SOCIAL HÅLLBARHET

”En av framtidens stora jämställdhetsfrågor gäller hedersrelaterat våld och förtryck”

Den här veckan är det Feministiskt initiativs vecka, och de valde "Social hållbarhet" som deras ämne. Här är repliken från övriga partier.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:01, 12 oktober, 2017

”En av framtidens stora jämställdhetsfrågor gäller hedersrelaterat våld och förtryck”
Vår nya storsatsning på politiken i Uppsala fortsätter. Nu replikerar övriga partier efter Centerpartiets anförande tidigare i veckan.

Feministiskt initiativ är veckans parti i vår nya storsatsning på den lokala politiken – och i tisdagens anförande inledde Tomas Karlsson (FI) så här;

”Människor som tillbringar vinternätter under en bro vid Fyrisån. Människor som utsätts för våld hemma, men inte får plats på skyddat boende i tid. Människor vars mänskliga rättigheter inte förverkligas på grund av vilket land de kommer från.”

LÄS MER: Feministiskt initiativ: ”Social hållbarhet”

Läs också: Feministiskt initiativ: ”Social hållbarhet”

Nu kommer replikerna där Alliansen med Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet har valt att komma med ett gemensamt svar.

Repliken från Moderaterna, Centerpartiet, Kristdemokraterna och Liberalerna:
Uppsala är en välmående kommun på många sätt och vis, men kommunen har också brister. Dessa måste Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet ta ansvar för. På bara några år har Uppsala rasat i rankingen av företagsklimat, antalet människor i behov av ekonomiskt bistånd har ökat, personer med funktionsnedsättningar får ofta inte tillräckligt stöd för att kunna leva ett gott liv och otryggheten bland våra medborgare växer. För att Uppsala ska vara socialt hållbart krävs att människor har ett jobb att gå till, att det finns bostäder människor har råd med, att människor känner sig trygga och att de blir bemötta med värdighet och respekt. Alliansen vill förbättra företagsklimatet tillsammans med företagen så att Uppsala blir mer attraktivt att driva företag i, fler jobb skapas och färre människor behöver gå på ekonomiskt bistånd. Dessutom har vi lagt en lång rad med förslag för att öka tryggheten, såsom trygghetsvakter, trygghetskameror och skapandet av en trygghetsplan.

En av framtidens stora jämställdhetsfrågor gäller hedersrelaterat våld och förtryck. Att flickor och pojkar, män och kvinnor, inte får leva sina liv efter egna önskemål kommer vi aldrig acceptera. FI och övriga vänsterpartier har brustit kraftigt i sitt stöd till kvinnor som lever i utanförskapsområden och hedersförtryck. Jämställdhet och självbestämmande måste gälla alla. Uppsala kommun måste därför tillsammans med de kunniga organisationerna i civilsamhället arbeta intensivt för att motverka alla former av hedersrelaterat våld och förtryck.

I Uppsala ska alla oavsett könsidentitet, ålder, etnicitet, funktionsnedsättning, sexuell läggning och religion ha samma möjligheter. Det innebär emellertid inte att kvotering och diskriminering av olika slag, som Feministiskt Initiativ förespråkar, kan accepteras. Där säger Alliansen bestämt nej.

Fredrik Ahlstedt (M), kommunalråd
Mohamad Hassan (L), kommunalråd
Stefan Hanna (C), kommunalråd
Jonas Segersam (KD), kommunalråd
Therez Olsson (M), kommunalråd


Även majoriteten
med Socialdemokraterna, Vänsterpartiet, och Miljöpartiet har valt att komma med ett gemensamt svar.

Repliken från Socialdemokraterna, Vänsterpartiet och Miljöpartiet:
Social hållbarhet är en av de grundpelare som vårt rödgröna samarbete vilar på. Under hela mandatperioden har vi arbetat för jämlikhet och jämställdhet. Mycket behöver fortfarande göras, men i Uppsala har vi mycket att vara stolta över.

Vi har satsat på att stärka och utveckla arbetet mot våld i nära relationer. Vi åtgärdar strukturella löneskillnader och ser till att allt bemötande i kommunens verksamheter är jämställt och jämlikt, till exempel har vi HBTQ-diplomerat flera olika verksamheter. Vi har infört rätten till heltid för kommunens anställda, vilket inte minst har betydelse för kvinnor i välfärdsyrken.

Möjligheten att utjämna livschanser börjar i unga år, därför har vi skjutit till pengar till lågstadiet och till förebyggande arbete. Vi ser också till att alla barn och unga får chansen att uppleva kultur, bland annat genom vår kulturgaranti. Vi har också byggt ut vuxenutbildningen och gjort det lättare att komma in på en yrkesutbildning, så att fler får chansen att skaffa ett jobb och leva ett självständigt liv.

Det här är ett axplock av exempel, men allt det här hänger ihop. I vår kommun är jämlikhet och jämställdhet perspektiv som alltid ska finnas med. Det är bara så vi kan skapa ett Uppsala som är bra för alla människor.

Marlene Burwick (S), kommunstyrelsens ordförande
Ilona Szatmari Waldau (V), kommunalråd
Maria Gardfjell (MP), kommunalråd

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Efter ett år – nu ska den invigas

Den har stått på plats i ett år men nu kan skulpturen äntligen officiellt invigas.

Johan Häll

Kl.15:56, 11 december, 2017

Efter ett år – nu ska den invigas
Foto: Liuba Socican.

Det var ett år sedan Johan Röings skulptur ”Befattning” restes på plats utanför nya parkeringshuset vid Akademiska sjukhuset.

I samband med att markbeläggning nu är färdigställd ska det fyra meter höga konstverket, som är gjuten i brons av ett original i trä, invigas officiellt.

Invigningen sker på torsdag.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Så säker är skolskjutsen i din kommun

Säkerheten har höjts, men inte i hela landet. "Alltför många barn som måste korsa en trafikerad väg".

Matilda Larsson

Kl.15:06, 11 december, 2017

LISTA: Så säker är skolskjutsen i din kommun
Foto: Pixabay / Rickard Johansson.

Tusentals barn åker skolskjuts varje dag.

Enligt Skollagen är det kommunen som ansvarar för skolskjutsen vilket gör att säkerhetskraven varierar från kommun till kommun.

Under 2009 undersökte, NTF, vilka krav kommunerna ställde på sin skolskjuts.

Nu har NTF följt upp undersökningen och kan konstatera att det har blivit lite säkrare för barnen.

För den upphandlade skolskjutsen ställer 39 procent av kommunerna högre krav idag än 2009. När det gäller linjetrafiken ställer 47 procent av kommunerna högre krav.

– Det är glädjande att kommunerna ställer högre krav på framför allt linjetrafiken, men samtidigt är det oroande att det ändå hänt så lite. Fortfarande är det alltför många barn som till exempel måste korsa en trafikerad väg för att ta sig till sin hållplats eller färdas utan möjlighet att använda bälte, säger NTFs generalsekreterare Marie Nordén.

Kommunerna blev betygsatta mellan noll och tio, och trots att betygen inte säger allt om hur säker skolskjutsen är, kan det ändå ge indikationer om kommunens prioriteringar.

Enligt undersökningen har medelbetyget för upphandlad skolskjuts gått från 7,0 till 7,5 och för linjetrafiken från 2,6 till 3,2.

– Det är fortfarande generellt säkrare för barnen att åka i en upphandlad skolskjuts än med linjetrafik, kraven som ställs är högre. Men vi hittar också kommuner som får full pott, 10 i betyg, för kraven på linjetrafik så det går att ställa krav på säker skolskjuts för alla barn, avslutar Marie Norén.

Hela listan kan du se i bildspelet nedan, eller genom att klicka här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är nyheterna som lockade flest läsare förra veckan

Trissvinster till både Uppsala och Björklinge, ett oväntat ekonomiskt bidrag till Gottsundamammorna och ett gripande. Här är förra veckans mest lästa nyheter.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.13:04, 11 december, 2017

Här är nyheterna som lockade flest läsare förra veckan
Foto: TV4.

Här kommer en sammanfattning av de fem mest lästa nyheterna på 24Uppsala under förra veckan, och den nyhet som fick allra mesta klick var den om 79-årige Harry från Björklinge som skrapade fram storvinst i direktsändning på TV4.

TV: Skrapstrul när 79-årige Harry vann storvinst i TV4

LÄS MER: TV: Skrapstrul när 79-årige Harry vann storvinst i TV4

På andra plats kom ännu en nyhet om en storvinst till Uppsala. Även denna gång på Triss.

Läs också: Uppsalapar drog hem miljonvinst: ”Det var helt sjukt!”

På tredje plats kom Gottsundamammorna som i veckan fick ett minst sagt oväntat tillskott i kassan från en generös Uppsalabo.

Läs också: Gottsundamammornas oväntade gåva: ”Glädjetårar i ögonen”

På fjärde plats kom nyheten om en övertänd byggnad i Knivsta. Under brandförloppet fanns det stor risk för spridning.

Läs också: Byggnad övertänd – fanns risk för spridning

På femte plats kom nyheten om att flera personer kunde gripas efter en misstänkt stöld i Librobäck.

Läs också: I natt: Flera personer gripna i Uppsala

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Äldre kvinna bestulen i hemmet – av falsk hemtjänst

Kvinnan blev bestulen i sitt hem förra veckan. Nu har händelsen polisanmälts.

Josefine Göransson

Josefine Göransson

Kl.12:47, 11 december, 2017

Äldre kvinna bestulen i hemmet – av falsk hemtjänst
Foto: Arkiv

På måndagen anmälde en kvinna i 85-årsåldern att hon blivit bestulen i sitt hem. Stölden ska ha skett någon gång mellan onsdag eftermiddag och lördag förmiddag på en adress i Knivsta kommun.

Enligt kvinnan ska en person ha plingat på hemma hos henne och utgett sig för att komma från hemtjänsten. Kvinnan lät personen stiga in i bostaden men när kvinnans telefon ringde fick personen snart bråttom därifrån.

Efteråt upptäckte kvinnan att det saknades en stor mängd smycken. Hur mycket smyckena är värda är okänt.

Polisen har upprättat en anmälan om stöld.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vad blir det för mat? – här är veckans skolmat

Har du barn i förskolan, grundskolan eller gymnasiet? Här kan du se vad de får att äta till lunch den här veckan.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:58, 11 december, 2017

Vad blir det för mat? – här är veckans skolmat

Varje måndag publicerar vi veckans menyer för förskolan, grundskolan och gymnasiet. Här kan du se vad ditt barn får att äta den här veckan.

Meny förskola, Uppsala kommun Vecka 50

MÅNDAG 11 DECEMBER
Dagens rätt: Blodpudding och lingonsylt
Dagens gröna: Potatisbullar med lingonsylt

TISDAG 12 DECEMBER
Dagens rätt: Prinskorv med stuvad grönkål och kokt potatis
Dagens gröna: Bönjärpe med tomatyoghurt och ugnsbakad potatis

ONSDAG Lucia 13 DECEMBER
Dagens rätt: Risgrynsgröt med vörtbröd, ost och apelsin
Dagens gröna: Potatis- och purjolökssoppa, mjukt bröd, ost och frukt

TORSDAG 14 DECEMBER
Dagens rätt: Julskinka med kokt potatis och rödbetssallad
Dagens gröna: Ugnsbakad kålrot med grönkålsfräs, senap och kokt potatis

FREDAG 15 DECEMBER
Dagens rätt: Kökets gröna val

 

Meny grundskola, Uppsala kommun Vecka 50

MÅNDAG 11 DECEMBER
Dagens gröna: Potatisbullar med lingonsylt
Dagens rätt: Blodpudding och lingonsylt

TISDAG 12 DECEMBER
Dagens gröna: Bönjärpe med tomatyoghurt och ugnsbakad potatis
Dagens rätt: Prinskorv med stuvad grönkål och kokt potatis

ONSDAG Lucia 13 DECEMBER
Dagens gröna: Risgrynsgröt med vörtbröd, ost och apelsin
Dagens rätt: Omelett med svampstuvning och ugnsstekt potatis
Dagens extra: Potatis- och purjolökssoppa, mjukt bröd, ost och frukt

TORSDAG 14 DECEMBER
Dagens gröna: Ugnsbakad kålrot med grönkålsfräs, senap och kokt potatis
Dagens rätt: Julskinka med kokt potatis och rödbetssallad
Dagens extra: Köttbullar med rödkål och kokt potatis

FREDAG 15 DECEMBER
Dagens gröna: Kökets gröna valDagens rätt Kökets val

 

Meny gymnasieskola, Uppsala kommun Vecka 50

MÅNDAG 11 DECEMBER
Dagens rätt: Kycklinglasagne med citron
Dagens gröna: Potatisbullar med lingonsylt

TISDAG 12 DECEMBER
Dagens rätt: Prinskorv med stuvad grönkål och kokt potatis
Dagens gröna: Bönjärpe med tomatyoghurt och ugnsbakad potatis

ONSDAG Lucia 13 DECEMBER
Dagens rätt: Risgrynsgröt med vörtbröd, ost och apelsin
Dagens gröna: Omelett med svampstuvning och ugnsstekt potatis

TORSDAG 14 DECEMBER
Dagens rätt: Julskinka med kokt potatis och rödbetssallad
Dagens gröna: Ugnsbakad kålrot med grönkålsfräs, senap och kokt potatis

FREDAG 15 DECEMBER
Dagens rätt: Kökets val
Dagens gröna: Kökets gröna val

Informationen är hämtad från Uppsala kommun, och vi reserverar oss för eventuella ändringar och/eller avvikelser.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng