Feministiskt initiativ: ”Social hållbarhet”

Människor som tillbringar vinternätter under en bro vid Fyrisån. Människor som utsätts för våld hemma, men inte får plats på skyddat boende i tid. Människor vars mänskliga rättigheter inte förverkligas på grund av vilket land de kommer från.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:05, 10 oktober, 2017

Feministiskt initiativ: ”Social hållbarhet”
Tomas Karlsson, Feministiskt Initiativ. Foto: Uppsala kommun.

Denna slags utsatthet finns mitt ibland oss i Uppsala. Arbetet för social hållbarhet måste inbegripa satsningar som stävjer detta och skapar trygghet.

Social hållbarhet handlar bland annat om den absoluta välfärden: att människor ska ha en hygglig standard, leva i en trygg miljö och att fördelningen av samhällets resurser ska vara rättvis. Men social hållbarhet handlar även om att samhällen ska ha ett fungerande system på plats för att att kunna hantera sociala och ekonomiska problem som uppstår i människans vardag. Reell välfärd och rättvisa processer. Det är det som skapar god social hållbarhet.

LÄS MER: Vänsterpartiet: ”Rättvisa jobb för alla Uppsalabor – stark välfärd för hela Sverige”

Läs också: TV: Politik på 60 sekunder – så ska Uppsalas företagsklimat bli bättre

Vår syn är att det inte finns några svaga människor – det är samhällen som är svaga när de inte kan garantera grundläggande mänskliga rättigheter för de som människor som vistas där. Och samhällen blir svaga när ojämlikhet tillåts slå rot.

Vårt mål är att Uppsala ska vara en kommun som tillerkänner kommuninvånare samma möjligheter, oavsett klass, kön, könsidentitet, könsuttryck, sexualitet, funktionalitet, etnicitet eller ålder. Här ska även livsvillkoren för papperslösa, personer i asylprocess och med flyktingstatus vara goda. Med detta mål som drivkraft menar vi i Feministiskt initiativ att Uppsala ska ta på sig ledartröjan när det gäller social hållbarhet. För det krävs rejäla investeringar i det gemensamma.

I det budgetförslag som vi vill ska gälla för Uppsala 2018 finns därför bland annat förslag om att att platser på kommunens skyddade boenden ska öka för att svara mot behovet hos de människor som flyr från våld i nära relationer. Här finns även förslag som menar att kommunens ideella jourerna ska få ekonomiska förutsättningar för att öka sina platser.

Den sociala hållbarheten är givetvis även en fråga om demokrati och transparens. Det är kritiskt att tillgängliggöra kunskap om rättigheter och skyldigheter. Vi vill därför även att en uppsökande verksamhet ska inrättas för information, rådgivning och stöd till eu- migranter på deras första språk om deras rättigheter och möjligheter i Uppsala kommun.

Det är även viktigt att komma ihåg att Uppsala är en mycket välmående och stark kommun. Uppsala har låg arbetslöshet, ung befolkning och hög genomsnittlig utbildningsnivå. Uppsala är även en del i ett globalt ekonomiskt system och drar obeskrivlig nytta av det systemet. Utifrån detta ska Uppsala ta sitt solidariska ansvar i den humanitära kris som pågår i världen och se till att kommunens mottagande ökar.

Vi anser att den rödgröna majoritet som styr Uppsala har brutit mot det tidigare allians-linjen på ett mycket positivt sätt när det gäller social hållbarhet, men välfärdens långsiktiga utveckling och styrka ligger i att vi vässar den feministiska spetsen och driver en mer aktiv och progressiv fördelningspolitik.

Tomas Karlsson
Kommunfullmäktigeledamot för Feministiskt initiativ

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Köpte sexuella tjänster av minderåriga – flera döms

Under tisdagen har flera män dömts för att ha köpt sexuella tjänster av minderåriga.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.14:49, 12 december, 2017

Köpte sexuella tjänster av minderåriga – flera döms
Foto: Magnus Jansson Klarin

En 25-årig samt en 40-årig man har under tisdagen dömts för att de köpt sexuella tjänster av barn. De dömda har inget att göra med varandra och det rör sig om två separata domar.

Det var någon gång mellan den 1 juni 2015 och 31 augusti 2015 som den nu 25-årige mannen köpte en sexuell handling, i form av oralsex, av en flicka som var under 18 år. Mannen har erkänt gärningen och har också erkänt ett annat köp av sexuell tjänst som inträffade den 29 maj förra året, då av en kvinna över 18 år.

40-åringen döms för att i mitten av maj förra året ha fått kontakt med en flicka under 18 år på internet som han senare köpte en sexuell tjänst av. De möttes upp en bit utanför Uppsala och körde sedan iväg till en undanskymd plats där mannen köpte en sexuell handling av flickan. Han straffas nu med villkorlig dom med 50 timmar samhällstjänst.

Den 25-årige mannen har även begått en rad andra brott som inte är relaterade till köp av sexuella handlingar och straffas med villkorlig dom med 40 timmars samhällstjänst.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kvinna misshandlades och pressades på pengar

Kvinnan kördes runt i en bil och pressades på pengar under hot.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.09:22, 12 december, 2017

Kvinna misshandlades och pressades på pengar
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

En 30-årig man åtalas för misshandel samt utpressning vid Uppsala tingsrätt efter två incidenter i slutet av oktober i år.

Enligt åtalet ska mannen ha slagit en kvinna i ansiktet den 28 oktober så att hon fått en blåtira på vänster öga. 30-åringen förnekar till brott men två vittnen som befann sig på adressen har styrkt misshandeln.

Dagen efter misshandeln ska den åtalade tillsammans med två okända gärningsmän genom olaga tvång ha fått kvinnan att betala 4 600 kronor till honom. Utpressningen skedde över flera timmar på olika platser i Uppsala dit kvinnan tvingades. Under en bilfärd inom Uppsala hotades kvinnan att misshandlas om hon inte betalade 10 000 kronor till gärningsmännen. Hon fick även ett telefonsamtal där hon hotades med misshandel. Den misstänkte förnekar även till detta brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hundratals hushåll drabbades av strömavbrott

Ett stort strömavbrott slog till under tisdagsmorgonen.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.09:04, 12 december, 2017

Hundratals hushåll drabbades av strömavbrott
Foto: Arkiv

Runt 08.30-tiden på tisdagsmorgonen rapporterade Sveriges Radio att omkring 2000 kunder hos Vattenfall hade drabbats av strömavbrott.

Strömavbrottet skulle bland annat påverka kunder i Vänge, Järlåsa, Örsundsbro och Fjärdhundra. Men enligt Vattenfall var det i själva verket runt 400 kunder som drabbades.

Ett träd som tyngts ned av snö och lagt sig över en ledning tros vara orsaken till strömavbrottet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tjuvar spårades i snön – greps av polis

Tjuvarna körde ner i diket efter ett inbrottsförsök och valde att fly. Då spårades de upp i snön.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.08:46, 12 december, 2017

Tjuvar spårades i snön – greps av polis
Foto: Pxhere

Runt halv ett natten till tisdag fick polisen in ett samtal från en uppringar som sett ett par personer försöka begå inbrott i en fastighet i Harbo i Heby kommun.

Personerna lämnade sedan platsen med bil och polis åkte mot platsen. Men under färden mot Harbo så hittade polis en bil som hade kört ner i diket. Bilens utseende stämde överens med signalementen på bilen som polisen fått av anmälaren och patrullerna stannade på platsen.

Bilen, som var stulen i Uppsala, var tom när polis kom fram till den, men de misstänkta gärningsmännen hade inte tänkt på att de lämnade spår efter sig i snön. Med hjälp av spåren i snön lyckade polis spåra två personer som kunde gripas.

UNT var först med att berätta om händelsen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så här många förare distraheras av mobilen

Hundratals allvarliga olyckor till följd av mobilanvändandet. "Mycket allvarligt".

Matilda Larsson

Kl.08:22, 12 december, 2017

Så här många förare distraheras av mobilen
Foto: Pixabay.

Från den 1 februari 2018 blir det ett totalförbud för att hålla en mobiltelefon i handen vid körning. Det innebär att den som sitter bakom ratten förbjuds att sms:a, rattsurfa eller prata i telefon utan handsfree.

Samtidigt visar försäkringsbolaget Ifs nya undersökning att varannan förare blir distraherad av mobilen medan de kör.

LÄS MER: Nu får du inte hålla i mobilen under bilkörning

Undersökningen visar att var fjärde bilförare mellan 18 och 34 år sms:ar medan de kör och var tredje bilförare pratar utan handsfree.

– Det är mycket allvarligt att så många sitter och sms:ar när de kör bil. Det går inte att vara uppmärksam på trafiken och samtidigt greja med mobilen. Det är ett oansvarigt beteende som utsätter alla trafikanter för livsfara, säger Dan Falconer.

Dessutom svarar nästan en tredjedel att de använder gps-navigation på sin mobil medan de kör. Två procent svarade att de spelar spel samtidigt som de kör och en procent tittar på film bakom ratten.

En förare som använder mobilen under körning har sämre reaktionstid och längre bromssträcka. Minst 650 fotgängare och cyklister har behövt akutsjukvård under den senaste tioårsperioden efter att de skadat sig i trafiken på grund av mobiltelefonen, enligt statistik från Transportstyrelsen.

Ungefär 85 procent av distraktionsolyckorna med fotgängare och cyklister är kopplade till mobiltelefon.

– Det är glädjande att fipplande med mobilen bakom ratten nu ska bli helt förbjudet nästa år. Det hindrar många av de distraherande saker folk fortfarande ägnar sig åt medan de kör. Det kommer att göra trafiken säkrare, säger Dan Falconer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng