Snart kan din mobiltelefon vara ett minne blott | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Snart kan din mobiltelefon vara ett minne blott

I framtiden kan din mobiltelefon vara helt bortglömd och planerna för den nya tekniken är redan igång.

Fanny Olsson

Kl.13:57, 8 oktober, 2017

Snart kan din mobiltelefon vara ett minne blott
Foto: Pixabay

Förra året såldes det mer än 1,49 miljarder smartphones i världen enligt siffror från analysfirman Gartner. Apple sålde för 50 miljoner Iphones under det första kvartalet i år, skriver Leva och Bo.

I en intervju berättar Alan Kipman som är teknikexpert hur mobilen kommer att ersättas med Microsofts nya mixed-realityglasögon Hololens.

Prylen är en enhet som inte kräver någon uppkoppling till en dator eller telefon för att den ska kunna fungera och den projicerar holografiska bilder på en skärm framför ögonen.

Enligt Business Insider jobbar reda Microsoft och Facebook redan nu med att kunna dominera techbranschen när smartphones dör ut.

Enligt chefsforskaren på Oculus Research kommer AR-glasögon att finnas redan inom fem år. Men Kipman uppger att det kommer dröja innan människor kommer välja att överge sina mobiltelefoner för att gå runt i de nya MR-glasögonen, men att den nya tekniken kommer troligtvis bli ett positivt verktyg i jobbsammanhang.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Realitystjärnan till mässa i Uppsala

Flyger in från USA för att visa upp sitt vinsortiment.

Robin Östberg

Kl.11:57, 20 april, 2018

Realitystjärnan till mässa i Uppsala
Foto: Genrebild/Bildbyrån.

Uppsala Vin & Deli arrangeras den 4-5 maj. På fredagen får mässan besök av tv-profilen Mia Parnevik känd från realityprogrammet ”Parneviks” på TV3. Hon är på plats för att visa upp sina viner från kaliforniska Fetzer Vineyards, som är USA:s första koldioxidneutrala vineri, skriver sajten Livets Goda.

– När min man Jesper spelade på PGA-touren brukade hela familjen åka på långa road trips i Kalifornien. Redan första gången jag besökte Mendocino-dalen förälskade jag mig i de vackra landskapen med böljande kullar, vild natur och vidsträckta vingårdar, säger Mia Parnevik till sajten.

På Uppsala Vin och Deli finns bland annat producenter och vinmakare på plats för att dela med sig av sina kunskaper. Utöver viner finns även delikatesser som olika typer av ostar och charkuterier. Mässan besöks av cirka 55 000 personer årligen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här invigs nya butiken i Uppsala

Nyligen slog matjätten upp portarna för sin tredje butik i staden.

Robin Östberg

Kl.09:34, 20 april, 2018

2 bilder
  • Kommunalrådet Maria Gardfjell inviger butiken. Foto: Lidl.
    Kommunalrådet Maria Gardfjell inviger butiken. Foto: Lidl.
  • Foto: Lidl.
    Foto: Lidl.

Livsmedelskedjan Lidl har nu öppnat sin helt nya butik i handelsområdet Boländerna. Butiken invigdes av ingen mindre än kommunalrådet Maria Gardfjell, som ansvar för klimat och miljö.

Sammanlagt har livsmedelskedjan numer tre butiker i staden. Utöver Boländerna finns man sedan tidigare i Gränby och Gottsunda. Målsättningen är att det ska finnas tio butiker i Uppsala.

– Vi är jätteglada att nu få öppna Uppsalas tredje Lidl-butik i Boländerna, ett av Uppsalas mest tillgängliga lägen, säger Johan Eriksson, regiondirektör på Lidl Sverige.

Butiken har en försäljningsyta på cirka 1200 kvadratmeter och erbjuder ett fullt sortiment. Alla nya butiker byggs utifrån Lidls senaste butikskoncept där ljusa luftiga lokaler och miljötänk står i fokus.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flera brister upptäckta på restaurang

Vid en livsmedelskontroll på en restaurang i Uppsala uppdagades flera brister.

Josefine Göransson

Kl.17:24, 19 april, 2018

Flera brister upptäckta på restaurang
Obs! Bilden är tagen på en annan restaurang. Arkivfoto: Arne Forsell/Bildbyrån

Miljöförvaltningen har genomfört en oanmäld kontroll på en restaurang i Uppsala. Vid kontrollen uppdagades flera brister. Bland annat ska flera platser, så som ugnen, fritösen och ismaskinen, ha varit bristfälligt rengjorda.

Flera livsmedel ska inte ha täckts över efter att ha använts föregående dag och slevar samt skedar låg kvar i kantinen. ”Slevar eller andra redskap bör inte förvaras i såsen under natten. Detta för att minska risken för att bakterier och smuts från händerna hamnar i såsen”, står det i rapporten.

Vid inspektionen uppdagades det även att temperaturen i en av kylarna var något hög. Temperaturen pendlade mellan fem och nio plusgrader där bland annat kött, fisk och skaldjur förvarades. Dessa livsmedel rekommenderas att förvaras i max fyra plusgrader.

Miljöförvaltningen kommer att göra ytterligare en kontroll på restaurangen för att se hur bristerna har hanterats.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Matsnusk på restaurang i Uppsala

Rödmögel hittades i en maskin.

Josefine Göransson

Kl.18:20, 18 april, 2018

Matsnusk på restaurang i Uppsala
Arkivfoto: Pixabay

För någon vecka sedan genomförde miljöförvaltningen en kontroll på en restaurang i Uppsala. Vid kontrollen hittades flera brister. Bland annat var flera skärbrädor slitna, vilket gör att det kan samlas smuts och bakterier i sprickorna. Det finns även risk för att plast lossnar och förs över till livsmedel, står det i rapporten.

Rengöringen på krogen var dessutom bristfällig. I ismaskinen hittade inspektörerna rödmögel och såväl golv som lådor där redskap förvarades ska ha varit smutsiga. I frysrummet ska livsmedel ha förvarats på golvet och i kylrummet samt torrförrådet ska vissa livsmedel inte ha varit övertäckta.

Miljöförvaltningen kommer att göra ett nytt besök hos restaurangen för att kontrollera att de uppdagade bristerna åtgärdas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bärgningen av restaurangbåten avbryts

Arbetet med att få upp restaurangbåten Skeppet ur Fyrisån har stött på patrull.

Robin Östberg

Kl.19:24, 17 april, 2018

Bärgningen av restaurangbåten avbryts

För en dryg vecka sedan startade bärgningsarbetet med restaurangbåten Skeppet, som för en månad sedan fick slagsida där den ligger i Fyrisån. Under arbetets gång har flera hål i skrovet upptäckts. På tisdagen meddelade Peter Högosta, arbetsledare på Relita, att bärgningen avbryts.

– Vi får ta nya tag när Fyrisån sjunkit till en lägre nivå. Alla insatser har varit lovande, men har stoppats av att delar av skeppet inte klarat av det tryck som uppkommit när vattennivån inuti skeppet har sjunkit, säger han till 24Uppsala.

LÄS MER: Nu startar bärgningsarbetet av sjunkande skepp

Enligt Högosta har två rutor och en dörr blivit förstörda på grund av trycket.

Det är ännu oklart vad som fick båten att sjunka och när arbetet med bärgningen kan återupptas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng