Kristdemokraterna

Kristdemokraterna: ”Familjen är samhällets viktigaste grundsten”

Vi kristdemokrater tycker att familjen är samhällets viktigaste grundsten. Med trygga och starka familjer bygger vi också ett tryggt och starkt samhälle.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:05, 17 oktober, 2017

Kristdemokraterna: ”Familjen är samhällets viktigaste grundsten”
Kristdemokraternas Jonas Segersam. Foto: Uppsala kommun.

Vi tror på politikens gränser – politiker ska inte styra över familjernas vardag utan de måste själva få välja exempelvis skola och barnomsorgsform – det handlar om att fatta beslut på rätt nivå. Samtidigt ska vi säkerställa en god nivå i den kommunala servicen så att familjer och enskilda verkligen känner att de får ut det de kan förvänta av sina skattepengar och får en grundtrygghet tillgodosedd. Vi kommer aldrig acceptera slöseri med offentliga medel, eller kränkande (fel-) behandling från kommunens sida.

Tyvärr upplever många i Uppsala just nu en ökad otrygghet. I slutet av sommaren rapporterades det att 8 av 10 tjejer känner sig otrygga inne i centrum. Att kunna känna sig trygg när man beger sig hem på kvällen ska vara en självklarhet. Vi kristdemokrater anser att vi behöver ta krafttag när oroligheter uppstår – stenkastning mot bussar, stökiga fritidsgårdar och bråk i skolan kan vi inte acceptera. För att förbättra tryggheten i kommunen vill vi ha en utökad polisiär närvaro. Ett första steg, som kommunen själv kan påverka, är att de kommunala ordningsvakter som KD var med och införde permanentas, utökas och sprids till utsatta områden.

LÄS MER: Centerpartiet: Grön tillväxtpolitik ser hela kommunen

Vi kristdemokrater vill att våra äldre ska få åldras i trygghet och värdighet. När de rödgröna tog över styret i Uppsala 2014 började nedmonteringen av det mina företrädare Gustaf von Essen och Ebba Busch Thor byggt upp. Det började med att Omtanken, kommunens särskilda boende för vård i livets slutskede, lades ner. Socialdemokraterna tillsammans med Vänsterpartiet och Miljöpartiet genomförde därefter en omfattande omorganisation av kommunens fina egenregi och slutligen har ett omfattande kommunaliseringsprogram av den välfungerande privata äldreomsorgen sjösatts, med risk för ökade kostnader och sämre kvalitet. Vi vill på ett bättre sätt värdesätta våra äldre, och inte minst alla ovärderliga insatser som anhöriga gör.

För att öka tryggheten på ålderns höst vill Kristdemokraterna införa en äldreboendegaranti i kommunen där alla över 85 år ges plats på ett trygghetsboende eller vårdboende, om de så önskar. Ensamhet och isolering i det egna hemmet leder inte sällan till depression. Därför behöver vi bereda rum för fler seniorboenden, trygghetsboenden, och inte minst träffpunkter för äldre. Det ger minskad psykisk ohälsa, en känsla av gemenskap och höjd livskvalitet.

Uppsala kommun ska på sikt bli riksledande i trygghetsfrågor. Då går det inte att som de rödgröna skära ner på vitala kommunala kärnverksamheter. Om Kristdemokraterna får bestämma så ska kommunen ägna sig åt att prioritera kärnverksamhet som gynnar alla Uppsalas medborgare och familjer.

Jonas Segersam (KD)
Kommunalråd

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Då kommer solen till Uppsala

Så blir vädret i helgen.

Mia Martelleur

Kl.16:01, 19 januari, 2018

SMHI: Då kommer solen till Uppsala
FOTO: Pixabay

Efter en mulen fredag väntas en ljusare helg i Uppsala. Efter en kylig natt mellan fredag och lördag, med upp mot sex minusgrader, så spricker himlen upp för en stund vid lunchtid på lördag.

Enligt SMHI kan det bli mellan en till två minusgrader mitt på lördagen, men mot kvällen sänkt temperaturen åter till fem minus. På eftermiddagen drar också molnen ihop sig igen och det blir mulet men växlande molnighet.

På söndag blir det fortsatt växlande molnighet och kyligare temperaturer. Enligt SMHI kan det blir från minus fyra till minus åtta grader.

Starten på nästa vecka blir också grå med mulet väder och fortsatt fyra till minus sex grader.

Så blir vädret i helgen: 

Skärmdump: SMHI

Skärmdump: SMHI

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsalaupptäckten kan bekämpa cancer

Den nya strategin kan vara framgångsrik.

Johan Häll

Kl.13:54, 19 januari, 2018

Uppsalaupptäckten kan bekämpa cancer
Foto: Bildbyrån.

En ny strategi för att stänga ned specifika enzymer för att förhindra celler att dela sig har forskare vid Uppsala universitetKarolinska institutet och University of Oxford utforskat.

”Att stänga av enzymer som är viktiga för överlevnaden hos växande celler är en lovande strategi för att bekämpa cancer. Men för att kunna stänga av ett specifikt enzym bland tusentals i kroppen måste en läkemedelsmolekyl utformas så att den passar exakt där den ska verka”, står det i ett pressmeddelande.

– Studien förklarar delvis varför vissa läkemedel binder olika till isolerade proteiner jämfört med samma proteiner i en cell. Genom att studera de nativa strukturerna och mekanismerna för cancer-målmolekyler kanske det blir möjligt att utnyttja deras mest karakteristiska egenskaper för att skapa nya mer selektiva mediciner, säger Sir David Lane, professor vid Karolinska Institutet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Plockade ut en miljon – åtalas för grovt bokföringsbrott

Två personer åtalas för tre fall av bokföringsbrott.

Johan Häll

Kl.12:47, 19 januari, 2018

Plockade ut en miljon – åtalas för grovt bokföringsbrott
Foto: Johan Häll.

Två personer har åtalats för brott mot aktiebolagslagen av Uppsala tingsrätt.
En av dessa, en 62-årig man, står också åtalad för grovt bokföringsbrott då han enligt åtalet inte ska ha ha följt plikten för bokföring genom att underlåta att bokföra affärshändelser eller bevara räkenskapsinformationen.

Penningtransaktioner över bolagets bankkonto uppgår till 968 211 kronor i insättningar och 1 030 182 kronor i uttag.

Den andre personen, en 49-årig man, är åtalad för bokföringsbrott och har enligt åklagare inte bokfört transaktioner på 282 136 kronor i insättningar och 252 311 kronor i uttag.

Båda männen förnekar brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

UL-trafikens fina resultat: ”Erbjuder flest möjligheter”

Här är resultaten jämfört med övriga kommuner i Sverige.

Johan Häll

Kl.11:56, 19 januari, 2018

UL-trafikens fina resultat: ”Erbjuder flest möjligheter”
Foto: Magnus Jansson Klarin.

Kollektivtrafiken i Uppsala län står sig bra om man jämför med övriga län, visar en rapport av nyckeltal för 2016 som Sveriges kommuner och landsting har presenterat.

– Busstrafiken i länet har flest utbudskilometer per invånare. Det betyder att Region Uppsala erbjuder fler resmöjligheter och har högre turtäthet per invånare än något annat län i Sverige, säger Bertil Kinnunen (S), regionråd och ordförande i kollektivtrafiknämnden.

– Även när det gäller tågtrafiken hävdar sig länet väl. Bara Södermanland och Skåne erbjuder fler utbudskilometer än Uppsala län, säger Bertil Kinnunen.

Även marknadsandelen av resandet för kollektivtrafiken i länet tillhör de högsta.

– Marknadsandelen är ett väldigt viktigt mått eftersom det visar hur attraktiv medborgarna tycker att kollektivtrafiken är. Vi har nyligen fått resultatet för 2017 och kan konstatera att marknadsandelen har ökat till 29 procent av det motoriserade resandet, säger Bertil Kinnunen.

Taggar:

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SVT Uppsala tappar sin redaktionschef

Håkan Wikström lämnar jobbet som redaktionschef och ansvarig utgivare på SVT Uppsala. Här är hans nya utmaning. ”En barndomsdröm som går i uppfyllelse.”

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.09:04, 19 januari, 2018

SVT Uppsala tappar sin redaktionschef
Håkan Wikström lämnar SVT Uppsala för nya utmaningar. Foto: SVT.

SVT Nyheter Uppsala tappar sin redaktionschef och ansvarig utgivare, Håkan Wikström, som väljer att gå vidare i karriären.

Håkan Wikström kommer närmast att bli ny publiceringschef på SVT med fokus på SVT-sporten.

Efter flera år på bland annat Enköpings-Posten och senare också UNT-sporten väntar nu ett drömjobb för Enköpingsbon.

– För en stund sedan blev det offentligt. Under våren börjar jag på SVT-sporten. En barndomsdröm som går i uppfyllelse. En dröm jag knappt har vågat drömma, skriver Håkan Wikström på sin Facebooksida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng