Efter SMS-vågen: Stort antal anmälningar mot företaget | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Efter SMS-vågen: Stort antal anmälningar mot företaget

Ett företag har skickat ut en stor mängd SMS där de tar betalt för en tjänst som en gratis. En av dem som anmält bolaget bor i Uppsala.

Robin Östberg

Kl.17:48, 5 april, 2018

Efter SMS-vågen: Stort antal anmälningar mot företaget
Foto: Faksimil/Bildbyrån.

Ett företag med postadress i Malmö ”Accord Alliance LTD” som står bakom hemsidan Kyrkskatt.se har fått skarp kritik efter att ha skickat ett stort antal sms till människor i hela landet. Det har nu lett till ett flertal anmälningar hos Konsumentverket. En av dem som gjort en anmälan är bosatt inom Uppsala kommun. Kvinnan som tidigare aldrig varit i kontakt med företaget innan hon fick ett sms skickat till sig, skriver så här:

”Företaget uppger att den som tipsar om deras tjänst kan vinna biljetter till VM och/eller en TV. Är tveksam till huruvida detta stämmer. Har fått sms till mitt privata nummer, som någon ska ha lämnat till dem. Får de göra så, om jag inte själv har lämnat ut mitt nummer?”

Den som beställer tjänsten från företagets hemsida får hem en faktura på 369 kronor, trots att det är helt gratis att gå ur kyrkan. Vem som helst kan göra det genom att ladda ner en blankett från Svenska kyrkans hemsida.

Flera av de som har gjort anmälningarna kallar det hela för en bluff. Många har reagerat på att de skickat sms till privata mobilnummer utan att de har bett om det. Felaktig marknadsföring rubriceras anmälningarna som. Metoden kan strida mot lagen.

– Reglerna är väldigt enkla. När det gäller direktannonsering via sms måste mottagaren först ha gett tillstånd till det. Det gäller för alla elektroniska massutskick, säger juristen Mattias Grundström till Dagens Nyheter.

Företaget bakom sms-utskicken har valt att göra sig otillgängliga. Numret som de uppger på hemsidan är inte i bruk. Till tidningen Dagen har de svarat via mejl att de fått en stor mängd beställningar, men kallar kritiken mot dem för ”häxjakt”.

Företaget bakom domänen kyrkskatt.se kan spåras via Internetstiftelsen till en adress på Mahé i skatteparadiset Seychellerna.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

INTERVJU

Uppsalabon vann landets tyngsta journalistpris

Under tre år var han delaktig i uppbyggnaden av techsajten Breakit.
Nyligen prisades Jon Mauno Pettersson för en uppmärksammad cykelgranskning.

Robin Östberg

Kl.15:59, 22 april, 2018

Uppsalabon vann landets tyngsta journalistpris
Foto: Privat.

Jon Mauno Pettersson bor i Uppsala och jobbar som nyhetschef på techsajten Breakit, en nyhetskanal om det nya näringslivet. Nyligen fick han ta emot Guldspaden som är Sveriges tyngsta pris för grävande journalister. Priset delas årligen ut av Föreningen grävande journalister.

Tillsammans med reportern Erik Wisterberg prisades dem i kategorien Årets förnyare för en cykelgranskning där Erik infiltrerade mat-apparna Fodora och Uber Eeats som cykelbud.

– Jag är både stolt och glad över priset. Breakit är en ny aktör som bara funnits under tre års tid och det är kul att vi kan mäta oss med de största redaktionerna i landet, säger Jon Mauno Pettersson.

I samband med publiceringen livesändes wallraffandet på Breakits Facebooksida. Granskningen nådde en stor publik och ledde bland annat till högre löner för Ubers cykelbud.

– Vi kände direkt att det här greppet skulle få genomslag i branschmedier och senare plockas upp av de större medierna. För tittarna var det spännande att se hur verkligheten för ett cykelbud kunde se ut i realtid, säger han.

Innan Breakit, som i dag är en av landets största affärssajter, hade startat arbetade Jon tillsammans med sajtens kommande grundare Stefan Lundell och Olle Aronsson på näringslivstidningen Dagens industri. De två sistnämnda hade saknat en nyhetskanal som bevakade den förändringsvåg som näringslivet stod inför och valde att satsa på sin företagsidé.

– När jag fick frågan om jag ville haka på var det lite kluvet att lämna tryggheten på en av Sveriges finaste tidningar, men vi kände på oss att det här skulle flyga. I början var vi bara tre och hade inte ens ett eget kontor, i dag är vi 15 personer som jobbar här, säger Jon Mauno Pettersson.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Nya varningen: Sämre pensioner än väntat

Nytt larm om pensionen: De kan få mindre pengar än man tidigare har trott.

Mia Martelleur

Kl.09:23, 22 april, 2018

Nya varningen: Sämre pensioner än väntat
Foto: Nils Jakobsson / BILDBYRÅN.

60-talisterna kommer få sämre pension än tidigare generationer, enligt en ny rapport från Minpension. Det verkar dessutom bli mycket mindre pengar än man tidigare har trott, varnar pensionsportalen, och uppmanar 60-talisterna att kolla upp pensionen.

– Det finns flera skäl till att 60-talisterna får något lägre pension givet samma lön, säger pensionsekonom på Minpension, Kristina Kamp, till Dina Pengar.

Hon förklarar att det tagit längre tid för 60-talisterna att etablera sig på arbetsmarknaden och att de förväntats leva längre. Dessutom har de bolag som förvaltar pensionen sänkt den förväntade avkastningen.

Enligt den nya rapporten från Minpension är framtida pensionärers kompensationsgrad, storleken på pensionen i förhållande till slutlön, 59 procent. Tidigare låg den på 61 procent och det här innebär flera hundra kronor mindre i pension (se faktarutan nedanför).

För 70-talisterna väntas kompensationsgraden sjunka ytterligare till 55,6 procent och för 80-talisterna till 54,9 procent.

– Vi visar att pensionen kanske blir ännu lite lägre än man trott, säger Kristina Kamp.

Men dessa siffror är inte satta i sten och Kristina Kamp förklarar att det fortfarande finns saker du kan göra för att få högre pension. Första tipset är att räkna ut prognosen över sin pension, det andra är att fundera över om du kan tänka dig att leva på den förväntade pensionen eller om du vill ha mer

– Räcker det här till mitt liv eller inte? Testa att leva på pensionen en månad! säger Kristina Kamp.

Vad du sedan kan göra, om du vill ha lite mer i pensionskassan, är bland annat att jobba längre. Kan du jobba längre än planerat så skjuter du upp pensionsuttaget och tjänar samtidigt mer pengar. Att jobba ett år extra kan ge cirka 1 000 kronor mer i månaden.

Det andra knepet är att spara mer. Om du vill ha 1 000 kronor mer i månaden i 20 år bör du, enligt Kristina Kamp, spara 1 000 kronor i månaden i 15 år. Hennes sista knep är att amortera, vilket kan ge en lägre bostadskostnad på sikt.

 

 

Fakta
  • 59 procent i kompensationsgrad innebär att en slutlön på 30 000 kronor ger cirka 18 000 kronor i pension per månad för den anställde.

  • En slutlön på 40 000 kronor ger kring 24 000 kronor i pension.

  • Detta kan innebära upp mot 600 till 800 kronor mindre i månaden för 60-talisterna jämfört med 50-talisterna.


 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Stor ökning av vinster i Uppsala

Under det första kvartalet av 2018 har vinsterna till Uppsala län ökat. Flera personer har kammat hem storvinster.

Mia Martelleur

Kl.21:51, 21 april, 2018

Stor ökning av vinster i Uppsala
Foto: Pixabay.

Svenska spel har släppt en miljonvinstrapport över det första kvartalet 2018. Hittills under året har 84 miljonvinster, till ett totalt värde av 257 974 367 kronor, delats ut över hela landet. I en jämförelse med 2017 har vinsterna ökat med 7,7 procent, skriver Svenska spel.

– Sett till vinstbelopp och antalet miljonvinster är det både positiv och intressant läsning, säger Pierre Jonsson, vinnarambassadör på Svenska Spel.

Snittvinsten för de svenska vinnarna är på 3 071 123 kronor och medelåldern för miljonvinnarna ligger på 54,4 år. Under förra året fanns miljonvinnare i samtliga 21 län i Sverige. Men hittills i år har 15 av 21 län fått nya vinnare.

– Stockholms län har haft störst framgång med sina 21 miljonvinster. Skåne tar hem andraplatsen med sina tolv vinster tätt följt av Västra Götaland på tio, säger Pierre Jonsson.

I Uppsala län är det två kvinnor som hittills har haft turen att skrapa fram storvinster på Triss. Därmed är Uppsala ett av endast fyra län där samtliga TV-Trissvinster gått till kvinnor, skriver Svenska spel.

Den totala vinstsumman är på 350 000 kronor. Under samma period i fjol var det ingen i Uppsala län som lyckades kamma hem en storvinst, vilket kanske bådar gott för resterande månader 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Miljonsatsning på ny bro över Fyrisån

Bron ska stå klar efter sommaren.

Robin Östberg

Kl.19:31, 19 april, 2018

EXTRA: Miljonsatsning på ny bro över Fyrisån
Foto: Arkiv.

Länge har cyklister och fotgängare saknat en bro som förbinder östra och västra sidan av Fyrisån vid Årike Fyris. Sedan slutet av 1990-talet har Vindbron varit stängd för trafik.

– Äntligen får vi tillbaka Vindbron som gör det möjligt och cykla och gå över Fyrisån i Årike Fyris. Bron är en viktig länk som förbinder den östra och västra sidan av ån i den här delen av Uppsala, där vi både bygger bostäder i nya stadsdelar och skyddar stadsnära natur, säger Maria Gardfjell (MP), kommunalråd med ansvar för klimat och miljö.

Bron kommer att byggas i höjd med Vindbrovägen och ska bli en öppningsbar rullbro med en segelfri höjd på två meter. Bygget startar under våren och bron kommer att stå klar efter sommaren.

Den totala kostaden är 20 miljoner kronor och Uppsala kommun har fått närmare åtta miljoner kronor i statligt stöd. Byggnationen är ett samarbete mellan Uppsala kommun och Sveriges Lantbruksuniversitet, SLU.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Ny rapport: Enorm ökning av försvunnen post

"Det är viktigt att postoperatörerna tar frågan på allvar och genomför åtgärder."

Matilda Larsson

Kl.10:23, 17 april, 2018

Ny rapport: Enorm ökning av försvunnen post
Foto: Postnord/Peter Phillips.

Postmarknaden fortsätter att förändras i takt med att vi skickar färre brev, men allt fler paket.

Postoperatörerna har fortsatta utmaningar när det gäller att hålla en hög kvalitet. Det visar nu Post- och telestyrelsens, PTS, rapport ”Svensk postmarknad 2018”.

LÄS MER: Kaoset: Så många paket måste Postnord skicka tillbaka

Under 2017 skickades sammanlagt 2,2 miljarder brev. Det är en minskning med drygt tre procent jämfört med året innan. Sedan år 2000 har brevvolymen i Sverige minskat med närmare 36 procent. För postoperatörerna innebär det här att delar av intäkterna försvinner, samtidigt som behovet av en fungerande postutdelning fortfarande är stark i Sverige.

– Postoperatörerna behöver ställa om sin verksamhet i takt med att användarnas beteende och behov ändras. Det är viktigt att detta sker på ett hållbart och tillförlitligt sätt, säger Olof Bjurö, chef för PTS postavdelning.

Postnord är den absolut största aktören på postmarknaden och står för närmare 79 procent av alla utdelade brev. Däremot minskar Postnords marknadsandel något och drygt 20 procent av breven levereras nu av Bring Citymail, i samarbete med morgontidningsdistributörerna, eller några av de lokala postoperatörerna.

En illavarslande trend är att antalet reklamationer, om att försändelsen exempelvis saknats eller har skadats, ökar markant. Under 2017 ökade antalet reklamationer om försvunna brev och paket med över 50 procent.

– Det är viktigt att postoperatörerna tar frågan på allvar och genomför åtgärder för att höja kvaliteten. Från PTS sida behöver vi också fortsätta vidta åtgärder för att säkerställa tillförlitligheten inom postsektorn. I de nya tillståndsvillkoren för bland annat Postnord och Bring Citymail skärps därför kvalitetskraven. Vi kommer utvärdera om dessa krav räcker, eller om det behövs ytterligare åtgärder för att höja kvaliteten, säger Olof Bjurö.

Ett av de grundläggande kraven på den samhällsomfattande tjänsten är att Postnord varje vardag ska kunna dela ut post till samtliga mottagare oavsett var i landet de bor. Undantag från femdagarsutdelningen kan dock göras på grund av omständigheter eller geografiska förhållanden som tillståndsmyndigheten godtar.

För tillfället är det drygt 1 300 hushåll som är undantagna från utdelning fem dagar i veckan. I de nya tillståndsvillkoren förtydligas de krav på undersökning och dokumentation som PTS ställer på Postnord i samband med undantag från femdagarskravet. Enligt villkoren ska också möjligheten till undantag att användas restriktivt.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng