Kristdemokraterna

Kristdemokraterna: ”Familjen är samhällets viktigaste grundsten”

Vi kristdemokrater tycker att familjen är samhällets viktigaste grundsten. Med trygga och starka familjer bygger vi också ett tryggt och starkt samhälle.

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:05, 17 oktober, 2017

Kristdemokraterna: ”Familjen är samhällets viktigaste grundsten”
Kristdemokraternas Jonas Segersam. Foto: Uppsala kommun.

Vi tror på politikens gränser – politiker ska inte styra över familjernas vardag utan de måste själva få välja exempelvis skola och barnomsorgsform – det handlar om att fatta beslut på rätt nivå. Samtidigt ska vi säkerställa en god nivå i den kommunala servicen så att familjer och enskilda verkligen känner att de får ut det de kan förvänta av sina skattepengar och får en grundtrygghet tillgodosedd. Vi kommer aldrig acceptera slöseri med offentliga medel, eller kränkande (fel-) behandling från kommunens sida.

Tyvärr upplever många i Uppsala just nu en ökad otrygghet. I slutet av sommaren rapporterades det att 8 av 10 tjejer känner sig otrygga inne i centrum. Att kunna känna sig trygg när man beger sig hem på kvällen ska vara en självklarhet. Vi kristdemokrater anser att vi behöver ta krafttag när oroligheter uppstår – stenkastning mot bussar, stökiga fritidsgårdar och bråk i skolan kan vi inte acceptera. För att förbättra tryggheten i kommunen vill vi ha en utökad polisiär närvaro. Ett första steg, som kommunen själv kan påverka, är att de kommunala ordningsvakter som KD var med och införde permanentas, utökas och sprids till utsatta områden.

LÄS MER: Centerpartiet: Grön tillväxtpolitik ser hela kommunen

Vi kristdemokrater vill att våra äldre ska få åldras i trygghet och värdighet. När de rödgröna tog över styret i Uppsala 2014 började nedmonteringen av det mina företrädare Gustaf von Essen och Ebba Busch Thor byggt upp. Det började med att Omtanken, kommunens särskilda boende för vård i livets slutskede, lades ner. Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet genomförde därefter en omfattande omorganisation av kommunens fina egenregi och slutligen har ett omfattande kommunaliseringsprogram av den välfungerande privata äldreomsorgen sjösatts, med risk för ökade kostnader och sämre kvalitet. Vi vill på ett bättre sätt värdesätta våra äldre, och inte minst alla ovärderliga insatser som anhöriga gör.

För att öka tryggheten på ålderns höst vill Kristdemokraterna införa en äldreboendegaranti i kommunen där alla över 85 år ges plats på ett trygghetsboende eller vårdboende, om de så önskar. Ensamhet och isolering i det egna hemmet leder inte sällan till depression. Därför behöver vi bereda rum för fler seniorboenden, trygghetsboenden, och inte minst träffpunkter för äldre. Det ger minskad psykisk ohälsa, en känsla av gemenskap och höjd livskvalitet.

Uppsala kommun ska på sikt bli riksledande i trygghetsfrågor. Då går det inte att som de rödgröna skära ner på vitala kommunala kärnverksamheter. Om Kristdemokraterna får bestämma så ska kommunen ägna sig åt att prioritera kärnverksamhet som gynnar alla Uppsalas medborgare och familjer.

Jonas Segersam (KD)
Kommunalråd

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Dags för sommartid – har du ställt om klockan?

Extra trött idag? Det kan bero på att du har förlorat en timme under natten.

Mia Martelleur

Kl.02:00, 25 mars, 2018

Dags för sommartid – har du ställt om klockan?
Foto: Pixabay

I dag, den 25 mars, är det dags att ställa fram klockan en timme. Detta sker klockan 02.00 då klockan ställs fram till 03.00. Vi går därför miste om en timmes sömn.

Sedan 1980 har klockan ställts om till sommartid i Sverige. Detta görs alltid den sista söndagen i mars. Anledningen är att vi ska bättre utnyttja de ljusa nätterna på sommarhalvåret.

Sedan 1996 är sommartiden gemensam för alla länder i Europa utom Ryssland, Vitryssland och Island.

Sommartiden varar fram till den sista söndagen i oktober. I år blir det den 28 oktober som vi åter ställer om klockan till ”normaltid”, även kallad vintertid.

Källa: Fröken ur. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Bussförare kräver förändring – utsätts för hot och våld

Bussförare i Uppsala vill slippa behöva utföra biljettkontroller.

Michaela Ekström

Kl.20:39, 24 mars, 2018

Bussförare kräver förändring – utsätts för hot och våld
Foto: Arkiv

Samtliga bussförare vid Uppsala Gamla Buss AB, som kör stadsbussarna i Uppsala, kräver att få slippa utföra biljettkontroller. Detta då det enligt Kommunals skyddsombud är vid just biljettkontroller som det i stor utsträckning förekommer hot och våld mot chaufförerna.

Bussförarna menar också att många av dem inte längre vågar utföra kontroller på grund av hoten. Detta ska i sin tur ha lett till att det blivit ”extra farligt” för de förare som utför dem, då många resenärer vant sig vid att slippa kontroller.

Bussförarna kräver nu att arbetsgivaren GUB AB tar bor kravet på förarna att utföra biljettkontroller.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen varnar: Slug liga i farten – svindlar utsatta åldringar

Så bör man agera för att förhindra fler stölder.

Magnus Jansson

Kl.17:14, 24 mars, 2018

Polisen varnar: Slug liga i farten – svindlar utsatta åldringar
Foto: Arkiv

Polisen CIRCA-grupp, som arbetar nationellt mot åldringsbrott, har gått ut med en varning för en misstänkt liga. Sedan i tisdags har ett tiotal åldringsbrott anmälts i södra, östra och västra Sverige. Tillvägagångssätten är snarlika och polisen misstänker därför att det är samma personer som begått brotten.

Gärningspersonerna tar sig hem till äldre personer, ringer på dörren och utger sig för att samla in pengar och namnunderskrifter eller att man behöver fylla en flaska med vatten. I samband med detta stjäl man smycken och kontanter. Oftast är det kvinnor som ringer på dörren men det har även förekommit att en kvinna och en man ringt på”, skriver polisen i ett pressmeddelande.

– Vanligtvis brukar en man vänta kvar i bilen de färdas i till och från brottsplatsen. Gärningspersonerna förflyttar sig snabbt mellan olika orter och enligt uppgifter till polisen färdas de i bilar med tyska registreringsskyltar, säger Håkan Carlsson, chef för polisens CIRCA-grupp, i pressmeddelandet.

Polisen listar en rad olika punkter för att förebygga fler stölder.

* Släpp inte in okända personer i bostaden.

* Om personer ändå kliver in ska man inte lämna någon av dem eller ytterdörren utan uppsikt utan försöka att få dem att lämna bostaden.

* Om man måste lämna ytterdörren utan uppsikt så lås den så att ingen ytterligare person kan ta sig in. Dessa kriminella använder mycket sällan våld och vill inte ha uppmärksamhet kring sitt besök.

* Blir någon utsatt för brott eller att det stannar vid ett försök, gör en polisanmälan. I de fall personer varit inne i bostaden och rört något eller druckit vatten, rör inte föremålen personerna använt och berätta detta vid anmälningstillfället.

– Polisen ber allmänheten om hjälp om iakttagelser av personer och fordon, gärna foton, som kan ha samband med händelserna. Det finns risk att brotten fortsätter tills dessa personer grips eller lämnar landet. Alla iakttagelser kan vara avgörande i det utredningspussel som nu läggs, säger Håkan Carlsson.

Allmänheten ombeds att lämna eventuella uppgifter till polisen på telefon 114 14. Vid pågående brott ska man alltid ringa 112.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brand på demensboende

Händelsen inträffade under lördagseftermiddagen.

Filip Edvardsson

Kl.16:54, 24 mars, 2018

Brand på demensboende
Foto: Arkiv

Vid 16.30 fick räddningstjänsten in ett larm om röklukt vid ett demensboende på Kungsängsgatan i Uppsala.

När Räddningstjänsten kom till platsen visade det sig vara en mindre brand som startat i ett eluttag.

– Vi kunde släcka det snabbt så det var inge större grej, säger Lars Karlborg, på räddningstjänsten.

Vad som orsakade branden finns det inga uppgifter kring.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flerfordonsolycka i Uppsala

Trafikolyckan visade sig vara av det mindre slaget.

Filip Edvardsson

Kl.16:26, 24 mars, 2018

Flerfordonsolycka i Uppsala
Foto: Bildbyrån

Vid 16.12 kom ett larm om en trafikolycka på  Elfrida Andrées väg i Valsätra, där flera bilar var inblandade.

När räddningstjänst, ambulans och polis kom till platsen visade det sig vara en mindre krock mellan två fordon.

Ingen kom till skada av olyckan.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng