Moderaterna: ”Tack till alla er som betalar skatt” | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
VECKANS PARTI: MODERATERNA

Moderaterna: ”Tack till alla er som betalar skatt”

Har du någonsin blivit tackad för att du betalar skatt? Inte? Vi tycker att det är på tiden – tack så mycket!

Magnus Jansson Klarin

Kl.16:04, 31 oktober, 2017

Moderaterna: ”Tack till alla er som betalar skatt”
Kommunalråden Fredrik Ahlstedt (M) och Therez Olsson (M). Foto: Angelica Klang.

Många politiker pratar om kommunens pengar som en självklarhet. Vi kan läsa i tidningarna om hur politiker stoltserar med vilket parti som lägger mest pengar på olika satsningar. Ibland kan det kännas som om det finns oändligt med pengar att lägga på alla möjliga olika projekt. Pengar som dyker upp i kommunens plånbok från tomma intet. Vi vet att så inte är fallet. Pengarna kommer från er som går upp varje morgon, går till jobbet och betalar skatt. Vi förstår de insatser ni skattebetalare gör varje dag för att den här kommunen ska gå runt. För det är vi tacksamma.

Det tar 38 minuter med tåget från Uppsala till Stockholm. Uppsalaborna betalar 21,14 kr per hundralapp i kommunalskatt – i Stockholms stad betalar Stockholmarna 17,90 kr per hundralapp i kommunalskatt. En sjuksköterska med en månadslön på 30 000 kronor i månaden får behålla nästan en tusenlapp mer i månaden om han eller hon bor i Stockholm istället för Uppsala. I och med detta borde Uppsala kommun ligga i topp när det kommer till att leverera kvalitativ välfärd, men så är inte fallet. Uppsalas skattebetalare ger oss förutsättningar att tillhandahålla skola, vård och omsorg i världsklass. Tyvärr har det rödgröna styret svikit Uppsalaborna och exempel finns det gott om:

LÄS MER: Miljöpartiet: Ledarskap och partnerskap för klimatet

  • Plats 213 av 290 i Svenskt Näringlivs företagsklimatranking.
  • Plats 225 av 289 i SKL:s Öppna jämförelser av hemtjänsten.
  • Plats 282 av 290 när det kommer till lärartäthet (Lärarförbundet).
  • Sveriges skräpigaste stad 2016 (Håll Sverige Rent).
  • Gottsunda är utpekat som särskilt utsatt område (Polisens nationella operativa avdelning, NOA).

Varför ska Uppsalaborna betala mer i skatt, utan att få bättre välfärd? Vi vill att skattebetalarnas pengar används på bästa möjliga sätt – till kvalitet i välfärdens kärna.

Uppsala kommun tar idag ut 11 miljarder kronor i kommunalskatt. Eftersom ett högt skatteuttag inte per automatik ger bättre välfärd vill vi låta bli att ta ut 150 miljoner kronor i skatt från Uppsalaborna. Genom att sänka skatten med 150 miljoner återställer vi skattenivån till innan den senaste rödgröna skattehöjningen. Detta samtidigt som vi vidtar åtgärder för att förbättra välfärden och levnadsvillkoren för Uppsalaborna. Uppsala har alla förutsättningar till att vara bäst i Sverige oavsett parameter, men saknar styret och ledarskapet för att nå dit. Uppsala förtjänar förändring och förbättring.

Så tack till alla er som betalar skatt och som gör det möjligt att ha en stark gemensam välfärd. Vi lovar er att vi ska värdesätta och ta tillvara på era pengar på ett ansvarsfullt sätt om ni ger oss chansen efter nästa års val.

Fredrik Ahlstedt, Kommunalråd (M)
Therez Olsson, Kommunalråd (M)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nu kan Uppsala få sitt första kontorshus i trä

Här kommer den unika byggnaden att byggas.

Matilda Larsson

Kl.12:50, 24 april, 2018

Nu kan Uppsala få sitt första kontorshus i trä
Bild: Vasakronan/White.

Uppsala Kommun har nu antagit en detaljplan som möjliggör byggnation av Magasin X i kvarteret Fjalar, nära resecentrum i centrala Uppsala.

Magasin X kan bli Vasakronans första kontorshus byggt helt i trä och kommer att omfatta sju plan med 11 000 kvadratmeter uthyrbar area.

– Det här är oerhört spännande och jag hoppas givetvis att Magasin X blir det första kontorshuset i trä. Uppsala är en ambitiös kommun med skarpa mål för hur man vill växa smart och hållbart och vi märker ett ökat tryck även från våra hyresgäster att man söker mer långsiktigt hållbara lokallösningar. Då är bland annat trä efterfrågat. Att bara vistas i ett hus byggt av trä ger en annan upplevelse, säger Jan-Erik Hellman, chef region Uppsala, Vasakronan.

Projektet beräknas starta senare under året.

– Vi har redan tecknat en avsiktsförklaring med en hyresgäst som vill flytta in och vi för diskussioner med ytterligare ett antal intressenter, avslutar Jan-Erik Hellman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Biljakt på E4 – rattfull förare

Polisen förföljde en personbil vars hastighet låg på 160 km/h.

Klara Alvunger

Kl.19:23, 23 april, 2018

Biljakt på E4 – rattfull förare
Föraren körde i 160 km/h. Foto: Andreas L Eriksson/Bildbyrån.

Runt klockan sex stod polisen vid södra påfarten till E4:an i Uppsala och försökte stoppa en bil. Föraren vägrade dock följa polismans tecken utan körde vidare, vilket inledde en biljakt. Polisen tvingades bitvis att ligga i hastigheter mellan 120 och 160 kilometer i timmen.

Den flyende bilen stannade vid avfarten till Knivsta och medtogs till stationen. Ingen ska ha skadats i samband med händelsen. I nuläget misstänks föraren för grov olovlig körning, ringa narkotikabrott, drograttfylleri och att inte ha stannat på tecken av polisman.

Källa: Polisen

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man får fängelse – försökte våldta kvinna i centrala Uppsala

Det var tidigare i mars som en kvinna blev angripen på vägen hem från en utekväll.

Mia Martelleur

Kl.15:03, 23 april, 2018

Man får fängelse – försökte våldta kvinna i centrala Uppsala
Foto: Bildbyrån / Pixabay.

Det var den 3 mars i år som en kvinna var på väg hem från en utekväll. Vid Drottninggatan kände hon plötsligt ett obehag och vände sig om. Där stod en man som tog tag i henne och hon föll ner på marken.

Mannen höll fast hennes och la sig över henne. Han pussade på henne och hon började skrika åt honom att släppa henne och sluta. Men mannne började istället slita i hennes kläder samtidigt som hon försökte slå sig loss.

Kvinnan var i telefon med sin pojkvän när mannen attackerade henne. Hon började därför skrika var hon befann sig i hopp om att han skulle höra var hon var.

Plötsligt släppte mannen henne och sprang iväg. Hon fick syn på en förbipasserande kvinna och ropade på hjälp. Det visade sig att kvinnans pojkvän hade hunnit ringa ambulans och polisen och kort därefter fick kvinnan följa med ambulansen till sjukhuset.

Hon topsades av polisen där mannen hade pussat henne. I samband med DNA-analysen fick polisen en träff på en 30-årig man. Mannen greps och häktades, misstänkt för försök till våldtäkt.

Enligt tingsrätten är det utom rimligt tvivel att mannen har angripit kvinnan vid det aktuella tillfället. Han döms därför för försök till våldtäkt. Påföljden blir fängelse i ett år och tre månader. Han ska även betala skadestånd på nästan 35 000 kronor till kvinnan.

 

Mannen är sedan tidigare misstänkt för flera andra överfall och våldtäktsförsök på kvinnor i centrala Uppsala under vintern. Men där har tingsrätten slagit fast att det saknas tillräckliga bevis för häktning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Försvunnen kvinna hittad av allmänheten

En sökinsats pågick under söndagsförmiddagen efter att anhöriga anmält till polisen att kvinnan var försvunnen.

Magnus Jansson

Kl.10:58, 22 april, 2018

Försvunnen kvinna hittad av allmänheten
Arkivfoto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

På söndagsmorgonen gick polisen ut med en efterlysning av en 74-årig, dement kvinna som försvunnit i Ekeby.

– Det pågår en sökinsats just nu, i övrigt finns det inte så mycket att tillägga. Det är inte känt exakt när hon försvann, en anhörig anmälde det till oss vid sjutiden, sa Tor Stens, RLC-befäl på polisen till 24Uppsala tidigare under förmiddagen.

LÄS MER: Polisen efterlyser försvunnen kvinna – vädjar om tips

Vid 10.30-tiden meddelade polisen att kvinnan hittats av allmänheten klockan 10.21. Hon ska då ha befunnit sig vid brukshundsklubben i Uppsala och mådde under omständigheterna bra.

Hon har nu återförenats med sina anhöriga.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen efterlyser försvunnen kvinna – vädjar om tips

(Uppdaterad 11.04) ) Polisen fick in uppgifterna vid sjutiden på söndagsmorgonen.

Magnus Jansson

Kl.09:19, 22 april, 2018

Polisen efterlyser försvunnen kvinna – vädjar om tips
Arkivfoto: Jonas Ljungdahl / Bildbyrån

UPPDATERING: Vid 10.30-tiden meddelade polisen att kvinnan hittats.

*****

Polisen har gått ut med en efterlysning av en försvunnen 74-årig kvinna. Kvinnan vid namn Ulla-Britt försvann i Ekeby under söndagsmorgonen.

Hon beskrivs ha viss lokalkännedom men bor inte i Uppsala. Polisen uppger också att hon är dement men uppfattas som frisk.

Hon var vid försvinnandet klädd i: Röd jacka, midjelång, svarta skor, blå jeans. Övrig klädsel är okänd. Hon rör sig obehindrat.

Har du sett Ulla-Britt ring 11414 och begär RLC Mitt”, skriver polisen på sin hemsida.

– Det pågår en sökinsats just nu, i övrigt finns det inte så mycket att tillägga. Det är inte känt exakt när hon försvann, en anhörig anmälde det till oss vid sjutiden, säger Tor Stens, RLC-befäl på polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng