Två rån på två dagar och sju gripna – så lyckades polisen få full pott

Strax innan lunch i måndags rånades Elgiganten i Uppsala. Bara timmar senare var de dags igen, den här gången i Enköping. Resultatet? Samtliga gripna inom några timmar.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.21:02, 25 oktober, 2017

Två rån på två dagar och sju gripna – så lyckades polisen få full pott
Daniel Larsson, kommisarie vid polisen i Uppsala.

24Uppsala.se har tidigare rapporterat om polisens personalkris och anställningsstopp. Men trots de knappa resurserna har polisen all anledning att vara nöjda – i alla fall med resultatet. Två rån på två dagar och samtliga gripna efter bara några timmar.

– Det är glädjande siffror för den tunna blå linjen, säger Daniel Larsson som är kommisarie vid polisen i Uppsala.

LÄS MER: Pelling om polisens anställningsstopp: ”Det låter helt galet”

Läs också: Polisens personalkris total: ”Det här tar hårt på dem”

Var du själv med under något av rånen?
– Nej, tyvärr inte. Så jag ska inte ta åt mig något av äran. Det var faktiskt samma yttre befäl under båda rånen, och även hon är väldigt nöjd så klart. Jag har pratat med henne och hon kunde summera två lyckade insatser, fortsätter Daniel Larsson.

En gemensam nämnare vid de båda gripandena stavas helikopter, något som var väldigt avgörande menar Daniel Larsson.

– Det är självklart avgörande detaljer till att vi fick så pass lyckade resultat i dessa två fall. En av dem är att vi hade möjligheten till helikopter. Både efter rånet vid Elgiganten och nu senast i Enköping. Det är otroligt värdefullt. Alla regioner borde ha en egen helikopter. I Uppsala har vi förmånen att kunna använda en helikopter som är baserad på Arlanda, men även städer som Örebro och Jönköping hade haft nytta av det, säger Daniel Larsson och fortsätter.

– Sedan är vittnesuppgifterna väldigt avgörande, och att vi fick in dem väldigt snabbt. Något som kan vara väldigt avgörande är att, om någon ser en flykt och väljer att följa efter, att man då följer efter under en stund och förbi några korsningar. Det kan vara extremt avgörande. Men givetvis ska man följa efter på behörigt avstånd.

Var det vittnesuppgifter som gjorde att ni ganska snabbt kunde hitta flyktbilen efter rånet mot Elgiganten?
– Ja, bland annat. Man kan säga att det var en blandning. Det var också ett väldigt skickligt polisarbete och enskilt duktiga poliser som tagit snabba och riktiga beslut. Givetvis också lite tur, men man brukar ju säga att turen följer de skickliga.

Och dessa gripanden har gjorts trots blygsamma resurser?
– Vi lyckas tack vare ett väldigt bra samarbete. Den senaste tiden har vi varit förskonade av värdetransportrån. Mycket tack vare att de inbyggda skydden har blivit så pass mycket bättre. Men i minnet vet vi hur våldsamma den här typen av brott kan vara, och därför tillsätter vi också alla resurser vi har när det händer.

Vad är målet vid ett rån mot till exempel Elgiganten?
– Framförallt prylar de lättare kan sälja, som mobiler, ipads och bärbara datorer. Man släpper gärna inte med sig en stor platt-tv.

Hur många inblandade var det vid dessa polisinsatser?
– Vi lyckades frigöra väldigt många resurser på kort tid. Förutom Uppsala hade vi hjälp från både Stockholm och Västmanland. I rånförsöket i Enköping var det faktiskt också en bil från Karlstad med och hjälpte till. Vi skakade fram precis allt vi hade, men det gav också resultat.

Men trots det glädjande resultatet ligger resursfrågan kvar som ett mörkt täcke över Uppsalapolisen som inte ser någon ljusning.

– Att få göra gripanden av det här slaget är bra för arbetsmoralen. Men vi går på knäna när det gäller personal, det gör vi verkligen. Ändå lyckas vi på något sätt samla ihop oss vid större händelser och göra ett väldigt bra jobb. Men de som drabbas hårdast är de mindre brott som är riktade mot allmänheten. Vi har inte tiden att lösa detta, och jag vet att varenda polis är minst lika frustrerad över det som brottsoffren, säger Daniel Larsson och fortsätter.

– Nu blir det dessutom ett digert arbete för en mängd utredare att knyta ihop säcken och se till att dessa hamnar bakom lås och bom. Vi tror på vårt gripande, men vi får se vad utredningen kommer fram till.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

OROLIGHETERNA I VALSÄTRA

BILDEXTRA: Dagen efter bränderna – här fraktas bilarna bort

Dagen efter tumultet och bilbränderna i Valsätra har lugnet lagt sig och de brännskadade bilarna börjat fraktas bort.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.10:57, 23 november, 2017

Lugnet har lagt sig efter gårdagskvällens tumult och bilbränder där närmare tio bilar stod i lågor och där polisen tvingades ta in förstärkning från bland annat Stockholm innan man ens kunde släppa in räddningstjänsten i området.

Dagen efter bilbränderna är delar av parkeringsgaraget på Bandstolsvägen avspärrat. Och där inne står flera utbrända bilar. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Dagen efter bilbränderna är delar av parkeringsgaraget på Bandstolsvägen avspärrat. Och där inne står flera utbrända bilar. Foto: Magnus Jansson Klarin.

En man står utanför det eldhärjade parkeringsgaraget på Bandstolsvägen med sin telefon i handen och tittar in genom gallergrinden och polisavspärrningen. En kvinna passerar samtidigt och skakar på huvudet när våra blickar möts.

LÄS MER: Efter kvällens bränder – polisen har åter kontroll i området

”Det här är inte klokt” säger hon och berättar att hon har tagit hand om barnbarn.

Inne i garaget står flera sönderbrända bilar och fasaden på garaget har fått rejäla skador.

Bilarna på Linrepevägen börjar fraktas bort. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Bilarna på Linrepevägen börjar fraktas bort. Foto: Magnus Jansson Klarin.

En bit bort, på Linrepevägen, står ytterligare fyra bilar totalt sönderbrända. En bärgningsbil backar upp för att börja frakta bort en av bilarna, samtidigt som flera boende står och tittar på.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Omfattande företagskris: ”berör hundratusentals”

Företagsbranschen kommer att ställas inför ett dilemma. "Riskerar en utbredd företagsdöd".

Matilda Larsson

Kl.10:26, 23 november, 2017

Omfattande företagskris: ”berör hundratusentals”
Foto: Pxhere.

Nästan fyra av tio företagsledare är 55 år eller äldre och cirka en sjättedel är 65 år eller äldre.

Det innebär att inom fem till tio år kommer tiotusentals företag att ställas inför ett dilemma; överlåtelse eller avslut, enligt Företagarnas nya rapport.

Det handlar om 47 000 företag i Sverige, med totalt 310 000 anställda som kommer påverkas.

– Med en åldrande företagarbefolkning riskerar vi i värsta fall att se en utbredd företagsdöd i många kommuner. Ägarskifte är en fråga som berör tusentals företag med hundratusentals anställda, och att de underlättas kommer vara avgörande för många företags fortlevnad, säger Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén.

Mer än var sjätte företag ser ett ägarskifte som troligt inom fem år och mer än var fjärde företag ser det som troligt inom tio år.

Var fjärde företagare uppger att de sannolikt kommer att lägga ner sitt företag snarare än att byta ägare, enligt Företagarna.

För många företag kommer det innebära en segdragen och besvärlig process att byta ägare och för vissa kommer det innebära att företaget läggs ner, enligt  Företagarna.

– I dag är det exempelvis skattemässigt missgynnat att överlåta sitt företag till en närstående jämfört med att sälja till en extern aktör. Det är ett problem eftersom många småföretagare ser familjemedlemmar som det naturliga valet för ägarskifte. Ett annat problem är kraven på att den tidigare ägaren inte får vara verksam i företaget. Det kan försvåra överlåtelse av kunder, processer och rutiner, säger Patrick Krassén.

Utmaningen med åldrande företagare skiljer sig åt i landet. I Kronoberg, Kalmar och Värmlands län är företagsledarna äldst medan Stockholms län och Norrbotten har de yngsta företagsledarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FYRBENTA POLISHJÄLTARNA

Polishunden hjälte igen – såg till att gängmedlemmar kunde gripas

Polishunden Attack fick nyligen ta emot hederspriset som "årets polishund", natten till onsdag bidrog han till att gängmedlemmar kunde gripas.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.09:35, 23 november, 2017

Polishunden hjälte igen – såg till att gängmedlemmar kunde gripas
Polishunden Attack. Foto: Polisen.

24Uppsala.se har redan berättat om polishunden Attack som blev stor hjälte i det uppmärksammade fallet med den sexåriga flickan som försvann tidigare i år och som hittades först efter 13 timmar lång sökinsats som kablades ut över hela landet.

För sina insatser blev Attack nyligen vald till årets polishund efter den imponerande hjälteinsatsen, och nu har han slagit till igen.

Det var natten till onsdag som Attack spårade och bidrog till att två gängmedlemmar kunde gripas efter en biljakt i Knivsta. De båda gripna misstänks för narkotikabrott.

polis-tweet

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Misstänkt rånare slet av kvinnans halsband

Kvinnan ska ha blivit utsatt för både rån och misshandel.

Mia Martelleur

Kl.09:24, 23 november, 2017

Misstänkt rånare slet av kvinnans halsband
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Det var den 16 oktober 2017 som en man i 55-årsåldern ska ha misshandlat en kvinna i en bostad i Uppsala. Mannen ska ha tagit ett hårt i hennes armar vilket orsakat smärta och blånader. Han ska sedan genom våld ha stulit kvinnans halsband, som är värt cirka 2 690 kronor.

Rånvåldet ska enligt åtalat bestått i att mannen knuffat eller kastat ner kvinnan i en soffa och tryckt ner henne mot den. Efter det ska han ha slitit tag i hennes halskedja så att den gått sönder och lossnat från halsen.

Efter rånet meddelades den 19 oktober att mannen hade kontaktförbud gentemot kvinnan. Men under november månad ska han vid flera tillfällen ha brutit mot kontaktförbudet.

Vid minst sex tillfällen ska mannen på olika sätt ha kontaktat kvinnan genom att bland annat rycka i ytterdörren, ringa på ytterdörren, ropa på kvinnan, lämna kuvert med meddelanden och kassar med mat.

Nu står mannen åtalad vid Uppsala tingsrätt misstänkt för misshandel och rån samt överträdelse av kontaktförbud.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA:

Efter kvällens bränder – polisen har åter kontroll i området

Under onsdagskvällen rasade flera bränder i Uppsala. Polisen ser ett samband till veckans tillslag.

Mia Martelleur

Kl.06:49, 23 november, 2017

Efter kvällens bränder – polisen har åter kontroll i området
ARKIVFOTO: Casper Johansson

På onsdagskvällen larmades polis och räddningstjänst om flera bränder i Gottsunda och Valsätra, bland annat på Bandstoldsvägen i Valsätra.

Då det kunde finnas en hotbild mot räddningstjänsten på platsen fick de avvakta med räddningsarbetet på Bandstolsvägen tills de kunde köra in i området tillsammans med polis. Polisen fick därför tillkalla extraresurser från Stockholm.

LÄS MER: EXTRA: Tiotal bilar brinner – se filmerna från vittnen på plats

Först vid 21.34-tiden kunde släckningsarbetet påbörjas. Två timmar senare rapporterade polisen via twitter att ”kontrollen återtagits i Gottsunda/Valsätra”.

Vid kvart över tolv var även räddningstjänstens arbete klart och de kunde avsluta sina insatser. Sedan dess rapporterar både polis och räddningstjänst att det har varit lugnt i hela Uppsala.

I nuläget meddelar polisen att de inte kan utesluta att det finns ett samband mellan måndagen och tisdagens tillslag i Valsätra och Gottsunda och onsdagens bränder.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng