett som rann längs kinden.

– Det är en blandning, faktiskt.

Läs också: BILDEXTRA: Matchen mellan Sirius och Djurgården i bilder

Den första halvleken gick annars till Djurgården – på poäng. Men hemmalaget var betydligt bättre med i matchen än i tidigare förlustmatcher och målet från Alexander Nilsson kom inte helt ologiskt.

Djurgården jagade en kvittering i andra halvlek, men halvlekens första farliga målchans var Sirius och Christer Gustafsson som sånär kunde nicka in 2–0 på Studenternas.

Samme Christer Gustafsson borde kanske också ha fått en straff då han revs ned i straffområdet. Men domaren Stefan Johannesson friade till den utsålda publikens stora ilska, och känslan var att Johannesson ändå tog rätt beslut då Gustafsson föll ganska enkelt.

I stället för en Djurgårdskvittering blev det ytterligare ett mål för Sirius. Förre landslagsmålvakten Andreas Isaksson var totalt bortspelad när Stefano Vecchia stötte in 2–0 målet med klockan på 72 minuter.

Tidigare så formstarka Djurgården kammade därmed noll mot Sirius den här säsongen, både målmässigt och poängmässigt, och tack vare trepoängaren nådde också Sirius 36 poäng som var lagets målsättning inför den här säsongen.

Det var inte bara glädje i Siriuslägret efter succén mot Djurgården. I slutet av matchen tvingades målvakten Josh Wicks kliva av med en befarad bristning i vaden.

– Det har varit en otroligt tung period för oss, och det är många faktorer som legat bakom det, Framförallt har vi saknat flytet. Det hade vi kanske i dag, och visst är det betydligt enklare att vinna matcher när man tar ledningen, fortsätter Busch Thor.

FaktaAllsvenskan
IK Sirius–Djurgårdens IF 2–0
(1–0)
Målen: 1–0 (44) Alexander Nilsson, 2–0 (72) Stefano Vecchia.
Varningar: Oscar Kindlund (Sirius), Elias Andersson (Sirius), Shkodran Maholli (Sirius).
Publik: 6 492 (Studenternas).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ska Sirius vända den negativa trenden 

I kvällens match ska Sirius försöka bryta den negativa trenden i Allsvenskan och ta tre poäng mot Göteborg.

Anders Nilsson

Anders Nilsson

Kl.17:26, 29 september, 2017

Så ska Sirius vända den negativa trenden 
Foto: Foto: Kenta Jšönsson / Bildbyrån.

På senare tid har det gått knackigt i Allsvenskan för Sirius, sex raka förluster, senaste hemma mot Örebro i ett målkalas på Studenternas i måndags.

Ikväll spelar Sirius mot IFK Göteborg på Ullevi. Tränare Thomas Lagerlöf är som vanligt optimistisk inför matchen.

– Det känns alltid bra inför match men man hade velat ha en bättre svit i ryggen, men vi haft svårt att vinna fotbolls den senaste tiden, säger Thomas Lagerlöf.

Lagerlöf menar att det kommer bli en tuff bortamatch men att det finns sätt att slå Göteborg.

– Det finns ingen medicin för att vinna fotbolsmatcher. Det krävs bra individuella prestationer. Göteborg spelar en fysisk och rak fotboll, de har mycket inläggspel. Det gäller att ha bra försvar i duellspelet. Jag är övertygad att de kommer försöka få med sig publiken genom att springa och tackla sönder oss. Det gäller att vi får tag i bollen och lugnar ner spelet. säger Thomas Lagerlöf.

Läs också: Så var Sirius senaste match 

Senaste gången Göteborg och Uppsalalaget möttes var på Sirius hemmapremiär i april, en match som det gästande laget vann med 2-0.

Sirius kommer för kvällen spela i rosa dräkter till förmån för Cancerfonden. Det är en engångsföretelse – även om de vinner ikväll.

– Nej, det tror jag inte, det kanske händer igen, men vi kommer spela i blåsvart i fortsättningen, avslutar Thomas Lagerlöf.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng