Manifestation i Uppsala mot Turkiets offensiva attack på kurder | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Manifestation i Uppsala mot Turkiets offensiva attack på kurder

En manifestation mot Turkiets offensiv som hittills skördat flera hundra dödsoffer i den kurdiskdominerade staden Afrin i Syrien kommer under tisdagskvällen äga rum i Uppsala.

Hero Amin

Kl.14:08, 13 mars, 2018

Manifestation i Uppsala mot Turkiets offensiva attack på kurder
Bilden är från 24 januari 2018, där en manifestation anordnades i Uppsala med anledning av Turkiets offensiva attack på den kurdiska civilbefolkningen i Afrin. Foto: Privat.

Under tisdagen klockan 17.30 kommer en manifestation avgå från Slottsbacken till Stora torget i Uppsala med anledningen av Turkiets invasion av staden Afrin, i norra Syrien, som mestadels befolkas av kurder. Den turkiska offensiven har hittills skördat flera civila dödsoffer och attackerna pågår i detta nu.

– Vi vill uppmärksamma omvärlden på den etniska rensningen av kurder som Turkiets president Erdoğan sedan två månader tillbaka beordrat. Turkiska styrkor attackerar och dödar inte bara den kurdiska civilbefolkningen, som inte ens har kastat en sten över gränsen, utan har även utfört flygbombningar på civila områden, historiska platser och andra fredliga områden som domineras av kurder i norra Syrien, platser där det inte ens pågår strider, säger Ferhat Hevik, presstalesperson för Uppsalas och Kurdistans Solidaritetsförening, NCDK som anordnat manifestation i Uppsala.

Han tillägger att världssamfundet måste reagera då situationen är akut och flera hundratusen människor har flytt till den syriska staden Afrin för att söka skydd, vilket kan leda till ett massmord på civila kurder. Enligt den kurdiska YPG-milisen ska president Erdoğan tagit hjälp av radikala islamister, som ISIS och Al Qaida när han nu invaderat den kurdiska regionen, där kurdiska styrkor tidigare besegrade terrororganisationerna i Kobane, Raqqa och övriga stora delar av Syrien. De kurdiska styrkorna har även vittnat om att Turkiet under hela kriget i Syrien gett sitt stöd till terrororganisationerna genom att rusta dem med vapen, sprängmedel och annan logistik för att hjälpa dem att besegra kriget.

– Kurdiska folket är tillsammans med andra folkgrupper under ett stort hot nu. Varje dag dödas civila. Till exempel har Turkiet tagit kontroll över alla vattenledningar och använder detta som ett vapen mot civila sedan en vecka tillbaka. Vi ska minnas att folket som just nu dör i Afrin, är samma kurder som tillsammans med de allierade länderna besegrade ISIS. Samma ISIS som även utförde en rad attacker i Europa och Sverige där många civila dog. Den svenska regeringen och folket ska ha Drottninggatan i Stockholm i åtanke, och andra världskriget där tyska tåg fick passera igenom Sverige helt oförhindrat. Sverige har nu chans att visa att de lärt av sin historia och skriva in en ny berättelse i historieböckerna, om hur de 2018 stod upp mot Erdogans politik som bryter mot all medmänsklighet, fortsätter Ferhat Hevik.

Det som sker i Afrin är en upptrappning av en rad händelser som lett till att Turkiets president Erdogan attackerar kurderna i staden Afrin. Redan under hösten 2017 varnade han för ett ”etniskt krig” i samband med den kurdiska omröstningen om självstyre i Irak.

– Om Barzani och den kurdiska regeringen inte backar från sitt misstag snarast kommer de att gå till historien med skammen över att ha dragit in regionen i etniskt- och sekteristiskt krig, sa Erdogan i talet, skrev Aftonbladet i en artikel den 26 september 2017.

Varför Erdogan reagerade på att kurderna valde att gå till omröstningen om självstyre i Irak, är enligt Ferhat Hevik, på grund av att presidenten inte accepterar det självstyre som även kurder inom Turkiets gränser begärt. Presidenten rättfärdigar attackerna på den kurdiska civilbefolkningen i Afrin genom att hävda att de endast attackerar terrorstämplade organisationer som är kurdiska. Alltså organisationer vars styrkor varit med och besegrat terrororganisationer såsom Islamiska staten, ISIS.

– Han är rädd att kurderna inom Turkiets gränser ska få igenom ett kurdiskt självstyre. Erdogan försöker använda olika medel för att täcka för folkmordet på kurderna, genom att påstå att det endast är kurdiska terrororganisationer han attackerar eftersom de utgör ett hot mot turkar. Men det är inga andra än kurder som dör, då det inte finns civila turkar i Afrin, därför kan man kalla attackerna ett folkmord på kurder då det är kurdiskt mark som attackeras. Det är nu eller aldrig vi ska stå upp för det som händer kurderna i Afrin och Rojava. Erdogans krig mot kurderna och det demokratiska styret måste stoppas, och det gör vi alla tillsammans ikväll.

Vid samlingsplatsen på Stora torget kommer flera personer hålla tal, bland annat Ilona Szathmári Waldau, (V) Mohamad Hassan (L) och Kirsti Kolthoff (FI).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

JUST NU: Spårfel skapar förseningar i tågtrafiken

Det är förseningar i tågtrafiken.

Mattis Andersson

Kl.18:30, 27 maj, 2018

JUST NU: Spårfel skapar förseningar i tågtrafiken
Foto: Arkiv

Trafikverket har rapporterat om förseningar i tågtrafiken som kan förekomma mellan Knivsta och Uppsala. Det påverkar fjärrtåg mellan Stockholm och Uppsala samt SL-pendeltåg på linje 40 mellan Södertälje – Uppsala.

Orsaken ska vara ett spårfel mellan Ekeby och Säby

Prognos för när felet kan vara åtgärdat är satt till måndag 28/5 kl 06.00 enligt Trafikverket.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Problem för swish – betalfunktionen fungerade inte

Under lördagen har funktionen att betala med appen Swish slutat fungera.

Mattis Andersson

Kl.14:34, 26 maj, 2018

Problem för swish – betalfunktionen fungerade inte
Foto: Arkiv

Betalningsappen Swish fungerar för tillfället inte.

Appen slutade fungera kring 13.00 på lördagen. Att betala med appen fungerar bara för vissa, skriver Aftonbladet.

– Betalningarna går igenom för vissa användare men det är ingen idé att sitta och försöka och försöka, då är det bättre att vänta tills systemet är i gång igen, uppger Per Ekwall på Swish till Aftonbladet.

 

Klockan 16:30 ska Swish fungera som vanligt igen.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man till sjukhus med ambulans – fick grävskopa i huvudet

Under torsdagseftermiddagen skedde arbetsplatsolyckan.

Mattis Andersson

Kl.18:19, 24 maj, 2018

Man till sjukhus med ambulans – fick grävskopa i huvudet
Foto: Arkiv

Under torsdagseftermiddagen rapporterade polisen om en man i 35-årsåldern som fått föras till sjukhus med ambulans. Det var i Viksta Myrby som en man slagit huvudet i en grävskopa.

Mannen skulle gå under en skopa när han slog i huvudet och började blöda. Ambulans tillkallades och mannen transporterades sedan till sjukhus. Hur pass illa skadad mannen blivit är för närvarande okänt.

Polisen har upprättat en anmälan om vållande till kroppsskada genom arbetsplatsolycka.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

KLICKTOPPEN: Veckans hetaste bostadsrätter i Uppsala

Föra veckans mest klickade bostadsrätter finns i bland annat Fålhagen och Svartbäcken.

Robin Östberg

Kl.20:28, 20 maj, 2018

KLICKTOPPEN: Veckans hetaste bostadsrätter i Uppsala
Fålhagen, Uppsala. Foto: Widerlöv co.
ska%cc%88rmavbild-2018-05-18-kl-16-30-50

Fullerö, Uppsala. Foto: Widerlöv co.

1. Fullerö, Uppsala. 3197 visningar. 3 295 000 kr.

”Bostadsrättsvilla i två plan med 136 väldisponerade kvadratmeter, fördelat på 6 rum varav 5 sovrum, stora fönsterpartier, förråd och egen uppfart med plats för 1-2 bilar.”, skriver mäklaren.

 

centrum

Centrum, Uppsala. Foto: svensk Fastighetsförmedling.

2. Trädgårdsgatan, Uppsala. 3128 visningar. 6 700 000 kr.

”Med ett centralt läge, i attraktiva Uppsalakvarter, återfinns denna vackra bostad högst upp i en tidstypisk funkisfastighet. Fylld av tidstypiska detaljer och med en klassisk disposition, erbjuds en stor sällskapsdel samt tre sovrum, serveringsgång och kök.”, skriver mäklaren.  

 

ska%cc%88rmavbild-2018-05-18-kl-16-39-03

Fålhagen, Uppsala. Foto: Widerlöv.

3. Fålhagen, Uppsala. 2885 visningar. 3 995 000 kr.

”Välkommen till Väderkvarnsgatan 32 och denna unika takvåning med extra allt! Här erbjuds ett hem med flera sällsynta attribut såsom fantastisk takterrass, dubbla balkonger med eftermiddags-kvällssol, takfönster, synliga takbjälkar och loft.”, skriver mäklaren.

 

svartba%cc%88cken

Svartbäcken, Uppsala. Foto: Bjurfors.

4. Svartbäcken, Uppsala. 2710 visningar. 2 495 000 kr.

”Genomgående ljus och trivsam bostad med väl tilltagna rum. Kök med ljusa skåpsluckor med gott om plats för såväl köksbord och utrymme för att laga god mat, visst renoveringsbehov.”, skriver mäklaren.

 

luthagen

Luthagen, Uppsala. Foto: Länsförsäkringar fastighetsförmedling.

5. Luthagen, Uppsala. 2356 visningar. 4 250 000 kr.

”När ni är inne i bostaden så fortsätter ni att imponeras; genomtänkt hall med avhängningsyta leder er vidare till storslaget vardagsrum med breda golvtiljor, synliga takbjälkar och 4,3 meter på högsta punkt.”, skriver mäklaren.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Kroppen som hittats i en sjö är nu identifierad – polisen misstänker mord

Kvarlevorna som hittades i måndags är identifierade.

Mattis Andersson

Kl.19:28, 18 maj, 2018

Kroppen som hittats i en sjö är nu identifierad – polisen misstänker mord
Foto: Pixabay

I måndags hittades kvarlevor från vad som misstänktes vara en människa i en sjön Lafsen norr om Uppsala. En privatperson upptäckte kvarlevorna strax innan klockan 18 och slog larm till polisen.

En förundersökning om mord inleddes direkt och nu har man lyckats identifiera kroppen. Det är en man i 25-årsåldern som anmäldes försvunnen från Stockholmsområdet i oktober förra året, skriver SVT.

Enligt polisen rör det sig om mord.

– Det ser så ut, men dödsorsaken är inte helt klarlagd ännu – vi väntar på ett slutgiltigt utlåtande från obduktionen, säger Ove Dahlberg, spaningsledare på Uppsalapolisen till SVT.

Polisen berättar också för polisen att kroppen legat i sjön i minst en månad.

Uppsalapolisen samarbetar nu med Stockholmspolisen i fallet och ett antal förhör har hållits. Man har också tagit in en hel del tips från allmänheten. För närvarande finns ingen misstänkt för mordet.

De anhöriga till offret är underrättade.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng