Manifestation i Uppsala mot Turkiets offensiva attack på kurder

En manifestation mot Turkiets offensiv som hittills skördat flera hundra dödsoffer i den kurdiskdominerade staden Afrin i Syrien kommer under tisdagskvällen äga rum i Uppsala.

Hero Amin

Kl.14:08, 13 mars, 2018

Manifestation i Uppsala mot Turkiets offensiva attack på kurder
Bilden är från 24 januari 2018, där en manifestation anordnades i Uppsala med anledning av Turkiets offensiva attack på den kurdiska civilbefolkningen i Afrin. Foto: Privat.

Under tisdagen klockan 17.30 kommer en manifestation avgå från Slottsbacken till Stora torget i Uppsala med anledningen av Turkiets invasion av staden Afrin, i norra Syrien, som mestadels befolkas av kurder. Den turkiska offensiven har hittills skördat flera civila dödsoffer och attackerna pågår i detta nu.

– Vi vill uppmärksamma omvärlden på den etniska rensningen av kurder som Turkiets president Erdoğan sedan två månader tillbaka beordrat. Turkiska styrkor attackerar och dödar inte bara den kurdiska civilbefolkningen, som inte ens har kastat en sten över gränsen, utan har även utfört flygbombningar på civila områden, historiska platser och andra fredliga områden som domineras av kurder i norra Syrien, platser där det inte ens pågår strider, säger Ferhat Hevik, presstalesperson för Uppsalas och Kurdistans Solidaritetsförening, NCDK som anordnat manifestation i Uppsala.

Han tillägger att världssamfundet måste reagera då situationen är akut och flera hundratusen människor har flytt till den syriska staden Afrin för att söka skydd, vilket kan leda till ett massmord på civila kurder. Enligt den kurdiska YPG-milisen ska president Erdoğan tagit hjälp av radikala islamister, som ISIS och Al Qaida när han nu invaderat den kurdiska regionen, där kurdiska styrkor tidigare besegrade terrororganisationerna i Kobane, Raqqa och övriga stora delar av Syrien. De kurdiska styrkorna har även vittnat om att Turkiet under hela kriget i Syrien gett sitt stöd till terrororganisationerna genom att rusta dem med vapen, sprängmedel och annan logistik för att hjälpa dem att besegra kriget.

– Kurdiska folket är tillsammans med andra folkgrupper under ett stort hot nu. Varje dag dödas civila. Till exempel har Turkiet tagit kontroll över alla vattenledningar och använder detta som ett vapen mot civila sedan en vecka tillbaka. Vi ska minnas att folket som just nu dör i Afrin, är samma kurder som tillsammans med de allierade länderna besegrade ISIS. Samma ISIS som även utförde en rad attacker i Europa och Sverige där många civila dog. Den svenska regeringen och folket ska ha Drottninggatan i Stockholm i åtanke, och andra världskriget där tyska tåg fick passera igenom Sverige helt oförhindrat. Sverige har nu chans att visa att de lärt av sin historia och skriva in en ny berättelse i historieböckerna, om hur de 2018 stod upp mot Erdogans politik som bryter mot all medmänsklighet, fortsätter Ferhat Hevik.

Det som sker i Afrin är en upptrappning av en rad händelser som lett till att Turkiets president Erdogan attackerar kurderna i staden Afrin. Redan under hösten 2017 varnade han för ett ”etniskt krig” i samband med den kurdiska omröstningen om självstyre i Irak.

– Om Barzani och den kurdiska regeringen inte backar från sitt misstag snarast kommer de att gå till historien med skammen över att ha dragit in regionen i etniskt- och sekteristiskt krig, sa Erdogan i talet, skrev Aftonbladet i en artikel den 26 september 2017.

Varför Erdogan reagerade på att kurderna valde att gå till omröstningen om självstyre i Irak, är enligt Ferhat Hevik, på grund av att presidenten inte accepterar det självstyre som även kurder inom Turkiets gränser begärt. Presidenten rättfärdigar attackerna på den kurdiska civilbefolkningen i Afrin genom att hävda att de endast attackerar terrorstämplade organisationer som är kurdiska. Alltså organisationer vars styrkor varit med och besegrat terrororganisationer såsom Islamiska staten, ISIS.

– Han är rädd att kurderna inom Turkiets gränser ska få igenom ett kurdiskt självstyre. Erdogan försöker använda olika medel för att täcka för folkmordet på kurderna, genom att påstå att det endast är kurdiska terrororganisationer han attackerar eftersom de utgör ett hot mot turkar. Men det är inga andra än kurder som dör, då det inte finns civila turkar i Afrin, därför kan man kalla attackerna ett folkmord på kurder då det är kurdiskt mark som attackeras. Det är nu eller aldrig vi ska stå upp för det som händer kurderna i Afrin och Rojava. Erdogans krig mot kurderna och det demokratiska styret måste stoppas, och det gör vi alla tillsammans ikväll.

Vid samlingsplatsen på Stora torget kommer flera personer hålla tal, bland annat Ilona Szathmári Waldau, (V) Mohamad Hassan (L) och Kirsti Kolthoff (FI).

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppmärksammas för framgångsrika insatser

Uppsalas lokalpolisområdeschef Jale Poljarevius har utsetts till Årets trygghetsambassadör.

Robin Östberg

Kl.19:58, 22 mars, 2018

Uppmärksammas för framgångsrika insatser
Jale Poljarevius, lokalpolisområdeschef Uppsala/Knivsta. Foto: Anders Nilsson.

Bakom priset som instiftades 2011, står tankesmedjan Säkerhet för Näringsliv och Samhälle (SNOS).

Det är framförallt Poljarevius hårda arbete mot gängkriminaliteten som lyfts fram i motiveringen.

– Poljarevius initiativ till nära samverkan mellan polis, kommun och myndigheter är en väsentlig framgångsfaktor och förklaring till varför Uppsala har blivit en tryggare plats och varför brottsbekämpningen här kan inspirera till efterföljd i övriga landet, skriver juryn.

Bland tidigare mottagare av Årets trygghetsambassadör finns bland annat kriminologen Leif GW Persson, forskningschefen Magnus Ranstorp och regeringens dåvarande samordnare mot idrottsrelaterat våld, Björn Eriksson.

– Jag känner mig mycket hedrad av att få motta en utmärkelse av den här digniteten, med tanke på vilka som tidigare har fått priset. Men framför allt ser jag utmärkelsen som en kvittens på det jobb som jag och mina kolleger på Uppsalapolisen samt alla andra inblandade lagt ner för att bekämpa gängkriminaliteten i kommunen, säger Jale Poljarevius, till SNOS.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så ska kommunen få fler att rösta

För att öka valdeltagandet rekryteras nu ambassadörer.

Robin Östberg

Kl.18:53, 22 mars, 2018

Så ska kommunen få fler att rösta
Foto: Bildbyrån.

Uppsala kommun vill få fler invånarna att rösta i höstens val samt öka kunskapen om demokrati. Därför rekrytera nu ett 20-tal demokratiambassadörer.

– Tidigare har det varit ett ojämlikt valdeltagande. I stort sett alla distrikt i Gottsunda har ett för lågt deltagande. Även i områden som Gränby och Löten finns distrikt med lågt valdeltagande. Allra högst antal har Nåntuna – där röster nästan varenda kotte, säger Gro Hansen, utvecklingsledare på Uppsala kommun.

Arbetet med att rekrytera ambassadörer är igång och planeras vara klart i slutet av april. Därefter väntar en utbildning i början av juni innan ambassadörena börjar jobba i skarpt läge. Tanken är att minst två ska ha kunskap om funktionsnedsättningar.

– Det är en fördel om ambassadörerna kan flera språk och är förankrad i de områden de besöker. Vi ser nämligen att grupper som utlandsfödda och personer med funktionsnedsättningar röstar i en allt mindre utsträckning, säger Gro Hansen.

Hansen refererar till en social kartläggning från 2017 som visar på ett samband mellan valdeltagande och människors sociala situation.

– De områden med hög arbetslöshet och höga sjuktal hade också ett lägre valdeltagande, säger hon och fortsätter:

– Vi har bara haft demokrat i 100 år och alla våra röster väger liga tungt. Om man inte går och röstar överlåter man till någon annan att bestämma.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Cyklist påkörd vid korsning – förd till sjukhus

(Uppdaterad 13.45) En trafikolycka inträffade i Uppsala vid lunchtid.

Josefine Göransson

Kl.13:19, 22 mars, 2018

Cyklist påkörd vid korsning – förd till sjukhus
Arkivfoto: Magnus Jansson Klarin

Vid 12.30-tiden på torsdagen inträffade en trafikolycka vid korsningen Björkgatan/Hjalmar Brantingsgatan i Uppsala. En manlig cyklist hade då blivit påkörd av en personbil och polis samt ambulans skickades till platsen.

– Han har förts till sjukhus med ambulans, säger Daniel Wikdahl, presstalesperson vid polisens ledningscentral region Mitt.

Hur allvarliga skador mannen har ådragit sig är i nuläget okänt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Man misstänks ha misshandlat kvinna i bostad

Mannen misstänks ha stulit från kvinnan efter att han misshandlat och hotat henne.

Josefine Göransson

Kl.11:01, 22 mars, 2018

Man misstänks ha misshandlat kvinna i bostad
Foto: Arne Forsell / Bildbyrån

En man i 45-årsåldern åtalas vid Uppsala tingsrätt för att i början av mars i år ha misshandlat en kvinna i en bostad i Uppsala. Enligt åtalet ska mannen ha tilldelat kvinnan flera knytnävsslag i huvudet och på kroppen.

I samband med misshandeln ska mannen också ha hotat kvinnan genom att uttala att han skulle döda henne. Han ska även ha hotat kvinnan med våld för att hindra henne från att göra en polisanmälan gällande händelsen. Med anledning av detta åtalas mannen för misshandel, olaga hot och övergrepp i rättssak.

Han åtalas även för stöld då han misstänks ha tagit 30 000 kronor i kontanter från kvinnan i samband med att han lämnade hennes bostad.

Vid ett tidigare tillfälle ska mannen ha gjort sig skyldig till våldsamt motstånd då han försökt hindra två ordningsvakter när de skulle avlägsna mannen från en krog. Den misstänkte mannen har i förhör nekat till brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Allt fler unga brottas med skulder

Unga vuxna i Uppsala län i topp gällande obetalda räkningar som gått till Kronofogden.

Robin Östberg

Kl.10:54, 22 mars, 2018

Allt fler unga brottas med skulder
Foto: Simon Hastegård/Bildbyrån

Under 2017 steg antalet ansökningar om betalningsförelägganden hos Kronofgoden till över en miljon ärenden. Även det totala skuldbeloppet ökade med tio procent till nästan 14 miljarder kronor. Ökningen är störst bland unga vuxna (26-34 år) där antalet ansökningar ökade med sju procent, enligt statistik från Kronofogden.

Uppsala hamnar på fjärde plats bland landets län i en lista som beskriver den största ökningen av betalningsföreläggande under 2017. Ökningen bland unga vuxna i länet låg på tio procent. Störts ökning hade bland annat Jämtland och Jönköping, som både hade en ökning på 14 procent.

– Det är oroväckande att många unga vuxna har svårt att betala sina skulder. Det kan tyvärr få stora konsekvenser på privatekonomin och göra det svårt att till exempel få hyreskontrakt eller ta lån, säger Elinor Sjögren, marknadschef på Visma Collectors, i ett pressmeddelande.

FaktaTips: Så tar du kontrollen över din ekonomi


- Ha koll på dina utgifter och gör en budget
- Se över dina vanor och spara in på småutgifter
- Ta höjd för oförutsedda kostnader och inkomstförändringar
- Börja månadsspara och ha ett eller flera konkreta mål med din ekonomi

Källa: Visma Collectors.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng