UPPSALA–BORÅS 54–85

En dålig andra halvlek fällde Uppsala

Ett nykomponerat Uppsala Basket kunde inte stå emot Borås på hemmaplan i premiären.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:30, 6 oktober, 2017

En dålig andra halvlek fällde Uppsala
Deppigt för Axel Nordström och hans Uppsala Basket i premiären. Foto: Tobias Sterner / Bildbyrån.

Storförlust och knappt 600 på läktarna hemma i IFU Arena. Nej, ett nykomponerat Uppsala Basket fick verkligen ingen drömstart på säsongen av SBL – som är det nya namnet på basketligan för herrar.

– Det är svårt att vara nöjd efter en förlust med 31 poäng. Försvarsmässigt tycker jag vi gör det helt okej i första, och det är också anledningen till att vi bara ligger under med fyra i paus, säger coachen Kevin Gaines som i veckan blev klar som ny assisterande förbundskapten till Vedran Bosnic.

– Det är svårt att känna så mycket om det i dag. Hade du frågat mig igår så var jag väldigt glad, nöjd och hedrad. Det var väldigt lätt att tacka ja, jag frågade faktiskt inte ens min sambo, ha ha. Det är inspirerande att få jobba med den staben och de spelarna och kommer att njuta varje sekund – precis som jag gör när jag jobbar med det här laget.

Efter en jämn första period (14–17) såg Borås Basket ut att springa ifrån hemmalaget i inledningen på den andra. Men efter en stark upphämtning och en sen trepoängare av nyförvärvet Temjae Singleton (sex poäng i första halvlek) var underläget bara fyra poäng (34–38) trots allt.

En annan spelare som verkligen höll Uppsala kvar i den första halvleken var lagkaptenen Axel Nordström som gjorde en jättematch med sina 22 poäng.

Axel Nordström inledde den tredje perioden med att göra en trepoängare och krympte därmed bortaledningen till en ynka poäng (37–38), men i stället för ett hemmaryck kunde Borås trycka gasen i botten och på nytt dra ifrån Uppsala i poängprotokollet.

– För det första gjorde Borås ett bra jobb på oss, de tog bort de vi ville göra. Sedan är det så klart hårt jobb som gäller. Jag är övertygad om att vi kommer tillbaka, så här ser jag inte vårt lag. Vi kan bättre och jag vet att varje spelare kommer att bli bättre, säger Kevin Gaines.

FaktaSBL
Uppsala Basket–Borås Basket 54–85
(14–17, 20–21, 9–20, 11–27)
Poäng, Uppsala: Axel Nordström 22, Rickard Eriksson 7, Philip Ejenstam 6, Mannos Nakos 6, Tobias Skyttevall 5, Rhys Carter 5, Anes Zekovic 3.
Publik: 602 (IFU Arena).

Full statistik (extern länk)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsala Basket hängde inte med

Det regerande mästarlaget blev för svårt för Uppsala Basket.

Johan Häll

Kl.21:50, 13 oktober, 2017

Uppsala Basket hängde inte med
Axel Nordström gjorde flest poäng men det räckte inte. Foto: Tobias Sterner/Bildbyrån.

Tre matcher och tre klara resultat är facit för Uppsala Basket så här långt.
En stor förlust och en stor seger. I kväll kom den andra stora förlusten.

Regerande mästaren BC Luleå vann utan större bekymmer inför 417 personer i IFU Arena och segersiffrorna stannade vid 91–64 (17–25, 20–25, 17–22, 10–19).

Flest poäng i hemmalaget svarade Axel Nordström för med 24 stycken följt av Anes Zekovic som gjorde elva.

I halvtid stod det 37–50 på resultattavlan och uppförsbacken var för brant och hemmalaget lyckades inte komma ikapp.

Uppsala Basket spelar sin nästa match på onsdag borta mot Jämtland som vunnit båda sina matcher så här långt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsala värvar tillbaka stjärnan

Klubben har även förlängt med ytterligare en spelare.

Linus Vedmar

Linus Vedmar

Kl.21:41, 19 september, 2017

Uppsala värvar tillbaka stjärnan
Den australiensiska stjärnan Rhys Carter återvänder till Uppsala Basket. Foto: Bildbyrån.

Rhys Carter, 33, är tillbaka i Uppsala Basket. Australiensaren har spelat utanför Sverige sedan han lämnade Uppsala efter säsongen 2012/13.

– Det känns så bra att vara tillbaka i Uppsala. Jag har så många kompisar i stan och inom laget och klubben, så det känns som jag har kommit hem, säger Rhys Carter i ett pressmeddelande.

Under dagen blev det även klart att Rickard Eriksson, 35, stannar i Uppsala-klubben och att Stanford Brown inte får förlängt efter sin try-out period.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLART: De stannar i Uppsala Basket

Fyra spelare klara – och en Australiensisk publikfavorit på väg tillbaka. Det börjar röra på sig i Uppsala Basket.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:03, 2 september, 2017

KLART: De stannar i Uppsala Basket
Lukas Friberg (i mitten), här i kamp med Malbas Adrian Rodgers och David Terins, har förlängt kontraktet med Uppsala Basket. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån.

Efter en trög start på ”Silly Season” börjar det röra på sig i Uppsala Basket som också ryktas vara på väg att knyta upp förre publikfavoriten Rhys Carter som de senaste åren bland annat har hunnit med att bli Australiensisk mästare.

Sedan tidigare är det klart att Axel Nordström blir kvar ytterligare minst en säsong, och nyligen skrev också Anes Zeokovic på för ännu en säsong.

Senast i raden att skriva på är talangerna Lukas Friberg, som redan förra året blommade ut till en riktigt bra ligaspelare, och Tobias Skyttevall som väljer att göra comeback i ligalaget.

Läs också: Ensam spelare med kontrakt – men Nordström har ingen panik

– Jag tycker det är jättekul att Tobias gör comeback i ligalaget. Han har visat stor mognad i sin basket efter ett år i vårt basketettanlag där han hade en stor roll. Jag ser fram emot att se Tobias utvecklas ännu mer i år, säger coachen Kevin Gaines i ett pressmeddelande.

Läs också: Så vill han bygga nya Uppsala Basket

190 cm långe guarden Lukas Friberg, född 1995, börjar bli en rutinerad byggsten i det unga Uppsala Basket.

– Det känns jäteroligt att kunna stanna ännu ett år hemma och spela för vänner och familj. Jag ser mest fram emot att få spela matcher med grabbarna i laget framför vår publik i IFU. Vi har inför i år fått ihop ett bra gäng med coacher och fystränare vilket jag hoppas gör att jag kan utvecklas mycket. Jag hoppas kunna bidra med mycket energi och hjälpa laget vinna mer matcher, säger Lukas Friberg som var en av coachen Kevin Gaines nyckelspelare att förlänga med.

Läs också: Stjärnan tillbaka i Uppsala: ”Jag känner mig väldigt motiverad”

– Jag är fantastisk glad att Lukas valt att spela för oss den här säsongen. Lukas personiferar den kulturen vi vill bygga i Uppsala Basket vilket är hårt arbete och viljan att utvecklas, säger Kevin Gaines.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så vill han bygga nya Uppsala Basket

I skrivande stund har Uppsala Basket bara en kontrakterad spelare, men coachen Kevin Gaines sitter ändå lugnt i båten. ”Vi har några spelare som vi förhoppningsvis kan komma överens med”.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.16:50, 30 juli, 2017

Så vill han bygga nya Uppsala Basket
Kevin Gaines ska bygga ett nytt lag. Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån.

Av sommarmånaden juli återstår det bara en dag, men på Uppsala Baskets ”spelarkonto” finns bara en enda spelare. Axel Nordström, som dessutom har en klausul som ger honom möjligheten att bryta kontraktet under hela augusti.

Men coachen Kevin Gaines, som valde att förlänga kontraktet, har ingen panik alls.

– Vi har några spelare som vi förhoppningsvis kan komma överens med den närmaste tiden. Vårt fokus är att vi kan behålla vår unga kärna av spelare som vi ser som väldigt viktiga, säger coachen Kevin Gaines.

Läs också: KLART: Uppsala Basket förlänger med tränaren

Bröderna Zekovic kanske?
– Både Anes och Alan är två spelare som vi verkligen vill behålla. Och Lukas Friberg som verkligen personifierar det som vi vill stå för. Där är vi just nu, och förhoppningsvis kan vi komma överens snart.

Anton Gaddefors, Carl Engström och Andreas Person är tre spelare som redan är förlorade. Men Kevin Gaines misströstar inte.

– Jag är jättekul för att dessa spelare har tagit nästa kliv. Det är just det här jag vill, att vi ska utveckla spelare så att de är redo för nästa steg, men att de samtidigt ska leverera när de väl spelar med oss.

Hur viktigt är det att du får behålla Axel Nordström?
– Otroligt viktigt. Axel är en fantastisk spelare som aldrig ger upp och är framförallt väldigt osjälviskt, och en spelare som aldrig pratar om sig själv. Det är verkligen inte vanligt att man ser den typen av spelare som gör det som är bäst för laget, även om det innebär att han offrar sitt eget offensiva spel. Jag är otroligt glad över att han är kvar och att jag får bygga laget runt honom.

När kan det bli klart med några ytterligare spelare?
– Inte förrän kontrakten är påskrivna, men förhoppningsvis kan vi snart vara överens.

Något stjärnlag lär inte Uppsala Baskets supportrar kunna vänta sig, men coachen Kevin Gaines utesluter inte att det ändå kan bli ett slagkraftigt lag.

– Vi får se vad vår ekonomi tillåter. Det finns åtta lag i ligan, och vi tittar på en del intressanta spelare. Men det är för tidigt att säga. Först och främst handlar det om att göra klart med de unga spelare som vi hade med förra året och som jag ser stor potential i. Det är den kärnan som jag vill ha.

Läs också: Nya ordföranden: ”Jag brinner för basket, föreningen och Uppsala”

Finns det någon chans att ni får behålla någon av stjärnorna från fjolårets trupp?
– Det som var positivt förra säsongen var att många av spelarna presterade bra, och därmed höjde sitt marknadsvärde. Och med tanke på vår ekonomi så blir det kanske svårt, men vi stänger inga dörrar förrän dessa spelare har valt att gå till någon annan klubb.

Enligt uppgifter till 24Uppsala kommer klubben i stället att vända blickarna västerut, mot Nordamerika, där man söker två nyckelspelare till nästa säsong.

– Om det blir svenska, amerikanska eller EU-spelare vet jag inte, det beror helt på vad vi hittar och som passar vår ekonomi. Vi har en del kontakter med agenter, så arbetet är igång, men jag tror att det kan vara läge att ha lite is i magen. Just nu är de flesta spelarna ganska dyra, men när det väl börjar röra på sig kan det ändra sig.

Kan en spelare som Oluoma Nnamaka bli aktuell?
– Oluoma är en fantastisk spelare, och han visade den gångna säsongen att kapaciteten finns där. Men det är helt upp till honom och om tiden finns att spela basket.

Har ni haft någon kontakt?
– Ja, vi har haft kontakten. Men det är upp till honom, om han tycker att det känns rätt eller inte. Det är för tidigt att säga just nu, men inga dörrar är stängda.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ensam spelare med kontrakt – men Nordström har ingen panik

Ny styrelse och bara en enda kontrakterad spelare i slutet på juli. Men Uppsala Baskets Axel Nordström har ingen panik, och han hyllar samtidigt den nya styrelsen. ”Jag tror att det kommer att bli jättebra”.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.17:10, 23 juli, 2017

Ensam spelare med kontrakt – men Nordström har ingen panik
Axel Nordström är just nu enda kontrakterade spelaren i Uppsala Basket. Foto: Tobias Sterner / Bildbyrån.

I skrivande stund har det hunnit bli den 21 juli och Uppsala Basket har fortfarande bara en enda kontrakterad spelare inför kommande säsong i Basketligan. Men Axel Nordström har ingen panik över läget.

– Jag tycker att det känns bra. Vi har ett fått in en ny styrelse, och jag tror att det kommer att bli riktigt bra. Dessutom känns det jättebra att Kevin (Gaines, red anmärkning) blir kvar som coach. Jag har haft honom egentligen hela min karriär, säger Axel Nordström.

Läs också: KLART: Uppsala basket förlänger med tränaren

Att det inte kommer att bli någon påkostad trupp full med stjärnor förstår Axel Nordström som ändå köper läget.

– Jag har förstått att det kommer att bli lite av ett budgetår, och jag förstår klubbens upplägg där man vill rensa bort alla skulder. Sedan måste det så klart också finnas en produkt som går att sälja, men jag är övertygad om att vi kommer att ha ett slagkraftigt lag.

Känns det inte lite ensamt just nu dock?
– Jag vet att det finns lite kontraktsförslag ute, så det står inte helt stilla i alla fall. Jag har ganska tät kontakt med Kevin Gaines som håller mig informerad om läget och han bollar också lite med mig, jag tror säkert att det kommer att hända en del under de närmaste veckorna.

Vad tror du att det blir för lag?
– Som jag har förstått det så vill man i grunden satsa mer på våra unga spelare, och verkligen ge dem chansen. Sedan kommer det säkert att plockas in lite spets också, men förmodligen i form av utländska spelare då. Kanske ett åar amerikener.

Strax innan sommaren valde också Axel Nordström att tacka nej till landslaget som just nu förbereder sig inför VM-kvalet som avgörs just i Uppsala och IFU Arena.

– Jag kände att jag ville vara hemma med familjen och vara med mina pojkar.

Läs också: Nya ordföranden: ”Jag brinner för basket, föreningen och Uppsala”

Var det ett svårt beslut att ta?
– Det är klart att det satt djupt inne, jag kände ändå att jag hade kunnat ta en plats och få minuter. Men det kändes ändå som ett klokt beslut att vara hemma med barnen och i stället förbereda mig för nästa säsong. Jag ändå bara 25, så det kommer att komma flera chanser om jag bara jobbar på.

Hur ser sommaren ut?
– Jag kommer att hålla igång en del på egen hand. Sedan har vi tillgängliga tider i hallen också, så det känns som vi har ett bra upplägg och bra förutsättningar.

När det gäller kontraktet så finns det faktiskt en chans att Uppsala Basket får klara sig utan även Axel Nordström, men den risken ser han som liten.

– Jag har en klausul i mitt kontrakt som gör att jag kan bryta avtalet innan sista augusti, men då ska det dyka upp något väldigt bra erbjudande. Allt mitt fokus ligger på Uppsala Basket.

Har du fått något erbjudande?
– Det har kommit en del, men ingenting som är aktuellt. Det mesta talar för att jag spelar i Uppsala Basket när säsongen börjar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng