Billigare byggen ska ge lägre hyror | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis

Billigare byggen ska ge lägre hyror

Statliga bidrag ska användas för att bygga billigare lägenheter.

Michael Olsson

Kl.07:56, 6 april, 2018

Billigare byggen ska ge lägre hyror
Bilden har inget att göra med de aktuella lägenheterna. Foto: Pixabay

Lägenhetshyrorna i Uppsala har i generellt sätt varit höga. För två år sedan var priset på nyproduktion näst högst i landet. Men nu finns planer för att sänka lägenhetshyrorna – med hjälp av enklare byggen, det skriver Uppsalatidningen.

– Uppsalas bostadsmarknad är betydligt billigare än till exempel Stockholm och London. Men jag tycker att man ska se på hur den aktuella kundgruppen upplever prisbilden och de flesta har inte råd att köpa en ny bostad, säger Irene Molina, professor i kulturgeografi vid Institutet för bostads- och urbanforskning på Uppsala universitet till tidningen.

Enligt Irene Molina ställs vissa grupper helt utanför bostadsmarknaden då de inte får ta lån för att köpa en bostad. För att undvika den negativa spiralen med allt högre bostadspriser vill Uppsalahem försöka bygga enklare bostäder. Bland annat planeras det för runt 220 modullägenheter med lägre hyror i både Bäcklösa och Rosendal.

– Det krävs enklare produktionsformer för att få ned kostnaderna, säger Stefan Sandberg, vd för Uppsalahem till tidningen.

För att staten ska betala ut pengar måste hyran vara högst 1 450 kronor per kvadratmeter och år.

– Det är väldigt svårt för oss att bygga nytt och hålla ned kostnader så att vi klarar den hyresnivån. För att det ska gå måste vi välja alternativa produktionsformer, till exempel serietillverkade färdigbyggda bostadsmoduler, säger han.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Rådhuset säljs för 127 miljoner

Den anrika fastigheten vid Stora torget köps av fastighetsjätten.

Robin Östberg

Kl.13:49, 26 april, 2018

Rådhuset säljs för 127 miljoner
Foto: Atrium Ljungberg.

Rådhuset i Uppsala säljs av Atrium Ljungberg till fastighetsbolaget Castellum. Prislappen blir hög: 127 miljoner, vilket motsvarar 42 300 kr/kvm. Fastigheten motsvarar cirka 3 000 kvadratmeter yta, varav 2 300 kvadratmeter utgörs av butiker och restauranger.

Köpet är något överraskande då Castellum vanligtvis fokuserar på förvärv av kontorslokaler. Kvadratmeterpriset nära rekordnivå för en stad som Uppsala. Rådhuset har en lång historia innehållande verksamheter från allt till vigselförrättningar till modehus.

– Rådhuset är ett välkänt varumärke med en stark kulturell och historisk förankring i Uppsala. Att driva Rådhuset skiljer sig dock från hur vi arbetar med våra övriga platser där fokus ligger på att utveckla attraktiva stadsmiljöer med en blandning av kontor, handel, bostäder, service, kultur och utbildning, säger Annica Ånäs, vd Atrium Ljungberg, i ett pressutskick.

Castellum tillträder fastigheten den 2 maj 2018.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Güntherska kan återigen vinna pris

Kungliga Güntherska Hovkonditoriet i Uppsala har nominerats till Årets Konditori 2018.

Robin Östberg

Kl.07:44, 26 april, 2018

Güntherska kan återigen vinna pris
Foto: Pixabay.

White Guide ger årligen ut ett priset som bland annat primerar ett café som presenterar ett brett urval av bakverk med de bästa råvarorna som bas. Güntherska Hovkonditori & Schweizeri, som i fjol vann priset för det mest hållbara konditoriet, har tillsammans med fyra andra bidrag nominerats i kategorin Årets Konditori.

– Ett fokus på medvetet valda riktiga råvaror är en gemensam nämnare för alla konditorier i den svenska toppstriden. Att vi ser mer innovation och säsongstänk i kondisdiskarna än någonsin är en inspirerande utveckling som driver branschen framåt,” säger Lena Ilkjær, chefredaktör för White Guide Café, ett pressmeddelande.

LÄS MER: Uppsalabutiker kan vinna hållbarhetspris

Bland de övriga nominerade återfinns bland annat Brogyllen i Göteborg och Vetekatten i Stockholm. Priset delas ut i samarbete med Arla Foods på White Guide Café den 14 maj på Stora Teatern, Göteborg.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

De öppnar ny butik i Gränbystaden

Jubilaren firar med ny butik med ambitionen att komma närmare kunderna.

Robin Östberg

Kl.20:01, 25 april, 2018

De öppnar ny butik i Gränbystaden
Gränbystaden/Pressbild.

Under 2018 fyller Upplands Energi 100 år. Det firar energibolaget med att öppna en helt ny butik i Gränbystadens galleria.

– Många upplever el och energi som krångligt och då vill vi vara tillgängliga för att kunna prata fakturor eller visa upp solpaneler och värmepumpar, säger Kerstin Karusseit, chef för kundservice på Upplands Energi.

Fredagen den 4 maj slår butiken upp portarna och ambitionen är att komma närmare både nuvarande och potentiella kunder.

– Målsättningen är en ökad försäljning  och exponering av varumärket. Vår vision är att vara ett naturligt lokalt energibolag – och det kan vi inte vara om vi inte finns tillgängliga, säger Kerstin Karusseit.

Under invigningen arrangeras det även tävlingar och experiment i butiken.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Här öppnar succékedjan nytt

Streetfood-kedjan får inte plats med gästerna i nuvarande restaurangen i Uppsala.

Robin Östberg

Kl.18:05, 25 april, 2018

EXTRA: Här öppnar succékedjan nytt
Genrebild: Pixabay. Bilden har ingen koppling till nämnda restaurangen.

I december i år öppnar Bastard Burgers sin andra resturang i Uppsala, då succékedjan flyttar in i Gränbystadens galleria.

LÄS MER: Här invigs nya butiken i Uppsala

– Vi ska vara igång kring lucia innan julhandeln startar och hoppas på samma positiva mottagande som vi fått i vår nuvarande resturang i centrala Uppsala, säger delägaren Simon Wanler, till 24Uppsala.

Filosofin är att servera de godaste burgarna, tillverkade med lokala råvaror. Bastard Burgers öppnade sin första resturang i Uppsala februari 2017 i Forumgallerian. Den stora tillströmningen av gäster har gjort att sittplatserna inte räckt till.

– Det har varit ett stort tryck på restaurangen och det har blivit svårt att få ett bord hos oss. Vi ser Gränby som ett intressant område som är välbesökt och där fastighetsägaren Atrium Ljungberg gör stora satsningar, säger Simon Wanler.

Vilka förhoppningar har ni inför öppningen?
– Att folk kommer och äter burgare i mängder och är nöjda med vår service. Jämfört med nuvarande resturangen kommer det möjligen bli mindre fokus på kvällar och mer fokus på det löpande arbetet under dagtid.

Hösten 2016 öppnade Bastard Burger sin första restaurang i Luleå. Numera finns man bland annat i Stockholm, Gävle och Östersund.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Uppsalaproducent kritiserar krögare för ”färsk” mozzarella

"Att ta ostmassa från Italien och tillverka osten med hett vatten – det tycker jag inte är färskt".

Robin Östberg

Kl.13:57, 25 april, 2018

Uppsalaproducent kritiserar krögare för ”färsk” mozzarella
Foto: Pixabay.

Strax norr om Uppsala finns mozzarellaproducenten Linda Elvingson. Hon går nu till attack mot en restaurang i Karlskrona som nyligen expanderat sin verksamhet och som i marknadsföringen beskriver sin mozzarella som ”färsk” och från ”Karlskrona”, rapporterar SVT Nyheter Blekinge

Den beskrivningen fick Elvingsson att reagera:

LÄS MER: Matsnusk på restaurang i Uppsala

– Att man tar ostmassa från Italien och tillverkar osten med hett vatten, det tycker inte jag är färskt. De får jättegärna tillverka mozzarellaost men man måste se till att inte vilseleda konsumenterna, säger hon till SVT:s sajt.

Restaurang Skeppsgossen försvarar sig med att det inte är ostmassa utan mozzarella man säljer och att råvaran kommer från Italien för den fina kvalitetens skull.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng