KRÖNIKA: Den negativa baksidan med #Metoo | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

KRÖNIKA: Den negativa baksidan med #Metoo

Det finns en baksida på allt, tyvärr också på den så viktiga #metoo-kampanjen som har svept över hela världen i rekordfart. Samtidigt som skyldiga har straffats har också oskyldiga stämplats – för all framtid.

Magnus Jansson Klarin

Kl.16:56, 7 december, 2017

KRÖNIKA: Den negativa baksidan med #Metoo
Håller du med Magnus Jansson Klarin? Foto: Pixabay.

Jag tror inte att någon har missat #Metoo-kampanjen som, med all rätt, också har prisats. Om jag inte har läst fel ska den också bli någon form av konstverk – och bevaras för framtiden.

Precis som min generation är uppvuxen med att läsa om världskrig och förintelsen hoppas jag att våra barn får läsa om hur illa vi behandlade kvinnor – och att vi fortfarande 2017 inte hade lyckats få till ett jämställt samhälle. #skämskudde

#metoo-kampanjen har sett till att skyldiga får de straff som de förtjänar, vilket är värt en ”high five”.

Men ändå är det inte bara guld och gröna skogar. Kampanjen har också lockat fram det absolut sämsta bland många. Oskyldiga har pekats ut för våldtäkt, fått sitt rykte förstört för all framtid – och samtidigt har familjerna bakom dessa personer drabbats när lynchmobben dömt dem på förhand.

De som känner mig vet att jag förespråkar hårdare straff för de som begår brott. Jag kan inte räkna gångerna när jag retat upp mig och varit riktigt förbannad över hur korta straff som delas ut till kriminella som jag helst hade sett blivit skickade till månen.

Dock har jag den fullaste respekten för att vi har ett rättssystem som fungerar och där alla, även den som har begått de vidrigaste av brott, får en regelrätt och rättvis rättegång. Det är faktiskt inte alltid en mänsklig rättighet om vi ser till andra delar av världen. Innan motsatsen är bevisad är man faktiskt oskyldig.

Nackdelen med det nya medialandskapet och sociala medier är att nyheter och rykten sprids snabbt, och hur många vet egentligen vad de sprider vidare och hur det skadar andra människor när de klickar på ”dela”?

Visst, det kanske stämmer, den kända programledaren kanske har gjort precis det som han anklagas för…”klart den jäveln ska hängas ut”. Men om det inte stämmer då? ”Äsch, han är ju känd, det får han faktiskt tåla”. Men hans familj då? Är hans treåriga son skyldig till vad hans pappa har gjort?

Samma argument använder tyvärr flera av våra kvällstidningar som hänger ut den ena kändisen efter den andra på löpet och därmed felaktigt undervisar människor med att det är okej att döma någon på förhand. Vi kan inte avslöja en pizzeria som har slarvat med hygienen, men vi kan peka ut någon som ska ha våldtagit en annan människa?

Låt rättssystemet bestämma vem som är skyldig eller oskyldig, sluta sprida lösa rykten. #Metoo-kampanjen är början på något fantastiskt, en viktig attitydförändring är på gång och rättssystemet har snurrat igång. Men låt det ta sin tid, förstör inte det här nu, jag vill att mina barn ska få läsa hur världen blev en bättre plats efter 2017.

Tack för mig.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man får fängelse – försökte våldta kvinna i centrala Uppsala

Det var tidigare i mars som en kvinna blev angripen på vägen hem från en utekväll.

Mia Martelleur

Kl.15:03, 23 april, 2018

Man får fängelse – försökte våldta kvinna i centrala Uppsala
Foto: Bildbyrån / Pixabay.

Det var den 3 mars i år som en kvinna var på väg hem från en utekväll. Vid Drottninggatan kände hon plötsligt ett obehag och vände sig om. Där stod en man som tog tag i henne och hon föll ner på marken.

Mannen höll fast hennes och la sig över henne. Han pussade på henne och hon började skrika åt honom att släppa henne och sluta. Men mannne började istället slita i hennes kläder samtidigt som hon försökte slå sig loss.

Kvinnan var i telefon med sin pojkvän när mannen attackerade henne. Hon började därför skrika var hon befann sig i hopp om att han skulle höra var hon var.

Plötsligt släppte mannen henne och sprang iväg. Hon fick syn på en förbipasserande kvinna och ropade på hjälp. Det visade sig att kvinnans pojkvän hade hunnit ringa ambulans och polisen och kort därefter fick kvinnan följa med ambulansen till sjukhuset.

Hon topsades av polisen där mannen hade pussat henne. I samband med DNA-analysen fick polisen en träff på en 30-årig man. Mannen greps och häktades, misstänkt för försök till våldtäkt.

Enligt tingsrätten är det utom rimligt tvivel att mannen har angripit kvinnan vid det aktuella tillfället. Han döms därför för försök till våldtäkt. Påföljden blir fängelse i ett år och tre månader. Han ska även betala skadestånd på nästan 35 000 kronor till kvinnan.

 

Mannen är sedan tidigare misstänkt för flera andra överfall och våldtäktsförsök på kvinnor i centrala Uppsala under vintern. Men där har tingsrätten slagit fast att det saknas tillräckliga bevis för häktning.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Försvunnen kvinna hittad av allmänheten

En sökinsats pågick under söndagsförmiddagen efter att anhöriga anmält till polisen att kvinnan var försvunnen.

Magnus Jansson

Kl.10:58, 22 april, 2018

Försvunnen kvinna hittad av allmänheten
Arkivfoto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

På söndagsmorgonen gick polisen ut med en efterlysning av en 74-årig, dement kvinna som försvunnit i Ekeby.

– Det pågår en sökinsats just nu, i övrigt finns det inte så mycket att tillägga. Det är inte känt exakt när hon försvann, en anhörig anmälde det till oss vid sjutiden, sa Tor Stens, RLC-befäl på polisen till 24Uppsala tidigare under förmiddagen.

LÄS MER: Polisen efterlyser försvunnen kvinna – vädjar om tips

Vid 10.30-tiden meddelade polisen att kvinnan hittats av allmänheten klockan 10.21. Hon ska då ha befunnit sig vid brukshundsklubben i Uppsala och mådde under omständigheterna bra.

Hon har nu återförenats med sina anhöriga.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Polisen efterlyser försvunnen kvinna – vädjar om tips

(Uppdaterad 11.04) ) Polisen fick in uppgifterna vid sjutiden på söndagsmorgonen.

Magnus Jansson

Kl.09:19, 22 april, 2018

Polisen efterlyser försvunnen kvinna – vädjar om tips
Arkivfoto: Jonas Ljungdahl / Bildbyrån

UPPDATERING: Vid 10.30-tiden meddelade polisen att kvinnan hittats.

*****

Polisen har gått ut med en efterlysning av en försvunnen 74-årig kvinna. Kvinnan vid namn Ulla-Britt försvann i Ekeby under söndagsmorgonen.

Hon beskrivs ha viss lokalkännedom men bor inte i Uppsala. Polisen uppger också att hon är dement men uppfattas som frisk.

Hon var vid försvinnandet klädd i: Röd jacka, midjelång, svarta skor, blå jeans. Övrig klädsel är okänd. Hon rör sig obehindrat.

Har du sett Ulla-Britt ring 11414 och begär RLC Mitt”, skriver polisen på sin hemsida.

– Det pågår en sökinsats just nu, i övrigt finns det inte så mycket att tillägga. Det är inte känt exakt när hon försvann, en anhörig anmälde det till oss vid sjutiden, säger Tor Stens, RLC-befäl på polisen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Storvretas lagkapten efter SM-guldet

Under lördagen bärgade Storvreta Sm-Guld i innebandy.

Filip Edvardsson

Kl.19:15, 21 april, 2018

Efter 60 minuters spel var det inget snack om saken. Två sena mål fastställde slutresultatet 6-2 till Uppsala-laget, som av matchbilden att döma, var värdiga segrare.

Såhär beskrev Storvretas lagkapten Mattias Samuelsson känslorna kort efter att slutsignalen ljöd.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Larm om brand i Uppsala ”Grannarna hade släckt den när vi kom”

Larmet kom in 16.26.

Filip Edvardsson

Kl.16:45, 21 april, 2018

Larm om brand i Uppsala ”Grannarna hade släckt den när vi kom”
Foto: Arkiv

På lördagseftermiddagen startade en brand utomhus i Valsätra.

När räddningstjänsten hade kommit till platsen visade sig vara buskar intill ett lägenhetshus som hade tagit fyr. Dock var branden redan släckt när räddningsenheten kom till platsen.

– Grannarna hade släckt med en egen släckare, så vi har lämnat platsen nu. Väggen hade tagit lite skada men det var ingen större fara, säger Peter Pistam, ledningsoperatör vid Storstockholms räddningscentral. 

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng