DEBATT

Debattartikel: Hanna siktar på att bli kommunstyrelsens ordförande

Nyligen fick han fortsatt förtroende att leda Centerpartiet vidare. Men Stefan Hanna siktar tydligen högre än så. ”Kan bidra till en bra framtid för Uppsalas invånare”.

Magnus Jansson Klarin

Kl.10:34, 11 januari, 2018

Debattartikel: Hanna siktar på att bli kommunstyrelsens ordförande
Centerpartiets kommunalråd, Stefan Hanna (C), siktar på att bli kommunstyrelsens nya ordförande. Foto: Johan Häll.

Med blåa fötter och statslös föddes jag i Falköping drakens år 1964. Tidigt i livet kom jag till Uppsala som blev min uppväxtort. Som åttaåring blev jag kallad ”arabdjävul” av en två år äldre invandrad pojke från Finland när jag uttryckte glädje över att ha blivit svensk medborgare; året var 1972.

Min pappa föddes i Jerusalem, Palestina. Min farmor Rose kom som armenisk flykting med sin familj till Jerusalem från Armenien efter en kort stund i Damaskus, Syrien. Min farfar Michael och hans familj kom ursprungligen från Akka i Palestina. Båda med en kristen bakgrund.

Pappa kom till Sverige på ett studiestipendium och blev sedan kvar i landet under många år. Den bakgrunden har lärt mig mycket om starka konflikter mellan folk och människor. Jag lärde mig tidigt hur människors bakgrund tydligt utgör stora skillnader och hur dessa skillnader också utnyttjas för olika människors och gruppers maktambitioner. I takt med att Uppsala blir allt rikare med nya invånare från många olika bakgrunder är det viktigt med ett ledarskap som förstår det och som aktivt jobbar med att vi tillsammans känner ett ägarskap för vårt närsamhälle. Att vi tillsammans skapar ett närsamhälle där alla får rättvisa möjligheter att förverkliga personliga drömmar och där vi gemensamt skapar ett fortsatt välstånd och en attraktiv kommun att kalla hemma. Utmanande tider kräver erfarna ledare.

Vi närmar oss flera spännande val under 2018. Kommunala och riksdagsval som kommer att ha stor betydelse för vilken riktning våra kommuner och staten tar de kommande åren. Det mesta tyder på att det kommer att bli rörigt och att de viktigaste frågorna som kräver ordentliga reformer är starkt kopplade till migrations-, integrations- äldre- och bostads-politiska frågor.

Uppsala kommun ligger mig varmt om hjärtat, så även Sverige. Eftersom jag har ett omfattande engagemang och erfarenhet inom migrations-, integrations- och näringslivsfrågor tycker många att jag också kan göra nytta i Sveriges riksdag. Mitt fokus är dock tveklöst att få leda Uppsala kommun tillsammans med övriga Alliansen efter valen 2018. Jag anser att det är lättare och mer konkret att driva på för nödvändiga riksförändringar genom ett framgångsrikt förändringsarbete i Uppsala kommun. Uppsala kommun är på många sätt ett Sverige i miniatyr, snart befolkningsmässigt lika stort som Island.

Som internationell affärsman har jag haft förmånen att bo och arbeta runt om i världen. Bland annat i det kristna USA, det islamska Malaysia och i det buddistiska Japan. Som ledare har jag fått lära mig konsten att leda människor med vitt skilda kulturella bakgrunder, olika modersmål och olika trosuppfattningar.

Tro mig, den kunskapen är guld värd i det Sverige vi idag har och som måste ledas betydligt bättre än nu. Den kunskapen och erfarenheten är värdefull när man leder Uppsala och Sverige mot framtida framgångar. Det är krävande att leda i en liknande miljö. Samtidigt är det också väldigt belönande om man tar en liknande utmaning på största allvar och leder tydligt utifrån de värdegrunder ett företag eller ett land vill upprätthålla.

Ett mångfaldsrikt samhälle som värdegrundsmässigt håller ihop kan leverera bättre välstånd än andra samhällen. Vår mänskliga historia är full av exempel på det. Ett fungerande mångfaldssamhälle kräver ett värdebaserat och inkluderande ledarskap där vi:

 • Tydligt står upp för vår värdegrund
 • Inför obligatorisk praktik för arbetsföra med fullt försörjningsstöd
 • Stärker föreningslivet för att bättre inkludera människor som lever i utanförskap
 • Underlättar arbetskraftsinvandring kopplade till kompetensbrist
 • Inför nolltolerans för brott
 • Slutar utvisa människor för några hundralappars felaktig lön

Jag är tacksam för förtroendet att under nästa mandatperiod få fortsätta att tjäna Uppsalaborna som förtroendevald. Uppsalaborna avgör hur kraftfullt Centerpartiets politiska genomslag blir genom kommunvalet 9 september 2018.

Det är min övertygelse att min breda och långa ledarerfarenhet, och mina numera mycket goda kunskaper om hela Uppsala kommun, kan göra stor positiv skillnad.

Vi Uppsalabor kan få mycket mer kvalitativ service för våra skattepengar och avgifter. Vi kan också mycket klokare stärka våra gemensamma ansträngningar för att säkra en bra morgondag för alla i just vårt närsamhälle. Det kräver att vi snabbt uppfattar och löser problem. Det kräver att vi också hjälps åt att förstärka alla möjligheter som ständigt finns bland våra invånare. Social-, ekologisk- och ekonomisk hållbarhet kräver ett starkt ansvarstagande för våra invånares välbefinnande.

Jag är övertygad om att jag starkt kan bidra till en bra framtid för Uppsalas invånare. Dumt att chansa, svåra tider kräver erfarna ledare.

Stefan Hanna
Kommunalråd, Centerpartiet
Uppsala kommun

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Så kammar du hem miljonerna på Stryktipset i helgen

Tipsarenan.se guidar dig mot 13 rätt i lördagens spelomgång.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.17:44, 23 mars, 2018

En kupong vi tycker är mycket intressant, flera starka spikar!
Match 2-11 handlar om League One.

 1. Sverige – Chile (2)
  Sverige i tillfällig gungning. Chile passar på att ta revansch på usel höst.
 2. Fleetwood – Northampton (1,X)
  Rimlig hemmafavorit. Spikalternativ för den chanssugne.
 3. Milton Keynes – Blackpool  (2)
  Ständigt svårbedömda MK. Vi går rätt emot.
 4. Oldham – Walsall (1)
  Lottas 12-2-2. 75 % chans att sätta spiken. Ett måste!
 5. Peterborough – Bristol R (1,X)
  Svårbedömt. Vi streckar från vänster. Brr.
 6. Scunthorpe – Rochdale (1,X)
  Öppen match även här, lutar som vanligt mot hemmasidan då.
 7. Shrewsbury – AFC Wimbledon  (1)
  Klasskillnad, vår fjärdespik denna omgång.
 8. Southend – Rotherham (1,X)
  Rotherham befogad favorit, bör undvika förlust.
 1. Bradford – Gillingham (1,X)
  Trots hemmalagets förskräckliga form tror vi att det är deras tur nu.
 2. Bury – Wigan (2)
  Monstertvåa. Sist mot i princip först. Bergtvåa! Spiiiik!
 3. Charlton – Plymouth (1,X)
  Brr jämnt igen, vi jobbar in hemmasidan som vanligt.
 1. Exeter – Swindon (1,2)
  L2. Hopplöst, vi tror på mål därmed 1,2.
 2. Wycombe – Port Vale (1,X)
  L2. Wycombe bör absolut inte behöva förlora denna, tänkbar spiketta också.

 

annons tipsarenan

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Insektsgift hittad i världens längsta djur

Slemmasken tillverkar ett nervgift som är dödlig för kackerlackor och krabbor.

Robin Östberg

Kl.16:32, 23 mars, 2018

Insektsgift hittad i världens längsta djur
Foto: Erik Jacobsson.

Slemmasken långsnöre kan bli upp till 55 meter lång och arten finns bland annat längs den svenska västkusten. En ny studie av bland andra forskare vid Uppsala universitet visar att den producerar gifter som kan döda både krabbor och kackerlackor.

– Det här peptidtoxinet är det giftigaste ämnet som någon har hittat i den svenska djurvärlden och att det dessutom kan vara användbart är extra spännande, säger Ulf Göransson, professor vid institutionen för läkemedelskemi på Uppsala universitet, i ett pressmeddelande.

Enligt forskarna skulle gifterna kunna användas i till exempel insektsbekämpningsmedel inom jordbruket. Studien som har publicerats i Scientific Reports är framtagen av forskare vid universiteten i Uppsala, Lund och Sveriges lantbruksuniversitet, SLU.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Störningar i vårdens bokningssystem

Patienter som tidsbokat via 1177 uppmanas dubbelkolla sin bokning.

Robin Östberg

Kl.13:56, 23 mars, 2018

Störningar i vårdens bokningssystem
Foto: Arkiv.

Det var under perioden torsdag kväll från klockan 18.00 fram till fredag förmiddag klockan 10.30 som Region Uppsala hade störningar i journalsystemet Cosmic. Om man bokat tid under den tidsperioden via 1177 uppmanar Region Uppsala att man loggar in och dubbelkollar att tiden faktiskt blivit bokad.

– Men vår bedömningen är att det är väldigt få patienter som har drabbats av störningen, säger Torbjörn Linde, objektägare Elektronisk patientjournal.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppmärksammas för framgångsrika insatser

Uppsalas lokalpolisområdeschef Jale Poljarevius har utsetts till Årets trygghetsambassadör.

Robin Östberg

Kl.19:58, 22 mars, 2018

Uppmärksammas för framgångsrika insatser
Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta. Foto: Anders Nilsson.

Bakom priset som instiftades 2011, står tankesmedjan Säkerhet för Näringsliv och Samhälle (SNOS).

Det är framförallt Poljarevius hårda arbete mot gängkriminaliteten som lyfts fram i motiveringen.

– Poljarevius initiativ till nära samverkan mellan polis, kommun och myndigheter är en väsentlig framgångsfaktor och förklaring till varför Uppsala har blivit en tryggare plats och varför brottsbekämpningen här kan inspirera till efterföljd i övriga landet, skriver juryn.

Bland tidigare mottagare av Årets trygghetsambassadör finns bland annat kriminologen Leif GW Persson, forskningschefen Magnus Ranstorp och regeringens dåvarande samordnare mot idrottsrelaterat våld, Björn Eriksson.

– Jag känner mig mycket hedrad av att få motta en utmärkelse av den här digniteten, med tanke på vilka som tidigare har fått priset. Men framför allt ser jag utmärkelsen som en kvittens på det jobb som jag och mina kolleger på Uppsalapolisen samt alla andra inblandade lagt ner för att bekämpa gängkriminaliteten i kommunen, säger Jale Poljarevius, till SNOS.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ska kommunen få fler att rösta

För att öka valdeltagandet rekryteras nu ambassadörer.

Robin Östberg

Kl.18:53, 22 mars, 2018

Så ska kommunen få fler att rösta
Foto: Bildbyrån.

Uppsala kommun vill få fler invånarna att rösta i höstens val samt öka kunskapen om demokrati. Därför rekrytera nu ett 20-tal demokratiambassadörer.

– Tidigare har det varit ett ojämlikt valdeltagande. I stort sett alla distrikt i Gottsunda har ett för lågt deltagande. Även i områden som Gränby och Löten finns distrikt med lågt valdeltagande. Allra högst antal har Nåntuna – där röster nästan varenda kotte, säger Gro Hansen, utvecklingsledare på Uppsala kommun.

Arbetet med att rekrytera ambassadörer är igång och planeras vara klart i slutet av april. Därefter väntar en utbildning i början av juni innan ambassadörena börjar jobba i skarpt läge. Tanken är att minst två ska ha kunskap om funktionsnedsättningar.

– Det är en fördel om ambassadörerna kan flera språk och är förankrad i de områden de besöker. Vi ser nämligen att grupper som utlandsfödda och personer med funktionsnedsättningar röstar i en allt mindre utsträckning, säger Gro Hansen.

Hansen refererar till en social kartläggning från 2017 som visar på ett samband mellan valdeltagande och människors sociala situation.

– De områden med hög arbetslöshet och höga sjuktal hade också ett lägre valdeltagande, säger hon och fortsätter:

– Vi har bara haft demokrat i 100 år och alla våra röster väger liga tungt. Om man inte går och röstar överlåter man till någon annan att bestämma.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng