20 saker som är bevisat kan ge dig cancer

Att det går att få cancer genom rökning är allmänt känt. Men det finns oerhört mycket mer som är livsfarligt för vår hälsa.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.17:37, 4 november, 2017

20 saker som är bevisat kan ge dig cancer
Foto: Montage

Cancer är en av de största dödsorsakerna i världen och de flesta känner någon i sin närhet som drabbats av sjukdomen. Här är en lista, framtagen av MSN, som visar 25 saker som är bevisat kan ge dig cancer.

Rökning – Att röka tobak är en av de största orsakerna till cancer. Minst 69 av de 7 000 kemikalier som finns i tobaksrök är cancerframkallande.

Passiv rökning – Tyvärr hjälper det inte alltid att låta bli att röka. Det finns alltid en risk att drabbas av cancer om du andas in för mycket av andras rök.

Kött – Bearbetat kött som exempelvis korv och pastejer kan orsaka tarmcancer.

Alkohol – Det kommer inte som någon överraskning kanske men de som dricker mycket alkohol löper en risk att få kolorektal cancer i bröst, struphuvudet, lever, matstrupe, munhåla och svalg.

Sotning – Att andas in kol och rök från bränt trä, eller andra rester från skorstenar, leder till en specifik cancerform som kallas sotarcancer. Sjukdomen är inte lika vanligt som tidigare när man rengjorde för hand.

Diesel – Att andas in dieselångor och avgaser är starkt kopplade till cancer. Totalt är det minst 30 komponenter i dieselolja som är cancerogena.

Solsängar och lampor – Att sola solarium ökar bara risken att utveckla hudcancer. Den ultravioletta strålningen är inte bra, speciellt för unga.

UV-stråkning från solen – För mycket exponering för UV-strålning från solen kan precis som solsängarna leda till hudcancer.

Luftföroreningar – Det finns vissa länder och städer som är farligare när det gäller luftföroreningar än andra. Men de platser som är väldigt förorenade är kända för att orsaka lungcancer, skriver MSN.

Rökfria tobaksprodukter – Tuggtobak och andra rökfria tobaksprodukter är en av de största orsakerna till cancer i struphuvudet.

Strålning – Det finns många källor som ger ifrån sig strålning och statistik visar att 10 procent av invasiva cancerfall orsakas av strålning.

Asbest – Tidigare användes asbest i isolering. Och andas man in asbest kan det leda till bland annat ärrbildning i lungorna.

Målat – Väggfärg kan innehålla kemikalier som orsakar cancer. Några av kemikalierna är bensen, blykromat och asbest.

Stenkolstjära – Används bland annat som en bas för målarfärg, men också som bindemedel i asfaltsprodukter.

Möbelfabriker – Personer som jobbar på fabriker där man tillverkar möbler utsätts regelbundet för sågspån, som kan leda till näscancer.

Aluminiumfabriker – Att jobba på en aluminiumfabrik gör att man utsätts för rök och ångor som innehåller dåliga kemikalier och koltjärebeck.

Arsenik i dricksvatten – De flesta länder gör kontroller på dricksvatten regelbundet för att se upp för faror som arsenik. Men skulle man få i sig dricksvatten som är förorenat kan det orsaka cancer.

Kärnkraftanläggningar – Att jobba på en kärnenergianläggning gör att man utsätts för 20 gånger mer strålning än vad som är tillåtet. För mycket strålning kan leda till leukemi.

Obehandlade eller milt behandlade mineraloljor – Mineraloljorna har klassats som grupp 1 cancerogena enligt IARC, skriver MSN.

Kolförgasning – När kol reagerar med syre, ånga och koldioxid så bildas en gas. För mycket av den gasen innebär en ökad risk att få lungcancer.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppmärksammas för framgångsrika insatser

Uppsalas lokalpolisområdeschef Jale Poljarevius har utsetts till Årets trygghetsambassadör.

Robin Östberg

Kl.19:58, 22 mars, 2018

Uppmärksammas för framgångsrika insatser
Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta. Foto: Anders Nilsson.

Bakom priset som instiftades 2011, står tankesmedjan Säkerhet för Näringsliv och Samhälle (SNOS).

Det är framförallt Poljarevius hårda arbete mot gängkriminaliteten som lyfts fram i motiveringen.

– Poljarevius initiativ till nära samverkan mellan polis, kommun och myndigheter är en väsentlig framgångsfaktor och förklaring till varför Uppsala har blivit en tryggare plats och varför brottsbekämpningen här kan inspirera till efterföljd i övriga landet, skriver juryn.

Bland tidigare mottagare av Årets trygghetsambassadör finns bland annat kriminologen Leif GW Persson, forskningschefen Magnus Ranstorp och regeringens dåvarande samordnare mot idrottsrelaterat våld, Björn Eriksson.

– Jag känner mig mycket hedrad av att få motta en utmärkelse av den här digniteten, med tanke på vilka som tidigare har fått priset. Men framför allt ser jag utmärkelsen som en kvittens på det jobb som jag och mina kolleger på Uppsalapolisen samt alla andra inblandade lagt ner för att bekämpa gängkriminaliteten i kommunen, säger Jale Poljarevius, till SNOS.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ska kommunen få fler att rösta

För att öka valdeltagandet rekryteras nu ambassadörer.

Robin Östberg

Kl.18:53, 22 mars, 2018

Så ska kommunen få fler att rösta
Foto: Bildbyrån.

Uppsala kommun vill få fler invånarna att rösta i höstens val samt öka kunskapen om demokrati. Därför rekrytera nu ett 20-tal demokratiambassadörer.

– Tidigare har det varit ett ojämlikt valdeltagande. I stort sett alla distrikt i Gottsunda har ett för lågt deltagande. Även i områden som Gränby och Löten finns distrikt med lågt valdeltagande. Allra högst antal har Nåntuna – där röster nästan varenda kotte, säger Gro Hansen, utvecklingsledare på Uppsala kommun.

Arbetet med att rekrytera ambassadörer är igång och planeras vara klart i slutet av april. Därefter väntar en utbildning i början av juni innan ambassadörena börjar jobba i skarpt läge. Tanken är att minst två ska ha kunskap om funktionsnedsättningar.

– Det är en fördel om ambassadörerna kan flera språk och är förankrad i de områden de besöker. Vi ser nämligen att grupper som utlandsfödda och personer med funktionsnedsättningar röstar i en allt mindre utsträckning, säger Gro Hansen.

Hansen refererar till en social kartläggning från 2017 som visar på ett samband mellan valdeltagande och människors sociala situation.

– De områden med hög arbetslöshet och höga sjuktal hade också ett lägre valdeltagande, säger hon och fortsätter:

– Vi har bara haft demokrat i 100 år och alla våra röster väger liga tungt. Om man inte går och röstar överlåter man till någon annan att bestämma.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Cyklist påkörd vid korsning – förd till sjukhus

(Uppdaterad 13.45) En trafikolycka inträffade i Uppsala vid lunchtid.

Josefine Göransson

Kl.13:19, 22 mars, 2018

Cyklist påkörd vid korsning – förd till sjukhus
Arkivfoto: Magnus Jansson Klarin

Vid 12.30-tiden på torsdagen inträffade en trafikolycka vid korsningen Björkgatan/Hjalmar Brantingsgatan i Uppsala. En manlig cyklist hade då blivit påkörd av en personbil och polis samt ambulans skickades till platsen.

– Han har förts till sjukhus med ambulans, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisens ledningscentral region Mitt.

Hur allvarliga skador mannen har ådragit sig är i nuläget okänt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man misstänks ha misshandlat kvinna i bostad

Mannen misstänks ha stulit från kvinnan efter att han misshandlat och hotat henne.

Josefine Göransson

Kl.11:01, 22 mars, 2018

Man misstänks ha misshandlat kvinna i bostad
Foto: Arne Forsell / Bildbyrån

En man i 45-årsåldern åtalas vid Uppsala tingsrätt för att i början av mars i år ha misshandlat en kvinna i en bostad i Uppsala. Enligt åtalet ska mannen ha tilldelat kvinnan flera knytnävsslag i huvudet och på kroppen.

I samband med misshandeln ska mannen också ha hotat kvinnan genom att uttala att han skulle döda henne. Han ska även ha hotat kvinnan med våld för att hindra henne från att göra en polisanmälan gällande händelsen. Med anledning av detta åtalas mannen för misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak.

Han åtalas även för stöld då han misstänks ha tagit 30 000 kronor i kontanter från kvinnan i samband med att han lämnade hennes bostad.

Vid ett tidigare tillfälle ska mannen ha gjort sig skyldig till våldsamt motstånd då han försökt hindra två ordningsvakter när de skulle avlägsna mannen från en krog. Den misstänkte mannen har i förhör nekat till brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Allt fler unga brottas med skulder

Unga vuxna i Uppsala län i topp gällande obetalda räkningar som gått till Kronofogden.

Robin Östberg

Kl.10:54, 22 mars, 2018

Allt fler unga brottas med skulder
Foto: Pressbild Kronofogden.

Under 2017 steg antalet ansökningar om betalningsförelägganden hos Kronofgoden till över en miljon ärenden. Även det totala skuldbeloppet ökade med tio procent till nästan 14 miljarder kronor. Ökningen är störst bland unga vuxna (26-34 år) där antalet ansökningar ökade med sju procent, enligt statistik från Kronofogden.

Uppsala hamnar på fjärde plats bland landets län i en lista som beskriver den största ökningen av betalningsföreläggande under 2017. Ökningen bland unga vuxna i länet låg på tio procent. Störts ökning hade bland annat Jämtland och Jönköping, som både hade en ökning på 14 procent.

– Det är oroväckande att många unga vuxna har svårt att betala sina skulder. Det kan tyvärr få stora konsekvenser på privatekonomin och göra det svårt att till exempel få hyreskontrakt eller ta lån, säger Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors, i ett pressmeddelande.

FaktaTips: Så tar du kontrollen över din ekonomi


- Ha koll på dina utgifter och gör en budget
- Se över dina vanor och spara in på småutgifter
- Ta höjd för oförutsedda kostnader och inkomstförändringar
- Börja månadsspara och ha ett eller flera konkreta mål med din ekonomi

Källa: Visma Collectors.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng