Escape Room – ett liv i fara

Escape Room, konceptet där ditt liv hänger på din problemlösningsförmåga.

Hero Amin

Kl.15:58, 12 februari, 2018

4 bilder
 • Bild från Escape Room i Uppsala. Foto: Privat.
  Bild från Escape Room i Uppsala. Foto: Privat.
 • Fredrik Riis, Kristoffer Moberg och Johan Rehnström. Foto: Privat.
  Fredrik Riis, Kristoffer Moberg och Johan Rehnström. Foto: Privat.
 • Bild från Escape Room i Uppsala. Foto: Privat.
  Bild från Escape Room i Uppsala. Foto: Privat.
 • Bild från Escape Room i Uppsala. Foto: Privat.
  Bild från Escape Room i Uppsala. Foto: Privat.

I november 2017 skrev 24Uppsala om att UniQuest Escape Room öppnar i Uppsala. Hjärnorna bakom idén är Uppsalakompisarna Johan Rehnström, Fredrik Riis och Kristoffer Moberg som från den 15 januari öppnade Escape Room i Uppsala.

Idén till Escape Room kom när vännerna under en tid pratat om att de borde starta upp något tillsammans. Konceptet beskrivs som ett fysiskt äventyr där deltagarna placeras i ett rum, och har endast 60 minuter på sig att lösa olika uppdrag för att ta sig ut.

– Vi hade åkt runt i Europa, där det är väldigt vanligt med olika typer av Escape Rooms. Vi testade ut uppdragen på våra närmaste som gav bra respons. Konceptet är en gruppaktivitet för två till sex personer per rum och kan passa utmärkt för exempelvis kompisgäng, teamwork eller familjen. Våra tre rum i Uppsala har varit fullbokade sedan starten, så det har gått över förväntan bra, berättar Johan Rhenström.

Det första Escape Room i världen byggdes 2007 i Japan och spred sig vidare till Nordamerika, Europa, Australien, Nya Zeeland, Ryssland och Sydamerika. Konceptet kallas olika beroende på var i världen man befinner sig. Exempelvis kan det vara Room Escape, Escape the Room, Mystery Rooms, Escape Games, Exit Rooms, Live Escape Room och så vidare.

När Östers IF är i Uppsala för att på lördagen tävla mot Sirius, kommer de hit redan under fredag och passar då på att testa Escape Room. Missa inte 24Uppsalas filmklipp från deltagandet som då kommer finnas på sajten.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Fler bussresor till Arlanda: ”De får inte plats”

Upplands Länstrafik lägger till fem bussavgångar på sträckan Uppsala-Arlanda.

Robin Östberg

Kl.15:19, 22 februari, 2018

Fler bussresor till Arlanda: ”De får inte plats”
UL satsar på fler avgångar till Arlanda. Foto: Daniel Asplund/Arkiv.

Från den 26 februari får UL:s busslinje 801 på sträckan UppsalaArlanda utökad tidtabell. Två extra avgångar sätts nu in på vardagsmorgnar från Uppsala och tre nya sätts in från Arlanda på eftermiddagen.

– Vi har fått rapporter från bussförarna att det är mycket folk på bussen och fortsätter det att öka kommer alla inte få plats, säger Sture Jonsson, presschef på UL.

LÄS ÄVEN: UL-buss utsattes för stenkastning i Uppsala

Varför väljer folk bussen i stället för pendeltåget till Arlanda, tror du?
– En del har reagerat på prisskillnaden i och med den passageavgift man betalar när man åker pendeltåg, då det blir dyrare än att åka buss, säger han.

En annan anledning som Jonsson lyfter fram är att många som pendlar till Arlanda har sin arbetsplats en bit utanför själva terminalen.

–  Bussen passerar ju flera av de stora arbetsplatserna och då blir resan snabbare, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsalapolisen: ”Vi arbetar inte med att beslagta legal medicin”

Polisen i Uppsalas svarar på anklagelserna om att ha lagt beslag på legal medicin.

Hero Amin

Kl.13:25, 22 februari, 2018

Uppsalapolisen: ”Vi arbetar inte med att beslagta legal medicin”
Jale Poljarevius lokalpolisområdeschef i Uppsala/Knivsta. Foto: Magnus Jansson Klarin.

I dagarna rapporterade bland annat SVT och P4 Uppland, om att Sprutbytesmottagningen i Uppsala i en artikel i Dagens medicin, uppgett att polisen i Uppsala beslagtagit medicinen Naloxon från missbrukare. En anklagelse som polisen i Uppsala nekar till.

– Det här är rätt intressant faktiskt, vi har blivit anklagade av diverse journalister, läkare och folk som kanske har problem med missbruk, att vi beslagtar Naloxon och jag har gått igenom våra anmälningar från bland annat, 10 januari som polisen ska ha lagt beslag på medicinen och kan inte hitta en enda händelserapport eller anmälan om det i våra system. Vi kommer kontakta Nationellt forensiskt centrum, eftersom de registrerar alla preparat som vi skickar in, säger Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef i Uppsala/Knivsta.

I måndags publicerade SVT en artikel om fallet, där de hade intervjuat läkaren Knut Bodin som är medicinskt ansvarig läkare på Sprututbytesmottagningen i Uppsala.

– Vi är ganska vana med att polisen tar nålar, sprutor och andra läkemedel från våra patienter, men att ta Naloxon är bara så klumpigt. De borde veta att detta är ett livräddande motgift mot opioider. Det är skamligt. Har man inte den här kunskapen är jag beredd att utbilda varenda polis, ska Knut Bodin ha sagt till SVT.

Jale Poljarevius ställer sig dock frågande om att doktorn försökt ta kontakt med polisen, som läkaren även ska ha sagt i SVT-inslaget.

– Jag kan tycka att om något är så här viktigt, som en medicin som kan rädda liv, och som polisen felaktigt lagt beslag på, så är det inte svårare än att skicka oss information om det, om man inte har fått tag på oss. Vi arbetar bara med att beslagta narkotikaklassade preparat, och har inte för avsikt att ta någons livräddande medicin. Sen är vi också mänskliga och kan begå misstag, säger han.

I inslaget från SVT har en person trätt fram som säger sig ha varit med om att polisen beslagtagit Naloxon från honom.

– Vi har svårt att bemöta den här händelsen, som är väldigt mystisk och märklig, eftersom den fått nationell spridning genom medierna, utan att kunna styrkas av polisens dokumentation, anmälningssystem eller händelserapportering, fortsätter Jale Poljarevius.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ostron bar på smitta – flera Uppsalabor drabbade

Ostron inköpta till butiker och restauranger i Uppsala var smittade med vinterkräksjuka.

Mia Martelleur

Kl.13:15, 22 februari, 2018

Ostron bar på smitta – flera Uppsalabor drabbade
MONTAGE: Anna-Lena Bergqvist, Bildbyrån / Pixabay

För några dagar sedan rapporterades att en stor mängd ostron smittade med vinterkräksjuka, så kallat Norovirus, har köpts in till flera restauranger och butiker i Sverige. Ostronen kommer från en odlare i Frankrike och har bland annat sålts till kunder i Uppsala under februari månad.

Nu har UNT pratat med miljöförvaltningen som misstänker att flera Uppsalabor har blivit smittade av viruset. På torsdagsmorgonen ska förvaltningen ha fått in en anmälan om tre personer som misstänks ha blivit smittade av Norovirus. Detta efter att de hade ätit ostron på en restaurang i Uppsala.

Totalt ska det röra sig om fyra restauranger och tre butiker i Uppsala som har köpt in ostron från leverantören. Under de senaste veckorna ska miljöförvaltningen ha fått in femanmälningar från personer som blivit sjuka efter att ha ätit ostron samt ett person där det skulle kunna röra sig om ostron.

– Det är såklart svårt att säkert säga, men eftersom personerna ätit ostron i anslutning till att de insjuknat är det stor sannolikhet att det rör sig om ostron från den franska leverantören, säger Yvonne Linné, miljö- och hälsoinspektör vid Uppsala kommun till UNT och berättar att restaurangerna och butikernas livsmedelshantering inte har något med fallen att göra.

Odlaren i Frankrike har återkallat ostronen stoppat all försäljning. På lokal nivå arbetar nu miljöförvaltningen med att utreda sjukdomsfallen i Uppsala. Yvonne Linné säger till tidningen att om någon misstänker sig ha blivit smittad bör personen vara vaksam eftersom viruset är väldigt smittsamt och kan smitta i flera dygn efter att man har blivit symptomfri.

– För att undvika att sprida smittan vidare ska man stanna hemma och vara noggrann med handhygienen. Det är mekanisk handtvätt med tvål och vatten som gäller.

Om någon tror sig ha blivit smittad eller matförgiftad av Norovirus bör personen också kontakta miljöförvaltningen på deras matförgiftningstelefon. Telefonnumret är 018-21 21 21.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Allt fler begär ersättning för vårdskador

87 fler anmälda vårdskador i Region Uppsala under 2017, jämfört med året före.

Robin Östberg

Kl.10:47, 22 februari, 2018

Allt fler begär ersättning för vårdskador
Allt fler patienter inom Region Uppsala anmäler vårdskador. Foto: Arkiv.

Det visar rapporten från landstingens och regionernas försäkringsbolag Löf. I fjol gjordes 742 skadeanmälningar som rörde Region Uppsala, vilket är en ökning med 87 fall. Ökningen försvaras av Inge Brus, chefsläkare vid Region Uppsala.

– Vi har ett ett ambitiöst patientsäkerhetsarbete och vi försöker hela tiden att förebygga att vårdskador uppstår. Målet är att det inte ska uppstå några skador till följd av vården, säger han i ett pressmeddelande.

LÄS ÄVEN: Patient sövdes ner i onödan – två veckor innan operation

Anmälningarna ökar även i landet som helhet och enligt försäkringsbolaget beror detta till stor del på att vårdkontakterna ökat, dels på grund av befolkningsökningen och dels på en allt högre levnadsålder. En annan orsak spelat in är att landstinget numer arbetar mer aktivt med att informera patienterna om försäkringen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Boende straffas – får inte lyssna på musik

Personal på gruppboendet i Uppsala straffar en boende med utebliven musik.

Robin Östberg

Kl.09:51, 22 februari, 2018

Boende straffas – får inte lyssna på musik
Foto: Genrebild Pixabay.

Efter att Inspektionen för vård och omsorg, IVO, synat ärendet framkom det att om brukaren på gruppboendet i Uppsala varit otrevlig eller inte uppfört sig på ett bra sätt får hen inte lyssna på musik. Och att personalen använder radion som belöning – så vid gott uppförande får den boende lov att lyssna på musik.

Myndigheten har nu beslutat att det inte får förekomma den här typen av begränsningsåtgärder utan samtycke och att brukaren ska ges möjlighet till att vara mer delaktig i beslut som tas av personalen.

Trots att det i tillsynen framkommit att åtgärderna varit individuellt anpassade och att personalen uppgett att det används utifrån skyddsaspekter så har de inte tagit hänsyn till samtycket med brukaren, menar IVO.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng