Integration med skateboard | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Integration med skateboard

Trots att Sverige kritiserats för brister i sitt integrationsarbetet, finns goda exempel ute i landet. Bland annat, Hela Sverige rullar där skateboarden gör vägen in till samhället lite enklare.

Hero Amin

Kl.15:08, 29 januari, 2018

3 bilder
  • Bild: Hela Sverige Rullar.
    Bild: Hela Sverige Rullar.
  • Bild: Hela Sverige Rullar.
    Bild: Hela Sverige Rullar.
  • Bild: Hela Sverige Rullar. Initiativtagarna Fabian Ryd och Robert Englund.
    Bild: Hela Sverige Rullar. Initiativtagarna Fabian Ryd och Robert Englund.

En otippad lösning för att integrera nya samhällsmedborgare in i landet, är integration genom skateboarding. Det är den ideella föreningen, Hela Sverige rullar som fick idén om att bygga skateramper på asylboenden och ordna olika skateevents. Syftet med idén är att ge ungdomar med olika bakgrunder en plattform där de kan mötas över ett gemensamt intresse, samtidigt som de aktiverar sig fysiskt. I Uppsala har föreningen bidragit till en ramp som ligger vid Älby Herrgård norr om Uppsala.

– Ungdomarna tycker att projektet har varit toppen och det har lockat till mycket skratt. Lånebrädorna har varit utlånade konstant. I Älby fick vi höra att rampen gjorde att några ungdomar fick med sig kompisar från skolan hem, bara för att de ville prova rampen, säger Fabian Ryd som är en av initiativtagarna.

– Det var under den första flyktingvågen som vi kände att vi skulle försöka bidra med något som gett oss själva väldigt mycket. Vi funderade på hur vi skulle nå ut till de människor som kommer och inte har någonting. Det var då vi kom på idén om att bygga skateboard-ramper på asylboendena, berättar initiativtagarna i ett Youtube-klipp om föreningen.

Föreningen har genom olika samarbeten och sponsorer bidragit till ramperna. Den senaste sponsorn är kaffemärket, This Cup Counts, där 20 kronor per sålt kilo kaffe går till lokala initiativ som gör gott i samhället.

– Det är fantastiskt att se ungdomar mötas naturligt genom skateboardåkningen och ett gemensamt intresse. Vi tror att det är lättare att ta sig an ett nytt land och en ny kultur om man har något att identifiera sig med som man kan dela med folk som redan bor i landet.

Hela Sverige rullar har fler skateboardprojekt på gång. Bland annat har föreningen under 2018 inlett ett samarbete med Sveriges Skateboardförbund (SSF), och projektet, Hela orten rullar som främst riktar sig till föreningar som inte har kommit igång med integrationsarbete eller vill utveckla sitt befintliga. Mer om projekten går att läsa på föreningens hemsida.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Gospelkör hoppas fylla kyrkan i Almtuna

The Gloryfires bjuder på sommarkonsert som utmanar de traditionella förväntningarna.

Robin Östberg

Kl.19:51, 27 maj, 2018

Gospelkör hoppas fylla kyrkan i Almtuna
Foto: Privat.

Den 3 juni spelar gospelkören The Glorifies, som i år fyller 23 år, i Almtunakyrkan i Uppsala.

En av körmedlemmarna är Kristine Melin som hoppas att Uppsalaborna ska gå man ur huset.

– Vi kommer sälja 170 biljetter och hoppas att det blir slutsålt, säger hon.

Kören består av 37 sångare samt det egna husbandet plus dirigenten. Unikt för The Glorifies är att deras gospel influeras av blues, soul och rock. Dessutom kliver sångarna över de traditionella förväntningarna över hur män och kvinnor ”ska låta”.

Kommer ni köra någon låt som även den som inte är så insatt i gospel känner igen?
– Bland annat har vi en låt från Stevie Wonder också kör vi Alicia Keys ”Hallelujah” samt två av våra egna låtar.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Skola bjuder på fyra dagars kulturfest

Uppsala kulturskola arrangerar en stor fest med 700 medverkande och evenemang över hela staden.

Robin Östberg

Kl.11:57, 27 maj, 2018

Skola bjuder på fyra dagars kulturfest
Foto: Mostphotos.

Med närmare 700 medverkande, konserter och evenemang över hela Uppsala och ett utbud med allt från klassisk musik till pop och jazz, dans och teater bjuder Uppsala kulturskola in till Kulturfest 28 — 31 maj.

Bland annat får du chans att träffa hyllade jazzartisten Peter Asplund under Uppsala Youth Jazz & Blues Fest på Uppsala Konsert & Kongress. På Celsiustorget finns chans att njuta av lyssna på orkestermusik och se en dansuppvisning. Uppsalaborna kan även se på teater i kulturskolans teatersal samt uppleva Trio X tillsammans med El Sistema i Stenhagen. Det är fritt inträde till alla kulturevenemang.

— Vi har bjudit Uppsalaborna på musikupplevelser i form av festivaldagar i slutet av maj i över 25 år och det känns extra roligt när vi för första gången utöver alla musikevenemang också erbjuder dans- och teaterföreställningar, säger Monica Alwinder, biträdande kulturskolechef, i ett pressmeddelande.

 

FaktaUr programmet: 

måndag 28 maj 14.30 – 21.30: Uppsala Youth Jazz & Blues Fest på Uppsala Konsert & Kongress

tisdag 29 maj 15.30 –17.30: utomhuskonserter och dansföreställning på Celsiustorget

onsdag 30 maj 18.30: teaterföreställning i Uppsala kulturskolas teatersal, Björkgatan 26

onsdag 30 maj 19.00 – 20.00: blåsorkesterkonsert med 100 medverkande i Korskyrkan

torsdag 31 maj 12.45 – 13.15: konsert med El Sistema och Trio X i Stenhagens bildnings- och kulturcentrum.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

INTERVJU

Hon utmanar med ovanlig barndeckare

Christina Wahldén tog med sig erfarenheterna som kriminaljournalist i sin nya bok "Falafelflickorna"
Boken kan nu få pris på Bokmässan.

Robin Östberg

Kl.19:55, 26 maj, 2018

Hon utmanar med ovanlig barndeckare
Foto: Pressbild.

Under tio år arbetade Uppsalabon Christina Wahldén som kriminaljournalist på Svenska Dagbladet. Hennes nya bok ”Falafelflickorna” som riktar sig till barn och unga, präglas av de erfarenheter hon fått efter möten skolelever i så kallade utsatta områden.

– Där har jag träffat coola och smarta tjejer som fått spela olika roller i boken, säger hon.

LÄS MER: Uppsalabo nominerad till deckarpris

När hon träffat poliser i rollen som journalist har hon fått höra att de har svårt att rekrytera personal som representerar den blandning av befolkningen som finns i Sverige i dag.

I korthet handlar ”Falafelflickorna” om privatdetektiven Hawa som precis slutat årskurs sex och drömmer om att bli polis. Det ska visa sig bli ännu mer spännande än huvudpersonen tänkt sig när en klasskamrat hotas att bli bortgift…

Boken har nominerats i kategorin Årets barndeckare vid Sveriges största deckarfestival Crime. Där tävlar Whaldén mot tre andra starka bidrag, däribland Martin Widmark och Helena Willis serie om LassaMaja Detektivbyrå.

– Det känns jättekul! Jag är såklart otroligt glad och hedrad över nomineringen. Det finns inte så många böcker med en beslöjad tjej som huvudperson, säger hon.

Även om Christina Wahldén betraktas som ungdomsförfattare har hon också skrivit böcker för vuxna. När det gäller deckare behöver man enligt henne anpassa innehållet till läsaren.

– När man skriver till unga får det inte var hur hemskt som helst. Det måste finnas ett hopp och någonstans att vända sig för att få hjälp. I vuxenböcker kan det vara mer hårdkokt och där kan man lämna läsarna lite mer i sticket, säger hon.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hundratals femåringar sjunger in sommaren

Traditionsenlig konsert på UKK där förskolebarn uppträder inför föräldrar och anhöriga.

Robin Östberg

Kl.08:30, 25 maj, 2018

Hundratals femåringar sjunger in sommaren
Foto: Mostphotos.

För tjugoförsta året i rad upprätthålls traditionen i utbildningsförvaltningens förskolor och familjedaghem att avrunda förskoletiden med en konsert för föräldrar och anhöriga. 25 maj är det dags och för tionde året i rad hålls konserten med Mini Kids på Uppsala Konsert & Kongress.

Barnen 291 femåringarna som uppträder kommer från verksamheterna i Gottsunda-Sunnersta-Ulleråker och Eriksberg-Valsätraområdena. Under vårterminen har de övat under musikalisk ledning av dirigent Peter Melin. Barnen sjunger en blandning av sånger från Sverige och andra länder.

– Syftet med kören är att skapa en kulturell mångfald och att barnen tidigt får känna sångarglädje och delaktighet i stadens kulturliv, säger Maria Kling, projektansvarig, i ett pressmeddelande.

Mini Kids konsert hålls fredag 25 maj klockan 15.00 på Uppsala Konsert & Kongress.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsalabo nominerad till deckarpris

Författaren Christina Wahldén har chans att vinna pris i kategorin "Årets barndeckare".

Robin Östberg

Kl.10:44, 23 maj, 2018

Uppsalabo nominerad till deckarpris
Foto: Mostphotos.

För fjärde året delar landets största deckarfestival Crimetime ut deckarpriset Crimetime Specsavers Award. En av de nominerade i kategorin ”Årets barndeckare” är Uppsalaförfattaren Christina Wahldén. Nomineringen får hon för sin bok ”Falafelflickorna”.

En nyhet för året är att Crimetime flyttar in in till Bokmässan i Göteborg. Totalt delas fem priser ut: Årets debutant, Årets barnboksförfattare, Läsarnas pris, Årets hederspris, samt Nordic noir thriller of the year. Priset delas ut den 29 september.

– Det här priset har växt från år till år och det är fantastiskt roligt att se vilket genomslag det har haft. Lina Bengtsdotter som vann förra årets debutantpris med sin Annabelle har fått en rivstart i sin författarkarriär, säger Rebecka Edgren Aldén, juryordförande för Crimetime specsavers Award 2018, i ett pressmeddelande.

Bland de övriga nominerade till ”Årets barndeckare” återfinns bland andra Martin Widmark och Helena Willis för serien om LasseMaja detektivbyrå och Karin och Albin Alvtegen för deras serie om Hinsides.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng