VECKANS PARTI: LIBERALERNA

Liberalerna: ”Att leva hela livet”

Karin och Bengt är nyblivna pensionärer och försöker landa i sin nya tillvaro. De bor kvar i sin villa, odlar intressen som fått stå tillbaka under yrkesverksamma år och hämtar sina barnbarn på förskolan en gång i veckan.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.18:04, 14 november, 2017

Liberalerna: ”Att leva hela livet”
Liberalernas Mohamad Hassan och Lina Nordquist om att leva hela livet. Foto: Uppsala kommun.

Hälsan är god, bortsett från en krånglande höft och högt blodtryck. Karins mamma, Agnes, finns fortfarande i livet, och ett par gånger i veckan tittar de till henne, som för varje månad behöver mer stöd. Hon är ensam, orolig över alla olika personer hon möter i hemtjänsten och trött på de trista matlådorna hon får. Ta sig ut på egen hand törs hon inte längre. Sjukhusbesöken blir fler liksom medicinerna. Dottern Karin gör sitt bästa och kontaktar kommun och sjukvård, flera samtal i veckan blir det, och följer med på samtliga vårdbesök. Det frestar på.

Att vara äldre 2017 är inte detsamma som för 50 år sedan, utan på många sätt bättre. Vi lever längre och är därmed ofta pensionärer betydligt längre. Men livssituationen och hälsan varierar. Äldre kan vara friska eller sjuka, 69 eller 89 år, bo i eget boende eller på ett omvårdnadsboende, ha stora omvårdnadsbehov eller inga alls. När vi politiker pratar om seniorer måste vi minnas detta.

LÄS MER: Socialdemokraterna: ”Kunskapslyft för fler i jobb”

Anhöriga, likt Karin, drar ofta ett stort lass. Så stort att var fjärde anhörig själv blir sjuk. Döttrar och äldre hustrur är extra utsatta. Stödet behöver öka, och ett sätt att göra detta är att införa vårdlotsar som hjälper till med sjukvårdskontakter. Avgörande är också att samarbetet mellan regionen och kommunen fungerar smärtfritt. Där finns tyvärr brister idag, som drabbar enskilda individer. Kanske får man stanna på sjukhus längre än nödvändigt för att det inte finns ett boende att komma till, eller för att personal i kommunala boenden inte har tillräckliga kunskaper om seniorers hälsa, behov och sjukdomar. Liberalerna arbetar nu med ett förslag om att skapa en för regionen och kommunen gemensam nämnd för äldrefrågor där individen, inte vem som ansvarar för vad, står i fokus.

För att möta äldres vårdbehov är det viktigaste väl fungerande primärvård. Många vårdcentraler behöver öka sin kompetens i att vårda äldre. Mer vård bör dessutom kunna ges i hemmet, genom hembesök av läkare, sjuksköterska och mobil röntgen. Att åka till sjukhuset kan innebära en stor påfrestning.

För att hålla sig frisk, eller må så bra som möjligt, behöver livet vara innehållsrikt. Efter önskemål och behov bör var och en erbjudas stöd till en aktiv fritid. Att få äta tillsammans med andra, delta i matlagning, eller bara njuta av doften vid tillagning, skapar livskvalitet. Att komma utomhus och se löven ändra färg och känna luften bli annorlunda skapar en känsla av att livet fortgår. Men för att komma till exempelvis de träffpunkter som finns, och möta andra, måste det finnas fungerande sätt att ta sig dit. Färdtjänst är viktig för den som inte kan resa kollektivt, men om förutsättningarna för att åka buss var bättre – som hållplatser inom rimligt avstånd och strategiskt utplacerade bänkar på vägen mellan hållplatsen och närliggande bostäder – skulle fler kunna klara sig själva. Den som är beviljad färdtjänst ska få resa gratis med kollektivtrafiken när möjlighet och ork finns. Det gör livet friare och rikare.

Att samla många funktioner på ett ställe tror vi skulle uppskattas av många. Ett pensionärernas hus, som till exempel i Strängnäs, är något vi i Liberalerna vill åstadkomma. Att skapa en plats för alla pensionärsföreningar som erbjuder värdefulla aktiviteter är efterlängtad av många föreningar. Kanske med en förskola i samma hus, för möten över generationsgränserna.

Var och en ska, utifrån sina förutsättningar, kunna leva livet som hen vill och få hjälp på sina villkor, livet igenom. Människors kompetens ska tillvaratas hela livet och äldre ska kunna känna sig trygga i att vård och stöd finns när den behövs.

Mohamad Hassan (L)
Kommunalråd

Lina Nordquist (L)
Regionråd

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: Veckans mest klickade hus i Uppsala

Denna vecka toppas listan med ett hus i Björklinge. På listan finns även en niomiljonersvilla i Ekolsund.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.18:38, 19 november, 2017

5 bilder
 • Fålhagen, Uppsala. Foto: Fastighetsbyrån.
  Fålhagen, Uppsala. Foto: Fastighetsbyrån.
 • Hammarsgårdsvägen 5, Ekolsund. Foto: Bjurfors.
  Hammarsgårdsvägen 5, Ekolsund. Foto: Bjurfors.
 • Björklinge-Hammarby 82. Foto: Svensk Fastighetsförmedling.
  Björklinge-Hammarby 82. Foto: Svensk Fastighetsförmedling.
 • Fålhagen, Uppsala. Foto: Widerlöv & Co.
  Fålhagen, Uppsala. Foto: Widerlöv & Co.
 • Rudboda 10, Faringe. Foto: Widerlöv & Co.
  Rudboda 10, Faringe. Foto: Widerlöv & Co.

1. Björklinge. 5 894 visningar. 1 495 000 kr.
”Varmt välkomna till denna fullträff – ett charmigt och hemtrevligt hus om fem rum och kök. Läget i lugna och natursköna Björklinge-Hammarby är förtrollande! För er som gillar lugn och ro och närhet till grönområden är denna fastighet verkligen mitt i prick!”, skriver mäklaren.

Björklinge-Hammarby 82. Foto: Svensk Fastighetsförmedling.

Björklinge-Hammarby 82. Foto: Svensk Fastighetsförmedling.

2. Hammarsgårdsvägen 5, Ekolsund. 3 865 visningar. 9 000 000 kr.
”I lugn och mysig vik längs Mälarens kustlinje finner vi denna idyll. Stor insynsskyddad tomt om ca 5500 kvm med egen strandlinje och nyrenoverat hus!”, skriver mäklaren.

cbild4mb2g78f2b4k6mng-1460003413-rszww1170-80

Hammarsgårdsvägen 5, Ekolsund. Foto: Bjurfors.

 3. Rudboda 10, Faringe. 3 372 visningar. 1 595 000 kr.
”Välkommen till Rudboda 10, en lantlig idyll i naturskön omgivning. Här är hemmet för dig som söker lugnet på landet med stor tomt!”, skriver mäklaren.

Rudboda 10, Faringe. Foto: Widerlöv & Co.

Rudboda 10, Faringe. Foto: Widerlöv & Co.

4. Fålhagen, Uppsala. 3 273 visningar. 6 950 000 kr.
”Välkommen till denna välplanerade tegelvilla på 120+76kvm. Här bor du mitt i Fålhagens mysiga villakvarter som omgärdas av härliga allmänna gräsytor. Huset är perfekt beläget med baksida som angränsar mot skogsdunge och lekparken Gunsta Backar.”, skriver mäklaren.

Fålhagen, Uppsala. Foto: Widerlöv & Co.

Fålhagen, Uppsala. Foto: Widerlöv & Co.

5. Fålhagen, Uppsala. 3 214 visningar. 6 000 000 kr.
”I Fålhagens attraktiva och idylliska villakvarter finner ni denna mycket fina och välskötta 1-plansvilla med inredd källare och vidbyggt garage!”, skriver mäklaren.

Fålhagen, Uppsala. Foto: Fastighetsbyrån.

Fålhagen, Uppsala. Foto: Fastighetsbyrån.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Spottade biljettkontrollant i ansiktet – greps av polis

Nu kommer straffet för kränkningen.

Mia Martelleur

Kl.17:14, 19 november, 2017

Spottade biljettkontrollant i ansiktet – greps av polis
FOTO: Magnus Jansson Klarin

Det var den 2 maj som en man befann sig på ett tåg på väg mot Uppsala. När tåget närmade sig Knivsta kom en biljettkontrollant och frågade om mannens biljett. Det visade sig att han inte hade någon.

När biljettkontrollanten bad mannen att visa legitimation eller personnummer vägrade han kontrollanten grep därför honom för bedrägligt beteende. Tillsammans med sina kollegor höll de kvar mannen på tåget tills de kom fram i Uppsala där polis väntade.

Innan kontrollanten grep mannen spottade han henne rakt i ansiktet. Mannen, som är i 30-årsåldern, döms därför för förgripelse mot tjänsteman. Han döms även för ett narkotikabrott från 24 december 2016. 

Straffet blir 75 dagsböter. Han ska även betala skadestånd till biljettkontrollanten på sammanlagt 12 320 kronor jämte ränta. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EMMAS MATLAGNING

Mästerkock-Emmas exklusiva recept på ”favoriträtten”

Ser det här för bra ut för att vara sant? Det är det inte. Emma Håkansson levererar ett magnifikt recept med pasta och köttbullar.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.16:01, 19 november, 2017

Mästerkock-Emmas exklusiva recept på ”favoriträtten”

Köttbullar är en återkommande favorit som serveras året om. Favoriten kan smaksättas på ofantligt många olika sätt, men hemligheten bakom den traditionella köttbullen är enligt Emma den smörstekta löken, brödet och grädden.

Pasta pappardelle med köttbullar på nötfärs, grönpeppar-och timjansås toppat med tranbär
– Gräddig pastasås med tydlig smak av peppar, timjan och konjak som blandas med nykokt pasta och mumsiga köttbullar på viltfond. Duka fram rätten i en färgrik kompott din kastrull, säger Emma Håkansson.

Du behöver (4 portioner)
400-500 g pasta pappardelle

Köttbullar
600 g nötfärs
3 skivor skogaholmslimpa
0,5 dl grädde
1 st ägg
3 msk viltfond
1,5 tsk salt
1 st gul lök
Finhackad färsk timjan
Smör till stekning

Grönpeppar- och timjansås
2 msk hela grönpepparkorn
2 msk torkad timjan
3 msk konjak
3 msk viltfond
4 dl grädde
2 dl creme fraîche
3 msk lingonsylt
1 dl frysta tranbär

Gör så här
Köttbullar
Skär bort kanterna ifrån brödet. Lägg skivorna i en bunke tillsammans med grädde och fond – låt svälla i ca 10 minuter. Finhacka löken och smörstek hälften i några minuter tills den mjuknar.

Ha i den råa löken, smörstekta löken, färsen, ägget, saltet och finhackad färsk timjan i brödblandningen och vänd runt med hjälp av händerna. Forma till fina köttbullar. Smörstek några i taget på medelvärme, ca 6-7 min.

Sås
Mortla eller stöt grönpepparkornen så att de krossas. Torrosta tillsammans med torkad timjan i panna/kastrull. Häll på matfettet som blev över i köttbullepannan, konjak, fond och låt puttra i någon minut. Ha i grädde och creme fraîche, låt småputtra på låg värme i några minuter – såsen ska tjockna något. Tillsätt lingonsylt och frysta tranbär och rör försiktigt runt. Lägg de färdigstekta köttbullarna i såsen.

Koka upp saltat vatten till pastan och koka enligt anvisningar på förpackningen. Blanda samman den nykokta pastan med såsen och köttbullarna, smaka av med salt och toppa med färsk timjan.

Lycka till och smaklig måltid!

För fler recept – följ emmasmatlagning på instagram eller kika in emmas blogg – emmasmatlagning.se

pastaratt

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Påverkad man stoppad på E4

Körde i hög hastighet på E4 – polis larmades.

Mia Martelleur

Kl.15:03, 19 november, 2017

Påverkad man stoppad på E4
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Det var strax efter klockan två på söndagen som en polispatrull stoppade en bil på E4. Bilen hade färdats i hög hastighet på vägen i höjd med Månkarbo.

När patrullen stoppar fordonet och kontrollerar föraren får de misstankar om narkotikapåverkan.

Mannen, som är i 30-årsåldern, medtas till polisstationen för provtagning. Han misstänks nu för drograttfylleri.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fantasyklassiker blir tv-serie: ”Vi är hänförda”

Nu är det klart att den populära trilogin blir en serie.

Fanny Olsson

Fanny Olsson

Kl.13:58, 19 november, 2017

Fantasyklassiker blir tv-serie: ”Vi är hänförda”
Foto: Pixabay

14 år har gått sedan den första Sagan om ringen-filmen hade premiär. Nu är det klart att filmen kommer bli tv-serie. Och det är Amazon som kommer att producera serien.

skarmavbild-2017-11-16-kl-11-51-13

Enligt uppgifter från CNN kommer serien att utspela sig i Tolkiens värld, Midle-erath, men handlingen kommer att äga rum innan Sagan om ringen-böckerna.

”Vi är hänförda över att få ta Sagan om ringen-fansen på ett nytt episkt äventyr”, skriver Sharon Tal Yguado, chef för drama- och komedi-avdelningen på Amazon i ett pressmeddelande till SVT.

TV-serien väntas bli under flera säsonger men det är ännu oklart vilka som kommer att spela de olika karaktärerna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng