Kärleken strömmar in till Gottsundamammorna: ”Helt fantastiskt”

Det var efter ett möte med polisen och kommunen i torsdags som Gottsundamammorna blev verklighet, och sedan dess har det strömmat in gåvor, lyckönskningar och kärlek till föräldrarna.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.19:32, 27 november, 2017

Kärleken strömmar in till Gottsundamammorna: ”Helt fantastiskt”
Gottsundamammorna har blivit en stor succé och på bara några timmar hade man över 1 200 följare på Facebook. Foto: Privat.

Det var i samband med bilbränderna på Bandstolsvägen i onsdags kväll som ett 40-tal föräldrar fick nog och gav sig ut på gatorna för att försöka lugna ned ungdomarna och hjälpa polis och räddningstjänst att kunna släcka bränderna.

Dagen efter de kaosartade scenerna samlades några av föräldrarna tillsammans med representanter från kommunen och polisen för ett möte. Resultatet blev ”Gottsundamammorna” som sedan dess har blivit en succé.

LÄS MER: KRÖNIKA: Gottsundamammorna – ni är mina nya hjältar

Redan samma kväll hade över 1 200 gått med i mammornas Facebooksida och under helgen har det strömmat in både gåvor, pengar och kärlek.

– Min telefon slutar inte att ringa. Jag har tagit ledigt för att hinna svara alla, det är helt fantastiskt, säger en av mammorna som 24Uppsala.se tidigare har pratat med men som fortfarande vill vara anonym.

Hur har bemötandet varit i Gottsunda och Valsätra?
– Till en början blev det lite att ungdomarna sprang och gömde sig när vi kom. Men nu är det flera som kommer fram till oss och vill prata eller bara heja. Och jag älskar alla kramar vi får, det värmer så. Jag vet att vissa av de här ungdomarna har det lite jobbigt hemma, jag tror att vi kan fungera som förebilder för dem.

Vad säger du om alla gåvor?
– Det är helt otroligt. I helgen kom bland andra Feskarn ut och hade gjort mackor och tagit med läsk till oss – flera privatpersoner har swishat pengar till oss. Rikshem har gett oss mössor och reflexer. Det är så himla kul.

Både hyresgästföreningen och Uppsalahem har hört av sig och sett till att föräldrarna har kunnat ha någonstans att gå in och värma sig, men det finns också ett starkt önskemål och en drömlokal som Gottsundamammorna hoppas på.

– Vi är otroligt tacksamma för den hjälp vi har fått, men vi hade verkligen uppskattat att ha någon mer fast mötesplats. Dels skulle det kännas bra för oss då vi börjar bli så många och vi har mycket jackor och annan utrustning som behöver flyttas runt.

Finns det någon lokal som du vet hade passat bra?
– Det finns en ganska stor lokal i närheten av pizzerian som jag vet har stått tom i två år nu. Den ägs av Carnegie, och den hade verkligen varit helt perfekt. Dels kunde vi samlas där, men vi hade också kunnat bjuda in ungdomarna dit för att hänga med oss i stället för i trappuppgångarna, säger en av mammorna och fortsätter.

– Jag har hur mycket ideér som helst. Vi har redan varit i kontakt med några av leklanden och frågat om vi inte kan få komma dit med ungdomarna efter stängning för att umgås tillsammans. Om vi skulle få en fast lokal skulle vi också kunna ordna flera events där till exempel Arbetsförmedlingen kommer och träffar och pratar med de här ungdomarna i en mer avslappnad miljö.

Hur har kommunikationen mellan er, ungdomarna och polisen fungerat?
– Vi har verkligen sett en stor förändring i polisens attityd mot ungdomarna efter mötet vi hade. De hejar när de åker förbi. Det känns väldigt roligt.

Hur hinner du med att arrangera detta och dra i alla trådar?
– Ha ha, bra fråga. Jag fick som sagt ta lite ledigt. Men det är värt all tid, vi kommer aldrig att ge oss. Och med all den stöttning och support vi får från alla håll så kommer vi att lyckas.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Vara återkallas efter upptäckt av kräksjukevirus

Produkten innehåller ett virus som kan orsaka vinterkräksjuka.

Mia Martelleur

Kl.19:36, 13 december, 2017

Vara återkallas efter upptäckt av kräksjukevirus
Foto: Arkiv

Ica återkallar produkten Basic Hallon på grund av risk att produkten innehåller norovirus som kan orsaka vinterkräksjuka.

Återkallelsen gäller Ica Basic hallon 500 gram, med bäst före datum 2019-06-19. Varan har sålts över hela landet sedan den 13 oktober, men nu stoppas all försäljning av varan i butikernas kassor.

– I nuläget vet vi inte vad som har orsakat det positiva provsvaret. Vi återkallar nu den aktuella produkten och utreder vad som kan vara den bakomliggande orsaken, säger Lena Sparring, kvalitetschef ICA Sverige.

Liknande produkter med annat bäst före datum omfattas inte av återkallelsen.

I ett pressmeddelande beklagar Ica det inträffade och uppmanar alla kunder som köpt produkten att lämna tillbaka den till den Ica-butik som de inhandlad produkten på, reklamera via ica.se, alternativt kontakta ICAs kundkontakt.

De skriver även att om man följer Livsmedelsverkets rekommendationer för frysta hallon och kokar hallonen i en minut så dör viruset.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Omtyckta restaurangen stänger – kan bli lägenheter

De har serverat kunder under 19 år – men nu är snart den sista matbiten levererad.

Johan Häll

Kl.19:03, 13 december, 2017

Omtyckta restaurangen stänger – kan bli lägenheter

Under tisdagen såldes Restaurang Stenkakan till Uppsala kommun. Den populära restaurangen har funnits i Stenhagen i 19 år och drivs av de tre bröderna Kaya, men snart slår de igen entrédörrarna för gott.

– Vi vill självklart tacka alla våra fantastiska gäster och vänner som har varit med oss och gjort Stenkakan till vad det har varit, säger en av ägarna, Eren Kaya.

– Det är inte lätt att driva en Restaurang i 19 år men tack vare våra fantastiska gäster så här det varit värt att kämpa, säger han.

Erik Pelling (S), kommunalråd:

– Kommunen äger marken och har endast arrenderat ut den till pizzerian. Nu köper vi även byggnaden, säger Erik Pelling.

– Det är ett strategiskt förvärv för kommunen och led i vår aktiva markpolitik för fler bostäder, fler arbetsplatser och en hållbar utveckling av staden. Det här är en central plats i Stenhagen som vi tror kan utvecklas. Det är därför vi har gjort köpet. En vidareförsäljning av rätt skäl och till en bra aktör i framtiden är trolig men där är vi inte än, säger han.

Den 1 januari, blir restaurangens sista dag.

– Kom gärna förbi så vi kan ta farväl av varandra, och för sista gången, ett stort tack till er alla, säger Eren Kaya.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Brand i Migrationsverkets lokal

Strax före klockan 16.00 på onsdagen larmades SOS om branden.

Mia Martelleur

Kl.16:03, 13 december, 2017

Brand i Migrationsverkets lokal
Foto: Arne Forsell/Bildbyrån

Det brann under onsdagseftermiddagen i Migrationsverkets lokal Gunsta, enligt ett larm till SOS alarm. Larmet kom vid 15.50-tiden på onsdagen. Räddningstjänst och polis kallades till platsen.

– Det brinner i ett rum där i deras lokaler. Vi är där med två stationer och vår yttre ledning, sa Johan Winsnes, ledningsbefäl vid Storstockholms räddningscentral strax efter larmet.

Vid 16.35-tiden rapporterades att branden var släckt. Enligt uppgifter från Storstockholms räddningscentral rör det sig om en säng eller soffa som har burnnit på platsen.

I nuläget är en station kvar på plats för ventilering av rök och eftersläckning.

Enligt SVT nyheter är lokalen ett så kallat utreseboende för personer som ska lämna Sverige, antingen självmant eller efter utvisningsbeslut, efter att ha sökt asyl i Sverige. Samtliga personer utrymdes spontant när branden upptäcktes.

Inga personskador har i nuläget kommit till kännedom. Det är också okänt hur branden startat.

– Det är inget vi spekulerar i utan det lämnar vi åt polisen, säger Johan Winsnes.

Texten uppdateras. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är klasserna från Uppland som är med i Vi i femman

Åtta skolklasser från Uppland kommer att vara med i Vi i femman 2018.

Johan Häll

Kl.15:43, 13 december, 2017

Här är klasserna från Uppland som är med i Vi i femman
Mattias Persson och Thomas Artäng. Foto: Press.

Snart är det dags för en ny upplaga av Vi i femman. Frågesporttävlingen för femteklassare över hela landet, och till 2018 års upplaga kommer åtta klasser från Uppland att vara med och slåss om en tv-plats.

Vinnaren av Vi i femman i Uppland kommer nämligen att ställa upp i TV-kvalet där fyra klasser av totalt 25 kommer att nå en semifinal som kommer sändas i TV.

Kvartsfinalerna startar den 16 januari i radiohuset i Uppsala, och det är samma duo som leder programmet som i fjol,

Programledare är Mattias Persson och domare Thomas Artäng.

– Det ska bli jättekul att leda programmet igen. Förra året var ju första gången och att göra frågesportprogram med barn är otroligt lärorikt och roligt, säger Mattias Persson.

FaktaDe deltagande klasserna från Uppland:

Högåsskolan 5A (Knivsta)
Uppsala musikklasser 5B (Uppsala)
Munksundsskolan 5B (Enköping)
Östra Stenhagenskolan 5A (Uppsala)
Malmaskolan 5A (Uppsala)
Almtunaskolan 5B (Uppsala)
Domarringens skola 5B (Uppsala)
Domarringens skola 5C (Uppsala)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Varsågod, en juldrink på Lucia: ”Lusse Lelle”

Nu är det Lucia och då vill du inte missa den unika drinken ”Lusse Lelle" med saffran och citron.

Johan Häll

Kl.14:53, 13 december, 2017

I Lucia-avsnittet av ”Juldrinken” bjuder dryckesentreprenören Sebastian Jofré Armijo en drink som han kallar för ”Lusse Lelle”. En unik drink med bland annat gin, saffransockerlag och citronjuice.

Detta behöver du och så här ska du göra Lusse Lelle:
5 cl Nordés Gin (SB 80421)
2 cl saffransockerlag
3 cl citronjuice
1 äggvita
Skaka alla ingredienser utan is.
Skaka med is
Sila upp i glas.

LÄS MER: Juldrinken: ”Varma vinteräpplen med kardemummagrädde”

Se avsnittet i spelaren ovan.

SE: Första advent-drinken: ”Irish Coffee med peparkaksgrädde” 
SE: Andra advent-drinken: ”Varma vinteräpplen med kardemummagrädde”

Tack till Bierhuis Uppsala och Colorful Brands.

I somras hade vi 14 avsnitt av ”Veckans drinktips”. Samtliga avsnitt kan man se här.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng