TV: Så testar du dina inre magmuskler | Nyheter i Uppsala – 24 timmar om dygnet – Helt gratis
FAMILJEFYS MED EMELIE

TV: Så testar du dina inre magmuskler

Starka magmuskler har du stor nytta av i vardagen.

Redaktionen 24Sverige.se

Kl.08:37, 7 april, 2018

De flesta har koll på att det är viktigt att vara stark i den inre muskulaturen. Stark magmuskulatur är bra för hållningen och skyddar ryggen. Den håller även upp den yttre muskulaturen och gör magen plattare.

Det är däremot inte så många som har koll på hur man kan testa den. Det är tyvärr väldigt vanligt att träna magen utan att egentligen ha kontakt med den inre muskulaturen.

LÄS MER: TV: Kostskola – så äter du rätt under påsken

LÄS MER: Alla artiklar av ”Familjefys med Emelie”

Lägg fokus på detta och jag lovar dig att du kommer känna skillnad. Jag ska försöka guida dig till att kunna se om du har aktivering i alla fyra lager.

Ja! Så många lager är det. Vi har de raka synliga (M.Rectus abdominis) de sneda (M.Externus abdominis och M.Internus abdominis) och slutligen den innersta stabiliserande muskulaturen (M.Transversus abdominis).

För att vara säker på att alla lager är aktiverade brukar jag känna på två ställen. Se filmen!

Steg 1 är att hitta spänningen när du är stilla. Testa detta liggande på rygg, på sidan, sittande och stående. När du känner att du behärskar detta kan du gå vidare till steg 2 som blir att hålla denna aktivering när du rör dig.

Börja smått och stärk magen inifrån och ut! En stark inre muskulatur kommer du ha nytta av i både träningen och vardagslivet.

Emelie Elmes

Här hittar du Emelies Instagramkonto ”Familjefys”

Malkas milon 2

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Tonårsföräldrar i Uppsala: Mina barn dricker inte på valborg

"Många kommer att göra det", säger säger Karin Hagman.

Kim Ahlqvist

Kl.20:31, 26 april, 2018

Tonårsföräldrar i Uppsala: Mina barn dricker inte på valborg
Foto: Nils Jakobsson / Bildbyrån

Nio av tio föräldrar i Uppsala län uppger att de tror att det är vanligt att tonåringar under 18 år dricker alkohol i samband med valborg. Detta enligt en undersökning IQ gjort med föräldrar till barn mellan 13 till 17 år.

Samtidigt tror endast fyra procent att deras egna barn förtär alkohol under denna helg. Motsägelsefullt?

– Alla tonåringar dricker inte alkohol i samband med valborg men många kommer att göra det. Att ens tonåring kan komma i kontakt med alkohol är något man som förälder måste vara förberedd på och medveten om, säger Karin Hagman, vd på IQ.

Pär Halldén, polisområdeschef för Uppsala läns polisområde, uppmanar föräldrarna till att ta ansvar och visa sitt stöd till ungdomarna.

– Vuxenvandring är en viktig insats men det är också viktigt att förebygga ungdomsfyllan och visa att du som förälder bryr dig och sätter gränser i tid.

Organisationen IQ skickar under 2018 hem boken ”Tonårsparlören” till alla föräldrar vars barn fyller 14 år. Samtidigt ger de nu, tillsammans med ett pressmeddelande från länsstyrelsen, fem tips till tonårsföräldrar inför valborg. 

1. Visa att du bryr dig
Prata med din tonåring om Valborg, vad ska de göra, vilka ska de träffa, var ska de vara. Berätta hur du ser på alkohol, tider osv.

2. Bjud inte på alkohol och köp inte ut
Forskning visar att tonåringar som bjuds på alkohol hemma börjar dricka tidigare och de dricker också mer Om du som förälder köper ut alkohol till ditt barn ”visar” du att det är ok att de dricker. Risken att ditt barn råkar illa ut ökar också.

3. Hjälp till att säga nej
Som förälder är det viktigt att ge sitt barn bra argument. Berätta att det är helt okej att säga nej, även när alla andra säger ja. 4. Håll kontakten

4. Håll kontakten
Det är bra att bestämma en tid under kvällen då ni kan höras av på telefon. Det är även bra att som förälder finnas tillgänglig om något skulle hända.

5. Kom överens med andra föräldrar
Prata med andra föräldrar om hur de ser på alkohol, vilka tider som gäller för deras barn osv.

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Hundvalp sköts med 40 skott och höggs med kniv

En 36-årig man misstänks för djurplågeri. (Varning, vissa bilder kan upplevas som otäcka.)

Michael Olsson

Kl.17:48, 26 april, 2018

4 bilder
 • Valpen hittades med ett 40-tal skott i kroppen. I den åtalades bostad fanns flera blodfläckar. Foto: Polisen
  Valpen hittades med ett 40-tal skott i kroppen. I den åtalades bostad fanns flera blodfläckar. Foto: Polisen
 • Valpen låg i en sopsäck utanför den åtalades tomt. Foto: Polisen
  Valpen låg i en sopsäck utanför den åtalades tomt. Foto: Polisen
 • De vita prickarna på röntgenbilden är skott som valpen sköts med. Foto: Polisen
  De vita prickarna på röntgenbilden är skott som valpen sköts med. Foto: Polisen
 • I den åtalades bostad fanns ett flertal blodfläckar. Foto: Polisen
  I den åtalades bostad fanns ett flertal blodfläckar. Foto: Polisen

I onsdags väcktes ett åtal vid Uppsala tingsrätt mot en 36-årig man som misstänks för bland annat djurplågeri.

Enligt åtalet ska mannen ha utsatt en hundvalp för stort lidande genom att skjuta valpen ett 40-tal gånger med luftgevär samt sticka den med kniv två gånger. Händelsen ska ha inträffat någon gång mellan den 17 och 18 januari 2018, men 36-åringen förnekar till brott.

Hundvalpen dog till följd av sina skador och vid obduktionen konstaterades det att valpen blivit stucken med något skärande föremål två gånger i brösthålan med ett tryck som fick tre revben att gå av. Valpen hade även ett par djupa skärande snitt under halsen som skurit av blodkärl, luftstrupe och muskulatur.

I förundersökningsprotokollet framkommer det att 36-åringen köpte den tio veckor gamla valpen dagen före den dödades. Mannen hade kontakt med kvinnan som sålde hunden och berättade på sms att hunden var aggressiv. Kvinnan erbjöd sig hämta hunden, men 36-åringen ska då ha försökte få det att låta som att hunden hade sprungit bort.

Mannen åtalas också för ringa narkotikabrott då han olovligen ska ha använt amfetamin i mars förra året. Han misstänks även för brott mot knivlagen då han under samma period ertappats med en kniv samt en träklubba med kätting och spikboll på allmän plats. Han förnekar även till dessa brott.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

EXTRA: Populärt fikabröd återkallas

Kan innebära risk för allergiker.

Mia Martelleur

Kl.19:13, 26 april, 2018

EXTRA: Populärt fikabröd återkallas
Montage: Nils Jakobsson, Bildbyrån / Wikimedia commons.

Ica återkallar flera olika fikabröd då det finns riska att de kan innehålla spår av ägg, vilket inte är deklarerat. Det är Ica punchrulle, 210 gram, Ica chokladboll 240 gram, samt Ica arraksboll som återkallas.

Återkallelsen berör endast ICA punchrulle med bäst före-datum 09082018 och 10082018, ICA Chokladboll med bäst före-datum  10082018 och 11082018 samt ICA Arraksboll med bäst före-datum  11082018.

Produkterna stoppas i kassan och är inte möjliga att köpa.

”ICA beklagar det inträffade och uppmanar kunder som har köpt den berörda produkten att lämna tillbaka produkten till den ICA-butik där den köptes”, skriver Ica i ett pressmeddelande.

Det går även att reklamera via Icas hemsida eller kontakta kundtjänst.

Foto: Pressbild, Ica Återkallad

Foto: Pressbild, Ica

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Så mycket mer får du för bostaden – om mäklare säljer

Ny rapport visar på stora skillnader mellan privat- och mäklarförsäljning.

Matilda Larsson

Kl.14:51, 26 april, 2018

Så mycket mer får du för bostaden – om mäklare säljer
Foto: Pixabay.

För att få ett så högt pris som möjligt när man säljer sin bostad, bör man anlita en mäklare. Det visar nu en rapport från Värderingsdata.

Mäklaren får i snitt ut 26 procent högre försäljningspris jämfört med privatsäljaren. Det är en ökning med tre procentenheter jämfört med förra året.

Genom en rikstäckande inventering av samtliga överlåtelser under 2017 har det tagits fram hur många villaförsäljningar som har förmedlats genom mäklare och hur många som förmedlats privat.

Andelen mäklade försäljningar ökade under åren 2001-2012 och har sedan 2013 legat på 90 procent. Under 2017 ökade andelen till 91 procent.

Andelen försäljningar som sker genom en mäklare är störst i tätorterna. I Stockholms län sker 96 procent av villaförsäljningarna genom en mäklare. Det kan jämföras med Jämtlands län där 67 procent är mäklarförmedlade affärer.

Det har alltså skett en fördubbling av prisskillnaden på tre år.

I Kalmar län är prisskillnaden mellan en mäklarförmedlad försäljning och en privat försäljning som störst med 36 procent. I Norrbottens län är skillnaden minst, 15 procent.

Andelen mäklade affärer har planat ut, men Värderingsdata menar att förtroendet för mäklare är fortsatt högt, skriver de i sin rapport.

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Nästa artikel

Personbil i olycka – körde in på tomt

På torsdagskvällen inträffade olyckan.

Mia Martelleur

Kl.17:06, 26 april, 2018

Personbil i olycka – körde in på tomt
Foto: Emma Uddesson.

Strax före 17.00 larmades polisen om en trafikolycka på Sjöhagsvägen.

– Det är en singelolycka där en personbil har gått av vägen och in på en tomt. En person ses över av ambulansen och räddningstjänsten stöttar dem i arbetet, säger Fredrik Olsson vid Storstockholms räddningscentral.

Enligt räddningstjänsten har olyckan ingen påverkan på trafiken förbi området. Däremot har en elstolpe blivit nerkörd och reparatör är beställd till platsen.

 

 

Läsarkommentarer

Du är personligt ansvarig för innehållet i din kommentar. Läs diskussionsregler här.

Stäng