Anmälningarna ökar – men är allt inte ett missförstånd? | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Anmälningarna ökar – men är allt inte ett missförstånd?

Antalet anmälningar mot landets fastighetsmäklare ökar, många uppfattar ett felaktigt beteende från mäklare men det är ofta inte så enkelt som det först verkar. 

Anders Nilsson

Kl.08:05, 5 november, 2017

Anmälningarna ökar – men är allt inte ett missförstånd?
Foto: Pixabay.

Antalet anmälningar mot landets fastighetsmäklare ökar, lockpriser och andra budgivningsfrågor är de vanligaste anledningarna till en anmälan.

– Lockpriser och budgivningsfrågor är de vanligaste anledningarna. De har legat i topp även förut men nu utgör de tillsammans över 50 procent av anmälningarna. Konsumenterna är mest oroade över de två frågorna, säger Eva Westberg, myndighetschef och ordförande i disciplinnämnden på Fastighetsmäklarinspektionen.

Eva Westberg menar att det beträffande anmälningar av dessa två frågeställningar till Fastighetsmäklarinspektionen ofta finns missförstånd om vad som gäller för mäklare enligt lag och god fastighetsmäklarsed.

– Kunden ser en stor skillnad mellan det annonserade priset och försäljningspriset och menar att det räcker för att vara ett lockpris, vilket inte stämmer med definitionen. Fastighetsmäklarinspektionen har bevisbördan för att visa att fastighetsmäklaren medvetet har satt ett utgångspris som väsentligt avviker från mäklarens bedömning av marknadsvärdet vid tidpunkten för annonseringen. Det finns väldigt många andra förklaringar till att ett pris har blivit högt som Fastighetsmäklarinspektionen inte kan motbevisa. Därför avskrivs många av dessa tillsynsärenden, säger Eva Westberg och fortsätter.

– Anmälningarna kan även ha med budgivningsfrågor att göra, som hänger i hop med hetsiga budgivningar som inte bindande. Det kan hända att en spekulant inte fick köpa fastigheten trots de gav högsta budet. En sådan anmälan beror ofta på ett missförstånd om fastighetsmäklarens roll som förmedlare av buden mellan spekulanten och säljaren. Säljaren kan välja till vem som helst, för vilket pris som helst och då har mäklaren inte gjort fel.

15 anmälningar mot Uppsala läns 299 fastighetsmäklare har genomförts i år, jämfört med 2016 då elva anmälningar gjordes. I Sverige som helhet har det hittills i år gjorts mer än 400 anmälningar mot landets över 7 000 fastighetsmäklare, vilket är lika många anmälningar som det totala antalet under 2016.

Ofta leder anmälningarna inte till någon åtgärd då regelbrott inte kan styrkas. Under år 2016 beslutade Fastighetsmäklarinspektionen totalt fyra återkallelser, 53 varningar och 10 erinran. Ingen av anmälningarna under 2016 i Uppsala län ledde till några disciplinära åtgärder.

– Gör man något som strider mot lagen eller god fastighetsmäklarsed kan detta i mycket allvarliga fall leda till en återkallelse avregistreringen för mäklaren. Det sker väldigt sällan. För en återkallelse ska man begått brott, ha höga skulder, eller göra allvarliga fel vid upprepade tillfällen, säger Eva Westberg och fortsätter.

– Det är vanligare att få en varning eller i lindrigare fall en erinran.

Ska man anlita en fastighetsförmedlare vid försäljning av sin fastighet finns ett par saker man ska tänka på.

– Det viktigaste är att kontrollera att fastighetsmäklaren är registrerad. Sådan information finns på vår hemsida www.fmi.se, sök mäklare. Om personen inte är registrerad hos Fastighetsmäklarinspektionen har personen inte rätt att yrkesmässigt förmedla fastigheter. Vi rekommenderar även att kontakta flera mäklare, så att man hittar någon som man känner förtroende för. Sedan ska man även läsa igenom uppdragsavtalet och vara tydlig med de önskemål du har om förmedlingen, avslutar Eva Westberg.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Torg fräschas upp inför bostadsbygge

Detaljplanen ändras för kvarteret vid Sivia torg.

Robin Östberg

Kl.18:29, 19 april, 2018

Torg fräschas upp inför bostadsbygge
Pressbild: SANDELLSANDBERG.

För att 90 nya lägenheter vid Sivia torg i Uppsala ska kunna byggas har kommunen fattat ett beslut om att ändra detaljplanen för kvarteret Siv där torget ligger. De två befintliga hus som finns på platsen ska nämligen kunna få takvåningar. För att utsikten från Uppsala Konsert & Kongress inte ska påverkas är husens takhöjd begränsad.

– Upprustningen av Sivia torg är en del i arbetet att göra Uppsala till en tryggare kommun. Under lång tid har boende och företagare önskat ett lyft för torget och nu kan vi äntligen tillgodose de önskemålen, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

Förslaget innebär bland annat att det kan byggas ett nytt bostadshus ovanpå kontorsvåningen mot Storgatan och ett nytt bostadshus ovanpå butikslokalerna mot Sivia torg. Ambitionen är också att skapa en attraktiv stadsmiljö bet butiker som vänder sig ut mot gatorna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Här är Uppsalas bästa mäklare

Topp fem över de mäklare som har blivit mest rekommenderade hittills i år.

Matilda Larsson

Kl.15:21, 19 april, 2018

LISTA: Här är Uppsalas bästa mäklare
Foto: Wikimedia Commons.

Många använder sig av rekommendationer för att ta reda på vad andra tyckt om en tjänst.

Sajten Hittamäklare har ett rekommendationssystem där man kan se vilka mäklare som har fått flest rekommendationer av tidigare kunder. De nuvarande siffrorna gäller för det första kvartalet 2018.

– För den som ska sälja sin bostad kan rekommendationer hjälpa till att känna sig tryggare med valet av mäklare. En rekommendation från tidigare säljare blir lite som en kvalitetsstämpel, ett kvitto på att mäklaren presterat bra tidigare, säger Alexandra Eldin, marknadsansvarig på Hittamäklare.

Här är de mest rekommenderade mäklarna i Uppsala kommun:

1. Martin Boholm, Notar

2. Anton Winqvist, Mäklarringen

3. Staffan Fritzell, ROI FASTIGHETSMÄKLERI

4. Erik Hedlund, Notar

5. Daria Varedian, Erik Olsson

Källa: Hittamäklare.se

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Myndighetens varning: Tänk på detta i sommarstugan

Här är sakerna du bör ha koll på för att undvika bränder när du vårstädar.

Matilda Larsson

Kl.08:14, 19 april, 2018

Myndighetens varning: Tänk på detta i sommarstugan
Foto: Matilda Larsson. Grafik: Pixabay.

Vårstädningen är i full gång i många hem och många öppnar upp sommarstugor som varit stängda hela vintern.

Elsäkerhetsverket varnar nu för elrelaterade bränder och tipsar vad man bör tänka på då elprodukterna ansluts till elnätet.

Vid säsongens första besök i sommarstugan är det till exempel bra att se över stugans elprodukter eftersom elsäkerheten kan ha försämrats under vintern då apparaterna varit oanvända och avstängda.

Kontrollera också att kablar, stickproppar och uttag inte sitter löst eller har synliga fel som exempelvis sprickor. Använd också laddare som är avsedda för produkten.

– Vi fick nyligen in anmälan om en batteridriven fönstertvätt som brunnit. Det visade sig att man använt fel adapter, 12 volt istället för 5 volt med förödande konsekvenser. Det är viktigt att alltid använda den laddare som är avsedd för produkten, säger Martin Gustafsson på Elsäkerhetsverkets produktavdelning.

Har din sommarstuga jordfelsbrytare ska du kontrollera att jordfelsbrytaren fungerar och att strömmen bryts när du trycker på testknappen. Om den inte slår ifrån, kontakta ett elinstallationsföretag för kontroll.

En jordfelsbrytare bryter strömmen snabbt om till exempel en apparats hölje skulle bli spänningsförande och minskar därmed risken att någon i din omgivning skadas av el. Om jordfelsbrytare saknas finns det portabla att köpa, tipsar Elsäkerhetsverket.

Se till att säkringarna i proppskåpet fungerar. Om de är av den gamla sorten se till att de är ordentligt fastskruvade. Det passar till exempel bra att kontrollera i samband med att du slår på gruppcentralen.

När du stänger av eller slår på gamla kylskåp och frysar ska du vara uppmärksam. Enligt Elsäkerhetsverket kan kompressorn i dessa ha startproblem och det kan uppstå elektriska ljusbågar eller elektriska gnistor. Finns det damm och smuts bakom kylskåpet kan det antändas och leda till en brand. Dammsug därför utrymmet bakom kylskåpet ibland i de fall du kommer åt.

Även om eluttag och strömbrytare ser hela ut är det ingen garanti för att elledningarna i väggen är det. Äldre byggnader är ofta inte anpassade till dagens användning av elapparater, vilket kan innebära att elledningarna blir överbelastade.

Eftersom elmateriel har en begränsad livslängd bör till exempel en renovering av ett äldre hus även omfatta elanläggningen. Finns det synliga skador eller missfärgningar på elledningarna i huset ska du kontakta ett elinstallationsföretag för att byta ut dem.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Första spadtaget tas för ny stadsdel

Inom kort tas det första spadtagen för den nya stadsdelen södra Gunsta i Uppsala.

Robin Östberg

Kl.20:40, 18 april, 2018

Första spadtaget tas för ny stadsdel
Översiktsillustration av det nya området, BoKlok Droskan i södra Gunsta. Foto: BoKlok

Den 3 maj tas det allra första spadtagen för den nya stadsdelen söder om Gunsta. I kvarteret BoKlok Droskan ska det totalt byggas uppemot 250 bostäder i fem olika etapper. Projektet är en del av Uppsala kommuns plan på 1 500 bostäder i området innehållande flerfamiljshus, kedjehus och villor.

– Uppsala är under stor tillväxt och vi är stolta över att vara med och utveckla ett helt nytt område. Här kan vi erbjuda nybyggda bostäder av bra kvalitet till ett bra pris. Nyproduktion är generellt väldigt dyrt men med vår tillverkningsprocess kan vi hålla priserna nere – utan att tumma på kvaliteten, säger Timo Lumioja, projektledare BoKlok, i ett pressmeddelande.

I de nya bostäderna i kvarteret BoKlok Droskan kommer det vara nära till serviceutbud och förskola men också närhet till skog och natur.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN: Veckans hetaste hus i Uppsala

Förra veckans mest klickade hus finns i bland annat Almunge och Svartbäcken.

Robin Östberg

Kl.21:02, 16 april, 2018

KLICKTOPPEN: Veckans hetaste hus i Uppsala
Svartbäcken, Uppsala. Foto: Widerlöv.

1. Almunge, Uppsala. 6792 visningar. 18 000 000 kr.

”Den arkitektritade mangårdsbyggnadens läge är väl genomtänkt, huset är ritat av arkitekten Sven Kjerr. Byggnaden ligger på en höjd omgärdad av hagar. Fantastiska sällskapsytor på båda planen samt gott om utrymme i källarplanet.”, skriver mäklaren

almungehus

Almunge, Uppsala. Foto: Widerlöv.

 

2. Svartbäcken, Uppsala. 5042 visningar. 9 750 000 kr.

”Välkommen till denna representativa villa med en fantastiskt tomt. Huset har sedan 2002 totalrenoverats. Källarplanet erbjuder en uthyrningsdel/företagsdel med egen ingång från gavelsidan på huset, här finns två stora rum, kök samt rymlig dusch & WC.”, skriver mäklaren. 

svartba%cc%88ckenhus

Svartbäcken, Uppsala. Foto: Widerlöv.

 

3. Almunge, Uppsala. 4040 visningar. 3 495 000 kr.

”Här möts du av en medeltida kyrkmiljö och ett unikt bostadshus från sent 1700 -tal om 8 rum och kök, planlösning sexdelad plan bevarad. Salen/vardagsrummet med kakelugn är placerad i husets mitt med sidorum som med fördel kan användas som sovrum på var sida.”, skriver mäklaren.

Almunge, Uppsala. Foto: Svensk fastighetsförmedling.

Almunge, Uppsala. Foto: Svensk fastighetsförmedling.

 

4. Vänge, Uppsala. 3780 visningar. 2 995 000 kr.

”Låt mig presentera denna pärla om 154 kvadratmeter som ligger 6 min utanför Vänge i trevliga Stora Kil. Här har ni ett vackert och rymligt 1,5-planhus med anor från sekelskiftet. Huset är ljust och rymligt med bland annat stort kök, matsal, vardagsrum, tre sovrum, tvättstuga och badrum samt dusch/wc.”, skriver mäklaren.

Vänge, Uppsala. Foto: Svensk Fastighetsförmedling.

Vänge, Uppsala. Foto: Svensk Fastighetsförmedling.

 

5. Nåntuna, Uppsala. 3285 visningar. 3 495 000 kr.

”Radhus där nästan alla rum renoverats, byggts om eller byggts till med mycket bra resultat och rätt känsla. Utbyggnaden för hallen uppfördes 2001. Köket och nedervåningens badrum/tvätt helrenoverades 2014. Tillbyggnaden av vindsrummet utfördes 2005 och 2018 byggdes övre planet om till tre sovrum.”, skriver mäklaren.

Nåntuna, Uppsala. Foto: Mäklarhuset.

Nåntuna, Uppsala. Foto: Mäklarhuset.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng