TV: Kostskola – så äter du rätt under påsken | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Kostskola – så äter du rätt under påsken

24Sveriges skribent Emelie Elmes går igenom grunderna till en välbalanserad kost.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.10:49, 30 mars, 2018

Det pratas mycket om vad vi ska äta och inte. Det går trender i olika dieter och det finns oändligt många varianterna att välja på.

Jag tänker så här. Kroppen behöver bra mat för att fungera optimalt. Hjärnan behöver bränsle för att tänka och för att kunna lära sig nya saker. Ge kroppen bra energi för att den är värd det. Se till att nyttig mat och god mat blir samma sak genom att spendera tid i köket.

LÄS MER: TV: Gymskola – häng med i gymsnacket

Så här lagom till chokladäggen och påskmaten så tänkte jag lära dig några grunder inom kost och näring!

Lär dig hur koppen fungerar och vad den behöver och du har kommit en lång bit på vägen.

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Kolhydrater – samlingsnamn för stärkelser, socker och kostfibrer

Glykemiskt index (GI) – ett sätt att mäta hur ett livsmedel påverkar blodsockernivån

Insulin – ett hormon som tillverkas i bukspottskörteln. Detta utsöndras som ett svar på förhöjda nivåer av glukos (socker) i blodet

Långsamma kolhydrater (kolhydrater med lågt GI) – tas upp långsamt i kroppen.

Då glukoshalten stiger långsamt kommer insulinet slås på i ett lugnare tempo och blodsockret hålls på en jämn nivå (se exempel på film)

Snabba kolhydrater (kolhydrater med högt GI) – tas upp snabbt i kroppen, glukoshalten ökar vilket medför att kroppen slår på insulin. Cellerna tar upp glukos och lagrar socker i cellerna vilket leder till att blodsockret sänks. (se exempel på film)

Fett – energigivande näringsämne som bland annat lagrar energi. Fett brukar delas upp i enkelomättat/fleromättat och mättat fett. (se exempel på film)

Proteiner – kroppens byggstenar, bygger upp och reparerar muskelmassa, celler och vävnader. (se exempel på film)

Fibrer – kolhydrater som inte kan brytas ner (spjälkas). De når alltså tjocktarmen utan att avge energi. Bra för bl.a. tarmarnas funktion, motverkar infektioner och ökar mättnadskänsla. (se exempel på film)

Vitaminer – organiska, livsviktiga näringsämnen som måste tillföras via födan.

Basalomsättning – uttryck för hur mycket energi du gör av med i vila

Aminosyror – beståndsdelar som bygger upp proteinerna i kroppen

Essentiella aminosyror – aminosyror som kroppen inte kan tillverka själv, dessa är livsviktiga att få i sig

Negativ energibalans – när energiförbrukningen är högre än energiintaget

Positiv energibalans – när energiförbrukningen är lägre än energiintaget

Slutligen. Var inte för hård mot dig själv. Äter du 35 mål i veckan och 3 av dem målen blir mindre bra är det inte hela världen. Är det däremot 20 måltider som inte blir bra behöver du kanske tänka om?

Det är rutinerna som är viktiga och inte undantagen. Ät gott och ta hand om dig själv och din kropp. Det går att göra båda!

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsalabon vann landets tyngsta journalistpris

Under tre år var han delaktig i uppbyggnaden av techsajten Breakit.
Nyligen prisades Jon Mauno Pettersson för en uppmärksammad cykelgranskning.

Robin Östberg

Kl.15:59, 22 april, 2018

Uppsalabon vann landets tyngsta journalistpris
Foto: Privat.

Jon Mauno Pettersson bor i Uppsala och jobbar som nyhetschef på techsajten Breakit, en nyhetskanal om det nya näringslivet. Nyligen fick han ta emot Guldspaden som är Sveriges tyngsta pris för grävande journalister. Priset delas årligen ut av Föreningen grävande journalister.

Tillsammans med reportern Erik Wisterberg prisades dem i kategorien Årets förnyare för en cykelgranskning där Erik infiltrerade mat-apparna Fodora och Uber Eeats som cykelbud.

– Jag är både stolt och glad över priset. Breakit är en ny aktör som bara funnits under tre års tid och det är kul att vi kan mäta oss med de största redaktionerna i landet, säger Jon Mauno Pettersson.

I samband med publiceringen livesändes wallraffandet på Breakits Facebooksida. Granskningen nådde en stor publik och ledde bland annat till högre löner för Ubers cykelbud.

– Vi kände direkt att det här greppet skulle få genomslag i branschmedier och senare plockas upp av de större medierna. För tittarna var det spännande att se hur verkligheten för ett cykelbud kunde se ut i realtid, säger han.

Innan Breakit, som i dag är en av landets största affärssajter, hade startat arbetade Jon tillsammans med sajtens kommande grundare Stefan Lundell och Olle Aronsson på näringslivstidningen Dagens industri. De två sistnämnda hade saknat en nyhetskanal som bevakade den förändringsvåg som näringslivet stod inför och valde att satsa på sin företagsidé.

– När jag fick frågan om jag ville haka på var det lite kluvet att lämna tryggheten på en av Sveriges finaste tidningar, men vi kände på oss att det här skulle flyga. I början var vi bara tre och hade inte ens ett eget kontor, i dag är vi 15 personer som jobbar här, säger Jon Mauno Pettersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Flogsta vårdcentral flyttar till Gottsunda

Efter allvarliga problem med lokalerna görs en snabb flytt till Gottsunda.

Robin Östberg

Kl.19:50, 22 april, 2018

Flogsta vårdcentral flyttar till Gottsunda
Foto: Arkiv.

Miljöproblemen i vårdcentralens lokaler i Flogsta har lett till att flera medarbetare i dag är sjukskrivna. Nu ska hela verksamheter flyttas tillfälligt till lokaler i Gottsunda. Inget flyttdatum är spikat men flytten ”ska göras skyndsamt”.

– Vi beklagar att de listade patienterna nu kan få längre till sin vårdcentral, men vi måste sätta både patienternas och personalens hälsa främst, säger Tord Jansson, planerings- och försörjningschef för Region Uppsalas primärvård.

LÄS MER: Efter larm om insjuknad personal: vårdcentralen letar ny lokal

Flogsta vårdcentral erbjuder primärvård för drygt 13 000 invånare och har ett 60-tal medarbetare. Under flera år har lokalerna haft återkommande problem med inomhusmiljön med bland annat mögel, fukt och skadliga ämnet i luften. Trots att vårdcentralen för drygt tio år sedan evakuerades har problemen på senare tid förvärrats. Problemen har både lett till att personal insjuknat och sagt upp sig.

Efter att huvudskyddsombudet slog larm har en ny handlingsplan nu tagits gram.

– Fastighetsägaren som vi hyr lokalen av har haft planera på att renovera, men vi kan inte invänta detta. Vi har nått vägs ände och måste evakuera så fort det är praktiskt möjligt, säger Tord Jansson.

Förutsatt att Region Uppsala och fastighetsägaren kommer överens, ska vårdcentralen tillfälligt att inrymmas i lokaler i anslutning till Gottsunda centrum.

Flogsta vårdcentral håller öppet som vanligt fram till flytten. På grund rådande personalsituation kan dock tillgången till besökstider vara något begränsad.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Försvunnen kvinna hittad av allmänheten

En sökinsats pågick under söndagsförmiddagen efter att anhöriga anmält till polisen att kvinnan var försvunnen.

Magnus Jansson

Kl.10:58, 22 april, 2018

Försvunnen kvinna hittad av allmänheten
Arkivfoto: Krister Andersson / BILDBYRÅN

På söndagsmorgonen gick polisen ut med en efterlysning av en 74-årig, dement kvinna som försvunnit i Ekeby.

– Det pågår en sökinsats just nu, i övrigt finns det inte så mycket att tillägga. Det är inte känt exakt när hon försvann, en anhörig anmälde det till oss vid sjutiden, sa Tor Stens, RLC-befäl på polisen till 24Uppsala tidigare under förmiddagen.

LÄS MER: Polisen efterlyser försvunnen kvinna – vädjar om tips

Vid 10.30-tiden meddelade polisen att kvinnan hittats av allmänheten klockan 10.21. Hon ska då ha befunnit sig vid brukshundsklubben i Uppsala och mådde under omständigheterna bra.

Hon har nu återförenats med sina anhöriga.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

LISTA: De populäraste namnen bland singlar

Har du något av dessa namn? Då är du väldigt eftertraktad på singelmarknaden.

Mia Martelleur

Kl.17:54, 22 april, 2018

LISTA: De populäraste namnen bland singlar
Foto: Pixabay.

Vilka personer får mest uppmärksamhet i dejtingvärlden? Enligt en kartläggning från dejtingappen Happn är det personer som heter Anna och Johan som verkar falla flest i smaken. På andra och tredje plats finns Emma, Malin, Fredrik och Daniel.

Såklart kan det också vara profilbeskrivningar, härliga bilder eller spännande fritidsintressen som får andra singlar på kroken. Men enligt Happns undersökning har även förnamnet en betydelse.

– Våra namn sänder ofta ut signaler om oss. Troligtvis eftersom vi alla bär på associationer kopplade till olika namn, säger Claire Certain, Head of Trends på happn.

Dejtingappen har över 47 miljoner användare världen över och i Sverige använder fler än 315 000 personer appen. Det är här som Happn har sett ett mönster bland singlarna i Sverige som får fler gilla-markeringar än andra. Deras förnamn verkar kunna spela en roll i uppvaktningen.

– Det är dock viktigt att komma ihåg att det är en kombination av en rad faktorer som avgör om vi blir intresserade av någon. Med andra ord finns ingen anledning att misströsta om just ditt namn inte finns med på topplistan, säger Claire Certain, Head of Trends på Happn.

Ett annat mönster är att fem profilbilder verkar öka chanserna till flört. Helst ska det vara en kombination av olika sorters bilder som porträtt och helkroppsbilder. Den första bilen bör visa ansiktet tydligt.

De mest populära singlarna verkar dessutom vara de som beskriver sig som positiva personer som gillar att resa, festa och träffa nya människor.

Här är de tio mest populära namnen bland svenska singlar: 

Populäraste kvinnliga namnen:

 1. Anna
 2. Emma
 3. Malin
 4. Sara
 5. Johanna
 6. Sofia
 7. Elin
 8. Frida
 9. Ida
 10. Hanna

Populäraste manliga namnen:

 1. Johan
 2. Fredrik
 3. Daniel
 4. Erik
 5. Andreas
 6. Martin
 7. Mikael
 8. Marcus
 9. Jonas
 10. Peter

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Perfekta ursäkten: Du kan vara allergisk mot träning

Vissa människor är allergiska mot träning – på riktigt. Det menar forskare och läkare som har studerat fenomenet.

Mia Martelleur

Kl.12:55, 22 april, 2018

Perfekta ursäkten: Du kan vara allergisk mot träning
Montage: Pixabay.

Vissa människor kan faktiskt vara allergisk mot träning. Enligt forskare och läkare kan kombinationen av mat, värme och fysisk aktivitet utlösa en allergisk reaktion i kroppen. Symptomen kan visa sig på olika sätt men personer vittnar om svullna ögon, svårt att andas, och att det kliar på kroppsdelar som lår, midja och ben. Det skriver bland annat Veckorevyn.

Det är inte helt klarlagt vad detta beror på, men forskarna har sina teorier om att det har och göra med att kroppstemperaturen ökar i samband med träning. Den varmare kroppstemperaturen kan få matcellerna att reagera och de utsöndrar då hormonet histamin som varnar kroppen för allergier.

Är man känslig för temperaturförändringarna vid träning kan man också få allergiska reaktioner vid varma bad, bastubad eller vid stressymptom.

Det tros även finnas ett samband mellan vad personer har ätit i samband med fysisk aktivitet och de allergiska reaktionerna. Personer som inte fick någon allergisk reaktion när de endast åt en visst typ av mat, kunde plötsligt få reaktioner om de åt samma mat och tränade efteråt.

Andra saker som kan öka histamin-nivåerna är alkohol, läkemedel och för kvinnor kan också menscykeln påverka nivån.

Brukar man ha problem med allergiska reaktioner vid fysisk aktivitet så menar läkarna dock att man inte behöver lägga ner träningen. Istället kan det vara bra att ta antihistamin innan passet.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng