KLART: Här ska det byggas nya lägenheter

Nu har Uppsala kommun fattat beslut om att anta detaljplanen för kvarteret Luthagsstranden, mellan Fyrisskolan och Luthagsesplanaden.

Magnus Jansson Klarin

Kl.08:21, 1 december, 2017

KLART: Här ska det byggas nya lägenheter
Luthagsstranden mellan Luthagsesplanaden och Fyrisskolan ska bebyggas. Ill: Arcchus.

130 lägenheter, förskola och lokaler för centrumverksamhet längs Luthagsesplanaden. Det kan nu bli verklighet efter att Uppsala kommun attat beslut om att anta detaljplanen för kvarteret Luthagsstranden, mellan Fyrisskolan och Luthagsesplanaden.

Kommunen vill genom planen göra det möjligt att komplettera de redan befintliga byggnaderna med fler bostäder, en förskola med två avdelningar och lokaler för butiker och annan centrumverksamhet. Samtidigt ska stråket längs Fyrisån bevaras som park och fortsätta att vara tillgänglig för allmänheten.

– Luthagsstranden ligger attraktivt till och är betydelsefull för utvecklingen av centrala Uppsala. Vi vill se mer handel och service samt fler bostäder i det här området. Det är också viktigt att tillmötesgå behovet av förskoleplatser i den här delen av Uppsala, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden.

I förslaget kan stråket komma att bindas samman med åstråket längs Fyrisvallen, vilket skulle kunna bidra till ökad tillgänglighet längs med Fyrisån och ge bättre förutsättningar för rekreation. Det finns också planer för sittplatser längs med ån och fler möjligheter att komma i kontakt med vattnet.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Veckans mest klickade hus

LISTA: Förra veckans mest klickade hus i Uppsala

Förra veckans mest klickade hus finns i bland annat Storvreta, Sunnersta och Vattholma.

Robin Östberg

Kl.09:03, 19 februari, 2018

LISTA: Förra veckans mest klickade hus i Uppsala
Almunge, Uppsala. Foto: Fastighetsbyrån.

1. Almunge, Uppsala. 5 661 visningar. 3 475 000 kr.

”Ett ypperligt tillfälle att förvärva denna anrika 1 1/2-plansvilla med källare från början på 1900-talet, tidigare kantorsbostad, belägen nära Almunges kyrka!”, skriver mäklaren.

Almunge, Uppsala. Foto: Fastighetsbyrån.

Almunge, Uppsala. Foto: Fastighetsbyrån.

 

2. Storvreta, Uppsala. 5063 visningar. 2 695 000 kr.

”Välkomna till detta väldisponerade radhus, belägen i Storvretas lugna kvarter, som erbjuder kök och vardagsrum, två badrum, fyra sovrum samt två uteplatser.”, skriver mäklaren.

Storvreta. Foto: Riksmäklaren.

Storvreta. Foto: Riksmäklaren.

 

3. Vattholma. 4220 visningar. 2 990 000 kr.

”Med ett suveränt läge endast 15 minuters bilväg från Gränby centrum, ligger detta välskötta enplanshus med dubbelgarage och pool.”, skriver mäklaren.

Vattholma. Widerlöf & co.

Vattholma. Widerlöf & co.

 

4. Norby, Uppsala. 4184 visningar. 3 595 000 kr.

”Som boende på Kantarellvägen bor ni i ett barnvänligt område med närhet till förskola, skola, fotbollsplan och flertalet fina lekplatser.”, skriver mäklaren. 

Norby. Foto: Svensk Fastighetsförmedling.

Norby. Foto: Svensk Fastighetsförmedling.

5. Bälinge, Uppsala. 4067 visningar. 1 695 000 kr.

”När ni stiger in i bostaden möts ni av en stor och öppen hall med gott om plats för avhängning. Vidare finner man bland annat tre stycken bra sovrum, WC-rum och badrum.”, skriver mäklaren.

Bälinge. Foto: Svensk Fastighetsförmedling.

Bälinge. Foto: Svensk Fastighetsförmedling.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket tjänar du på din bostadsaffär i Uppsala

Bostadsvinsterna varierar kraftigt i landet. Så här ser det ut i Uppsala.

Mia Martelleur

Kl.16:09, 18 februari, 2018

Så mycket tjänar du på din bostadsaffär i Uppsala
Foto: Pixabay

Bostadsvinsterna varierar stort i landet, enligt nya siffror från Statistiskacentralbyrån (SCB) som Nyhetsbyrån Siren har sammanställt. Siffrorna visar att invånare kan göra en vinst på allt från 73 000 kronor i Ragunda till hela 1,4 miljoner kronor Danderyd. Den genomsnittliga vinsten i riket ligger på 575 720 kronor.

Statistiken gäller för sålda bostäder år 2016 och visar kapitalvinster och kapitalförluster vid försäljning av fastigheter och bostadsrätter per kommun. I Uppsala låg den genomsnittliga vinsten vid bostadsförsäljning på 581 643 kronor 2016. Störst vinst vid försäljning i Uppsala län var det i Håbo med ett genomsnitt på 634 498 kronor.

– 2016 präglades till ganska stor del av införandet av amorteringskravet i juni, vilket gav effekter i form av en ökad aktivitet på bostadsmarknaden inför och en avmattning efter den 1 juni, säger Emma Persson, boendeekonom på den statliga banken SBAB, till Nyhetsbyrån Siren.

Under slutet av 2016 och början av 2017 har det skett en viss inbromsning av bostadspriserna, vilket framförallt har märkts av i Stockholmsområdet. Men Emma Persson förutspår till Nyhetsbyrån Siren att bostadsmarknaden kommer återhämta sig inom en snar framtid.

– Man ska komma ihåg att räntorna förväntas vara låga ett tag till, svensk ekonomi är stark och människor har fortfarande behov av att köpa och sälja bostäder. Det talar för att bostadsmarknaden återhämtar sig en bit in på året. Men de kraftiga prisuppgångarna vi har sett under de senaste åren är nog över, säger Emma Persson.

I grafiken här nedanför kan du se hur bostadsförsäljningen skiljer sig mellan Uppsala län och riket.

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Grafik: Nyhetsbyrån Siren

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sportlovet – en högsäsong för inbrottstjuvar

Stöldskyddsföreningen ger tips om hur du skyddar ditt hem.

Matilda Larsson

Kl.12:51, 17 februari, 2018

Sportlovet – en högsäsong för inbrottstjuvar
Foto: Pexels / Flickr / Bureau of Land Management.

Nu under sportlovsveckorna åker många familjer iväg på skidsemester eller mot varmare breddgrader för sol och bad.

Tyvärr anmäls dock många inbrott under sportlovsveckorna. Förra året anmäldes cirka 1 800 inbrott i Sverige under sportlovsveckorna, enligt Stöldskyddsföreningen.

För en tjuv är det inte svårt att se om du är hemma eller bortrest, men genom att tänka som en tjuv och vidta några brottsförebyggande åtgärder minskar risken att utsättas för inbrott medan huset står tomt.

– Om inte redan fungerande Grannsamverkan finns i området, tala om för grannarna att du ska åka bort så kan dom hålla ett extra öga på ditt hus/lägenhet och tömma brevlådan. Kanske en granne kan parkera sin bil på din parkering när du är borta och skotta lite på din tomt också om det börjar snöa, säger Lina Nilsson rådgivningsexpert på Stöldskyddsföreningen.

Men det är inte bara hemmet som du riskerar att råka ut för tjuvar.

Även på resan finns det en risk att tjuvar försöker distrahera dig genom att knuffas eller fråga efter något, så var extra vaksam på det i större folksamlingar och i köer. Även i skidbacken och på stranden kan du utsättas för stöld så tänk efter även här, påpekar Stöldskyddsföreningen.

– Ska du in på en restaurang och äta lite i backen, ställ inte skidorna ihop utan dela på dem. En skida är inte lika attraktiv som två. Lämna heller inga värdesaker på stranden när du badar, utan skaffa en vattentät förvaring som du kan ha med i vattnet så du inte behöver lämna något på stranden, säger Lina Nilsson.

SSF:s tips för att minska risken för stöld hemma och på resan:

Säkra ditt hem innan du åker:

  • Se till att du har certifierade lås till husets alla fönster och dörrar, även altandörren.
  • Skaffa lås på din brevlåda och komplettera din lägenhetsdörr med en vredkåpa eller säkerhetsbrevlåda och skaffa digitalbrevlåda på Skatteverkets hemsida.
  • Sätt timer på några lampor i huset som tänds när mörkret faller.
  • Larm är ett bra komplement till certifierade lås och Grannsamverkan.

Ha koll på värdesaker på resan:

  • Pengar, kontokort, mobiltelefon och ev. pass bör bäras på framsidan av kroppen och gärna i innerfickor.
  • Var försiktig med att lämna värdeföremål obevakade på hotellrummet, finns det värdeboxar på hotellrummet använd dem.

Märk din skidutrustning:

  • Skriv upp det unika tillverkningsnummer som finns på all nyare utrustning. Hyr du skidor är det viktigt att kolla upp om din hemförsäkring täcker en eventuell förlust, eller om du behöver en extra försäkring.
  • Märk din skidutrustning med exempelvis DNA-märkning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsala växer: Kvarter och Uppsalagalleria får nya butiker och bostäder

Uppsala växer och det gör även det här kvarteret och gallerian som ska få ett extra tillskott av fler bostäder och butiker.

Hero Amin

Kl.20:35, 16 februari, 2018

Uppsala växer: Kvarter och Uppsalagalleria får nya butiker och bostäder
Forumgallerian ska få bostäder och fler utrymmen för kontor, butiker och restauranger. Foto: Atrium Ljungberg

För att ge utrymme åt de cirka 27 lägenheter och nya butikerna som Uppsala kommun har en detaljplan för ska nuvarande kontor ersättas i och omkring kvarteret där en av Uppsalas största gallerior ligger.

– Byggnaderna har stort kulturhistoriskt värde och därför ska bland annat fasaderna skyddas. Samtidigt är det här ett viktigt stråk i centrala Uppsala och det är viktigt att det kan utvecklas både för boende och handel av olika slag, säger Erik Pelling (S), ordförande i plan- och byggnadsnämnden i ett pressemeddelande.

Planerna är tänkta för kvarteret Pantern där bland annat Forumgallerian och de andra byggnaderna ska inrymmas. Bland annat planerar man lägenheterna i de övre våningarna i byggnaderna som vetter mot Kungsängsgatan och Bredgränd. Den del av byggnaden som ligger mot Bredgränd planerar man riva och ersätta med en helt ny byggnad med ännu ett våningsplan. Vidare föreslås fler butiker genom att ta bort de tidigare bestämmelserna om att handel endast får bedrivas i Forumgallerians två nedersta våningar.

– För att skapa större flexibilitet tillåter den nya detaljplanen att offentlig service som exempelvis butiker, restauranger, caféer, gym eller kontor kan inrymmas på andra våningen. I den första våningen ska det även i fortsättningen vara handel, står det i pressmeddelandet.

Detaljplanen antas ha vunnit laga kraft inom fem år och det är först efter det som om- och nybyggnationen kan verkställas.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler mäklare tror på prisuppgång

"Många familjer känner sig nu pressade att agera".

Matilda Larsson

Kl.16:52, 15 februari, 2018

Fler mäklare tror på prisuppgång
Carolina Stegman, vd på FMF. Foto: Wikimedia Commons / FMF / Fredrik Stehn.

Ett ökande antal mäklare tror på prisuppgång de kommande tre månaderna.

Det visar den mäklarpanel som genomförs av Valueguard i samarbete med Fastighetsmäklarförbundet, FMF.

En av fyra tror på prisuppgång vilket är en ökning med sex procentenheter jämfört med förra månaden. Knappt hälften tror på stillastående priser, enligt FMF.

Under den senaste undersökningen tror knappt en tredjedel av mäklarna att priserna kommer att gå ned den kommande tremånadersperioden.

Människors livsstilsförändringar och behov av bostadsbyte aktiviteten på bostadsmarknaden i hög grad, enligt FMF.

– Mäklarna träffar kunder varje dag och märker ett ökat intresse av att sälja och köpa bostad. Trots en orolig marknad måste människor fortsätta sina liv, januari är den månad då flest par skiljer sig och många satsar på att hitta nytt jobb. Behovet av att byta bostad blir för många därför viktigare än rädslan för prisnedgång. Något som spås leda till högre priser, säger Carolina Stegman, vd på Fastighetsmäklarförbundet.

Den fortsatta trenden beror även troligtvis på det kommande amorteringskravet som träder i kraft den 1 mars 2018.

– Att amorteringskravet träder i kraft inom kort påverkar också den ökande tron på prisuppgång bland mäklarna. Man vet att säljare och köpare försöker göra affär innan den nya lagen börjar att gälla. Många familjer som har haft planer på att byta bostad under hösten men avvaktat på grund av den turbulenta marknaden, känner sig nu pressade att agera, säger Carolina Stegman.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng