VECKANS PARTI: SOCIALDEMOKRATERNA

Socialdemokraterna: ”Kunskapslyft för fler i jobb”

Arbete ger en egen inkomst, utveckling och gemenskap med andra. Att kunna försörja sig själv och bidra med sitt arbete är grunden för vårt välfärdssamhälle.

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:29, 7 november, 2017

Socialdemokraterna: ”Kunskapslyft för fler i jobb”
Marlene Burwick, kommunstyrelsens ordförande (S), Erik Pelling, kommunalråd (S), Caroline Hoffstedt, kommunalråd (S). Foto: Uppsala kommun.

Vi vill att fler Uppsalabor ska komma i arbete och att den lokala arbetsmarknaden ska utvecklas i takt med befolkningsökningen i vår kommun. Till år 2050 ska vi skapa 70 000 nya jobb i Uppsala.

Förskolan och skolan är början på det livslånga lärandet och lägger grunden för varje individs liv. Vi ska se till att den rustar varje ung Uppsalabo med kunskap för framtiden. Därför gör vi socialdemokrater tillsammans med våra samarbetspartier stora investeringar i förskolan och skolan i Uppsala. Vi fortsätter satsningen på mindre barngrupper och klasser i lägre åldrar samtidigt som vi förbättrar arbetsmiljön med lärarassistenter och gör läraryrket mer attraktivt genom höjda lärarlöner. Vi genomför också en lässatsning på landsbygden och en historisk utbyggnad av förskolor och skolor.

LÄS MER: Moderaterna: ”Tack till alla er som betalar skatt”

Dagens gymnasieskola står inför andra utmaningar än vad som gällde för bara några årtionden sedan. I dag krävs en gymnasieutbildning för att få ett jobb i ett allt mer kunskapsintensivt samhälle. Därför behöver vi rusta ungdomar med en bredd av kunskap och uppmuntra till att söka olika gymnasieprogram. Vi stärker yrkesutbildningarnas attraktivitet för att ge fler en chans till ett jobb i sektorer som idag saknar arbetskraft.

Både välfärdens verksamheter och Uppsalas växande näringsliv är i stort behov av utbildad personal. För att vi ska lyckas med kompetensförsörjningen behöver vi förbättra våra utbildningsinsatser. Att fler kan utbilda sig och komma i arbete är också den viktigaste delen i att främja etablering och för att bryta segregationen. Under hösten år 2015 välkomnade vi många nyanlända till Uppsala kommun. Då var utmaningen att se till att alla nya Uppsalabor skulle få tillgång till utbildning och bostäder. Etableringsarbetet måste nu fortsätta. Det kommer att kräva fler utbildningsmöjligheter, mer effektiv språkträning, bättre matchning samt validering av nyanländas kunskaper.

Vi genomför nu ett lokalt kunskapslyft och bygger ut vuxenutbildningen så att fler personer kan möta arbetsmarknadens behov och bli anställningsbara samtidigt som flera arbetsgivare i Uppsala får lättare att hitta utbildad personal. Vi möjliggör också för att de som sedan tidigare har en gymnasieexamen ska få möjligheten att läsa en yrkesutbildning på Komvux och öka sina chanser att få jobb. Vi stärker också SFI-undervisningen så att nyanlända Uppsalabor kan komma i arbete och tillför fler platser inom yrkesvux. I år har hittills 4 336 Uppsalabor ansökt och kommit in på kommunens vuxenutbildning. Det är 1578 personer mer än 2015 och 310 personer mer än 2016.

Vi behöver fortsätta stärka alla Uppsalabors tillgång till utbildning och jobb. För oss går det före nya skattesänkningar.

Marlene Burwick, kommunstyrelsens ordförande (S)
Erik Pelling, kommunalråd (S)
Caroline Hoffstedt, kommunalråd (S)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppmärksammas för framgångsrika insatser

Uppsalas lokalpolisområdeschef Jale Poljarevius har utsetts till Årets trygghetsambassadör.

Robin Östberg

Kl.19:58, 22 mars, 2018

Uppmärksammas för framgångsrika insatser
Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta. Foto: Anders Nilsson.

Bakom priset som instiftades 2011, står tankesmedjan Säkerhet för Näringsliv och Samhälle (SNOS).

Det är framförallt Poljarevius hårda arbete mot gängkriminaliteten som lyfts fram i motiveringen.

– Poljarevius initiativ till nära samverkan mellan polis, kommun och myndigheter är en väsentlig framgångsfaktor och förklaring till varför Uppsala har blivit en tryggare plats och varför brottsbekämpningen här kan inspirera till efterföljd i övriga landet, skriver juryn.

Bland tidigare mottagare av Årets trygghetsambassadör finns bland annat kriminologen Leif GW Persson, forskningschefen Magnus Ranstorp och regeringens dåvarande samordnare mot idrottsrelaterat våld, Björn Eriksson.

– Jag känner mig mycket hedrad av att få motta en utmärkelse av den här digniteten, med tanke på vilka som tidigare har fått priset. Men framför allt ser jag utmärkelsen som en kvittens på det jobb som jag och mina kolleger på Uppsalapolisen samt alla andra inblandade lagt ner för att bekämpa gängkriminaliteten i kommunen, säger Jale Poljarevius, till SNOS.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ska kommunen få fler att rösta

För att öka valdeltagandet rekryteras nu ambassadörer.

Robin Östberg

Kl.18:53, 22 mars, 2018

Så ska kommunen få fler att rösta
Foto: Bildbyrån.

Uppsala kommun vill få fler invånarna att rösta i höstens val samt öka kunskapen om demokrati. Därför rekrytera nu ett 20-tal demokratiambassadörer.

– Tidigare har det varit ett ojämlikt valdeltagande. I stort sett alla distrikt i Gottsunda har ett för lågt deltagande. Även i områden som Gränby och Löten finns distrikt med lågt valdeltagande. Allra högst antal har Nåntuna – där röster nästan varenda kotte, säger Gro Hansen, utvecklingsledare på Uppsala kommun.

Arbetet med att rekrytera ambassadörer är igång och planeras vara klart i slutet av april. Därefter väntar en utbildning i början av juni innan ambassadörena börjar jobba i skarpt läge. Tanken är att minst två ska ha kunskap om funktionsnedsättningar.

– Det är en fördel om ambassadörerna kan flera språk och är förankrad i de områden de besöker. Vi ser nämligen att grupper som utlandsfödda och personer med funktionsnedsättningar röstar i en allt mindre utsträckning, säger Gro Hansen.

Hansen refererar till en social kartläggning från 2017 som visar på ett samband mellan valdeltagande och människors sociala situation.

– De områden med hög arbetslöshet och höga sjuktal hade också ett lägre valdeltagande, säger hon och fortsätter:

– Vi har bara haft demokrat i 100 år och alla våra röster väger liga tungt. Om man inte går och röstar överlåter man till någon annan att bestämma.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Cyklist påkörd vid korsning – förd till sjukhus

(Uppdaterad 13.45) En trafikolycka inträffade i Uppsala vid lunchtid.

Josefine Göransson

Kl.13:19, 22 mars, 2018

Cyklist påkörd vid korsning – förd till sjukhus
Arkivfoto: Magnus Jansson Klarin

Vid 12.30-tiden på torsdagen inträffade en trafikolycka vid korsningen Björkgatan/Hjalmar Brantingsgatan i Uppsala. En manlig cyklist hade då blivit påkörd av en personbil och polis samt ambulans skickades till platsen.

– Han har förts till sjukhus med ambulans, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisens ledningscentral region Mitt.

Hur allvarliga skador mannen har ådragit sig är i nuläget okänt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man misstänks ha misshandlat kvinna i bostad

Mannen misstänks ha stulit från kvinnan efter att han misshandlat och hotat henne.

Josefine Göransson

Kl.11:01, 22 mars, 2018

Man misstänks ha misshandlat kvinna i bostad
Foto: Arne Forsell / Bildbyrån

En man i 45-årsåldern åtalas vid Uppsala tingsrätt för att i början av mars i år ha misshandlat en kvinna i en bostad i Uppsala. Enligt åtalet ska mannen ha tilldelat kvinnan flera knytnävsslag i huvudet och på kroppen.

I samband med misshandeln ska mannen också ha hotat kvinnan genom att uttala att han skulle döda henne. Han ska även ha hotat kvinnan med våld för att hindra henne från att göra en polisanmälan gällande händelsen. Med anledning av detta åtalas mannen för misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak.

Han åtalas även för stöld då han misstänks ha tagit 30 000 kronor i kontanter från kvinnan i samband med att han lämnade hennes bostad.

Vid ett tidigare tillfälle ska mannen ha gjort sig skyldig till våldsamt motstånd då han försökt hindra två ordningsvakter när de skulle avlägsna mannen från en krog. Den misstänkte mannen har i förhör nekat till brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Allt fler unga brottas med skulder

Unga vuxna i Uppsala län i topp gällande obetalda räkningar som gått till Kronofogden.

Robin Östberg

Kl.10:54, 22 mars, 2018

Allt fler unga brottas med skulder
Foto: Pressbild Kronofogden.

Under 2017 steg antalet ansökningar om betalningsförelägganden hos Kronofgoden till över en miljon ärenden. Även det totala skuldbeloppet ökade med tio procent till nästan 14 miljarder kronor. Ökningen är störst bland unga vuxna (26-34 år) där antalet ansökningar ökade med sju procent, enligt statistik från Kronofogden.

Uppsala hamnar på fjärde plats bland landets län i en lista som beskriver den största ökningen av betalningsföreläggande under 2017. Ökningen bland unga vuxna i länet låg på tio procent. Störts ökning hade bland annat Jämtland och Jönköping, som både hade en ökning på 14 procent.

– Det är oroväckande att många unga vuxna har svårt att betala sina skulder. Det kan tyvärr få stora konsekvenser på privatekonomin och göra det svårt att till exempel få hyreskontrakt eller ta lån, säger Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors, i ett pressmeddelande.

FaktaTips: Så tar du kontrollen över din ekonomi


- Ha koll på dina utgifter och gör en budget
- Se över dina vanor och spara in på småutgifter
- Ta höjd för oförutsedda kostnader och inkomstförändringar
- Börja månadsspara och ha ett eller flera konkreta mål med din ekonomi

Källa: Visma Collectors.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng