SOCIAL HÅLLBARHET

”En av framtidens stora jämställdhetsfrågor gäller hedersrelaterat våld och förtryck”

Den här veckan är det Feministiskt initiativs vecka, och de valde "Social hållbarhet" som deras ämne. Här är repliken från övriga partier.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:01, 12 oktober, 2017

”En av framtidens stora jämställdhetsfrågor gäller hedersrelaterat våld och förtryck”
Vår nya storsatsning på politiken i Uppsala fortsätter. Nu replikerar övriga partier efter Centerpartiets anförande tidigare i veckan.

Feministiskt initiativ är veckans parti i vår nya storsatsning på den lokala politiken – och i tisdagens anförande inledde Tomas Karlsson (FI) så här;

”Människor som tillbringar vinternätter under en bro vid Fyrisån. Människor som utsätts för våld hemma, men inte får plats på skyddat boende i tid. Människor vars mänskliga rättigheter inte förverkligas på grund av vilket land de kommer från.”

Läs också: Feministiskt initiativ: ”Social hållbarhet”

Nu kommer replikerna där Alliansen med Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet har valt att komma med ett gemensamt svar.

Repliken från Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna:
Uppsala är en välmående kommun på många sätt och vis, men kommunen har också brister. Dessa måste Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ta ansvar för. På bara några år har Uppsala rasat i rankingen av företagsklimat, antalet människor i behov av ekonomiskt bistånd har ökat, personer med funktionsnedsättningar får ofta inte tillräckligt stöd för att kunna leva ett gott liv och otryggheten bland våra medborgare växer. För att Uppsala ska vara socialt hållbart krävs att människor har ett jobb att gå till, att det finns bostäder människor har råd med, att människor känner sig trygga och att de blir bemötta med värdighet och respekt. Alliansen vill förbättra företagsklimatet tillsammans med företagen så att Uppsala blir mer attraktivt att driva företag i, fler jobb skapas och färre människor behöver gå på ekonomiskt bistånd. Dessutom har vi lagt en lång rad med förslag för att öka tryggheten, såsom trygghetsvakter, trygghetskameror och skapandet av en trygghetsplan.

En av framtidens stora jämställdhetsfrågor gäller hedersrelaterat våld och förtryck. Att flickor och pojkar, män och kvinnor, inte får leva sina liv efter egna önskemål kommer vi aldrig acceptera. FI och övriga vänsterpartier har brustit kraftigt i sitt stöd till kvinnor som lever i utanförskapsområden och hedersförtryck. Jämställdhet och självbestämmande måste gälla alla. Uppsala kommun måste därför tillsammans med de kunniga organisationerna i civilsamhället arbeta intensivt för att motverka alla former av hedersrelaterat våld och förtryck.

I Uppsala ska alla oavsett könsidentitet, ålder, etnicitet, funktionsnedsättning, sexuell läggning och religion ha samma möjligheter. Det innebär emellertid inte att kvotering och diskriminering av olika slag, som Feministiskt Initiativ förespråkar, kan accepteras. Där säger Alliansen bestämt nej.

Fredrik Ahlstedt (M), kommunalråd
Mohamad Hassan (L), kommunalråd
Stefan Hanna (C), kommunalråd
Jonas Segersam (KD), kommunalråd
Therez Olsson (M), kommunalråd


Även majoriteten
med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, och Miljöpartiet har valt att komma med ett gemensamt svar.

Repliken från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet:
Social hållbarhet är en av de grundpelare som vårt rödgröna samarbete vilar på. Under hela mandatperioden har vi arbetat för jämlikhet och jämställdhet. Mycket behöver fortfarande göras, men i Uppsala har vi mycket att vara stolta över.

Vi har satsat på att stärka och utveckla arbetet mot våld i nära relationer. Vi åtgärdar strukturella löneskillnader och ser till att allt bemötande i kommunens verksamheter är jämställt och jämlikt, till exempel har vi HBTQ-diplomerat flera olika verksamheter. Vi har infört rätten till heltid för kommunens anställda, vilket inte minst har betydelse för kvinnor i välfärdsyrken.

Möjligheten att utjämna livschanser börjar i unga år, därför har vi skjutit till pengar till lågstadiet och till förebyggande arbete. Vi ser också till att alla barn och unga får chansen att uppleva kultur, bland annat genom vår kulturgaranti. Vi har också byggt ut vuxenutbildningen och gjort det lättare att komma in på en yrkesutbildning, så att fler får chansen att skaffa ett jobb och leva ett självständigt liv.

Det här är ett axplock av exempel, men allt det här hänger ihop. I vår kommun är jämlikhet och jämställdhet perspektiv som alltid ska finnas med. Det är bara så vi kan skapa ett Uppsala som är bra för alla människor.

Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande
Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd
Maria Gardfjell (MP), kommunalråd

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

VECKANS PARTI: MILJÖPARTIET

Miljöpartiet: Ledarskap och partnerskap för klimatet

Uppsala kommunfullmäktige har tagit beslut om klimatmålen att vara fossilfri 2030 och klimatpositiv 2050. Det är tuffa och realistiska mål.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:04, 24 oktober, 2017

Miljöpartiet: Ledarskap och partnerskap för klimatet
Maria Gardfjell (MP, Miljöpartiet. Foto: Uppsala kommun.

Klarar vi våra mål, så finns det också stor möjlighet att världens länder kommer att kunna klara 1.5-gradersmålet som beslutades i Paris 2015.

Uppsala är en ledare. I Uppsala Klimatprotokoll arbetar kommunen tillsammans med Region Uppsala, med flertalet av de stora företagen i Uppsala, stora organisationer, miljörörelsen och den senaste medlemmen är Länsstyrelsen. Tillsammans har våra organisationer och företag mer än en tredjedel av alla anställda i kommunen, geografiskt sett. Tillsammans når vi lägre – klimatutsläpp alltså. Alla olika medlemmar inspireras och lär av varandra.

Klimatprotokollets olika medlemmar arbetar aktivt för att ersätta fossil energi med förnybar, att effektivisera energianvändning, att öka resandet med hållbara transporter, att bygga hus mer klimatsmart, att bedriva klimatdriven affärs- och verksamhetsutveckling, satsa mer på ekologisk och klimatsmart mat mm. Den senaste treårsperioden var målet att minska utsläppen 4,5 procent – vi nådde 11 procents lägre utsläpp.

Det är tydligt – arbete på lokal nivå räcker inte – därför är det nödvändigt med de initiativ som MP-S-regeringen tagit med stöd till lokala klimatinvesteringar – Klimatklivet, samt stöd till miljösmarta industriella processer – Industriklivet. Nu ligger svensk stålindustri i startgroparna tillsammans med Vattenfall att utveckla metoder där de kan producera stål utan kol, och statliga satsningar behövs för att det ska bli möjligt att använda vätgas istället för kol.

När en kommun kan samarbeta med universitet, företag och organisationer finns förutsättningen att nya idéer växer fram och snabbt kommer till nytta. I Klimatprotokollet har vi identifierat några riktigt stora utmaningar. På vissa områden går utvecklingen rakt åt fel håll. Ett sådant är att det långväga flygresandet ökar. Rent allmänt behövs därför ekonomiska styrmedel där utvecklingen går åt fel håll – som en statlig flygskatt. Men även organisationer kan bidra, som Uppsala kommun som lägger en egen intern avgift på varje flygresa och med denna klimatväxling kan satsa pengarna på långsiktiga klimatåtgärder som bättre utrustning till resfria möten och bättre miljöutbildning för framtidens makthavare, barn och unga.

De dolda klimatutsläppen är stora utmaningar. Nu jobbar Uppsala med Akademiska sjukhuset, IKEA, Vattenfall och byggföretagen med Jakten på plasten. Visste du att de små smörpaketen som används i Uppsala kommuns måltidsrestauranger motsvarar utsläppen från fem bensinbilar per år? Visste du att alla plasthandskar som används i kommunen motsvarar utsläpp från 145 bensinbilar per år? De riktigt stora mängderna plast används i byggindustrin samt i möbler och inredning. Här kan vi verkligen göra stor nytta genom att ställa krav i upphandling så att plasten byts ut – mot fossilfria material – eller att plastindustrin använder bioråvara till produkterna – eller att det lätt ska gå att återvinna plasten. Ledarskap och partnerskap behövs i klimatarbetet.

Maria Gardfjell (MP)
Kommunalråd med ansvar för klimat och miljö

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Bilister på E4 varnas – stillastående bil

Bilister på E4 i ritning norrut mot Gävle varnas för en stillastående bil.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:01, 24 oktober, 2017

JUST NU: Bilister på E4 varnas – stillastående bil

Det är P4 Upplands trafikredaktion som varnar för en stillastående bil på E4 norrgående. Bilen ska stå i vänstra filen i riktning mot Gävle i höjd med Mora Stenar.

Stor anledning att se upp alltså.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Oklart varför villa började brinna: ”Det får polisen utreda”

(UPPDATERAD 10:37) På tisdagsmorgonen började det brinna på övervåningen.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.09:47, 24 oktober, 2017

Klockan 09:39 larmades räddningstjänst till Stenvägen i Bälinge med anledning av en misstänkt villabrand. Personen som larmade hade sett rök.

– Vi har haft en brand på övervåningen där rökdykarna fick gå in och släcka. Vi har ingen aning om hur den har startat, det får polisen utreda, säger Ulf Sjöström från räddningstjänsten.

Det blev inga personskador i samband med branden.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vägen fortfarande avstängt efter lastbilsolyckan

Strax efter klockan fyra på måndagseftermiddagen fick SOS Alarm om att en lastbil hade vält. Lastbilen bärgades under måndagskvällen, men vägen är fortsatt avstängd.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.08:58, 24 oktober, 2017

Vägen fortfarande avstängt efter lastbilsolyckan
Foto: Magnus Jansson Klarin.

Tankbilen som välte under gårdagen innehöll 16 kubik diesel och ett par kubik läckte ut på platsen.

Läs också: Tankbil välte på väg – läckte flera kubik diesel

Lastbilen är bärgad, men vägen är fortfarande avstängd och förväntas öppnas tidigast under förmiddagen. Något som har skapat en del köer i morgontrafiken.

Det är påfarten från Tycho Hedéns väg till väg 55 som är avspärrad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Varning för blixthalka

De rådande väderförhållandena har resulterat i ett riskfyllt läge i trafiken.

Viktor Jerner

Viktor Jerner

Kl.08:06, 24 oktober, 2017

JUST NU: Varning för blixthalka
Foto: Arkiv

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng