KRÖNIKA: Almtunas succé bäddar för en jätteskandal | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

KRÖNIKA: Almtunas succé bäddar för en jätteskandal

Medan politikerna är oense om hur den nya arenan ska byggas fortsätter Almtunas succé i hockeyallsvenskan. Fortsätter den succén står vi inför en jätteskandal.

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:01, 28 december, 2017

KRÖNIKA: Almtunas succé bäddar för en jätteskandal
Almtunas succé kan leda till en jätteskandal.Foto: Bildbyrån.

Efter förkrossande 7-1 hemma mot Oskarshamn ligger Almtuna just nu på samma poäng som serietvåan Leksand. Några måls skillnad från att ligga på en hockeyallsvensk finalplats alltså – som kan leda vidare till ett direktkval till SHL.

Större under har skett än att Almtuna skulle gå hela vägen till SHL redan den här säsongen. Men då kommer också problemet. Almtuna har ingenstans att spela om drömmen skulle bli verklighet, Gränbyhallen uppfyller nämligen inte kraven. Långt ifrån.

Såväl Karlskrona som Mora har fått dispens för att spela i SHL, men skillnaderna mellan arenor är ändå milsång jämfört med den rostiga plåtlådan på Gränbyfältet. Jag har svårt att se att de giriga pamparna i SHL skulle tillåta spel ens på dispens i Almtunas fall.

Om Almtuna går upp i SHL kommande vår står vi därför inför århundradets jätteskandal – och en mediastorm som kommer att få Sirius tillfälliga flytt till Gavlevallen och Gävle att liknas vid en lätt bris.

I dagens UNT kan man läsa att Liberalerna vill stoppa de långt gångna arenaplanerna och i stället rusta upp Gränbyhallen. Förslaget är inte alls dumt, jag tycker personligen att de ursprungliga planerna känns alldeles för dyra. Leksand byggde om sin arena för 200 miljoner, och om jag minns rätt blev Örebros arena ännu billigare. En arena av samma mått som i Örebro hade varit perfekt.

Sedan kommer dock frågan, går det att bygga under tiden Almtuna spelar spelar allsvensk hockey? För det är ett måste. Det finns inga andra alternativ, det finns inget Löten eller Österängen för hockeylagen.

En ny hockeyarena får inte bli en valfråga, vi har inte tid med det i Uppsala. Så snälla politiker, släpp den prestigen och kom fram till ett gemensamt beslut. För Uppsalaborna – och för Almtuna.

Uppsalaborna är värda en riktig arena där vi kan samlas för olika typer av arrangemang. Och nej, det blir inte på bekostnad av sjukvården. En ny arena skapar bättre förutsättningar för idrottande, hockeystjärnor blir förebilder som får flera att börja spela – och därmed håller sig friskare.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Siriusspelare fast i dopingkontroll

(Uppdaterad) En spelare i Sirius har testats positiv för doping – nu stängs han av och föreningen tar avstånd.

Robin Östberg

Kl.15:22, 19 april, 2018

EXTRA: Siriusspelare fast i dopingkontroll
Foto: Bildbyrån.

Efter matchen mot Hammarby den 1:a april lämnade en av Sirius Fotbolls spelare ett dopingprov som vid den efterföljande analysen visade ett positivt resultat.

Enligt uppgifter till Expressen ska det röra sig om målvakten Joshua Wicks, som kom till Sirius den gångna säsongen från AFC Eskilstuna.

– Det kan jag varken bekräfta eller dementera, säger Sirius pressansvarige Mats Karlström, till tidningen.

Den här säsongen spelade Wicks samtliga minuter i de två inledande matcherna, men inför onsdagens match mot Häcken meddelade Sirius på Twitter att ”Wicks utgår ur matchtruppen på grund av personliga skäl”.

Det var vid lunchtid på torsdagen som Riksidrottsförbundet informerade Sirius om resultatet och meddelade en interimistisk avstängning av spelaren. Klubben meddelar att de hållit samtal med den berörda spelaren och informerat honom om att han tills vidare är avstängd från träningslokaler och arenan.

Sirius Fotboll tar starkt avstånd från allt användande av droger och prestationshöjande substanser. I spelarkontrakten förbinder sig spelarna att inte använda förbjudna substanser och att i alla delar följa FIFA:s, UEFA:s, Riksidrottsförbundets och Svenska fotbollförbundets antidopingregler.

Klubben har med anledningen av det inträffade kallat till en presskonferens i dag klockan 17.00 för att informera om händelseutvecklingen i ärendet, skriver Sirius i ett pressmeddelande.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ska Studenternas förnyas

Förslaget rör utveckling av isplanerna och renovering av läktare.

Robin Östberg

Kl.13:59, 19 april, 2018

Så ska Studenternas förnyas
Studenternas IP. Foto: Bildbyrån.

Uppsala kommuns förslag innebär att isplanernas läge flyttas österut ned mot ån och att en ny huvudläktare och garage för ismaskiner flyttas till den västra sidan. I beräkningen ingår att det även i fortsättningen ska finnas plats för två fullstora 11-mannaplaner.

Anledningen till förändringarna är att Studenternas vinterarena har ett stort renoveringsbehov. På sikt behöver bland annat läktare och omklädningsrum bytas ut.

– Isytorna som idag används vintertid för bandy och allmänhetens åkning kommer sommartid att användas för rad olika aktiviteter för tjejer och killar i alla åldrar, som gör området till en än mer levande mötesplats för alla Uppsalabor, säger Rickard Malmström (MP), ordförande i idrotts- och fritidsnämnden.

Planen är att det sommartid ska finnas konstgräs och andra beläggningar som gör det möjligt att använda ytan för fotboll och annan spontanidrott.

Elitspel i bandy, inklusive SM-finalen i bandy, kommer att vara möjlig under hela ombyggnadstiden. Publikkapaciteten på den nya arenan kommer att bli cirka 5000 – 6000 vid normalt elitseriespel, jämfört med dagens 8000.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SIRIUS – BK Häcken

Mållös hemmapremiär – efter omdiskuterade situationen

Experterna överens om matchavgörande incidenten: "Solklart"

André Eriksson

Kl.21:30, 18 april, 2018

Mållös hemmapremiär – efter omdiskuterade situationen
Foto: Bildbyrån

IK Sirius spelade 0–0 med BK Häcken i sin hemmapremiär i allsvenskan.

Den stora snackisen efteråt var incidenten i den 23:e matchminuten när Sirius målvakt Karim Fegrouch rusade ut och tacklade ner Häckens Alhassan Kamara utanför straffområdet.

Fegrouch fick bara gult kort för incidenten trots vilda protester från BK Häcken.

Efteråt var C Mores experter rörande överens – och de anser att målvakten skulle ha visats ut för tilltaget.

– Solklart rött, kommenterade experten Alexander Axén efter att ha tittat på reprisbilderna.

– Jag håller med. Oavsett reglerna så är tacklingen tillräckligt brutal för att ge rött kort, säger kollegan Hasse Backe.

Nästa match är på måndag. Då möter Sirius IFK Norrköping på bortplan.

FaktaAllsvenskan, omgång 4
IK Sirius–BK Häcken 0–0 (0–0)
Publik: 
3 230 åskådare (Studenternas IP).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Studenternas gräs har fått grönt ljus

Efter en planinspektion på måndagen står det klart gräset på Studenternas håller för allsvensk premiär.

Robin Östberg

Kl.22:56, 16 april, 2018

Studenternas gräs har fått grönt ljus
Studans gräs är klar för spel. Foto: Bildbyrån.

Vid lunchtid på måndagen blev det klart att gräset på Studenternas IP håller för matchspel, rapporterar SVT Nyheter Uppsala.

Det innebär att Sirius kan spela sin efterlängtade hemmapremiär nu på onsdag mot BK Häcken. Inspektörer från Svenska fotbollförbundet var på plats och undersökte gräset och kunde ge grönt ljus.

LÄS MER: Beskedet: Då spelas den uppskjutna premiären

– Inspektionen tog bara en dryg halvtimme och det var snart tydligt att planen är fullt spelbar, säger Erik Boman, presschef på Uppsala kommun, till SVT.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SM-final

Stort intresse för Storvretas final

"Det är jättetryck på biljetterna".

Viktor Andersson

Kl.16:00, 16 april, 2018

Stort intresse för Storvretas final
Storvretas fans. Foto: Per Wiklund / BILDBYRÅN.

Det blir som väntat seriettan Storvreta mot tvåan Falun i SSL-final. Finalen som spelas som brukligt i Globen och intresset för att heja fram Uppsala-klubben är stort.

Detta berättar Storvretas viceordförande Johan Carlström för Innebandymagazinet.

–  Vi har 1200 biljetter tilldelade och vi kommer fylla vårat hörn garanterat. Det kommer bli ett rött hav. Det är jättetryck på biljetterna. De släpps ju inte förrän imorgon egentligen men redan nu rings, mejlas och sms:as det som aldrig förr. Ett galet tryck,  säger Storvretas viceordförande Johan Carlström till Innebandymagazinet.

Som tidigare kommer fansen att kunna åka tillsammans med buss.

– Vi arrangerar bussresor från Storvreta och Uppsala, sen är det inte alla som utnyttjar det i och med att det är så pass lätt att ta tåg eller egen bil. Men jag skulle tro att en sex-sju bussar kommer gå från Uppsala och Storvreta till Globen Johan Carlström.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng