Liberalerna: ”Att leva hela livet” | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
VECKANS PARTI: LIBERALERNA

Liberalerna: ”Att leva hela livet”

Karin och Bengt är nyblivna pensionärer och försöker landa i sin nya tillvaro. De bor kvar i sin villa, odlar intressen som fått stå tillbaka under yrkesverksamma år och hämtar sina barnbarn på förskolan en gång i veckan.

Magnus Jansson Klarin

Kl.18:04, 14 november, 2017

Liberalerna: ”Att leva hela livet”
Liberalernas Mohamad Hassan och Lina Nordquist om att leva hela livet. Foto: Uppsala kommun.

Hälsan är god, bortsett från en krånglande höft och högt blodtryck. Karins mamma, Agnes, finns fortfarande i livet, och ett par gånger i veckan tittar de till henne, som för varje månad behöver mer stöd. Hon är ensam, orolig över alla olika personer hon möter i hemtjänsten och trött på de trista matlådorna hon får. Ta sig ut på egen hand törs hon inte längre. Sjukhusbesöken blir fler liksom medicinerna. Dottern Karin gör sitt bästa och kontaktar kommun och sjukvård, flera samtal i veckan blir det, och följer med på samtliga vårdbesök. Det frestar på.

Att vara äldre 2017 är inte detsamma som för 50 år sedan, utan på många sätt bättre. Vi lever längre och är därmed ofta pensionärer betydligt längre. Men livssituationen och hälsan varierar. Äldre kan vara friska eller sjuka, 69 eller 89 år, bo i eget boende eller på ett omvårdnadsboende, ha stora omvårdnadsbehov eller inga alls. När vi politiker pratar om seniorer måste vi minnas detta.

LÄS MER: Socialdemokraterna: ”Kunskapslyft för fler i jobb”

Anhöriga, likt Karin, drar ofta ett stort lass. Så stort att var fjärde anhörig själv blir sjuk. Döttrar och äldre hustrur är extra utsatta. Stödet behöver öka, och ett sätt att göra detta är att införa vårdlotsar som hjälper till med sjukvårdskontakter. Avgörande är också att samarbetet mellan regionen och kommunen fungerar smärtfritt. Där finns tyvärr brister idag, som drabbar enskilda individer. Kanske får man stanna på sjukhus längre än nödvändigt för att det inte finns ett boende att komma till, eller för att personal i kommunala boenden inte har tillräckliga kunskaper om seniorers hälsa, behov och sjukdomar. Liberalerna arbetar nu med ett förslag om att skapa en för regionen och kommunen gemensam nämnd för äldrefrågor där individen, inte vem som ansvarar för vad, står i fokus.

För att möta äldres vårdbehov är det viktigaste väl fungerande primärvård. Många vårdcentraler behöver öka sin kompetens i att vårda äldre. Mer vård bör dessutom kunna ges i hemmet, genom hembesök av läkare, sjuksköterska och mobil röntgen. Att åka till sjukhuset kan innebära en stor påfrestning.

För att hålla sig frisk, eller må så bra som möjligt, behöver livet vara innehållsrikt. Efter önskemål och behov bör var och en erbjudas stöd till en aktiv fritid. Att få äta tillsammans med andra, delta i matlagning, eller bara njuta av doften vid tillagning, skapar livskvalitet. Att komma utomhus och se löven ändra färg och känna luften bli annorlunda skapar en känsla av att livet fortgår. Men för att komma till exempelvis de träffpunkter som finns, och möta andra, måste det finnas fungerande sätt att ta sig dit. Färdtjänst är viktig för den som inte kan resa kollektivt, men om förutsättningarna för att åka buss var bättre – som hållplatser inom rimligt avstånd och strategiskt utplacerade bänkar på vägen mellan hållplatsen och närliggande bostäder – skulle fler kunna klara sig själva. Den som är beviljad färdtjänst ska få resa gratis med kollektivtrafiken när möjlighet och ork finns. Det gör livet friare och rikare.

Att samla många funktioner på ett ställe tror vi skulle uppskattas av många. Ett pensionärernas hus, som till exempel i Strängnäs, är något vi i Liberalerna vill åstadkomma. Att skapa en plats för alla pensionärsföreningar som erbjuder värdefulla aktiviteter är efterlängtad av många föreningar. Kanske med en förskola i samma hus, för möten över generationsgränserna.

Var och en ska, utifrån sina förutsättningar, kunna leva livet som hen vill och få hjälp på sina villkor, livet igenom. Människors kompetens ska tillvaratas hela livet och äldre ska kunna känna sig trygga i att vård och stöd finns när den behövs.

Mohamad Hassan (L)
Kommunalråd

Lina Nordquist (L)
Regionråd

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Spårfel skapar förseningar i tågtrafiken

Det är förseningar i tågtrafiken.

Mattis Andersson

Kl.18:30, 27 maj, 2018

JUST NU: Spårfel skapar förseningar i tågtrafiken
Foto: Arkiv

Trafikverket har rapporterat om förseningar i tågtrafiken som kan förekomma mellan Knivsta och Uppsala. Det påverkar fjärrtåg mellan Stockholm och Uppsala samt SL-pendeltåg på linje 40 mellan Södertälje – Uppsala.

Orsaken ska vara ett spårfel mellan Ekeby och Säby

Prognos för när felet kan vara åtgärdat är satt till måndag 28/5 kl 06.00 enligt Trafikverket.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Problem för swish – betalfunktionen fungerade inte

Under lördagen har funktionen att betala med appen Swish slutat fungera.

Mattis Andersson

Kl.14:34, 26 maj, 2018

Problem för swish – betalfunktionen fungerade inte
Foto: Arkiv

Betalningsappen Swish fungerar för tillfället inte.

Appen slutade fungera kring 13.00 på lördagen. Att betala med appen fungerar bara för vissa, skriver Aftonbladet.

– Betalningarna går igenom för vissa användare men det är ingen idé att sitta och försöka och försöka, då är det bättre att vänta tills systemet är i gång igen, uppger Per Ekwall på Swish till Aftonbladet.

 

Klockan 16:30 ska Swish fungera som vanligt igen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man till sjukhus med ambulans – fick grävskopa i huvudet

Under torsdagseftermiddagen skedde arbetsplatsolyckan.

Mattis Andersson

Kl.18:19, 24 maj, 2018

Man till sjukhus med ambulans – fick grävskopa i huvudet
Foto: Arkiv

Under torsdagseftermiddagen rapporterade polisen om en man i 35-årsåldern som fått föras till sjukhus med ambulans. Det var i Viksta Myrby som en man slagit huvudet i en grävskopa.

Mannen skulle gå under en skopa när han slog i huvudet och började blöda. Ambulans tillkallades och mannen transporterades sedan till sjukhus. Hur pass illa skadad mannen blivit är för närvarande okänt.

Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada genom arbetsplatsolycka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN: Veckans hetaste bostadsrätter i Uppsala

Föra veckans mest klickade bostadsrätter finns i bland annat Fålhagen och Svartbäcken.

Robin Östberg

Kl.20:28, 20 maj, 2018

KLICKTOPPEN: Veckans hetaste bostadsrätter i Uppsala
Fålhagen, Uppsala. Foto: Widerlöv co.
ska%cc%88rmavbild-2018-05-18-kl-16-30-50

Fullerö, Uppsala. Foto: Widerlöv co.

1. Fullerö, Uppsala. 3197 visningar. 3 295 000 kr.

”Bostadsrättsvilla i två plan med 136 väldisponerade kvadratmeter, fördelat på 6 rum varav 5 sovrum, stora fönsterpartier, förråd och egen uppfart med plats för 1-2 bilar.”, skriver mäklaren.

 

centrum

Centrum, Uppsala. Foto: svensk Fastighetsförmedling.

2. Trädgårdsgatan, Uppsala. 3128 visningar. 6 700 000 kr.

”Med ett centralt läge, i attraktiva Uppsalakvarter, återfinns denna vackra bostad högst upp i en tidstypisk funkisfastighet. Fylld av tidstypiska detaljer och med en klassisk disposition, erbjuds en stor sällskapsdel samt tre sovrum, serveringsgång och kök.”, skriver mäklaren.  

 

ska%cc%88rmavbild-2018-05-18-kl-16-39-03

Fålhagen, Uppsala. Foto: Widerlöv.

3. Fålhagen, Uppsala. 2885 visningar. 3 995 000 kr.

”Välkommen till Väderkvarnsgatan 32 och denna unika takvåning med extra allt! Här erbjuds ett hem med flera sällsynta attribut såsom fantastisk takterrass, dubbla balkonger med eftermiddags-kvällssol, takfönster, synliga takbjälkar och loft.”, skriver mäklaren.

 

svartba%cc%88cken

Svartbäcken, Uppsala. Foto: Bjurfors.

4. Svartbäcken, Uppsala. 2710 visningar. 2 495 000 kr.

”Genomgående ljus och trivsam bostad med väl tilltagna rum. Kök med ljusa skåpsluckor med gott om plats för såväl köksbord och utrymme för att laga god mat, visst renoveringsbehov.”, skriver mäklaren.

 

luthagen

Luthagen, Uppsala. Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

5. Luthagen, Uppsala. 2356 visningar. 4 250 000 kr.

”När ni är inne i bostaden så fortsätter ni att imponeras; genomtänkt hall med avhängningsyta leder er vidare till storslaget vardagsrum med breda golvtiljor, synliga takbjälkar och 4,3 meter på högsta punkt.”, skriver mäklaren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kroppen som hittats i en sjö är nu identifierad – polisen misstänker mord

Kvarlevorna som hittades i måndags är identifierade.

Mattis Andersson

Kl.19:28, 18 maj, 2018

Kroppen som hittats i en sjö är nu identifierad – polisen misstänker mord
Foto: Pixabay

I måndags hittades kvarlevor från vad som misstänktes vara en människa i en sjön Lafsen norr om Uppsala. En privatperson upptäckte kvarlevorna strax innan klockan 18 och slog larm till polisen.

En förundersökning om mord inleddes direkt och nu har man lyckats identifiera kroppen. Det är en man i 25-årsåldern som anmäldes försvunnen från Stockholmsområdet i oktober förra året, skriver SVT.

Enligt polisen rör det sig om mord.

– Det ser så ut, men dödsorsaken är inte helt klarlagd ännu – vi väntar på ett slutgiltigt utlåtande från obduktionen, säger Ove Dahlberg, spaningsledare på Uppsalapolisen till SVT.

Polisen berättar också för polisen att kroppen legat i sjön i minst en månad.

Uppsalapolisen samarbetar nu med Stockholmspolisen i fallet och ett antal förhör har hållits. Man har också tagit in en hel del tips från allmänheten. För närvarande finns ingen misstänkt för mordet.

De anhöriga till offret är underrättade.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng