Så många firar jul utomlands | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Så många firar jul utomlands

Här är destinationerna vi helst åker till under julen.

Matilda Larsson

Kl.13:30, 16 december, 2017

Så många firar jul utomlands
Foto: News Øresund.

Var tredje svensk väljer att fira jul på annan ort i Sverige, medan var femte reser utomlands, enligt SJ.

Sett till antalet bokade hotellnätter under julen 2017 är det framförallt våra storstäder Stockholm, Göteborg och Malmö som lockar besökare, enligt Booking.coms sammanställning av bokningsstatistik.

Statistiken visar också att vi svenskar gärna reser långt under julhelgen.

Tre utav de fem mest bokade destinationerna vi svenskar reser till under julen 2017 ligger utanför Europas gränser. Det är framförallt resmål som Bangkok, New York och Miami som lockar svenskarna.

Den allra mest bokade destinationen utanför Sveriges gränser under julhelgen, är Köpenhamn i Danmark.

Topp fem mest bokade destinationerna mellan 22 och 29 december 2017 bland svenskar som reser utomlands:

1. Köpenhamn, Danmark
2. Bangkok, Thailand
3. London, England
4. New York, USA
5. Miami Beach, USA

Topp fem mest bokade destinationerna mellan 22 och 29 december 2017 bland svenskar som reser inom Sverige:

1. Stockholm
2. Arlanda
3. Göteborg
4. Malmö
5. Västerås

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Studie: Konserter är hälsosammare än yoga

Därför kan dina konsertbesök öka livslängden med tio år.

Matilda Larsson

Kl.13:52, 15 april, 2018

Studie: Konserter är hälsosammare än yoga
Foto: Pxhere, Pixabay.

Att yoga får oss att bli lugna, hälsosamma och må bättre är det många som är överens om.

Men att gå och se en konsert kan få oss att må ännu bättre än att utöva yoga, enligt en ny studie.

Det var brittiska The Sun som först rapporterade att experter har kommit fram till resultatet genom att mäta och jämföra hjärtfrekvensen hos testpersoner när de fick gå på en konsert, en yogalektion eller fick promenera med sin hund.

Man mätte bland annat välmående och stressnivå hos personerna före och efter sina aktiviteter, varav man kom fram till att de som lyssnade på en 20 minuter konsert mådde bättre än de andra deltagarna.

Enligt Patrick Fagan, beteendeexpert på Goldsmith’s University i London, Visade resultaten att testpersonernas humör höjdes med 21 procent efter en konsert. Det kan jämföras med att de som deltog i 20 minuters yoga höjde humöret med 10 procent. De som promenerade med hunden mådde vara sju procent bättre efteråt, enligt studien.

– Vår forskning visar vilken djupgående inverkan konserter har på hälsa, lycka och välmående – där regelbunden närvaro är nyckeln, säger Patrick Fagan till The Sun.

Enligt forskningen kan välmående i genomsnitt förlänga livsspannet med hela nio år, där ytterligare forskning från universitetet föreslår att ett konsertbesök varann vecka kan förlänga livsspannet med nästan ett årtionde.

– Vi vet alla hur kul det är att se sitt favoritband eller artist live, men nu har vi bevis (på hur hälsosamt det är), säger Nina Bibby, talesperson på O2 som också har varit med och tagit fram studien.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Reglerna för bagage på flyg kan skärpas

Kravet har blivit allt vanligare på flera flygplatser.

Josefine Göransson

Kl.09:54, 15 april, 2018

Reglerna för bagage på flyg kan skärpas
Foto: Pixabay

Att ta sig genom flygplatsernas säkerhetskontroller kan vara lite meckigt. Livremmar ska tas av, datorer plockas ur väskor och vätska ska ligga i speciella förpackningar. Nu kan du dessutom bli tvungen att plocka ut medhavd mat ur handbagaget.

Det är Washington Post som rapporterar om att det blivit allt vanligare att resenärer ombeds plocka ur sin medhavda mat ur handbagaget. Anledningen är att nya högteknologiska skannrar vid kontrollerna letar organiskt innehåll i sprängningsmedel och därför kan falsklarm utlösas när mat passerar. Det skulle orsaka långa köer och förseningar.

För att undvika extra förseningar ombeds därför resenärerna att plocka ut den medhavda maten. Än så länge är det inte en regel som genomförs överallt men på flygplatser i USA blir kravet allt vanligare.

Hur länge det eventuellt dröjer tills riktlinjen blir en regel i Sverige återstår att se.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är de hetaste resetrenderna 2018

Ny undersökning visar på framförallt tre trender bland svenskarnas resande i år.

Matilda Larsson

Kl.09:34, 10 april, 2018

Här är de hetaste resetrenderna 2018
Foto: Flickr/Patrick Gruban.

Träning och hälsa har blivit allt viktigare för fler svenskar under de senaste åren.

Nu visar en ny SIFO-undersökning på uppdrag av Resia att tre av årets hetaste trender är träningsresor, aktiva hälsoresor samt mini-breaks.

Undersökningen kartlade svenskarnas resvanor inför 2018 och visar att många aktiva resenärer nu väljer att kombinera trenderna i europeiska storstäder som Berlin och Prag.

– Att upptäcka en stad till fots eller med cykel är inget nytt. Men att delta i en sightseeingtur där man mysjoggar mellan sevärdheterna, kör yoga i en gammal kyrka eller att kitesurfa på ett gammalt flygfält med anor från början av förra seklet känns nytt och som något att minnas, säger Lina Eklund, PR-specialist på Resia.

I SIFO-undersökningen framkom, förutom hälsotrenden, även att svenskarna törstar efter att upptäcka städer på ett annat sätt än tidigare.

Känslan av att upptäcka en stad från cykelsadeln istället för att sitta på en buss, att börja dagen med ett träningspass på hotellets gym och att samtidigt kunna unna sig god mat och dryck på kvällen ger det mervärde som svenskarna är ute efter.

– Jag är superglad över att se att den här trenden är på uppgång. När man reser till en storstad kan det vara svårt att hinna få in träning på ett naturligt sätt. Att då ge sig ut och upptäcka staden genom en löptur på morgonkvisten eller lite yoga i en mysig park är det allra bästa sättet att lära känna en ny plats på. Dessutom är det gratis så något som nästan alla kan göra, säger Ida Olsson, hälsoprofil på Resia.

Trend nummer tre kallas mini-breaks och innebär att man reser iväg 4-5 dagar och inte nödvändigtvis under en helg, till skillnad från weekendresor och långweekends. Enligt undersökningen vill nu fler svenskar hellre resa iväg på flera korta resor istället för ett fåtal, längre resor.

– Trenden med mini breaks är något som kommer starkt och som efterfrågas allt mer av våra kunder. Svenskarna ställer högre krav på sina resor, vill uppleva mer och är betydligt mer kräsna än för bara några år sedan. Att åka på ett mini break och kanske till och med undvika att resa över en helg kan göra att man sparar en hel del pengar vilket självklart också lockar, säger Lina Eklund.

En anledning till att fler föredrar mini-breaks är att i många fall vill man inte vara borta från familjen allt för länge, då tar många istället ett mini break tillsammans med kompisgänget.

– Jag tror att den här trenden är ett svar på att vi idag ser resor som en del av vår vardag, ett sätt för oss att koppla av och komma bort från en för övrigt rätt stressig vardag. Samtidigt har vi ju begränsat antal dagar semester. Då är en mini semester eller mini break den bästa kompromissen, säger Lina Eklund.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppåt för SAS – börjar med 27 nya flyglinjer

Börjar med direktlinjer till flera populära semestermål.

Matilda Larsson

Kl.14:41, 9 april, 2018

Uppåt för SAS – börjar med 27 nya flyglinjer
Foto: SAS.

SAS trafik utvecklades positivt under mars och ökade med drygt fyra procent jämfört med samma månad förra året, enligt nya siffror från företaget.

Det ledde också till en högre kabinfaktor, där reguljärtrafiken ökade med 3,4 procentenheter till 73,1 procent.

LÄS MER: Studie: Då är flygbiljetterna allra billigast

Totalt hade dock SAS Group 2,45 miljoner passagerare under månaden, vilket var 2,3 procent färre än samma månad året innan. Anledningen är att affärsresandet går ner före och under påskhelgen, medan långflygningarna ökar.

I samband med påskhelgen ökade SAS kapaciteten på Europalinjerna vilket ledde till ökade trafikvolymer. Samtidigt gick antalet passagerare till fritidsdestinationer upp med över 20 procent jämfört med föregående år.

– Med mars månad avslutar vi nu vinterprogrammet som präglats av en framgångsrik säsongsanpassning jämfört med föregående år. Vi går nu successivt in i en period med större volymer och ser fram emot att under sommarprogrammet öppna fler än 25 nya linjer. Bland annat öppnade vi i går linjen Stockholm-Örnsköldsvik där vi kommer att flyga med upp till fyra dagliga avgångar, säger Rickard Gustafson, vd och koncernchef på SAS.

Totalt är det 27 nya linjer för SAS. Några av nyheterna från Sverige är direktlinjer till Verona, Gazipasa och Birmingham och en ökning i antalet avgångar till destinationer som Palma, Lissabon, Malaga och Rom. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: De mest populära resmålen i sommar

Hit reser svenskarna i sommar. Är din favorit med på listan?

Mia Martelleur

Kl.14:08, 8 april, 2018

LISTA: De mest populära resmålen i sommar
Montage: Pixabay.

Under många år har Mallorca varit svenskarnas favoritresmål. Men inför sommaren 2018 har nu ett nytt resmål gått om favoritön. Kroatiska Split är en av årets stora raketer, enligt färsk statistik från Ticket Privatresor. I nuläget ligger Split etta på listan över sommarens mest populära resmål.

– Intresset för Kroatien är högt sedan flera år, men har nu inför sommaren 2018 verkligen exploderat. Split är både en mysig stad och en perfekt utgångspunkt för att utforska Kroatiens vackra övärld och den Makarska rivieran längre söderut, säger Katarina Daniels PR- och kommunikationsansvarig hos Ticket.

Split, Kroatien. Foto: Pixabay

Split, Kroatien.  Foto: Pixabay

Om man istället för resmål räknar hela ländernas bokningar så är Spanien fortfarande det mest bokade semesterlandet inför sommaren. Men både Grekland och Kroatien har ökat kraftigt och närmar sig Spaniens bokningsnivå.

En av anledningarna till ökningen tros vara att många researrangörer har styrt om en stor del av sina resurser från Turkiet mot Grekland och Kroatien. En annan anledning är att priserna i Spanien stiger.

– I takt med att priserna till Mallorca har blivit dyrare söker sig fler svenska resenärer till mer prisvärda resmål. Det finns många billiga resor till Kroatien, och även prisbilden på resmålet är lägre än i Spanien, vilket lockar fler och fler semestrande svenskar, säger Katarina Daniels.

Flera resenärer har också börjat återvända till Turkiet i år, efter flera års nedgång. Enligt Ticket Privatresor syns detta främst på turistorten Alanya som har ökat från plats 15 till plats 7 på topplistan.

Här är sommarens mest populära resmål:
Siffran inom parentes visar förra årets placering. 

  1. Split (3)
  2. Mallorca (1)
  3. Kreta (2)
  4. Malaga (5)
  5. Rhodos (4)
  6. Cypern (6)
  7. Alanya (ny)
  8. Bangkok (10)
  9. Alicante (ny)
  10. Paris (ny)

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng