”En av framtidens stora jämställdhetsfrågor gäller hedersrelaterat våld och förtryck” | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
SOCIAL HÅLLBARHET

”En av framtidens stora jämställdhetsfrågor gäller hedersrelaterat våld och förtryck”

Den här veckan är det Feministiskt initiativs vecka, och de valde "Social hållbarhet" som deras ämne. Här är repliken från övriga partier.

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:01, 12 oktober, 2017

”En av framtidens stora jämställdhetsfrågor gäller hedersrelaterat våld och förtryck”
Vår nya storsatsning på politiken i Uppsala fortsätter. Nu replikerar övriga partier efter Centerpartiets anförande tidigare i veckan.

Feministiskt initiativ är veckans parti i vår nya storsatsning på den lokala politiken – och i tisdagens anförande inledde Tomas Karlsson (FI) så här;

”Människor som tillbringar vinternätter under en bro vid Fyrisån. Människor som utsätts för våld hemma, men inte får plats på skyddat boende i tid. Människor vars mänskliga rättigheter inte förverkligas på grund av vilket land de kommer från.”

LÄS MER: Feministiskt initiativ: ”Social hållbarhet”

Läs också: Feministiskt initiativ: ”Social hållbarhet”

Nu kommer replikerna där Alliansen med Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet har valt att komma med ett gemensamt svar.

Repliken från Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna:
Uppsala är en välmående kommun på många sätt och vis, men kommunen har också brister. Dessa måste Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ta ansvar för. På bara några år har Uppsala rasat i rankingen av företagsklimat, antalet människor i behov av ekonomiskt bistånd har ökat, personer med funktionsnedsättningar får ofta inte tillräckligt stöd för att kunna leva ett gott liv och otryggheten bland våra medborgare växer. För att Uppsala ska vara socialt hållbart krävs att människor har ett jobb att gå till, att det finns bostäder människor har råd med, att människor känner sig trygga och att de blir bemötta med värdighet och respekt. Alliansen vill förbättra företagsklimatet tillsammans med företagen så att Uppsala blir mer attraktivt att driva företag i, fler jobb skapas och färre människor behöver gå på ekonomiskt bistånd. Dessutom har vi lagt en lång rad med förslag för att öka tryggheten, såsom trygghetsvakter, trygghetskameror och skapandet av en trygghetsplan.

En av framtidens stora jämställdhetsfrågor gäller hedersrelaterat våld och förtryck. Att flickor och pojkar, män och kvinnor, inte får leva sina liv efter egna önskemål kommer vi aldrig acceptera. FI och övriga vänsterpartier har brustit kraftigt i sitt stöd till kvinnor som lever i utanförskapsområden och hedersförtryck. Jämställdhet och självbestämmande måste gälla alla. Uppsala kommun måste därför tillsammans med de kunniga organisationerna i civilsamhället arbeta intensivt för att motverka alla former av hedersrelaterat våld och förtryck.

I Uppsala ska alla oavsett könsidentitet, ålder, etnicitet, funktionsnedsättning, sexuell läggning och religion ha samma möjligheter. Det innebär emellertid inte att kvotering och diskriminering av olika slag, som Feministiskt Initiativ förespråkar, kan accepteras. Där säger Alliansen bestämt nej.

Fredrik Ahlstedt (M), kommunalråd
Mohamad Hassan (L), kommunalråd
Stefan Hanna (C), kommunalråd
Jonas Segersam (KD), kommunalråd
Therez Olsson (M), kommunalråd


Även majoriteten
med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, och Miljöpartiet har valt att komma med ett gemensamt svar.

Repliken från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet:
Social hållbarhet är en av de grundpelare som vårt rödgröna samarbete vilar på. Under hela mandatperioden har vi arbetat för jämlikhet och jämställdhet. Mycket behöver fortfarande göras, men i Uppsala har vi mycket att vara stolta över.

Vi har satsat på att stärka och utveckla arbetet mot våld i nära relationer. Vi åtgärdar strukturella löneskillnader och ser till att allt bemötande i kommunens verksamheter är jämställt och jämlikt, till exempel har vi HBTQ-diplomerat flera olika verksamheter. Vi har infört rätten till heltid för kommunens anställda, vilket inte minst har betydelse för kvinnor i välfärdsyrken.

Möjligheten att utjämna livschanser börjar i unga år, därför har vi skjutit till pengar till lågstadiet och till förebyggande arbete. Vi ser också till att alla barn och unga får chansen att uppleva kultur, bland annat genom vår kulturgaranti. Vi har också byggt ut vuxenutbildningen och gjort det lättare att komma in på en yrkesutbildning, så att fler får chansen att skaffa ett jobb och leva ett självständigt liv.

Det här är ett axplock av exempel, men allt det här hänger ihop. I vår kommun är jämlikhet och jämställdhet perspektiv som alltid ska finnas med. Det är bara så vi kan skapa ett Uppsala som är bra för alla människor.

Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande
Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd
Maria Gardfjell (MP), kommunalråd

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Problem för swish – betalfunktionen fungerade inte

Under lördagen har funktionen att betala med appen Swish slutat fungera.

Mattis Andersson

Kl.14:34, 26 maj, 2018

Problem för swish – betalfunktionen fungerade inte
Foto: Arkiv

Betalningsappen Swish fungerar för tillfället inte.

Appen slutade fungera kring 13.00 på lördagen. Att betala med appen fungerar bara för vissa, skriver Aftonbladet.

– Betalningarna går igenom för vissa användare men det är ingen idé att sitta och försöka och försöka, då är det bättre att vänta tills systemet är i gång igen, uppger Per Ekwall på Swish till Aftonbladet.

 

Klockan 16:30 ska Swish fungera som vanligt igen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man till sjukhus med ambulans – fick grävskopa i huvudet

Under torsdagseftermiddagen skedde arbetsplatsolyckan.

Mattis Andersson

Kl.18:19, 24 maj, 2018

Man till sjukhus med ambulans – fick grävskopa i huvudet
Foto: Arkiv

Under torsdagseftermiddagen rapporterade polisen om en man i 35-årsåldern som fått föras till sjukhus med ambulans. Det var i Viksta Myrby som en man slagit huvudet i en grävskopa.

Mannen skulle gå under en skopa när han slog i huvudet och började blöda. Ambulans tillkallades och mannen transporterades sedan till sjukhus. Hur pass illa skadad mannen blivit är för närvarande okänt.

Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada genom arbetsplatsolycka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN: Veckans hetaste bostadsrätter i Uppsala

Föra veckans mest klickade bostadsrätter finns i bland annat Fålhagen och Svartbäcken.

Robin Östberg

Kl.20:28, 20 maj, 2018

KLICKTOPPEN: Veckans hetaste bostadsrätter i Uppsala
Fålhagen, Uppsala. Foto: Widerlöv co.
ska%cc%88rmavbild-2018-05-18-kl-16-30-50

Fullerö, Uppsala. Foto: Widerlöv co.

1. Fullerö, Uppsala. 3197 visningar. 3 295 000 kr.

”Bostadsrättsvilla i två plan med 136 väldisponerade kvadratmeter, fördelat på 6 rum varav 5 sovrum, stora fönsterpartier, förråd och egen uppfart med plats för 1-2 bilar.”, skriver mäklaren.

 

centrum

Centrum, Uppsala. Foto: svensk Fastighetsförmedling.

2. Trädgårdsgatan, Uppsala. 3128 visningar. 6 700 000 kr.

”Med ett centralt läge, i attraktiva Uppsalakvarter, återfinns denna vackra bostad högst upp i en tidstypisk funkisfastighet. Fylld av tidstypiska detaljer och med en klassisk disposition, erbjuds en stor sällskapsdel samt tre sovrum, serveringsgång och kök.”, skriver mäklaren.  

 

ska%cc%88rmavbild-2018-05-18-kl-16-39-03

Fålhagen, Uppsala. Foto: Widerlöv.

3. Fålhagen, Uppsala. 2885 visningar. 3 995 000 kr.

”Välkommen till Väderkvarnsgatan 32 och denna unika takvåning med extra allt! Här erbjuds ett hem med flera sällsynta attribut såsom fantastisk takterrass, dubbla balkonger med eftermiddags-kvällssol, takfönster, synliga takbjälkar och loft.”, skriver mäklaren.

 

svartba%cc%88cken

Svartbäcken, Uppsala. Foto: Bjurfors.

4. Svartbäcken, Uppsala. 2710 visningar. 2 495 000 kr.

”Genomgående ljus och trivsam bostad med väl tilltagna rum. Kök med ljusa skåpsluckor med gott om plats för såväl köksbord och utrymme för att laga god mat, visst renoveringsbehov.”, skriver mäklaren.

 

luthagen

Luthagen, Uppsala. Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

5. Luthagen, Uppsala. 2356 visningar. 4 250 000 kr.

”När ni är inne i bostaden så fortsätter ni att imponeras; genomtänkt hall med avhängningsyta leder er vidare till storslaget vardagsrum med breda golvtiljor, synliga takbjälkar och 4,3 meter på högsta punkt.”, skriver mäklaren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kroppen som hittats i en sjö är nu identifierad – polisen misstänker mord

Kvarlevorna som hittades i måndags är identifierade.

Mattis Andersson

Kl.19:28, 18 maj, 2018

Kroppen som hittats i en sjö är nu identifierad – polisen misstänker mord
Foto: Pixabay

I måndags hittades kvarlevor från vad som misstänktes vara en människa i en sjön Lafsen norr om Uppsala. En privatperson upptäckte kvarlevorna strax innan klockan 18 och slog larm till polisen.

En förundersökning om mord inleddes direkt och nu har man lyckats identifiera kroppen. Det är en man i 25-årsåldern som anmäldes försvunnen från Stockholmsområdet i oktober förra året, skriver SVT.

Enligt polisen rör det sig om mord.

– Det ser så ut, men dödsorsaken är inte helt klarlagd ännu – vi väntar på ett slutgiltigt utlåtande från obduktionen, säger Ove Dahlberg, spaningsledare på Uppsalapolisen till SVT.

Polisen berättar också för polisen att kroppen legat i sjön i minst en månad.

Uppsalapolisen samarbetar nu med Stockholmspolisen i fallet och ett antal förhör har hållits. Man har också tagit in en hel del tips från allmänheten. För närvarande finns ingen misstänkt för mordet.

De anhöriga till offret är underrättade.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Körde på kvinna på övergångsställe – bilist smet från platsen

En kvinna ringde polisen efter att ha blivit påkörd på ett övergångsställe.

Mattis Andersson

Kl.17:53, 18 maj, 2018

Körde på kvinna på övergångsställe – bilist smet från platsen
Foto: Arkiv/Pixabay

En kvinna i 45-årsåldern har uppgett till polisen att hon blivit påkörd på ett övergångsställe under fredagen. Föraren ska sedan ha smitit från olyckan. Den skadade kvinnan ringde då till polisen.

– Om det är som hon säger så är det ju ett brott, man får inte smita från en trafikolycka, säger Daniel Wikdahl vid polisen Uppsala.

Polisen anser det som svårt att lösa ett sånt här fall.

– Vi kan inte göra så mycket just. En utredare får titta på det sen, säger Daniel Wikdahl.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng