VECKANS PARTI: LIBERALERNA

Liberalerna: ”Att leva hela livet”

Karin och Bengt är nyblivna pensionärer och försöker landa i sin nya tillvaro. De bor kvar i sin villa, odlar intressen som fått stå tillbaka under yrkesverksamma år och hämtar sina barnbarn på förskolan en gång i veckan.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.18:04, 14 november, 2017

Liberalerna: ”Att leva hela livet”
Liberalernas Mohamad Hassan och Lina Nordquist om att leva hela livet. Foto: Uppsala kommun.

Hälsan är god, bortsett från en krånglande höft och högt blodtryck. Karins mamma, Agnes, finns fortfarande i livet, och ett par gånger i veckan tittar de till henne, som för varje månad behöver mer stöd. Hon är ensam, orolig över alla olika personer hon möter i hemtjänsten och trött på de trista matlådorna hon får. Ta sig ut på egen hand törs hon inte längre. Sjukhusbesöken blir fler liksom medicinerna. Dottern Karin gör sitt bästa och kontaktar kommun och sjukvård, flera samtal i veckan blir det, och följer med på samtliga vårdbesök. Det frestar på.

Att vara äldre 2017 är inte detsamma som för 50 år sedan, utan på många sätt bättre. Vi lever längre och är därmed ofta pensionärer betydligt längre. Men livssituationen och hälsan varierar. Äldre kan vara friska eller sjuka, 69 eller 89 år, bo i eget boende eller på ett omvårdnadsboende, ha stora omvårdnadsbehov eller inga alls. När vi politiker pratar om seniorer måste vi minnas detta.

LÄS MER: Socialdemokraterna: ”Kunskapslyft för fler i jobb”

Anhöriga, likt Karin, drar ofta ett stort lass. Så stort att var fjärde anhörig själv blir sjuk. Döttrar och äldre hustrur är extra utsatta. Stödet behöver öka, och ett sätt att göra detta är att införa vårdlotsar som hjälper till med sjukvårdskontakter. Avgörande är också att samarbetet mellan regionen och kommunen fungerar smärtfritt. Där finns tyvärr brister idag, som drabbar enskilda individer. Kanske får man stanna på sjukhus längre än nödvändigt för att det inte finns ett boende att komma till, eller för att personal i kommunala boenden inte har tillräckliga kunskaper om seniorers hälsa, behov och sjukdomar. Liberalerna arbetar nu med ett förslag om att skapa en för regionen och kommunen gemensam nämnd för äldrefrågor där individen, inte vem som ansvarar för vad, står i fokus.

För att möta äldres vårdbehov är det viktigaste väl fungerande primärvård. Många vårdcentraler behöver öka sin kompetens i att vårda äldre. Mer vård bör dessutom kunna ges i hemmet, genom hembesök av läkare, sjuksköterska och mobil röntgen. Att åka till sjukhuset kan innebära en stor påfrestning.

För att hålla sig frisk, eller må så bra som möjligt, behöver livet vara innehållsrikt. Efter önskemål och behov bör var och en erbjudas stöd till en aktiv fritid. Att få äta tillsammans med andra, delta i matlagning, eller bara njuta av doften vid tillagning, skapar livskvalitet. Att komma utomhus och se löven ändra färg och känna luften bli annorlunda skapar en känsla av att livet fortgår. Men för att komma till exempelvis de träffpunkter som finns, och möta andra, måste det finnas fungerande sätt att ta sig dit. Färdtjänst är viktig för den som inte kan resa kollektivt, men om förutsättningarna för att åka buss var bättre – som hållplatser inom rimligt avstånd och strategiskt utplacerade bänkar på vägen mellan hållplatsen och närliggande bostäder – skulle fler kunna klara sig själva. Den som är beviljad färdtjänst ska få resa gratis med kollektivtrafiken när möjlighet och ork finns. Det gör livet friare och rikare.

Att samla många funktioner på ett ställe tror vi skulle uppskattas av många. Ett pensionärernas hus, som till exempel i Strängnäs, är något vi i Liberalerna vill åstadkomma. Att skapa en plats för alla pensionärsföreningar som erbjuder värdefulla aktiviteter är efterlängtad av många föreningar. Kanske med en förskola i samma hus, för möten över generationsgränserna.

Var och en ska, utifrån sina förutsättningar, kunna leva livet som hen vill och få hjälp på sina villkor, livet igenom. Människors kompetens ska tillvaratas hela livet och äldre ska kunna känna sig trygga i att vård och stöd finns när den behövs.

Mohamad Hassan (L)
Kommunalråd

Lina Nordquist (L)
Regionråd

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

OROLIGHETERNA I VALSÄTRA

BILDEXTRA: Dagen efter bränderna – här fraktas bilarna bort

Dagen efter tumultet och bilbränderna i Valsätra har lugnet lagt sig och de brännskadade bilarna börjat fraktas bort.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.10:57, 23 november, 2017

Lugnet har lagt sig efter gårdagskvällens tumult och bilbränder där närmare tio bilar stod i lågor och där polisen tvingades ta in förstärkning från bland annat Stockholm innan man ens kunde släppa in räddningstjänsten i området.

Dagen efter bilbränderna är delar av parkeringsgaraget på Bandstolsvägen avspärrat. Och där inne står flera utbrända bilar. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Dagen efter bilbränderna är delar av parkeringsgaraget på Bandstolsvägen avspärrat. Och där inne står flera utbrända bilar. Foto: Magnus Jansson Klarin.

En man står utanför det eldhärjade parkeringsgaraget på Bandstolsvägen med sin telefon i handen och tittar in genom gallergrinden och polisavspärrningen. En kvinna passerar samtidigt och skakar på huvudet när våra blickar möts.

LÄS MER: Efter kvällens bränder – polisen har åter kontroll i området

”Det här är inte klokt” säger hon och berättar att hon har tagit hand om barnbarn.

Inne i garaget står flera sönderbrända bilar och fasaden på garaget har fått rejäla skador.

Bilarna på Linrepevägen börjar fraktas bort. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Bilarna på Linrepevägen börjar fraktas bort. Foto: Magnus Jansson Klarin.

En bit bort, på Linrepevägen, står ytterligare fyra bilar totalt sönderbrända. En bärgningsbil backar upp för att börja frakta bort en av bilarna, samtidigt som flera boende står och tittar på.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Omfattande företagskris: ”berör hundratusentals”

Företagsbranschen kommer att ställas inför ett dilemma. "Riskerar en utbredd företagsdöd".

Matilda Larsson

Kl.10:26, 23 november, 2017

Omfattande företagskris: ”berör hundratusentals”
Foto: Pxhere.

Nästan fyra av tio företagsledare är 55 år eller äldre och cirka en sjättedel är 65 år eller äldre.

Det innebär att inom fem till tio år kommer tiotusentals företag att ställas inför ett dilemma; överlåtelse eller avslut, enligt Företagarnas nya rapport.

Det handlar om 47 000 företag i Sverige, med totalt 310 000 anställda som kommer påverkas.

– Med en åldrande företagarbefolkning riskerar vi i värsta fall att se en utbredd företagsdöd i många kommuner. Ägarskifte är en fråga som berör tusentals företag med hundratusentals anställda, och att de underlättas kommer vara avgörande för många företags fortlevnad, säger Företagarnas skattepolitiska expert, Patrick Krassén.

Mer än var sjätte företag ser ett ägarskifte som troligt inom fem år och mer än var fjärde företag ser det som troligt inom tio år.

Var fjärde företagare uppger att de sannolikt kommer att lägga ner sitt företag snarare än att byta ägare, enligt Företagarna.

För många företag kommer det innebära en segdragen och besvärlig process att byta ägare och för vissa kommer det innebära att företaget läggs ner, enligt  Företagarna.

– I dag är det exempelvis skattemässigt missgynnat att överlåta sitt företag till en närstående jämfört med att sälja till en extern aktör. Det är ett problem eftersom många småföretagare ser familjemedlemmar som det naturliga valet för ägarskifte. Ett annat problem är kraven på att den tidigare ägaren inte får vara verksam i företaget. Det kan försvåra överlåtelse av kunder, processer och rutiner, säger Patrick Krassén.

Utmaningen med åldrande företagare skiljer sig åt i landet. I Kronoberg, Kalmar och Värmlands län är företagsledarna äldst medan Stockholms län och Norrbotten har de yngsta företagsledarna.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FYRBENTA POLISHJÄLTARNA

Polishunden hjälte igen – såg till att gängmedlemmar kunde gripas

Polishunden Attack fick nyligen ta emot hederspriset som "årets polishund", natten till onsdag bidrog han till att gängmedlemmar kunde gripas.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.09:35, 23 november, 2017

Polishunden hjälte igen – såg till att gängmedlemmar kunde gripas
Polishunden Attack. Foto: Polisen.

24Uppsala.se har redan berättat om polishunden Attack som blev stor hjälte i det uppmärksammade fallet med den sexåriga flickan som försvann tidigare i år och som hittades först efter 13 timmar lång sökinsats som kablades ut över hela landet.

För sina insatser blev Attack nyligen vald till årets polishund efter den imponerande hjälteinsatsen, och nu har han slagit till igen.

Det var natten till onsdag som Attack spårade och bidrog till att två gängmedlemmar kunde gripas efter en biljakt i Knivsta. De båda gripna misstänks för narkotikabrott.

polis-tweet

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Misstänkt rånare slet av kvinnans halsband

Kvinnan ska ha blivit utsatt för både rån och misshandel.

Mia Martelleur

Kl.09:24, 23 november, 2017

Misstänkt rånare slet av kvinnans halsband
ARKIVFOTO: Casper Johansson

Det var den 16 oktober 2017 som en man i 55-årsåldern ska ha misshandlat en kvinna i en bostad i Uppsala. Mannen ska ha tagit ett hårt i hennes armar vilket orsakat smärta och blånader. Han ska sedan genom våld ha stulit kvinnans halsband, som är värt cirka 2 690 kronor.

Rånvåldet ska enligt åtalat bestått i att mannen knuffat eller kastat ner kvinnan i en soffa och tryckt ner henne mot den. Efter det ska han ha slitit tag i hennes halskedja så att den gått sönder och lossnat från halsen.

Efter rånet meddelades den 19 oktober att mannen hade kontaktförbud gentemot kvinnan. Men under november månad ska han vid flera tillfällen ha brutit mot kontaktförbudet.

Vid minst sex tillfällen ska mannen på olika sätt ha kontaktat kvinnan genom att bland annat rycka i ytterdörren, ringa på ytterdörren, ropa på kvinnan, lämna kuvert med meddelanden och kassar med mat.

Nu står mannen åtalad vid Uppsala tingsrätt misstänkt för misshandel och rån samt överträdelse av kontaktförbud.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA:

Efter kvällens bränder – polisen har åter kontroll i området

Under onsdagskvällen rasade flera bränder i Uppsala. Polisen ser ett samband till veckans tillslag.

Mia Martelleur

Kl.06:49, 23 november, 2017

Efter kvällens bränder – polisen har åter kontroll i området
ARKIVFOTO: Casper Johansson

På onsdagskvällen larmades polis och räddningstjänst om flera bränder i Gottsunda och Valsätra, bland annat på Bandstoldsvägen i Valsätra.

Då det kunde finnas en hotbild mot räddningstjänsten på platsen fick de avvakta med räddningsarbetet på Bandstolsvägen tills de kunde köra in i området tillsammans med polis. Polisen fick därför tillkalla extraresurser från Stockholm.

LÄS MER: EXTRA: Tiotal bilar brinner – se filmerna från vittnen på plats

Först vid 21.34-tiden kunde släckningsarbetet påbörjas. Två timmar senare rapporterade polisen via twitter att ”kontrollen återtagits i Gottsunda/Valsätra”.

Vid kvart över tolv var även räddningstjänstens arbete klart och de kunde avsluta sina insatser. Sedan dess rapporterar både polis och räddningstjänst att det har varit lugnt i hela Uppsala.

I nuläget meddelar polisen att de inte kan utesluta att det finns ett samband mellan måndagen och tisdagens tillslag i Valsätra och Gottsunda och onsdagens bränder.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng