DEBATT

Debattartikel: Hanna siktar på att bli kommunstyrelsens ordförande

Nyligen fick han fortsatt förtroende att leda Centerpartiet vidare. Men Stefan Hanna siktar tydligen högre än så. ”Kan bidra till en bra framtid för Uppsalas invånare”.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.10:34, 11 januari, 2018

Debattartikel: Hanna siktar på att bli kommunstyrelsens ordförande
Centerpartiets kommunalråd, Stefan Hanna (C), siktar på att bli kommunstyrelsens nya ordförande. Foto: Johan Häll.

Med blåa fötter och statslös föddes jag i Falköping drakens år 1964. Tidigt i livet kom jag till Uppsala som blev min uppväxtort. Som åttaåring blev jag kallad ”arabdjävul” av en två år äldre invandrad pojke från Finland när jag uttryckte glädje över att ha blivit svensk medborgare; året var 1972.

Min pappa föddes i Jerusalem, Palestina. Min farmor Rose kom som armenisk flykting med sin familj till Jerusalem från Armenien efter en kort stund i Damaskus, Syrien. Min farfar Michael och hans familj kom ursprungligen från Akka i Palestina. Båda med en kristen bakgrund.

Pappa kom till Sverige på ett studiestipendium och blev sedan kvar i landet under många år. Den bakgrunden har lärt mig mycket om starka konflikter mellan folk och människor. Jag lärde mig tidigt hur människors bakgrund tydligt utgör stora skillnader och hur dessa skillnader också utnyttjas för olika människors och gruppers maktambitioner. I takt med att Uppsala blir allt rikare med nya invånare från många olika bakgrunder är det viktigt med ett ledarskap som förstår det och som aktivt jobbar med att vi tillsammans känner ett ägarskap för vårt närsamhälle. Att vi tillsammans skapar ett närsamhälle där alla får rättvisa möjligheter att förverkliga personliga drömmar och där vi gemensamt skapar ett fortsatt välstånd och en attraktiv kommun att kalla hemma. Utmanande tider kräver erfarna ledare.

Vi närmar oss flera spännande val under 2018. Kommunala och riksdagsval som kommer att ha stor betydelse för vilken riktning våra kommuner och staten tar de kommande åren. Det mesta tyder på att det kommer att bli rörigt och att de viktigaste frågorna som kräver ordentliga reformer är starkt kopplade till migrations-, integrations- äldre- och bostads-politiska frågor.

Uppsala kommun ligger mig varmt om hjärtat, så även Sverige. Eftersom jag har ett omfattande engagemang och erfarenhet inom migrations-, integrations- och näringslivsfrågor tycker många att jag också kan göra nytta i Sveriges riksdag. Mitt fokus är dock tveklöst att få leda Uppsala kommun tillsammans med övriga Alliansen efter valen 2018. Jag anser att det är lättare och mer konkret att driva på för nödvändiga riksförändringar genom ett framgångsrikt förändringsarbete i Uppsala kommun. Uppsala kommun är på många sätt ett Sverige i miniatyr, snart befolkningsmässigt lika stort som Island.

Som internationell affärsman har jag haft förmånen att bo och arbeta runt om i världen. Bland annat i det kristna USA, det islamska Malaysia och i det buddistiska Japan. Som ledare har jag fått lära mig konsten att leda människor med vitt skilda kulturella bakgrunder, olika modersmål och olika trosuppfattningar.

Tro mig, den kunskapen är guld värd i det Sverige vi idag har och som måste ledas betydligt bättre än nu. Den kunskapen och erfarenheten är värdefull när man leder Uppsala och Sverige mot framtida framgångar. Det är krävande att leda i en liknande miljö. Samtidigt är det också väldigt belönande om man tar en liknande utmaning på största allvar och leder tydligt utifrån de värdegrunder ett företag eller ett land vill upprätthålla.

Ett mångfaldsrikt samhälle som värdegrundsmässigt håller ihop kan leverera bättre välstånd än andra samhällen. Vår mänskliga historia är full av exempel på det. Ett fungerande mångfaldssamhälle kräver ett värdebaserat och inkluderande ledarskap där vi:

  • Tydligt står upp för vår värdegrund
  • Inför obligatorisk praktik för arbetsföra med fullt försörjningsstöd
  • Stärker föreningslivet för att bättre inkludera människor som lever i utanförskap
  • Underlättar arbetskraftsinvandring kopplade till kompetensbrist
  • Inför nolltolerans för brott
  • Slutar utvisa människor för några hundralappars felaktig lön

Jag är tacksam för förtroendet att under nästa mandatperiod få fortsätta att tjäna Uppsalaborna som förtroendevald. Uppsalaborna avgör hur kraftfullt Centerpartiets politiska genomslag blir genom kommunvalet 9 september 2018.

Det är min övertygelse att min breda och långa ledarerfarenhet, och mina numera mycket goda kunskaper om hela Uppsala kommun, kan göra stor positiv skillnad.

Vi Uppsalabor kan få mycket mer kvalitativ service för våra skattepengar och avgifter. Vi kan också mycket klokare stärka våra gemensamma ansträngningar för att säkra en bra morgondag för alla i just vårt närsamhälle. Det kräver att vi snabbt uppfattar och löser problem. Det kräver att vi också hjälps åt att förstärka alla möjligheter som ständigt finns bland våra invånare. Social-, ekologisk- och ekonomisk hållbarhet kräver ett starkt ansvarstagande för våra invånares välbefinnande.

Jag är övertygad om att jag starkt kan bidra till en bra framtid för Uppsalas invånare. Dumt att chansa, svåra tider kräver erfarna ledare.

Stefan Hanna
Kommunalråd, Centerpartiet
Uppsala kommun

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

JUST NU: Misstänkt för skjutningen begärs häktad

Den 19-åring som misstänks för att ha skjutit två män på en pizzeria i Flogsta i fredags kväll begärs häktad misstänkt för både mordförsök och grovt narkotikabrott.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.12:50, 16 januari, 2018

JUST NU: Misstänkt för skjutningen begärs häktad
Det var i fredags kväll som två personer sköts på en pizzeria i Flogsta. Nu begärs en misstänkt 19-åring häktad. Foto: Magnus Jansson Klarin.

Efter skjutningen i fredags kväll, där två män skottskadades på en pizzeria i Flogsta, överlämnade sig en 19-åring själv till polisen. Nu begärs han häktad misstänkt för både mordförsök och grovt skattebrott av den starkare misstankegraden, sannolika skäl.

– Det stämmer, jag har begärt honom häktad och förhandlingar kommer att hållas vid klockan 15.00 i eftermiddag, säger kammaråklagare Anne Sjöblom till 24Uppsala.se.

LÄS MER: AVSLÖJAR: Skjutningen i Flogsta en hämndaktion för uppmärksammat mord

Enligt uppgifter till 24Uppsala ska nattens tillslag i Stenhagen vara kopplat till den här händelsen, stämmer det?
– Jag känner faktiskt inte till att det ska ha genomförts något tillslag. Misstankarna om grovt narkotikabrott fanns sedan tidigare.

24Uppsala.se kunde under måndagen avslöja att polisen misstänker att skjutningen är en hämndaktion för mordet i Boländerna som inträffade i april förra året.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

SMHI: Så mycket snö faller i Uppsala kommande dygnet

Rejält busväder väntar när starka vindar och snö tar sig in över Uppsala.

Kim Ahlqvist

Kim Ahlqvist

Kl.11:08, 16 januari, 2018

SMHI: Så mycket snö faller i Uppsala kommande dygnet
Foto: Arkiv

Det väntas snö i mängder det kommande dygnet. Och tillsammans med tilltagande vindar blir det rejält busväder i Uppsala, enligt SMHI. För SVT Uppsala berättar meteorologen Nitzan Cohen att snön når länet vid lunchtid på tisdagen.

Vinden kommer att blåsa upp i mellan 15 och 20 meter per sekund och vid kusten och då bland annat Östhammar kan vindarna nå stormstyrka. Det väntas samtidigt falla närmre tio centimeter snö under det kommande dygnet.

– Det är inget trevligt väder att vänta, det kändes redan nu på morgonen, säger Nitzan Cohen till SVT Uppsala.

Snön ser ut att stanna till och med onsdagen.

– Under morgondagen kommer snövädret att vrida sig lite och troligen mattas av, men jag kan inte säga det helt säkert, säger Cohen.

Ska man ut och färdas på vägarna i Uppsala bör man ta det försiktigt, uppmanar Trafikverket.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Prövningen av Facebookvåldtäkten skjuts upp

Den 24-åring som dömts väntar på prövning.

Johan Häll

Kl.10:43, 16 januari, 2018

Prövningen av Facebookvåldtäkten skjuts upp
Foto: Johan Häll.

Under tisdagen skulle Högsta domstolen prövat en av åtalspunkterna mot den 24-åring som dömts för inblandning i den så kallade Facebook-våldtäkten för drygt ett år sedan.

SVT Nyheter Uppsala rapporterar om att förhandlingarna som skulle inletts under tisdagsmorgonen av okänd anledning skjutits upp.

LÄS MER: Åklagaren efter domen: ”Tror inte det blir någon anstalt”

De tre dömda männen överklagade hovrättens dom till Högsta domstolen, som har inriktat sig enbart på 24-åringens åtal gällande ”underlåtenhet att avslöja våldtäkt”.

Straffen mot 21-åringen och 18-åringen står fast, liksom domen mot just 24-åringen för grovt förtal.

Det finns inga uppgifter kring när HD kommer ta upp fallet igen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Misstänks för grov kvinnomisshandel: ”Visade råhet”

Vid flera tillfällen ska mannen skadat kvinnan.

Michael Olsson

Michael Olsson

Kl.09:49, 16 januari, 2018

Misstänks för grov kvinnomisshandel: ”Visade råhet”
Foto: Arne Forsell / Bildbyrån

Ett åtal har väckts mot en 26-årig man vid Uppsala tingsrätt som misstänks för grov misshandel, olaga hot samt två fall av misshandel.

Samtliga brotten ska enligt åtalet ha hänt i 26-åringen och hans partners gemensamma bostad i Uppsala. Mannen ska enligt åtalet ha strypt målsägaren vid tre tillfällen mellan den 22 och 23 december förra året. Brottet bedöms som grovt så den åtalade visade råhet och hänsynslöshet.

Vidare misstänks 26-åringen för att den 22 december ha slagit kvinnan i magen så att hon känt stor smärta. Han ska några dagar tidigare också ha knuffat in målsägaren i en kant på badkaret.

Han ska även ha hotat kvinnan genom att uttala att han skulle skära halsen av henne och hade lust att slå ihjäl henne. Något som skett vid två tillfällen.

Den misstänkte förnekar till brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA

AVSLÖJAR: Polisen slog till i natt: ”Vi har två gripna som precis har anhållits”

I ett överraskande tillslag i natt kunde polisen gripa två personer i Stenhagen som på morgonen har anhållits misstänkta för grovt narkotikabrott.

Magnus Jansson Klarin

Magnus Jansson Klarin

Kl.07:37, 16 januari, 2018

AVSLÖJAR: Polisen slog till i natt: ”Vi har två gripna som precis har anhållits”
ARKIVFOTO: Casper Johansson.

Polisen i Uppsala fortsätter att rada upp tillslag. Så sent som i natt slog man till mot en gruppering i Stenhagen. Resultatet blev lyckat.

– Det jag kan säga att det åter igen är ett väldigt bra beslag och det är inom ramen för SGI, särskilda gänginsatsen som vi håller på med sedan september 2016, säger Jale Poljarevius som är polischef för Uppsala och Knivsta.

Narkotika, ammunition och kontanter blev resultatet i nattens tillslag där två personer också kunde gripas.

– Vi har gjort en del intressanta beslag. Det här tillslaget gjorde att vi fick hål på Stenhagens-grupperingen, sedan vill jag inte gå in i detalj på vad vi har tagit i beslag då det pågår en förundersökning. Det jag kan säga är att rubriceringen är grovt narkotikabrott – och att vi har två gripna som precis har anhållits, fortsätter Jale Poljarevius.

Grovt narkotikabrott, då lär det handla om en ansenlig mängd narkotika som ni har tagit i beslag?
– Ja, då är det ju ganska stora mängder, det stämmer.

Hade nattens tillslag någonting att göra med skjutningen i Flogsta som inträffade i fredags?
– Det kan jag inte kommentera. När det gäller skjutningen så hänvisar jag till åklagaren som är Anne Sjöblom. Vår särskilda gänginsats är någonting som rullar på, oavsett vad som händer i övrigt, om det är någon skjutning eller liknande. Vårt mål är hela tiden gängen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng