Ville hjälpa polis och räddningstjänst – hamnade i kläm: ”Vill be om ursäkt” | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
EXTRA

Ville hjälpa polis och räddningstjänst – hamnade i kläm: ”Vill be om ursäkt”

Ett 40-tal föräldrar som försökte hjälpa polis och räddningstjänst hamnade i kläm under gårdagens oroligheter. Nu ber polisen om ursäkt och hyllar samtidigt föräldrarnas initiativ.

Magnus Jansson Klarin

Kl.12:50, 23 november, 2017

Ville hjälpa polis och räddningstjänst – hamnade i kläm: ”Vill be om ursäkt”
Jale Poljarevius, polischef i Uppsala och Knivsta, hyllar föräldrarna som tog initiativet på onsdagskvällen. Foto: Läsarbild / Magnus Jansson Klarin.

Det var i samband med gårdagskvällens oroligheter och bilbränder i Valsätra som ett 40-tal mammor och föräldrar samlades för att försöka stävja oroligheterna och samtidigt hjälpa polisen och räddningstjänsten på platsen.

Men i tumultet hamnade flera föräldrar i kläm och dagen efter känner sig flera besvikna och ledsna på polisen.

LÄS MER: BILDEXTRA: Dagen efter bränderna – här fraktas bilarna bort

– Till en början var vi kanske 10-15 kvinnor som försökte ringa 112 för att få dit polis och brandkåren, men vi fick bara till svar att det inte var tillräckligt säkert för dem att komma. Då hade vi redan lyckats få bort flera av ungdomarna och vi erbjöd oss även att eskortera polis och brandkår in till platsen, säger en mamma som dock inte vill nämna sitt namn.

– Det är ungar som gör det här. De är inte äldre än 15 år kanske. Och vi känner de här barnen. Det är en bror, en son eller kanske släkting. De skulle aldrig våga ge sig på någon av oss.

Hur allvarligt hade det kunnat bli om ni inte hade hjälpt till?
– Det hade blivit mycket värre, jag tror inte ens att polisen hade kunnat ta sig in. Vissa av de här ungdomarna hade till exempel förberett molotov-coctails för att kasta på poliserna, men när vi kom så försvann de från platsen.

I samband med polisens insats kördes dock flera av mammorna bort från platsen, och mamman vi pratade med blev också knuffad av en polis.

– Jag fick en knuff, och tyvärr var några av ungdomarna kvar och såg detta, då blev det så klart ännu mer irriterat. Jag förstår dock polisen. Det var mycket som hände och de var säkert stressade. Jag respekterar deras arbete, men att knuffa någon av våra vuxna inför barnen kan tyvärr få en motsatt effekt.

Hur kom det sig att ni samlades just igår?
– Vissa har försökt tidigare, men det har varit svårt att få flera att ställa upp. Men nu fick det vara nog, vi måste få det här att sluta så att Gottsunda kan få tillbaka sitt fina rykte igen. Även om det blev lite fel med polisen igår så är jag otroligt lycklig och stolt över vad vi lyckades åstadkomma igår. Det var faktiskt ett riktigt ”hallelujah-moment” – det var det verkligen, säger mamma och fortsätter.

– Jag blev faktiskt riktigt ledsen och besviken när jag läste UNT i morse och det stod inte en enda rad om vår insats eller vad vi försökte att göra, och då hade vi ändå berättat för dem vad vi hade gjort och även bjudit in dem.

Dagen efter föräldrarnas berömvärda insats var det dock många som inte kunde ta sig till sina jobb.

– Vi var ute i regnet och kylan i över tre timmar. Det är många, inklusive jag själv, som är sjuka idag.

När Jale Poljarevius, polischef för Uppsala och Knivsta, får höra om föräldrarnas initiativ vill han genast träffa dem.

– Jag vill verkligen bjuda in dessa föräldrar och mammor till polishuset. Jag vill be om ursäkt och jag vill också tacka dem för deras initiativ och fantastiska arbete igår. Det här är ju precis det här vi vill, att vuxna i området engagerar sig. Det är en procent busar och 99 procent fantastiska medborgare som bor ute i Gottsunda och Valsätra, vi måste få med de starka krafterna, säger Jale Poljarevius som vill hitta ett bra samarbete.

– Det här får inte hända igen. Jag kan förstå att det kan ha varit en och annan stressig polis igår kväll, men för att vi ska undvika att något liknande händer vill jag gärna prata med föräldrarna så att vi kan se hur vi ska kunna hjälpa varandra i fortsättningen.

FOTNOT: Efter samtal med både föräldrar och polisen har vi kopplat samman dessa och under dagen kommer ett möte mellan båda parter att ske på polishuset.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tandläkarborr fastnade i käke – fick bestående skador

En kvinna i 65-årsåldern fick bestående men efter ett tandläkarbesök.

Michaela Ekström

Kl.08:05, 18 april, 2018

Tandläkarborr fastnade i käke – fick bestående skador
Foto: Pexels

En kvinna i 65-årsåldern sökte vård hos en tandläkare i Uppsala för att åtgärda en skadad tandrot. Men när tandläkaren borrade gick borrhuvudet sönder och fastnade i patientens käke.

En dag efter händelsen kunde borren avlägsnas av käkkirurger på Akademiska sjukhuset. Händelsen inträffade i maj förra året och kvinnan har fortfarande problem efter händelsen. Bland annat har hon känselbortfall, smärtor i underkäken och en ”durrande” känsla i käken.

Händelsen har anmälts enligt lex Maria.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Pistolman åtalas misstänkt för grovt vapenbrott

Hade skarpladdat vapen på allmän plats.

Michaela Ekström

Kl.14:35, 17 april, 2018

Pistolman åtalas misstänkt för grovt vapenbrott
Johan Häll

En 28-årig man åtalas vid Uppsala tingsrätt misstänkt för bland annat grovt vapenbrott.

Det var den 6 december år 2016 som mannen ertappades med en skarpladdad pistol på Gimogatan i stadsdelen Luthagen. Åklagaren yrkar på att han ska dömas för grovt vapenbrott.

Åklagaren menar att brottet bör bedömas som grovt eftersom pistolen varit skarpladdad och innehafts på allmän plats. Samma datum hittades också två skarpladdade patroner på en bostadsadress. Mannen är därför även misstänkt för brott mot vapenlagen.

Utöver brotten ovan är mannen också misstänkt för brott mot trafikförordningen då han i juli förra året ska ha kört så nära bilen framför att det förelåg risk för olycka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fick epilepsianfall – två dagar efter att läkemedel dragits in

Upptäcktes av en slump på sitt rum.

Linus Vedmar

Kl.22:38, 16 april, 2018

Fick epilepsianfall – två dagar efter att läkemedel dragits in
Foto: Pixabay

Av en ren slump upptäckte personal på ett behandlingshem att en boende fått ett epilepsianfall. Enligt den Lex Sarah-anmälan som skrivits efter händelsen var personen ”okontaktbar” när denne upptäcktes och efter anfallet behövde personen akutsjukvård.

Bara två dagar tidigare hade personens antiepileptika läkemedel tagits bort, enligt anmälan. Beslutet att ta ifrån personen dennes läkemedel ifrågasattes av personal på behandlingshemmet.

Den drabbade personen upptäcktes strax efter klockan tre på sitt boenderum.

”Hade inte jag av en slump påträffat klienten på boenderummet klockan 15:05 så hade personen inte påträffats förrän vid middagens närvarokontroll vid 16:30 – 17:00”, står det i Lex Sarah-anmälan.

Rapporten är skriven som en Lex Sarah-anmälan, men det är i nuläget oklart om någon sådan anmälan kommer att göras, meddelar Statens institutionsstyrelse (Sis), enligt nyhetsbyrån Sirén.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

EXTRA: Gängledare gripen i Uppsala

Misstänks för inblandning i de stora gängbråken som ägt rum den sista tiden.

Linus Vedmar

Kl.20:33, 16 april, 2018

EXTRA: Gängledare gripen i Uppsala
Foto: Arkivbild.

Strax innan klockan halv åtta på måndagskvällen meddelade polisen via Twitter att en gängledare gripits i en stadsdel i Uppsala. Mannen var tidigare anhållen i sin frånvaro, misstänkt för grov misshandel.

Polisen misstänker att gängledaren har en koppling till de stora gängbråk som ägt rum i Uppsala de senaste två veckorna.

LÄS MER: Insatserna mot gängbråk intensifieras: ”Ska lagföra så många vi kan”

Enligt polisens områdeschef i Uppsala och Knivsta, Jale Poljarevius, är gängledaren den andra personen att gripas efter de stora gängbråken.

– Vi har haft stora sammandrabbningar i Uppsala i två veckors tid och vid ett av dessa tillfällen har vi lyckats gripa en person och nu har vi lyckats gripa nummer två, som är misstänkt för grov misshandel. Den här individen visar sig även vara en nyckelperson som vi gör bedömningen är en ledare för en av de här grupperingarna, säger han till 24Uppsala.

Under den gångna helgen uppstod inga nya sammandrabbningar mellan de olika gängen. Polisens hoppas nu att dagens gripande ska bidra till att inga nya stora slagsmål uppstår.

– Min förhoppning är att de här gängen blir försvagade när ledargestalten plockas bort och att det blir svårare för dem nu när den som styr försvinner. Sen blir det kanske inte så, men det är vår förhoppning i alla fall, säger Jale Poljarevius.

Polisen kommer att hålla förhör med den gripne gängledaren och därefter är det upp till åklagare att avgöra om mannen ska anhållas eller släppas på fri fot.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Personbil började brinna i Uppsala

Räddningstjänsten skickades till platsen.

Viktor Jerner

Kl.16:12, 16 april, 2018

Personbil började brinna i Uppsala
Foto: Arkiv/Bildbyrån

Strax efter 16 på måndagen larmades räddningstjänsten till Verkmästargatan i Uppsala efter att rapporter om en bilbrand inkommit.

– Det var en bilbrand utan spridningsrisk, säger Fredrik Olsson vid Storstockholms räddningscentral.

Räddningstjänsten var klara på platsen strax efter klockan fyra.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng