Här är Uppsalaspelarna som får spela rekordmatchen på ”Hovet” | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
SVERIGE–TURKIET

Här är Uppsalaspelarna som får spela rekordmatchen på ”Hovet”

VM-kvalet mellan Sverige och Turkiet kommer att spelas i ett utsålt "Hovet" inför 7 500 åskådare. Här är Uppsalaspelarna som får spela rekordmatchen

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:52, 27 januari, 2018

Här är Uppsalaspelarna som får spela rekordmatchen på ”Hovet”
I EM-kvalet mellan Sverige och Bosnien och Hercegovina den 14 september förra året var det storpublik. Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrŒån.

För Viktor Gaddefors och alla de andra Uppsalaspelarna i svenska herrlandslaget väntar ett utsålt ”Hovet” och nytt publikrekord för svensk landslagsbasket när VM-kvalet mot Turkiet avgörs om en knapp månad.

– Det kommer att bli ett jävla dunder, berättade Viktor Gaddefors när det stod klart att matchen var slutsåld.

LÄS MER: Publikrekord väntar Uppsalaspelarna i historiska matchen

I dagarna presenterade förbundskaptenen Vedran Bosnic truppen som ställs mot Turkiet i rekordmatchen.

Inte mindre än fyra Uppsalaspelare är uttagna att representera Sverige i VM-kvalmatcherna som, förutom matchen mot Turkiet, även möter Ukraina. Viktor Gaddefors, Jonathan Person, Anton Gaddefors får sällskap av Marcus Eriksson som saknades i de senaste matcherna på grund av skada.

Med i laget finns också Uppsalacoachen Kevin Gaines som assisterar förbundskaptenen Vedran Bosnic. Även Axel Nordström har en liten chans tilll spel då han finns med som en av fyra reserver tillsammans med bland andra förre Uppsalaspelaren Carl Engström.

– Jag är väldigt glad över att få uppleva ytterligare en historisk match. Supportrarna har lagt märke till energin och allt jobb laget lägger ned. Att sälja slut på alla biljetter i en så stor arena händer inte ofta i Sverige. Det motiverar oss att ge allt till våra fantastiska supportrar. Jag ser fram emot att träffa spelarna, ledarstaben och supportrarna, säger förbundskapten Vedran Bosnic.

FaktaSveriges trupp till matcherna mot Turkiet och Ukraina:
Adam Ramstedt, Södertälje BBK
Alexander Lindqvist, Södertälje BBK
Anton Gaddefors, Krosno (POL)
Christopher Czerapowicz, Tsmoki-Minsk (BLR)
Joakim Kjellbom, Norrköping Dolphins
Jonathan Person, BC Mures (RUM)
Ludvig Håkanson, Movistar Estudiantes (ESP)
Marcus Eriksson, Gran Canaria (ESP)
Martin Pahlmblad, Södertälje BBK
Nicholas Spires, Monbus Obradoiro (ESP)
Simon Birgander, Joventut (ESP)
Thomas Massamba, Geneve Lions (SWI)
Tobias Borg, Södertälje BBK
Viktor Gaddefors, Uppsala Basket

Reserver
Carl Engström, BC Tartu (EST)
Johan Löfberg, CB Breogán (ESP)
Axel Nordström, Uppsala Basket
Denzel Andersson, BC Luleå

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Publikrekord väntar Uppsalaspelarna i historiska matchen

Den 23 februari möter Sverige Turkiet på "Hovet" i Stockholm. Redan nu är matchen slutsåld och det kommer att slås ett nytt publikrekord

Magnus Jansson Klarin

Kl.10:58, 17 januari, 2018

Publikrekord väntar Uppsalaspelarna i historiska matchen
I EM-kvalet mellan Sverige och Bosnien och Hercegovina den 14 september förra året var det storpublik. Foto: Andreas L Eriksson / BildbyrŒån.

För Viktor Gaddefors och alla de andra Uppsalaspelarna i svenska herrlandslaget väntar ett utsålt ”Hovet” och nytt publikrekord för svensk landslagsbasket när VM-kvalet mot Turkiet avgörs den 23 februari.

– Det kommer att bli ett jävla dunder, säger Viktor Gaddefors.

Den svenska truppen offentliggörs först på fredag. Då får vi också veta om Marcus Eriksson, som saknades i de båda förlustmatcherna mot Ukraina och Lettland i november, finns med i truppen som kommer att bli en del i den historiska matchen.

När Sverige i augusti vann sin kvalgrupp innebar det att laget var kvalificerat för tidernas första VM-kval. I en sport som basket är ett VM-kval en världsangelägenhet på riktigt och matcher spelades över hela jordgloben i det första kvalfönstret i november.

I matchen mot Turkiet, som är rankat på 13:e plats i världen, lär det inte bara sjungas ”jajamensan – fattas bara” då minst hälften av de drygt 7 500 åskådarna är turkar.

Men, precis som mot Bosnien i EM-kvalet i fjol, är det många svenskar på plats och inte minst supportergruppen Moose nation laddar för fullt.

– Vi är uppvärmda, laddade och målade gul & blå redo för hejaklackmatchen mot Turkiet. Vi vet att vi kommer få en ordentlig utmaning då Turkiet är kända för sina entusiastiska supportrar. Men vi övertygade om att alla svenska fans kommer visa sina färger för vårat lag, säger Pontus Brolin, styrelseledamot i Moose nation.

Förutom några få courtsideplatser, som ingår i VIP-paket, är matchen utsåld och Svenska Basketbollförbundet ser nu över möjligheten att kunna ta in ytterligare publik. De som ännu inte har hunnit köpa biljett kan därmed göra en intresseanmälan och få besked cirka en vecka innan match om de kan få köpa.

– Det är möjligt att vi kan få till lite fler platser med lite skymd sikt, jag tror det viktigaste för många är att kunna vara på plats och uppleva stämningen en sådan här match, säger Johannes Wohlert.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KRÖNIKA

KRÖNIKA: Därför måste Uppsala Basket lämna IFU Arena

Uppsala Basket bör lämna nybyggda IFU Arena och flytta tillbaka till Fyrishov. Det menar krönikören Magnus Jansson Klarin.

Magnus Jansson Klarin

Kl.19:02, 11 januari, 2018

KRÖNIKA: Därför måste Uppsala Basket lämna IFU Arena
Krönikören Magnus Jansson Klarin vill att Uppsala Basket lämnar IFU Arena och flyttar tillbaka till Fyrishov. Foto: Bildbyrån.

Det kändes till en början fräscht och spännande. Uppsala Basket valde, precis som flera andra elitklubbar, att flytta in i nybyggda IFU Arena till förra säsongen. Men flytten har blivit allt annat än lyckad.

Jag har följt basketen på nära håll i mer än 25 år och arbetade själv i dåvarande Sallén Basket mellan åren 1998 och 2008. Man kan säga att jag har levt basket och 2005 startade jag också Basketsverige.se som i dag är den stora kanalen när det kommer till basketnyheter.

LÄS MER: TV: Uppsala förlorade sekundrysare: ”En rätt grisig match”

De senaste åren har jag sakta glidit ifrån sporten av olika anledningar. Mycket på grund av mina två söner (sex och två år gamla) som har fått mig att inse att jag kanske inte kan tillbringa varje vaken tid i en baskethall. Men trots att besöken i arenorna har blivit färre så har jag alltid ett öga på sporten – och laget.

I tisdags var jag på plats i IFU Arena tillsammans med 600 andra för att se matchen i Svenska Basketligan (SBL) mellan Uppsala Basket och Norrköping Dolphins. Det ländes öde i arenan. Hela den stora läktaren på kortsidan gapade tom, på atmosfären där inne kändes det som en träningsmatch trots världsstjärnor som Viktor Gaddefors på planen.

Det är fantastiskt att vi har fått IFU Arena i Uppsala som är en viktig knytpunkt för både elit- och breddidrott. Min son tränar själv friidrott med UIF i den nya friidrottshallen som är få klubbar förunnat.

Men det finns en sak jag stör mig på väldigt mycket. Läktarna skapar inte den där härliga kompakta känslan som hör sporten till. Den kokande grytan som fanns i Fyrishov. Det är alldeles för många olika typer av åskådarplatser i IFU Arena och det känns som man glider ifrån varandra på läktaren. Även när det är fullsatt, vilket det är alldeles för sällan oavsett sport, så får jag inte den där ”wow-känslan” som ett fullsatt Fyrishov skapade.

Flytten från Fyrishov till IFU Arena var absolut nödvändig, nödvändig för Fyrishov att förstå vad man gick miste om – och för Uppsala Basket att inse att själen fortfarande huserar innanför de där väggarna som har så mycket baskethistoria att berätta. Med det sagt tycker jag att det är dags, det är dags för Uppsala Basket att flytta hem igen. Hem till Fyrishov.

Jag hoppas att såväl Fyrishov som Uppsala kommun förstår detta och ser chansen att återuppliva arenan. Se till att ge A-hallen i Fyrishov den där extra kärleken som behövs. Ett parkettgolv som alltid är på plats, läktare på kortsidorna och alla de faciliteter som behövs för att Uppsala Basket ska kunna bygga något eget. En produkt i högsta ligaklass.

Basket är ingen stor sport i Sverige, men Uppsala är en stad som svensk basket behöver. Uppsalapubliken är oerhört kunnig och förtjänar något bättre, liksom spelarna och ledarna som nu bara ser vilsna ut i den nya fina arenan. Jag tror att basketen, precis som jag, längtar tillbaka.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Sverige i chock efter tragiska dödsfallet – så hedras förre Uppsalaspelaren

Han har redan hedrats på flera arenor runt om i Uppsala. Så hedras han av Uppsala Basket i tisdagens hemmamatch mot Norrköping.

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:06, 8 januari, 2018

Sverige i chock efter tragiska dödsfallet – så hedras förre Uppsalaspelaren
I förra veckan kom chockbeskedet att förre Uppsalaspelaren Dee Ayuba plötsligt hade dött blott 31 år gammal. Foto: Joel Marklund / Bildbyrån.

Basketsverige är i sorg. Förre Uppsalaspelaren Dee Ayuba, numera i Djurgården, gick hastigt bort efter ett hjärtstopp då han befann sig med sin familj i Luxemburg under nyårsledigheten.

– Han åkte in för hjärtproblem, sedan kom han inte ut från sjukhuset. Alla är lika chockade, berättade Djurgårdens klubbdirektör Goran Popov för Aftonbladet efter det tragiska dödsfallet.

LÄS MER: Förra Uppsala Basket-spelaren död

Efter beskedet valde bland annat Djurgårdens seriekonkurrent, AIK, att hedra stjärnan genom att trycka upp t-shirts med stjärnans namn.

Förre Uppsalaspelaren pryder startbilden på Djurgårdens facebook-sida.

Förre Uppsalaspelaren pryder startbilden på Djurgårdens facebook-sida.

I tisdagens ligamatch mellan Uppsala Basket, som Dee Ayuba spelade för under säsongen 2013-2014, och Norrköping Dolphins kommer stjärnan att hedras med en tyst minut innan matchen som spelas i IFU Arena.

”Tyst minut för Dee Ayuba på matchen på tisdag. Den förre uppsalaspelaren Dee Ayuba gick tragiskt bort i veckan alldeles för tidigt. Han var en fantastisk spelare och en fantastisk person vid sidan av planen. Hans minne kommer att leva kvar för evigt och våra tankar går till hans familj och närmaste. Tack för allt Dee Ayuba!

Vi kommer att hålla en tyst minut för honom innan matchen mot Norrköping på tisdag. Kom och hylla Dee på IFU Arena tisdag 9 januari kl. 19.04”, skriver klubben på sin Facebook-sida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsala Basket kraschlandade – trots bra inledning och ledning i paus

Det såg lovande ut i ungefär två perioder. Sedan kraschlandade Uppsala Basket hemma mot hittills obesegrade Södertälje.

Magnus Jansson Klarin

Kl.20:56, 3 november, 2017

Uppsala Basket kraschlandade – trots bra inledning och ledning i paus
Trots 27 poäng av Viktor Gaddefors blev det en ny förlust för Uppsala Basket. Foto: Johanna Lundberg / Bildbyrån.

Landslagsstjärnan fick inte vinna hemmapremiären heller. Trots en riktig monstermatch av Viktor Gaddefors som noterades för 27 poäng och sex assist rblev det en ny förlust för Uppsala Basket i IFU Arena.

Det såg dock lovande ut efter första perioden för Uppsala Basket som också gick till halvtidsledning med 42–39 hemma mot hittills obesegrade Södertälje Kings med flera landslagsspelare i truppen.

Det stora raset kom i tredje perioden som gästerna vann med 27–18. Inledningen på slutperioden blev lite som den tredje, och därmed uteblev spänningen. Även om Uppsala Basket putade till siffrorna något i slutminuterna.

Förutom redan nämnda Viktor Gaddefors stod lagkaptenen Axel Nordström för en bra insats med sina 17 poäng och nio returer i förlustmatchen.

 

FaktaSBL
Uppsala Basket–Södertälje Kings 77–85
(21–18, 21–21, 18–27, 17–19)
Poäng: Viktor Gaddefors 27, Axel Nordström 17, Mannos Nakos 11, Anes Zekovic 7, Lukas Friberg 5, Rhys Carter 4, Temjae Singleton 3, Alan Zekovic 2, Philip Ejenstam.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kolla in Uppsalasonens succé i spanska ligan

Hans lag har vunnit fyra av de fem inledande matcherna i spanska ligan och i senaste matchen blev Uppsalasonen dessutom poängbäst.

Magnus Jansson Klarin

Kl.11:00, 25 oktober, 2017

Kolla in Uppsalasonens succé i spanska ligan
Marcus Eriksson och hans Gran Canaria har fått en superstart på säsongen. Foto: Peter Holgersson / Bildbyrån.

Marcus Erikssons Gran Canaria går som tåget i den spanska ligan och har inlett säsongen med fyra segrar av fem möjliga.

Uppsalasonen, som inför den här säsongen lämnade Barcelona för just Gran Canaria, gjorde 23 poäng när laget körde över Joventut med 94–69.

Marcus Eriksson fick mest speltid i hela laget och satte bland annat fyra av fem skott från trepoängslinjen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng