TV: Röster från andra sidan – Paranova förklarar det oförklarliga | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

TV: Röster från andra sidan – Paranova förklarar det oförklarliga

Här kan kan du läsa om Uppsala-teamet som besöker hemsökta platser runt om i landet.

Hero Amin

Kl.21:00, 4 mars, 2018

Efter att i flera år ha följt många som i olika TV-program ägnade sig åt det paranormala fick Joel Edberg från Uppsala inspiration att göra något liknande. Så 2014 startade han därför Paranova då han tyckte detta var ett intressant ämne samt att det övernaturliga alltid fascinerat honom.

– Jag var nyfiken på om jag kunde finna någon paranormal aktivitet samt dokumentera detta på ett seriöst sätt. Min första film blev egentligen något av en dokumentär om Ulleråkers begravningsplats där ungefär 1300 mentalpatienter och personal ligger begravda. Jag var från början helt ensam men flera personer har kommit och gått under åren. Nu är det 2018 och vi växer och många respekterar det vi gör, säger han.

Det Paranova försöker göra är att åka runt till hemsökta platser där de med hjälp av en speciell utrustning undersöker om det går att hitta logiska förklaringar till de oförklarliga fenomenen som de hört om. Utrustningen som de dokumenterar eventuella paranormala aktiviteter med är exempelvis videokamera samt en så kallad Spiritbox och EMF-mätare som mäter elektromagnetiska fält.

– Videokamerans mikrofon kan uppfatta röster som vår egen hörsel inte kan. Man kan till exempel ställa en fråga och vänta tio till femton sekunder för att därefter ställe ytterligare en fråga och så vidare. Frågorna vi ställer ska följa den röda tråd vi använder oss av under våra undersökningar. Svaren ska alltså vara relevanta till frågorna eller platsen. Om jag ställer en fråga ”Finns det något här?” och en röst svarar ”Ja” så är det ett intelligent svar och tyder på kommunikation av något slag.

Paranova försöker hitta paranormala aktiviteter på platser där människor sägs har upplevt oförklarliga fenomen. Efter varje besök på en hemsökt plats redigerar Paranova det inspelade videomaterialet och kan därefter informera dem som kallat ut teamet om eventuella fenomen som utrustningen fångat upp. Med samtycke från ägaren lägger gruppen sedan ut videoklippen på Paranovas egna youtube-kanal. https://www.youtube.com/c/paranovaua.
Genom det dokumenterade materialet kan även andra sedan bilda sig en egen objektiv uppfattning.

– I teorin sägs det att energier kan svara via bruset på frågor vilket kan göras med hjälp av Spiritbox SB11 https://ghosthuntersequipment.com som skannar igenom radiofrekvenser med det vita bruset. Vi har lyckats få väldigt bra svar och just nu så håller en forskare på att gå igenom tio olika röstfenomen vi dokumenterat. Med hjälp av EMF-mätare, mäter vi de elektromagnetiska fält, som energier, andar och själar sägs bestå av och som då mätaren ska kunna registrera.

Varför teamet gör det här är förutom av egen nyfikenhet även för att de vill få till en saklig och seriös diskussion med andra som haft paranormala upplevelser.

– Oförklarliga fenomen kan vara när saker händer som man inte kan förklara på ett logiskt vis. Dörren smäller igen utan anledning, du hör röster fast du är själv, du känner en kyla på vissa ställen i din lägenhet/hus fast alla dörrar och fönster är stängda, du känner ett obehag på vissa ställen där du vistas, du ser skuggor med mera. Oftast så finns det logiska förklaringar till detta som man först och främst måste utesluta.

Hittills har Paranova besökt ungefär 20-30 hemsökta platser, utifrån frågeställningar som varför detta existerar, hur existerar det, hur kan vi kommunicera/förstå detta bättre, vad krävs för att kommunicera, vad krävs för att skapa en knackning från en energi och så vidare.

– Detta är något som berör oss alla och är inget man behöver skämmas för. Väldigt många hör av sig till oss då de behöver prata av sig med någon eftersom man inte vågar prata med sina nära och kära om upplevelserna. Men Sverige har en ganska bra attityd när det kommer till det paranormala jämfört med många andra länder, så därför är det överlag mer accepterat här. Tyvärr, så har vissa grupper skämt ut sig då dem fejkar saker och ting och inte tar det seriöst. Det ställer till det för oss få som vill vara seriösa.

Enligt Joel Edberg finns det så många hemsökta ställen runtomkring i landet med paranormal aktivitet att han skulle kunna fylla ett helt A4-papper. Exempelvis Alborgen, Borgvattnets Prästgård, Svabensverks herrgård, Vasaborgen, Skärbergs Lanthandel, Kumla herrgård med flera. Han tillägger att det enklaste vore att se några av undersökningarna på Paranovas egna youtube-kanal.

– En intressant sak som jag vill påpeka är när vi undersökte Borgvattnets Prästgård och dörren på övervåningen smällde igen två gånger även fast det stod en stol lutad mot dörren. En av dessa gånger så ser man att en av våra apparater flyger från fåtöljen ner på golvet då jag går förbi dörren.

Avslutningsvis så vill han uppmana alla som har frågor eller tips på hemsökta platser att höra av sig till teamet genom hemsidan.

– Vi har massor av utrustning och fyller hela tiden på med nytt som vi anser är trovärdigt och seriöst. Det bästa är att hålla koll på vår hemsida där vi även svarar på frågor. Där kan man även se all vår utrustning och hur respektive apparat fungerar. Vi gör allt detta helt gratis på vår fritid.

FaktaDet här är Paranova:

Namn: Joel Edberg.

Ålder: 45.

Sysselsättning: IT-Konsult.

Stad: Uppsala.

Och...

Namn: Tobias Roslund.

Ålder: 34 år.

Sysselsättning: Arbetsledare på ett transportföretag.

Stad: Järfälla/Stockholm.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Effektiva och roliga övningar i trappan

Intensiv träningsmetod som höjer pulsen rejält.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:56, 19 maj, 2018

När du tränar i en trappa får vaderna, sätet och höftböjarna arbeta ordentligt och oavsett hur vältränad du är så kan du utmana dig.

Passa på att lägga in lite trappträning under nästa promenad eller joggingrunda. Börja med ett par minuter. Spurta upp och gå ner. Utmana, testa, variera och pressa dig lite mer när du får kläm på det.

LÄS MER: TV: Tre nyttiga glassrecept som du inte får missa i sommar

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Det finns oändligt många varianter att få upp pulsen på med en trappa som redskap. Se filmen för några av många roliga alternativ att ta dig upp på!

Vi hoppas på en varm sommar och många svettiga pass i solen. Träning och sol… det blir inte så mycket mer win-win än så!

Happy running!

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Här är Sveriges officiella VM-låt 2018

Nu har årets VM-låt släpps. Låten "Bäst när det gäller" är gjord av Gyllene Tider och Linnea Henriksson.

Gabriel Almlöf

Kl.10:10, 15 maj, 2018

Under tisdagsmorgonen släppte Gyllene Tider och Linnea Henriksson Sveriges officiella låt till fotbolls-VM 2018. Låten heter ”Bäst när det gäller”.

– Det har funnits ett enormt intresse från en rad artister att skriva VM-låten – att det blev Gyllene Tider känns helt rätt. För mig är Gyllene Tider synonymt med sommar, glädje och hits som förenar generationer. Nu krävs bara att vi presterar på planen också för att det ska bli en magisk VM-sommar, säger SvFF:s generalsekreterare Håkan Sjöstrand.

Även om bandets frontfigur Per Gessle gjort det mesta i musikväg, säger han att det är speciellt att få göra VM-låten.

– Att skriva den officiella låten är förstås en gigantisk utmaning som man inte kan tacka nej till. Hela Sverige, ja hela världen, är engagerade i fotbolls-VM så vi i Gyllene Tider blev enormt stolta när vi blev tillfrågade, säger Per Gessle.

Hör VM-låten i spelaren ovan. 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Tre nyttiga glassrecept som du inte får missa i sommar

Med de här recepten går det snabbt och lätt att "unna sig" i sommar.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:58, 12 maj, 2018

Under sommaren är det många som upplever att det är svårare att äta hälsosamt. Detta tror jag beror mycket på två saker. Känslan av att ”få unna sig under ledigheten” och mindre lust att stå i köket när det är fint väder bidrar snabbt till sämre alternativ.

Men om det finns goda alternativ på de där sakerna vi vill ”unna oss” då? Är det värt att stå i köket en stund?

De här tre alternativen på glass går både fort att göra och smakar galet gott! Enjoy!

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Mangoglass
Min absoluta favorit, helt ärligt en av de godaste glassar jag ätit! (Titta bara på konsistensen på videon!)

 • 200g fryst mango
 • 3 msk turkisk youghurt
 • 1 tsk agavesirap (honung, sötströ eller inget att söta med går precis lika bra)
 • 1 tsk pressad citron (eller mer om du gillar syrlig glass)
 • Mixa och servera direkt!

Banan och jordnötsglass

 • 2 skivade frysta bananer (mogna)
 • 1 dl osötat jordnötssmör
 • 1 msk honung
 • Mixa och servera direkt!

Chokladglass
Jag som älskar kakaosmaken använder bara dessa två ingredienser. Du kan ha i lite honung om du vill ha den sötare.

 • 2 skivade frysta bananer (mogna)
 • 1 msk kakao
 • Kokosflingor
 • Mixa banan och kakao. Strö över kokos innan du serverar!

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

TV: Stryktipset – kan bli absurda pengar på 13 rätt

Det här är en favoritbetonad kupong. Men om det vill sig kan det bli absurda pengar på 13 rätt.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.17:49, 11 maj, 2018

Här är en favoritbetonad kupong som om det vill sig kan ge absurda pengar på 13 rätt. Det finns alltid nya och grymma speltips på Tipsarenan.

 1. Burnley – Bournemouth (1,2)

En av alla antingen eller-matcher denna vecka.

2. Crystal Palace – West Bromwich (1,2)

Betydelselös match och jag tror inte på kryss. WBA är i fin form.

3. Huddersfield – Arsenal (2)

I grund och botten är det en enorm klasskillnad.

4. Liverpool – Brighton (X)

Enbart CL-fokus för Liverpool just nu.

5. Manchester United – Watford (1,2)

MU en cupfinal kvar, vi går för pengarna.

6. Newcastle – Chelsea (1,2)

Känns ovisst.

7. Southampton – Manchester City (1,2)

Har Saints fått eller förlorat energi efter att bragden är ett faktum?

8. Swansea –  Stoke (1)

Begravningsstämning, vi tror på näst sämsta laget.

9. Tottenham – Leicester (1,2)

Leicester är väldigt oberäkneliga.

10. West Ham – Everton (1,2)

Vi tror det finns mycket mål att vänta här.

11. GIF Sundsvall – Brommapojkarna (1)

BP ett nummer för litet och stort minus för bortaplan.

12. AFC – Varberg (1)

Veckans bästa spik. AFC ser riktigt bra ut. Hemmaplan och konstgräs dessutom.

13. Brage – Falkenberg (1,X)

Brage förlorar inte hemma på Domnarvsvallen mot FFF 2018.

74895dbed8940b5a450bb5501de9602f

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Träna med en kompis som redskap

Så får du till effektiv och rolig träning tillsammans med en kompis.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.09:54, 5 maj, 2018

Förra veckan var det TRX som stod i centrum för semesterträningen men idag tänkte jag rikta fokus på ett helt annat redskap, träningskompisen.

Vi kommer långt på fantasi och med en kompis som motvikt blir träningen både effektiv och rolig. Detta kanske rent av får någon du försökt få igång att faktiskt börja träna.

LÄS MER: TV: Här är sommarens bästa träningsredskap

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Det brukar vara marklyft, knäböj och utfall som får mest uppmärksamhet när det kommer till benträning, men dagens träningspass innehåller fyra helt andra övningar och en avslutande utmaning för magen.

Övningarna i filmen:

* Enbenshöftlyft – 10-12 repitioner/sida. Knip till i övre läget.

* Benpress –  10-12 rep/person. Håll emot på vägen ner och tryck till på vägen upp.

* Finnen/omvända finnen – 10-12 rep. Stolt hållning. Gör övningen lugnt och kontrollerat.

* Finnen – 10-12 rep. Här kan du kräma ur det sista, håll emot så mycket du kan på vägen ner, tryck dig explosivt upp igen.

* Magutmaning – Denna är inte så muskulärt tung som den ser ut. Det handlar mest om viktfördelning. Testa några gånger. Helt plötsligt går det!

Gå gärna in på ”Familjefys” och berätta vad du vill läsa och se i kommande artiklar!

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng